Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Will Levis

Egy kiforratlan Josh Allen? Vagy egy korai Carson Wentz? A 2023-as draft top irányítóiból most a Kentucky játékosát vesszük elő, aki úgy néz ki mint a tankönyvekben lerajzolt irányító, ellenben a játéka nem mindig volt az ott leírtaknak megfelelő.

Will Levis egy 3 csillagos tehetség volt Massachusetts államból. Hagyományos pocket QB-ként tartották számon, de csak közepes érdeklődés volt az irányába, sok kisebb egyetem kereste meg és csupán pár jobb nevű. 2018-ban így talán a legjobb nevű ajánlójához, a Penn State-hez ígérkezett el. Első évében redshirtöt kapott, így 2019-ben lépett először pálya. A helyi “matuzsálemet”, Sean Cliffordot azonban nem bírta kiszorítani sem ekkor, sem 2020-ban, így két év alatt csupán csereként beállva, alig 100 passzkísérlet után 2021-ben beadta a kérelmét a transfer portálra, melynek végén Kentuckyba került. A Wildcatsnél egyértelműen kezdőként számoltak vele, két kissé felemás szezon után jelentkezett a draftra, ahol minden bizonnyal top10-es választott lesz.

Prototípus irányító testben és mentalitásban

Levis első és legegyértelműbb előnye, hogy pontosan úgy néz ki, ahogy szeretik a scoutok. 6’4″ magas (193 cm), 232 font (102 kg). Egy magas, izmos, jó kiállású srác. Szép vagy nem szép dolog, de fehér bőrű, ami marketing szempontokból sajnos a mai napig szempont lehet 1-1 helyen, rontani legalábbis biztos nem ront a megítélésén. Levis ráadásul nem csak külsőre tűnik vezérnek, de a mentalitása is olyan. Egyetlen lejátszott meccs nélkül szavazták meg a Kentuckyn csapatkapitánynak, igazi leader, aki összefogja a csapatot és maga mögé állítja a társakat. A vezér szerepe pedig tettekben is mérhető, 2022-ben szinte végig lábsérülése volt, mégsem hagyott ki egyetlen meccset sem. Stílusa sem változott meg, ugyanúgy beleállt a passzokba akkor is, amikor látta, hogy kapni fogja az ütést (kapta is rendesen). Az ilyen “talicskával kell lehozni a pályáról” mentalitást különösen szeretik a ligában. Josh Allen szerű felépítéséből adódóan nehéz is benne nagyobb károkat okozni, de amíg lehet, ő pályán fog maradni.

Karerő

Levis NFL-szinten is kiemelkedő karerővel bír. Ez megmutatkozik mind a mélységi labdáin, mind a gyors rövid átadásain. A karerő olyan tulajdonság, ami nehezen fejleszthető bizonyos fizikai limitek elérése után. Különösen erős kar nélkül is tudsz irányító lenni a profiknál, de szab egyfajta plafont a játékodnak, és csökkenti a hibaszázalékod. Levis szemrebbenés nélkül képes 60-70 yardos átadásokra anélkül is akár, hogy tökéletesen beleállna a passzba.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A nagy átadásokon túl az erős kar a szűk ablakok megdobásában is nagy segítség. Nem kell túl nagy terület, hiszen ha nyílik a folyosó, azonnal át tudja dobni a labdát. Gyors a dobómozdulata és igazi lézereket képes bedobni olyan helyekre, amik csak pár tizedmásodpercig nyitottak.

Profi rendszer ismerete

Levis 2021-ben robbant be igazán a köztudatba, amikor az a Liam Coen volt a támadókoordinátora, aki 2018-2020 között Sean McVay alatt dolgozott mint elkapó-, majd irányítóedző a Ramsben. Egy évnyi college foci után azonban McVay vissza is csábította a profikhoz és 2022-ben már a Rams támadókoordintárora volt. (Vicces, de 2023-ra ismét visszatér a Kentuckyra, újfent OC pozícióba). Coen alatt pedig egy profi sémában játszott Levis ’21-ben. Több under center játéka volt, fontos elem volt a play action és elvárta a stáb az irányítótól, hogy akár az egész pályát is olvasnia kelljen. Persze sok félpályás játéka is volt (ahogy minden college QB-nak, de vannak akik sose olvastak még egész pályát). Mutatott szép jeleket, hogy végig tud menni a progression-ön és akár megvárni, míg a play kialakul. Coen alatt kellett ellenőriznie protectiont és snap előtt áthívnia playeket, amik mind-mind jól mutatnak az önéletrajzban.

Mostoha környezet

Levis meccsfelvétele koránt sem olyan meggyőző mint a kiválasztási helye valószínűleg mutatni fogja. Az egyik fő oka ennek, hogy nem játszott jó csapatban. Miután nem nagyon voltak túlságosan tehetséges társai, nem volt túl kényelmes helyzetben és sokszor kellett kis helyekre, vagy nem épp tiszta célpontoknak passzolnia. Sok kifejezetten nehéz passza volt, nem hozták könnyű helyzetbe a társak. 2021-ben sem volt körülötte csúcs támadósor, de 2022-re Wan’Dale Robinsont el is vesztette, így college szinten is igen gyenge supporting castja maradt. A kevés üres és jól szeparálódó célpont mellé pedig társult egy nagyon gyenge támadófal is. Dropbackenként a legnagyobb százalékban kellett nyomás alatt játszania az idén jelentkezett irányítók közül. Konkrétan a passzai 38%-ában kerültek közel hozzá. A 2022-es visszaesésében komoly szerepet játszott, hogy ez a szám 10%-kal nőt 2021-hez képest. A folytonos nyomás és gyenge offense miatt pedig elmaradtak a látványos meccsek és inkább csak 1-1 játékban csillogtatta meg Levis, miért is tartják első körös irányítónak.

Mobilis

Nem egy kiemelkedő atléta Levis, de nem is egy szobor a zsebben. Korrekt a futásoknál, megfelel a modernkori elvárásoknak. Mozgása hasonlítható Josh Allenhez, egyikük sem a kiemelkedő irányváltásokra támaszkodik (bár találni 1-1 gátfutásos megindulást is Levistől), de lendületesen tudnak megindulni, gyors az első pár lépésük és ha egy defensive back vagy kisebb LB van velük szemben, bizony meggyűlik a bajuk földre vinni egy ekkora játékost. Az csak külön fun fact, hogy a termete és ereje nyomán remek QB sneaker. A Penn State-en több alkalommal is ilyen playekre cserélték be, de a Kentuckyn is többször használták így.

Statikus hibák

A pozitívumok után itt az érme másik oldala. A remek karerő nagy előnye Levisnek, mert ezzel tudja kompenzálni, hogy sokszor dobja el rossz helyzetből a labdát. Ez sokszor pontatlanságot is okoz számára. A lábmunkája nem kifinomult, nem pontosak a dropbackjei időnként és nem áll bele a megfelelő testhelyzetbe. Fölösleges korrigálós lépéseket tesz és nem oda helyezi a lábát a dropback végén, ahova kellene. Ez a pontatlan lábmunka egyensúlyproblémákat is felvet az esetében. Mindezek tetejébe maga a dobómozdulata sem tankönyvbe való, bár ennek javítása összefügg a lábmunkájával.

Pontosság

Nem az a kifejezett Drew Brees, aki pontosan az elkapó kezébe varázsolja a labdákat. Találni szép átadásokat, a közepes és mély passzainál is, de a nagy általánosság, hogy nem a legjobb helyre rakja a labdáit. A nagyobb átadásainál is van, hogy rosszul számolja ki mennyire ívelt labdákat adjon, de rövidebb passzoknál is megfigyelhető, hogy az elkapóknak picit vissza/előre kell nyúlni, hogy behúzzák az átadást. Ez visszaüthet, ha hasonlóan gyenge társai lesznek a profik között is. Különösen fontos lenne az esetében olyan elkapó/tight end sor, akik nagy elkapási rádiusszal rendelkeznek.

Manipulálható

Sok rossz döntése van amiatt, mert nem veszi észre a védelmek snap utáni váltását. A snap előtti olvasásokat tényként kezeli magában és nem veszi észre, ha egy cover2-ből hirtelen cover3 lesz vagy az emberezést mutató felállásból mégis zónába húzódnak vissza a back seven tagjai. Bár profi rendszerben pallérozódott, a post snap olvasásaira nagy hangsúlyt kell fektetni. A késleltetett blitzek kiszúrásával ugyanígy akadnak gondjai.

Under pressure

Nyomás alatt ha látja a passzt beleáll és nem fél az ütéstől, de ha ez nincs meg, sokszor leveszi a szemét a pályáról és menekülni kezd. Nyugodtabbnak kell maradnia és tovább keresni a passz opciókat. A rossz támadófal sajnos rossz beidegződéseket képes okozni, amit nehéz kinevelni a profik között.

Kor

Levis 5 évet töltött az egyetemi fociban, amiből leszűrhető, hogy nem fiatal. 24 éves lesz rookie-ként. Ugyanazon 2018-as recruit class tagja volt mint Trevor Lawrence vagy Justin Fields, akik már 2-2 profi idényen túlvannak az NFL-ben. A mechanikai problémái és az olvasási gondjai így még aggasztóbbak, hogy ennyire emelkedett korban mennyire is lehet fejleszteni ezeket még.

Furcsa

Ez már csak fun fact, de igazán furcsa dolgai vannak Levisnek. Halálos félelme van a tejtől, melynek a látványát sem bírja. Ennek okán a kávéjába nem is rak belőle, helyette inkább majonézt használ. Igen, majonézt a kávéba! Ha pedig ez nem volna elég, héjastul eszi a banánt.

Mi lesz belőle?

Will Levis egy nagyon felkapott név lett az idei drafthoz közeledve. A fizikai adottságai és a potenciálja miatt top10-es játékos lehet, de biztosan nem minden csapat értékeli majd ugyanoda. A népszerű összehasonlítási alap vele szemben Josh Allen, melyben vannak igazságok. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez nem az az Allen, aki top5-ös irányítóként játszik az elmúlt szezonokban. Levis arra az Allenre hasonlít, aki első két évében gyenge döntéshozó volt, rettentően pontatlan és erőből próbálta kompenzálni a legtöbb problémáját. Josh Allen azonban 21 évesen jelentkezett a draftra, így sokkal könnyebb volt belelátni, hogy a rossz környezetből, nyersen megérkező játékos megtanulja majd a posztot és pár év alatt sok fejlesztéssel egyszer top irányító válhat belőle. Hogy a nála jóval idősebb Levis hasonló utat jár-e be, arra kicsi az esély, de vannak a játékának olyan elemei, amik alapján lehet bizakodó is az ember.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!