Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Bryce Young

Az idei irányító class nagyságrendekkel jobb mint a tavalyi, egész konkrétan négy olyan QB is van, aki a szakértők többségénél első körös osztályzatot kapott, sőt nagyon jó esélyünk van arra is, hogy mind a négyen a top10-ben kelnek majd el a drafton. Ami már nehezebb kérdés, hogy ki a legjobb közülük? Nem biztos hogy van erre jó válasz, de ha azt keressük, hogy fejben ki a legerősebb, akkor egyértelmű a válasz: Bryce Young.

Young ötcsillagos tehetségként érkezett az Alabama egyetemre, ahol aztán második évétől kezdve volt Nick Saban csapatának a vezére. Bár ezen időszak alatt a nagy múltú egyetem nem nyert bajnoki címet, játszott egy bajnoki döntőt és a következő évben is csak az utolsó fordulóban maradt le a rájátszásról, valamint a fiatal irányító 2021-ben elhódította a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman trófeát. Ezzel kicsit furcsa módon ő lett az első Alabama irányító, aki hazavihette ezt az elismerést.

Ahelyett hogy végigmennénk azon, hogy milyen rekordokat állított fel, mennyi touchdownt dobott és mennyi meccset nyert, nézzük meg miben igazán különleges az ő játéka, mik a legfőbb pozitívumok és természetesen azt is, hogy mi a legnagyobb félelem vele kapcsolatban.

Struktúrán kívüli játék

A mai fociban egyre inkább az értékelődik fel, hogy valaki hogyan tud teljesíteni, ha körülötte szétesnek a dolgok és miként tudja kezelni a nyomást, meddig tudja meghosszabbítani a játékot és adott esetben saját maga folytatni a drive-okat. Young ezekben mind tökéletes.

Nagyon higgadt nyomás alatt, már most jól érzi a zsebet és tudja mikor kell fellépnie, mikor kell menekülnie és mikor csak óvatos lépésekkel elkerülnie az ellenfél pass rushereit. Kevés ilyen hidegvérrel rendelkező játékos van, nagyon ritkán látni, hogy kapkodóvá válna a játéka.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Ami nagyon fontos, hogy sok fiatal irányítóval ellentétben ő nem azt keresi mikor tud elfutni a nyomás elől, ezt a fegyvert csak akkor használja, ha már tényleg nincs más alternatíva, de az elsődleges opciója a passz. Még annak ellenére sem, hogy Young egy atletikus játékos és képes lenne erre. Nem annyira mint Lamar Jackson vagy Josh Allen, de bőven képes a lábaira támaszkodni, ha szükség van erre.

Ellenben abban biztosan a classban mindenki felett áll, hogy fejben nagyon érett és ha szétesik körülötte a rendszer, akkor is az elkapóin tartja a szemét, nem rongyol bele feleslegesen a falba és jól időzít. A támadófala alapvetően nem volt rossz (bár második évében jó sem), de annak hogy keveset sackelték leginkább az volt az oka, hogy nagyon nehéz földre vinni, mert gyorsan ismeri fel honnan jön a nyomás, mikor érnek pontosan a közelébe.

Ami még nagyon fontos, hogy nem csak az elkapóin tartja a szemét, de sokszor vezeti is őket, próbálja az egész csapatot irányítani még meneküléses játékok közben is. Ez nem csak azt jelenti, hogy eléjük dobja a labdát, hanem sokszor látszik ahogy mutogat az elkapóinak melyik területre menjenek, miként lehet még nagyobb játék a play eredménye.

Futtából is képes pontos passzokat osztani, a törzsét nem rángatja, stabil a mozdulata amennyire csak lehetséges még nagyobb meglódulások közben is.

Korához képest megőrzi mindig a hidegvérét. Ha jön a pass rush és látja, hogy hamarosan odaérnek, de tudja, hogy kell még egy pár tizedmásodperc, hogy a célpontja odaérjen az útvonalon ahova kell, akkor rezzenés nélkül kivár az utolsó pillanatig és ezzel garantálja, hogy pozitív játék legyen a dobás végeredménye.

Egy gyors lábú, fürge irányító, de mégis keveset használja a lábait, hogy first downt szerezzen. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ne tudná megtenni. Kellő dinamika van a megindulásaiban, sőt irányváltásaival linebackereket simán meg tud táncoltatni, ha szükség van rá. Direkt QB futásokat azért ne várjuk tőle, alapesetben termete miatt nem szabad erőltetni, hogy kontakttal találkozzon, de a scramble képessége mindenképpen átlag feletti.

Fejben erős

A higgadásáról és hogy milyen jól vezeti az elkapóit már esett szó, de ezek mellett külön ki kell térnünk arra, hogy milyen intelligens játékos is. Az Alabamán bonyolultabb koncepciókat is bátran hívtak rá, több a coverage-től függő opciós játék is és Young nagyon ritkán hozott rossz döntést. Természetesen az NFL védelmek egy teljesen más kávéházat jelentenek és az elején lehetnek gondjai, de ha valakiről, akkor róla el lehet képzelni, hogy nagyon gyorsan tanul majd meg mindenhez alkalmazkodni és a kreatívabb playbookokkal sem lesz gondja.

Snap előtt jól olvassa játékokat, ő igazítja a támadófal blokkolását, felismeri honnan jöhet a blitz és gyorsan kiszúrja az ellenfelek gyenge pontjait is. Külön erősség a játékában, hogy sosem tartja feleslegesen sokáig sehol a tekintetét, a védők nem tudnak olvasni róla, az olvasási gyorsasága sokkal fejlettebb mint egy átlag egyetemi játékosnak. Nem ragad le az első vagy második emberénél, ha látja hogy halott a játék, hanem halad mindig a következőre. Ez azért működik neki zökkenőmentesen, mert nagyon gyorsan dolgozza fel a látottakat és a pillanat törtrésze alatt dönt, valamint gyors is a keze, ha hirtelen kell passzolni.

Ami viszont a leginkább fontos mentális tulajdonsága, hogy nem remeg meg a téttől. Több fontos drive-ot tartott életben az elmúlt két évben, a legerősebb ellenfelek ellen is magas szinten tudott játszani és a sorsdöntő pillanatokban mindig jött egy-egy clutch játék tőle. Az Alabama kerete mindig nagyon erős volt körülötte, de még ennek ellenére is érezni lehetett, hogy ő képes magasabb szintre emelni a csapatot és akár találkozókat is eldönthet egymaga.

Szintén fontos kiemelni vele kapcsolatban, hogy bár jó csapatban játszott, de nem volt mindig a legkönnyebb dolga. Második kezdő idényében az Alabama támadófala jelentősen meggyengült, viszonylag sokat volt nyomás alatt és igazi elsőszámú elkapója sem volt. Természetesen egy jó csapat tagja volt jó edzőkkel, ezt nehéz vitatni, de nem abból élt, hogy a társak megcsinálnak mindent körülötte.

Ezen kívül az ellenfelek erősségeire sem lehetett panasz. A SEC legjobbjai ellen játszott (köztük a kétszeres bajnok Georgia ellen kétszer) és 2022-ben a védelem gyengélkedései miatt folyamatosan pakolnia kellett a pontokat a táblára.

Karerő és pontosság

A legnagyobb kritika Younggal kapcsolatban az, hogy alacsony és még nagyon vékony is. Lehetne az egyik félelem, hogy mivel nem elég nagydarab és izmos, így nincs elég erő a karjában és nem képes hosszú labdákat dobni, de ez messze áll a valóságtól.

Sőt Young kimondottan jó mély passzoknál, nagyon jó a dobómozdulata és képes megdobni hosszú, akár 30-40 yardos labdákat is egész nyugodt könnyedséggel. A mechanikája kiváló, a labdáinak nagyon szép íve van és nem esik szét a mozdulat közben se.

 

Ugyanilyen fontos, hogy a rövid és középtávoli útvonalakon is megvan a sebessége a passzainak, így a szűk őrizetbe dobott labdáitól sem kell félni, nem olyan könnyű leütni őket.

Ezekből kifolyólag nem meglepő, hogy egy pontos játékos, mind a két kezdő évében 65% felett értek célba a labdái és 89 passzolt touchdown mellé csak 12 interception érkezett. A támadórendszerük segítette a hosszú játékokat, az átlagos yardmélysége az átadásainak közel 10 yard volt, kimondottan erős ütempasszoknál vagy amikor egy lendületben lévő elkapója elé kell tenni a bogyót.

Mitől kell félnünk?

Felesleges kertelni. Minden idők egyik, ha nem a legalacsonyabb és legvékonyabb irányítója lehet. A Combine mérések szerint szinte egy az egyben Kyler Murray magasságával rendelkezik, azaz 178 centiméteres magasságot mondanak nála, ami már önmagában is intő jel lehet, de ami talán jobban aggaszthat egyeseket, az a súlya. Youngot ugyanis elvileg 84 kilogramm körül jegyezték az év közben (de lehet, hogy még ennél is könnyebb volt). Erre nem elképzelhetetlen, hogy fog tudni még felpakolni néhány kilót, de sose lesz egy izomkolosszus. A Combine-on mért közel 93 kilogramm senkit ne tévesszen meg, ez egy mesterségesen gerjesztett állapot volt nála, a versenysúlya inkább 88 kilogramm vagy alatta van.

Márpedig ilyen méretekkel felvetődik a kérdés, hogy mennyire lehet tartós a játéka. Az NFL-ben biztos, hogy nem fogják kímélni és Young játéka sem arra rendezkedett be, hogy óvja magát. A karereje kielégítő, de nem extra, nem várhatunk tőle azért olyan könnyed pályát átívelő dobásokat mint Josh Allentől és szüksége van, hogy beleálljon a hosszú passzokba.

Az utolsó egyetemi évében összeszedett egy vállsérülést is, ami miatt ki kellett hagynia másfél meccset és bár visszatérése után úgy tűnt nincs komolyabb gondja, ne legyünk meggyőződve róla, hogy maradéktalanul elmúlnak ezek a sérülések.

Kisebb problémaként meg lehet említeni azt is, hogy hajlamos sokáig hátra táncolni a zsebben, amivel a szélső támadófalembereit kicsit jobban kiteszi a nehéz helyzeteknek és az ellenfelek pass rushereinek a dolgát megkönnyíti.

Hol kelhet el?

Az teljesen világos, hogy egy top tehetségről beszélünk, így szinte kizárt, hogy a top5 választásból kicsússzon. A legújabb pletykák szerint a Panthers akár 1/1-en is kiválaszthatja, de a Texans pickjénél is erősen esélyes. A Colts híresen csak 190 felett irányítókkal operál, de a Seahawksnál is nehéz elképzelni, hogy Russell Wilson után egy kicsit hasonló játékosban gondolkodjanak, így ha az első két csapat átnéz rajta, akkor érdekes szituáció alakulhat ki, de ebben az esetben megindulna a licitharc a játékjogáért.

Összességében Young nem olyan hibátlan prospect mint Lawrence vagy Burrow tűnt draftolásának a pillanatában, de fejben régen láttunk ennyire összeszedett és érett játékost. Ha emellé odatesszük azt, hogy struktúrán kívül milyen játékra képes, akkor tényleg csak a termete riaszthat el attól, hogy ne Patrick Mahomes szerű összehasonlításokat lássunk. Ez utóbbi nyilvánvalóan túlzás is, termetre Kyler Murray, játékstílusa Deshaun Watson juthat róla eszünkbe.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!