Connect with us

Szabadügynök

Az NFC Westben ketten is elpuntolták a 2023-as idényt – Cardinals és Rams FA-értékelő

Az NFC Westben idén nem várhatunk sokcsapatos versenyt, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy két gárda is elég korán feladja a versengést. Persze a játékosok és edzők megtesznek majd mindent, de a Cardinals és a Rams vezetősége idén láthatóan úgy döntött, hogy nem a 2023-as idényre fókuszál, hanem inkább a 2024-esre. 

A Cardinalsnál teljes vezetőségváltás volt, új general manager és főedző érkezett, ráadásul az irányító Kyler Murray is jó eséllyel kihagyja a szezon első negyedét-felét az év végi sérülése miatt. A keret eddig is borzalmas volt és minimális volt a fiatal tehetség, akire építeni lehetett hosszú távon, tehát abszolút megérett az egész projekt egy újrakezdésre. Ez meg is történik majd, nem is próbált a csapat nagy igazolásokba fogni az idei piacon, és könnyen lehet, hogy az 1/1-ért fog küzdeni 2023-ban.

A Rams más utat járt be, hiszen mindent beleadott a Super Bowlért, és ez össze is jött. Ennek az árát pedig most fizetik meg. Már tavaly is látszottak a problémák, amiket a hatalmas sérüléshullám exponenciálisan hozott felszínre, idén pedig a vezetőség belátta, hogy nem lehet tovább nyomni a gázt, érdemesebb leparkolni az autót a garázsba, majd jövőre kipihenten, több energiával újra nekiveselkedni az útnak (nem valami jó az analógia, de értitek mire akarok kilyukadni).

Pénzfelszabadítás és távozók

A Ramstől volt hangosabb a holtszezon, hiszen nagyon olcsón cserélték el a sztárcorner Jalen Ramsey-t, kivágták a még mindig kiválóan teljesítő linebacker Bobby Wagnert és elküldték a pass rusher Leonard Floydot – tehát a védelem négy legjobb játékosából hármat. Egyedül Aaron Donald maradt a defense-ben, és lehet ő is csak azért, mert konkrétan nem lehet elcserélni a szerződését.

Egy kis játék: Nevezzetek meg védőket a Rams jelenlegi keretéből, akit nem Aaron Donaldnak hívnak. A cikk végén találjátok a megoldást. 

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Az újraigazolásokkal sem bajlódott a Rams, gyakorlatilag mindenkit szélnek eresztett. Pedig azért voltak használható játékosok, még ha nem is sztárok. Taylor Rapp, Nick Scott, Greg Gaines, A’Shawn Robinson mind hasznos játékosok a safety sorban és a védőfal közepén. Plusz a teljes special team is távozott, hiszen elment a rúgó, a punter és a long snapper is. Támadóoldalon volt kisebb a felfordulás, a beugrós falemberek távoztak, plusz egy amúgy kezdő David Edwards, illetve a beugrós irányító Baker Mayfield. Alapvetően a támadó oldallal nincs akkora probléma, de a védelem gyakorlatilag Donaldon kívül teljesen nulla.

A Cardinalsnál nem volt ennyire drasztikus a dolog, de azért sok a távozó:

Mindkét falból visszavonult a legjobb játékos, ami nyilván nem érintette jól a keretet, de nem volt különösen váratlan egyik sem. A két legjobb szabadügynökük pedig eligazolt máshová. Zach Allen tavaly berobbant és elég jól teljesített, így követte edzőjét, Vance Josephet Denverbe elég jó pénzért, amivel nem biztos, hogy versenybe kellett szállni. Byron Murphyben az ígéret mindig ott volt, de igazán jó játékot szerintem csak nagyon rövid ideig tudott összerakni. Távozásukkal mondjuk az amúgy is nagyon foghíjas DL és CB sor gyakorlatilag teljesen fogatlan lett.

Volt akitől kivágásokkal szabadultak meg, Chris Banjo kisebb név a safety sorból, többet keresett mint a játéka diktálta volna. Chosen Anderson tavaly érkezett egy csere keretében, aminek akkor sem láttuk sok értelmét, utólag meg azt végképp, a felszabadított 12 millió miatt nem volt kérdés a távozása. Marcus Golden egy nem rossz veterán pass rusher, aki rotációban elég hasznos tudott lenni, így talán még érte a legnagyobb kár, de gondolom teret akartak adni a tavaly draftolt fiataloknak.

Kikerült a piacra és még nincs csapata az említésre méltó nevek közül a guard Justin Pugh-nak, a tight end Maxx Williamsnek, a linebacker Kamu Grugier-Hillnek és a belső támadófalember Max Garciának. Egyikük sem egy nagy név, Pughnak voltak jobb időszakai is néhanapján, de nem nagy kár az elvesztésük.

Érkezők / maradók

A Rams konkrétan semmit sem csinált a piacon. A Jalen Ramsey trade keretében megkapták a karrierje során 1 elkapással rendelkező tight end Hunter Longot, illetve visszaigazolták a támadófalember Coleman Sheltont cserének.

Egy átlag csapatnál ők fel sem kerültek volna a táblázatba, most is csak azért, hogy legyen benne valami, de ez gyakorlatilag nem értékelhető. A Rams tényleg totális újjáépítésbe kezd, az idei évről kvázi teljes egészében lemond. Jövőre lesz majd cap space és végre drafttőke is, szóval 2024-ben újra lehet majd kezdeni mindent.

A Cardinalsnál sem történt semmi egetrengető – egyetlen új szerződésük nem lépte át az évi $5 milliós határt –, de legalább mennyiségben igazolgattak.

A támadófallal muszáj volt valamit kezdeni, hiszen mennyiségileg sem tudtak volna kiállni az egy hónappal ezelőtti állapotok szerint. Így visszajött Kelvin Beachum és Will Hernandez, illetve leigazolták Dennis Daley-t. Beachum még 34 évesen is elhoz egy használható szintet a szélen, ami erre az évre még oké lesz, de jövőre jó lenne lecserélni. Hernandezzel kapcsolatban igazából ugyanez a helyzet, de ő legalább fiatalabb. Daley pedig maximum onnan lehet ismerős, hogy a Titansbe állt be Taylor Lewan helyére és nyújtott pocsék teljesítményt. Nem különösen jó kilátások, jó lett volna erősíteni ezen a falon, de végülis az idei év úgyis mindegy, szóval majd jövőre megteszik remélhetőleg.

Jonathan Gannon főedző hozott magával két ismerős arcot Phillyből. Az egyik Kyzir White, aki a védelme gyenge pontja volt tavaly, és a többi LB-szerződéshez képest még túl is fizették. Egy gyenge kezdő szinten elkaristol, az érdekesebb az, hogy ezek szerint Isaiah Simmons az új rendszerben sem linebacker lesz, hanem valami safety / slot corner hibrid, ahogy a szezon második felében is használták. A másik philadelphiai delikvens Zach Pascal, aki egy blokkoló elkapó.

A poszton megtartották Greg Dortchot, akinek volt pár szép megmozdulása tavaly, de ettől még sokat nem kell várni tőle. DeAndre Hopkins várható elcserélésével a WR-sor is elég rosszul fog kinézni. A védőfalba jött még a Seattle első körös bustja, LJ Collier, illetve megtartották a defensive back Antonio Hamiltont. Egyikük sem jó játékos, és akkor szépen fogalmaztam, de könnyen lehet, hogy kezdeniük kell ebben a védelemben. Végül említsük meg, hogy újraigazolták a rúgó Matt Pratert, az is valami.

Még két szerzeményt érdemes megemlíteni, akik nem kerültek fel a táblázatba, mivel még nem derültek ki a szerződéseik részletei csütörtöki leigazolásuk óta. Egyrészt érkezett Dallasból a védőfalember Carlos Watkins, aki a rotációban egész jól teljesített a Cowboysban, azonban itt vélhetően nagyobb szerep vár rá a keretet elnézve. Mellette jött a cornerback Rashad Fenton, aki korábban a Chiefsben, tavaly pedig a Falconsban játszott. Nem egy kifejezetten jó játékos, de mindenképp használható, és a jelenlegi keretet elnézve a csapat legjobbja lesz.

Igazából a Cardinals sem csinált sok mindent a piacon, már ami előrevinné a gárdát. Persze a támadófalat egyben tartották, és érkezett pár gyenge közepes védő, ami persze a semminél jobb, de azért nem sok. Ők is 2024-re készülnek valójában.

Hiányposztok a draft előtt

Mivel mindkét csapat kvázi feladja az idei évet, így nem meglepő módon rengeteg a hiányposzt ennél a két gárdánál. Nem 2023-ra készülnek, szerintem örülnének annak, ha lenne egy olyan gomb, hogy le lehet szimulálni ezt az idényt és előretekerhetnénk 11 hónapot a jövőbe, mert akkor kezdődik majd el az igazi munka.

Jelenleg a Ramsnél a támadósornál nincsenek akkora problémák, már amennyiben hiszünk abban, hogy Matt Stafford könyöke rendben lesz és nem lesz ismét akkora sérüléshullám, mint tavaly. Nem állnak olyan jól elkapó fronton és a támadófalban sem, de legalább nem katasztrófa a helyzet. A védelem viszont romokban és nem hogy minden csapategységbe, de kis túlzással mind a 10 kezdő helyre elférne erősítés Aaron Donaldon kívül (oké, van 2-3 játékos még, aki rendben van). Nagyon durva ránézni erre a védelmi keretre, szinte alig van ismerős név, még egy olyan szurkolónak is, aki azért tisztességgel követi a ligát. Igazából az az érdekes, hogy Sean McVay nem vonult vissza és nem hagyta itt ezt a süllyedő hajót, miközben láthatóan a kiégés szélén volt már tavaly is – ezen nem fog segíteni a jövő évi szenvedés, még ha a támadósortól akár javulást is várhatunk a sérültek visszatérésével.

A Cardinalsnál sem jobb a helyzet. Az új vezetőség megörökölt egy pocsék rostert rossz szerződésekkel, ahol nem volt hosszú távú terv. A védelemben LB és S poszton vannak meg, ezen kívül semmi, és ezek a legkevésbé fontos posztok (és itt sem top kategóriások azért). Támadóknál az irányító sérült, Hopkins elcserélése után elkapók sem igazán lesznek a túlértékelt Hollywood Brownon kívül, a tight end a szezonban 33 éves Zach Ertz, plusz futóban sem fiatalok James Connerrel. Monti Ossenfort general manager és Jonathan Gannon főedző is tudta, hogy ez egy hosszú projekt lesz, és idén igazából bele se kezdtek ebbe. Az arizonaiaknak elég jó esélyeik lehetnek a jövő évi 1/1-re, ami egy nagyon érdekes helyzetet teremtene Kyler Murray körül, ugyanis Caleb Williamsre jó eséllyel érdemes lenne őt lecserélni – kérdés meglépik-e ezt, ha eljutunk odáig.

Az idei draftra kitekintve a Cardinals elég jó helyzetben van, hiszen az 1/3-as pickkel az a legrosszabb eset, hogy kihúzhatják a legjobb nem-irányítót, valószínűleg Will Andersont, legjobb esetben pedig le tudnak cserélni és behúzni extra magas jövő évi cetliket, amivel felgyorsíthatnák kicsit az építkezési folyamatot. A Ramsnek idén még mindig nincs első köre, de a top40-ben végre van egy a második elején, jövőre pedig ismét lesz első körük, időtlen idők óta először.

Megoldás a játékhoz

Íme a Rams jelenlegi kezdő védősora. Kommentben jöhet, hányat tudtatok megmondani fejből.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!