Connect with us

Beharangozó

Super Bowl LVII – Ezt várjuk mi

Ma éjjel végre eljön a várva várt pillanat és egy utolsó öldöklő csatában eldől, ki viszi haza a Lombardi trófeát. Eagles vagy Chiefs? Chiefs vagy Eagles? Most megmondjuk, mit várunk mi a Super Bowltól. 

katonadani

Sok pontot, végletekig kiélezett, izgalmas meccset várok. Aki azt mondja, hogy nem nézi meg ezt a Super Bowlt ilyen-olyan okokból, az nagyot hibázik, simán látok egy klasszikust is ebben a párharcban.

Fogalmam sincs hogyan lehet megállítani Patrick Mahomest, még egy ilyen tehetséges védelemmel sem. Szerintem nem a pass rush, hanem a coverage teljesítményen múlik majd az Eagles sikere, ha sikerül elérni, hogy Mahomes sokáig tartsa a labdát, akkor lehet esélye a Sasoknak ezen az oldalon. Azt kiváltképp figyelemmel fogom majd követni, hogy a Chiefs több tight endes felállásainál mi lesz az Eagles taktikája és ehhez mérten hogyan alakul ez a párharc, ezen sok minden múlhat – lehet ez is lesz az elemzésem tárgya kedden.

A másikon a futójáték szerintem működni fog, Spagnuolo kénytelen lesz telíteni a boxot, ez pedig nagyobb területet hagy majd a szélen AJ Brownéknak. A mérkőzés elsősorban azon fog múlni szerintem, hogy Hurts most meg tudja-e dobni a mélyeket, amiket a szezon nagy részében igen, sérülése óta viszont nem. Illetve hogy a Chiefs képes lesz-e harmadik és hosszúba kényszeríteni az Eaglest, ahol azt gondolom a KC-nek lesz előnye.

Ha nagyon az eszemmel szeretnék jósolni, akkor valószínűleg a Chiefsre tennék, mert Mahomes lelassításában nem igazán bízom, vagy legalábbis több kérdőjelem van azzal kapcsolatban, hogy az Eagles passzjáték működik-e majd. A Chiefst gondolom a “biztonságosabb” tippnek annak ellenére, hogy hivatalosan underdog a csapat, de összességében nagyon 50-50-nek látom a meccset, kicsit az érzelmeimet belevéve pedig 52-48 százalékos arányban az Eaglesre teszek végül. 28-27 Eagles.

Renningan

Amikor alaposan megnéztem a rostereket, szinte sokkolt, mekkora is a nettó tehetségbeli különbség az Eagles javára. Látva hétről hétre a Mahomes-Kelce-Reid mágiát és a rendre erőn felül teljesítő védelmét könnyű azt hinni, hogy ez a Kansas egy Dream Team, pedig ez tényleg csak pár ember zsenialitásán múlik. Emiatt jóval bizonytalanabb vagyok a Chiefs győzelmével kapcsolatban, mint mondjuk a rájátszás kezdetén voltam, bár azért még mindig rájuk fogadnék.

Az Eagles támadó- és védőfala, secondaryje, elkapósora, de még talán a linebacker-sora is jobb, mint a Chiefsé. Utóbbi kis túlzással csak a szupersztár powerben bízhat, hogy Mahomes, Kelce és Chris Jones (és a rájátszásban teljesen érthetetlen módon Frank Clark) majd megoldja, miközben a viszonylag sérültnek tűnő Jalen Hurts és a PO-ban eddig a vártnál gyengébben teljesítő elkapósor majd megtörik a nagy tét és nyomás alatt. És szerintem nagyjából ez is fog jönni.

Az Eagles egyetlen valós gyenge pontja az, hogy nem igazán kellett idén szoros meccset játszania vagy hátrányból feljönnie. Nem igazán láttuk Hurtsöt igazi nyomás alatt játszani, pláne nem a rájátszásban, és ha a Chiefs elhúz, akkor onnan bőven benne van a pakliban, hogy összeomlik a kártyavár. Ha most jósolnom kellene, akkor egy szoros első félidőt mondanék minimális Chiefs előnnyel, majd a harmadik negyedben egy adok-kapok után hibázik az Eagles (mondjuk becsúszik egy turnover) és összeszed egy 10-14 pontos hátrányt. Ezt további hibák követik, belekerül a csapat egy negatív spirálba, így pedig a meccs utolsó 10 perc szinte már csak formalitás lesz a Chiefs számára. Végeredmény: Chiefs vs. Eagles 31-21

chester

A futball egy csapatjéték, az Eaglesnél pedig nem volt jobb csapat a 2022-es szezonban. Mégis azt mondom, hogy a Chiefs viszi haza a Lombardi-trófeát, és szurkolok, hogy Mahomes végre megdöntse a több mint 20 éves MVP átkot a végső győztest illetően. A támadófocit várják dominánsabbnak, de szerintem a vegasi ponthatárt (51) sem fogják elérni a csapatok. Ja, és biztos vagyok benne, hogy a Chiefs meg fog próbálni egy Philly specialt, már csak trollkodásból is. Chiefs 21-20 Eagles.

balentin

A két legjobb csapat került be idén a Super Bowlba, erről nem nagyon vitatkozhatunk. Mindkét gárda megmutatta az év során, hogy képesek felülkerekedni a sérüléseken, meg tudnak újulni a labda valamennyi oldalán és fontos posztokon vannak mérkőzéseket meghatározó játékosaik. Ha a legfontosabb posztot nézzük, akkor Mahomes állva hagyja a liga egészét, ő egymaga képes bármilyen meccset megoldani egy olyan védelem segítségével, amelyik megfelelő alapot biztosít valamennyi támadó gameplan megírásához. A másik oldalon viszont egy olyan Eagles van, amely csapatszinten a legtehetségesebb, a roster horizontálisan és vertikálisan is nagyon erős, ez adja az igazi erejüket, illetve az, hogy a javában fiatal edzői stáb mindig tudott tekerni egyet a fokozaton. A különbséget én abban látom ezen a meccsen, hogy az Eagles robusztus játéka elég lesz ahhoz, hogy a Chiefsnek ne legyen megfelelő mennyiségű válasza, és az fogja meghatározni a mérkőzést, hogy szisztematikusan veszik majd el a Kansas City fegyvereit, értve ezt a támadókra és védőkre egyaránt. Minőségében magas futballt várok, szórakoztató, látványos játékkal, nem fog semmilyen trükk benn maradni a cilinderben. Az 51-es ponthatárt szerintem meg fogják ugrani a csapatok, az Eagles a Lombardi mellett a -1,5-es hendit is hozni fogja, a végeredményre pedig 31-27-et tippelek.

Jarred

Két nagyszerű csapat összecsapásából sokszor volt már nagy unalom, mert az egyik teljesen összezuhant. Most szerintem nem ez fog megtörténni, a Chiefs még egyszer nem fog beleszaladni egy olyan pofonba, mint a Bucs ellen tette két éve. Andy Reid minden megmaradt trükkjét be fogja vetni, és az Eagles nem lesz képes mindet megfogni. Ettől függetlenül végig hátrányból fog játszani a Chiefs, minden pontszerzésével csak egyenlíteni fog tudni, amire azonnal fog érkezni a válasz a másik csapattól. A végjátékban azonban Reid húzni fog egy váratlant. 28-21-es állásnál az utolsó pillanatban Mahomes TD-t fog szerezni, Reid azonban egyenlítés helyett a győzelemre fog játszani, így nekimegy a kétpontosnak. Ennél a kétpontosnál pedig be fogja hívni a Kansas Specialt, ahol Kelce passzát Mahomes fogja elkapni, ezzel pedig 29-28-ra a Chiefs fog nyerni.

Tippjeink

10 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Raist
Raist
2023-02-12 08:44

Nem is írom le, ugyanaz amit Renningan írt és amit Mahomes állapota befolyásolhat.

Tizenkettes
Tizenkettes
2023-02-12 09:08

Emlékszem, 2 éve hasonló volt a helyzet, akkor sem igen értettem. Lényegében minden csapatrész tekintetében kihoztátok, hogy a Buccaneers a jobb, sokoldalúbb, több fegyverrel rendelkező csapat, jobb védelemmel, falakkal. Majd ugyanígy kihoztátok 6-4-re a Chiefs sikerét. Akkor sem értettem, és most sem. Akkor szerintem Dani azt írta, hogy az egyes csapatrészek értékelése nem azt jelenti, hogy ez a szerkesztőség véleménye is. De úgy gondolom, és akkor is ez volt a véleményem, hogy itt most erősségekről és gyengeségekről, dominanciáról van szó, és mondjuk az, hogy az Eagles védelme összességében jobb, vagy a falak egyértelműen a Phillynél jobbak, nem kérdés, ugyanúgy nem kérdés, mint az, hogy Mahomes jobb QB-e, mint Hurst, vagy Kelce jobb TE-e, mint a túloldalon mondjuk Goedert. Nyilván nem azt mondom, hogy 10-0 legyen a szerkesztőségi tipp, lehet szerencsefaktor és hasonlók, de valahol viccesnek tartom, hogy egy héten keresztül elemeztétek a csapatrészeket, kis túlzással azt is beleírtátok ezekbe, hogy ki mikor és hogyan vesz levegőt 3&4-nél, és ki is hoztátok – lényegében mindenhol – az Eagles egyértelmű fölényét, majd nálatok “nyer a Chiefs”. Ráadásul azt is leírtátok, hogy ahol jobb a Chiefs, ott ezt miként tudja ellensúlyozni az Eagles, mert megvannak hozzá az emberei. Az elemzésekből pedig az jön le, hogy ez az Eagles sokkal több lábon áll, mint a KC. Na most, miután megcsináltátok a mélyelemzést, a szerkesztőség többsége (vagy mindenki?) szoros meccset vár és Chiefs-győzelmet. Szavazni, tippelni bármire lehet, csak legalábbis így furcsa. A szezon közbeni meccsbeharangozóknál nagyjából stimmeltek a tippek, tehát amikor egy csapatot esélyesebbnek gondolt az elemző, akkor a szerkesztőség többsége is inkább ezt tippelte (nyilván voltak “országos egyes” meccsek is). Nekem ezért (is) furcsa, mert – még amennyiben elfogadnám Dani 2 évvel ezelőtti érvelését – egyszerűen nem következetes a dolog. Ráadásul ki lehet indulni a Chiefs-Bengals meccsből is, ott sem volt annyira egyértelmű a KC-győzelem, na most, a Bengalshoz képest meg ez az Eagles lényegesen jobb erőkből áll…

katonadani
Reply to  Tizenkettes
2023-02-12 09:49

Eagles pass rush sokkal jobb – de Mahomest nem lehet sackelni és mindenkinél jobb nyomás alatt. És a chiefs OL 3/5-e nagyon jó.
Eagles CB sor jobb – de ott van Kelce és a futók, akikkel előnyben lehet a Chiefs és amúgy is őket használja inkább
Eagles defense szerintem simán hátrányban van a Chiefs offense ellen

másik oldalon Eagles futójáték egyértelmű előnyben van a Chiefs ellen, ez a meccs legnagyobb előnye
gondolom a Chiefs több embert tesz a boxba, hogy megállítsa a futást, meg csinálnak pár káoszos dolgot, hogy néha kihozzanak negatív yardos szerelést és akkor második-harmadik és hosszúba kényszerítik az Eaglest.
egy az egyben eagles WRek előnyben vannak a CBk ellen, de sémában vannak megoldásai a Chiefsnek, lásd zone blitz.
És Hurts passzban azért még mindig kérdőjel. Ha összejön 3-4 mély passz, akkor jók lesznek. Ha csak 0-1, akkor kikapnak.

szerintem a sémás, matchupos cikkben és podcastben nem hoztuk ki amúgy egyáltalán az eagles egyértelmű fölényét. Sőt szerintem ebben a Chiefsnek van előnye. Ezért írtam hogy eszem szerint kicsit inkább Chiefst kéne mondanom. És aztán lehet, hogy az Eagles sztárjai átveszik az uralmat, benne van.

Én nem látom, hogy lehetne nagyon magabiztos sikert várni egyik vagy másik oldalról (mindkettőre láttunk ugye példát kommentek közt), vagy magabiztosan gondolni egyik vagy másik sikerét.

DarkAtom100
DarkAtom100
2023-02-13 01:25

Nagyjából vêge is van a meccsnek, valami csodaszuri talán segíthet!
Eddig se nézett ki jól a séfeknek de most már xarul néz ki…

DarkAtom100
DarkAtom100
Reply to  DarkAtom100
2023-02-13 02:01

A szuri hatott..

katonadani
2023-02-12 18:13

imádom h kommentekben mindenki sima meccset vár, kb fele-felek arányban egyik és másik oldalra :D

realface
realface
2023-02-12 11:05

Egyik csapatnak sem vagyok a szurkolója, de amikor mindenki azt jósolja, hogy nagyon szoros meccs lesz és vègletekig kiélezett, na olyankor szokott valamelyik oldal hirtelen betlizni és egy nagyon egyoldalu meccsé válni a Super Bowl.
(Lásd: Denver vs Seattle vagy Tampa vs Kansas.)
Na most ez szerintem pontosan ilyen döntő lesz, hisz minden egy nagyon izgalmas meccset igér, de végűl nem lesz az, mert váratlanul az egyik fél mélyen a tudása alatt teljesít majd és összeomlik. Már csak az a kérdés, hogy a Chiefs vagy Eagles lesz az?
Én Renningan-al teljesen egyetértek: a végére nem lesz ez szoros, sőt lehet, hogy már a harmadik negyed vègére eldől a mérkőzés a Chiefs javára…
Tipp: 35-17

Chicago Medvek Bajnok Csapata
Chicago Medvek Bajnok Csapata
2023-02-12 10:59

Az Eagles fog nyerni mert egy emberke 2015-ben meg jósolta 2026-ig és eddig még nem tévedett 🤣

Tibor Cseh
Tibor Cseh
2023-02-12 10:26

Nem érdekelnek sem a kan sasok,sem a szuka sasok.Hetfű reggel kávezás közben megnézem az összefoglalót.

bjeela
bjeela
2023-02-12 10:17

Haggyukmá a hüjeséget.
Értemén, hogy szépen vágtat a Mahomes vonat, de azé nem kell tejjesen megvakulni. Ez itten csapatjáték és abban az Eagles annyival jobb, hogy nagyon.
És ez még akkor is igaz, ha Hurst már az egyetemen is hozzászokhatott, hogy sosemnem sikerül neki győzni. Ez valóban nagyon durván beleég az emberbe, de ilyen rohattjó csapata sem volt még és rengeteget fejlődött. Ezen felül nem rajta múlik majd az eredmény.
Ez lesz az a SB, ami ismét igazolja, amit a Bears is igazolt 1985-ben, hogy nem a QB-n múlik a foci, hanem a csapaton.

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x