Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Anthony Richardson

Anthony Richardson a legmegosztóbb irányító az idei drafton – sőt, a legmegosztóbb prospect. Ez nem is véletlen. A meccsfelvételei ugyanis egy hullámvasúthoz hasonlítanak áll-leesős magaslatokkal és arcpirító mélységekkel. Igazi boom or bust játékos, akinél nehéz is elképzelni a kettő közötti kimenetelt.

Richardson Floridában nőtt fel. Fiatalon a foci mellett a tűzoltóság érdekelte komolyabban és ilyen képzésen is részt vett a gimiben. Kosarazott is egyébként, a focipályafutását pedig elkapóként kezdte meg. Gimiben már irányított, majd négycsillagos tehetségként, az ország 9. legjobb dual-threat irányítójaként államon belül maradva választotta a Florida Gatorst egyetemeként. Itt újoncként redshirt évet kapott, majd másodévesen szituációsan alkalmazták mindössze egy kezdő meccsel, hogy aztán juniorként 12 meccsen legyen kezdő, majd jelentkezzen a 2023-as NFL Draftra, ahol minden bizonnyal top10-es választott lesz.

Adottságok

Richardsonnak gyakorlatilag tökéletes fizikai adottságai vannak. Nem akarhatsz többet egy QBból felépítés, atletikusság, karerő nézőpontból. Íme a spider chartja, amiben látszik, hogy kiváló a felépítése és hogy sosem volt nála atletikusabb irányító a ligában.

Ezen egy dolog nem látszik az adottságok témakörben, ami a karerő. Richardsonnak pedig elit karereje van, gyakorlatilag azonnal top5-ös lesz a ligában. Távolságra és sebességre is parádés, ráadásul gyors a release-e is, és futtából, illetve beleállás nélkül is nagyon jól tud passzolni. Nem ez a világ legfontosabb tulajdonsága, viszont nagyon sokat tud segíteni. Egyrészt több mindenre vagy képes miatta, másrészt csökkenti a hibaszázalékod. Egy gyenge, vagy átlagos karral tökéletesebbnek kell lenned lábmunkában, olvasásban, anticipationben, időzítésben, mindenben. Egy erős karral lehetsz kicsit lassabb, fejben elkéshetsz egy kicsit, nem kell feltétlen tökéletesen beleállnod. Ezt mind tudod kompenzálni azzal, hogy hamarabb odaér a labdád az elkapóhoz. Kisebb területekbe be tudod dobni a labdát, nem mellesleg jobban megnyílnak a hosszú bombák lehetőségei, és mindezekhez nem kell tökéletes zsebből dolgoznod, hogy bele tudj állni a dobásba, nincs szükséged tökéletes mechanikára, hogy megoldd ugyanazt a dobást.

Jól szemlélteti karerejét ez a két játék, csak hogy ne spammeljem túl a cikket még többel:

 

Emellett baromi atletikus. Ami persze szintén nem a legfontosabb tulajdonság egy irányítónál, de szintén sokat tud segíteni és nagyon értékes tud lenni.

Futások

Alapvetően nem akarom azt taglalni, hogy Richardson mennyire atletikus és mennyire jól fut. Ez magától értetődő akár rápillantva a Combine teljesítményére, akár egy gyors highlight videót megnézve róla. Azt viszont érdemes taglalni, hogy ez miért hasznosabb tulajdonság, mint sokan gondolják.

Érdekes statisztika, hogy egy átlagos QB scramble kétszer olyan értékes játék a mai NFL-ben, mint egy átlagos passz – és Mahomeson kívül minden irányító átlagos passzánál értékesebb. Oké, van benne kis “selection bias” túlzás, mert sok ilyen megiramodás jön harmadik kísérletre, ahol a QB eléri a first downt, így EPA alapján megdobódik az értéke. Ettől még az irányító futások rendkívül értékesek az NFL-ben.

Az, hogy valaki ennyire jó lábon, nagyon megnehezíti a védelmek dolgát. És ezzel együtt megkönnyíti a támadók, és kiváltképp az adott irányító dolgát passzolásban, hiszen a defense-eknek muszáj több embert allokálniuk a line of scrimmage köré, így pedig nagyobb területek nyílnak meg a passzjátékban.

Az atletikusságról sokáig úgy gondolkodtunk, mint ami egy magas plafont ad egy QB-nak. De érdemes inkább úgy tekinteni rá, hogy egy magas padlót ad. Hiszen már akkor is lehet játszatni az irányítót, ha még nem teljesen fejlett passzban, hiszen lehet rá egy QB-futásokat használó gameplant írni és a lába kisegíti akkor is, ha fejben még nem elég gyors. Például sackekből sokkal jobban ki tud menekülni, a negatív yard helyett pedig pozitívat kreálni a lábaival.

Az atletikusság időt ad a QB-nak, hogy tapasztalatot szerezzen és fejlődjön a passzjátékban, miközben a pályán van.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!