Connect with us

Beharangozó

Super Bowl LVII – Ezt várjuk mi

Ma éjjel végre eljön a várva várt pillanat és egy utolsó öldöklő csatában eldől, ki viszi haza a Lombardi trófeát. Eagles vagy Chiefs? Chiefs vagy Eagles? Most megmondjuk, mit várunk mi a Super Bowltól. 

katonadani

Sok pontot, végletekig kiélezett, izgalmas meccset várok. Aki azt mondja, hogy nem nézi meg ezt a Super Bowlt ilyen-olyan okokból, az nagyot hibázik, simán látok egy klasszikust is ebben a párharcban.

Fogalmam sincs hogyan lehet megállítani Patrick Mahomest, még egy ilyen tehetséges védelemmel sem. Szerintem nem a pass rush, hanem a coverage teljesítményen múlik majd az Eagles sikere, ha sikerül elérni, hogy Mahomes sokáig tartsa a labdát, akkor lehet esélye a Sasoknak ezen az oldalon. Azt kiváltképp figyelemmel fogom majd követni, hogy a Chiefs több tight endes felállásainál mi lesz az Eagles taktikája és ehhez mérten hogyan alakul ez a párharc, ezen sok minden múlhat – lehet ez is lesz az elemzésem tárgya kedden.

A másikon a futójáték szerintem működni fog, Spagnuolo kénytelen lesz telíteni a boxot, ez pedig nagyobb területet hagy majd a szélen AJ Brownéknak. A mérkőzés elsősorban azon fog múlni szerintem, hogy Hurts most meg tudja-e dobni a mélyeket, amiket a szezon nagy részében igen, sérülése óta viszont nem. Illetve hogy a Chiefs képes lesz-e harmadik és hosszúba kényszeríteni az Eaglest, ahol azt gondolom a KC-nek lesz előnye.

Ha nagyon az eszemmel szeretnék jósolni, akkor valószínűleg a Chiefsre tennék, mert Mahomes lelassításában nem igazán bízom, vagy legalábbis több kérdőjelem van azzal kapcsolatban, hogy az Eagles passzjáték működik-e majd. A Chiefst gondolom a “biztonságosabb” tippnek annak ellenére, hogy hivatalosan underdog a csapat, de összességében nagyon 50-50-nek látom a meccset, kicsit az érzelmeimet belevéve pedig 52-48 százalékos arányban az Eaglesre teszek végül. 28-27 Eagles.

Renningan

Amikor alaposan megnéztem a rostereket, szinte sokkolt, mekkora is a nettó tehetségbeli különbség az Eagles javára. Látva hétről hétre a Mahomes-Kelce-Reid mágiát és a rendre erőn felül teljesítő védelmét könnyű azt hinni, hogy ez a Kansas egy Dream Team, pedig ez tényleg csak pár ember zsenialitásán múlik. Emiatt jóval bizonytalanabb vagyok a Chiefs győzelmével kapcsolatban, mint mondjuk a rájátszás kezdetén voltam, bár azért még mindig rájuk fogadnék.

Az Eagles támadó- és védőfala, secondaryje, elkapósora, de még talán a linebacker-sora is jobb, mint a Chiefsé. Utóbbi kis túlzással csak a szupersztár powerben bízhat, hogy Mahomes, Kelce és Chris Jones (és a rájátszásban teljesen érthetetlen módon Frank Clark) majd megoldja, miközben a viszonylag sérültnek tűnő Jalen Hurts és a PO-ban eddig a vártnál gyengébben teljesítő elkapósor majd megtörik a nagy tét és nyomás alatt. És szerintem nagyjából ez is fog jönni.

Az Eagles egyetlen valós gyenge pontja az, hogy nem igazán kellett idén szoros meccset játszania vagy hátrányból feljönnie. Nem igazán láttuk Hurtsöt igazi nyomás alatt játszani, pláne nem a rájátszásban, és ha a Chiefs elhúz, akkor onnan bőven benne van a pakliban, hogy összeomlik a kártyavár. Ha most jósolnom kellene, akkor egy szoros első félidőt mondanék minimális Chiefs előnnyel, majd a harmadik negyedben egy adok-kapok után hibázik az Eagles (mondjuk becsúszik egy turnover) és összeszed egy 10-14 pontos hátrányt. Ezt további hibák követik, belekerül a csapat egy negatív spirálba, így pedig a meccs utolsó 10 perc szinte már csak formalitás lesz a Chiefs számára. Végeredmény: Chiefs vs. Eagles 31-21

chester

A futball egy csapatjéték, az Eaglesnél pedig nem volt jobb csapat a 2022-es szezonban. Mégis azt mondom, hogy a Chiefs viszi haza a Lombardi-trófeát, és szurkolok, hogy Mahomes végre megdöntse a több mint 20 éves MVP átkot a végső győztest illetően. A támadófocit várják dominánsabbnak, de szerintem a vegasi ponthatárt (51) sem fogják elérni a csapatok. Ja, és biztos vagyok benne, hogy a Chiefs meg fog próbálni egy Philly specialt, már csak trollkodásból is. Chiefs 21-20 Eagles.

balentin

A két legjobb csapat került be idén a Super Bowlba, erről nem nagyon vitatkozhatunk. Mindkét gárda megmutatta az év során, hogy képesek felülkerekedni a sérüléseken, meg tudnak újulni a labda valamennyi oldalán és fontos posztokon vannak mérkőzéseket meghatározó játékosaik. Ha a legfontosabb posztot nézzük, akkor Mahomes állva hagyja a liga egészét, ő egymaga képes bármilyen meccset megoldani egy olyan védelem segítségével, amelyik megfelelő alapot biztosít valamennyi támadó gameplan megírásához. A másik oldalon viszont egy olyan Eagles van, amely csapatszinten a legtehetségesebb, a roster horizontálisan és vertikálisan is nagyon erős, ez adja az igazi erejüket, illetve az, hogy a javában fiatal edzői stáb mindig tudott tekerni egyet a fokozaton. A különbséget én abban látom ezen a meccsen, hogy az Eagles robusztus játéka elég lesz ahhoz, hogy a Chiefsnek ne legyen megfelelő mennyiségű válasza, és az fogja meghatározni a mérkőzést, hogy szisztematikusan veszik majd el a Kansas City fegyvereit, értve ezt a támadókra és védőkre egyaránt. Minőségében magas futballt várok, szórakoztató, látványos játékkal, nem fog semmilyen trükk benn maradni a cilinderben. Az 51-es ponthatárt szerintem meg fogják ugrani a csapatok, az Eagles a Lombardi mellett a -1,5-es hendit is hozni fogja, a végeredményre pedig 31-27-et tippelek.

Jarred

Két nagyszerű csapat összecsapásából sokszor volt már nagy unalom, mert az egyik teljesen összezuhant. Most szerintem nem ez fog megtörténni, a Chiefs még egyszer nem fog beleszaladni egy olyan pofonba, mint a Bucs ellen tette két éve. Andy Reid minden megmaradt trükkjét be fogja vetni, és az Eagles nem lesz képes mindet megfogni. Ettől függetlenül végig hátrányból fog játszani a Chiefs, minden pontszerzésével csak egyenlíteni fog tudni, amire azonnal fog érkezni a válasz a másik csapattól. A végjátékban azonban Reid húzni fog egy váratlant. 28-21-es állásnál az utolsó pillanatban Mahomes TD-t fog szerezni, Reid azonban egyenlítés helyett a győzelemre fog játszani, így nekimegy a kétpontosnak. Ennél a kétpontosnál pedig be fogja hívni a Kansas Specialt, ahol Kelce passzát Mahomes fogja elkapni, ezzel pedig 29-28-ra a Chiefs fog nyerni.

Tippjeink

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!