Connect with us

Szabadügynök

Tavaly már kiköltekeztük magunkat – Chargers és Jaguars FA-értékelő

Rendhagyó módon egy cikkben beszélünk két csapat FA-tevékenységéről is, ugyanis a Chargers és a Jaguars nagyon hasonló volt idén abban, hogy egyik sem csinált szinte semmit, hiszen már tavaly ellőtte minden puskaporát. 

Pénzfelszabadítás

A Chargers és a Jaguars tavaly nagybevásárlást tartott. Előbbi elhozta Khalil Macket, JC Jacksont, Sebastian Josep-Dayt és hosszabbított Mike Williamsszel, hogy csak a legnagyobb neveket említsem. Utóbbi pedig leigazolta Christian Kirköt, Zay Jonest, Evan Engramet, Foye Oluokunt, Brandon Scherfföt, Foley Fatukasit, Darious Williamst és Arden Key-t, illetve hosszabbított Cam Robinsonnal.

Így idén negatívból kezdték meg a holtszezont, és várható volt, hogy elég csendesek lesznek a piacon. Ami be is következett.

Előtte persze be kellett férni a sapkába, amit egyikük sem kivágásokkal, hanem átalakításokkal oldott meg. A Chargers 40 milliót szabadított fel Joey Bosa, Khalil Mack, Keenan Allen és Mike Williams szerződésének átalakításával, a Jaguars pedig 36 milliót úgy, hogy hozzányúlt Christian Kirk, Zay Jones, Brandon Scherff és Foye Oluokun kontraktusához.

A Chargersnél lehet jobban kritizálni a lépéseket, tekintve hogy Mack már 32 éves, Allen pedig 31 lesz áprilisban. A két elkapó ráadásul jövőre jelen állás szerint 32 és 34 millióval terhelné a capet, a két pass rusher pedig 36 és 38 millióval. Ezek nem néznek ki valami jól…

Távozók

Egyik csapatnál sem volt nagy távozási hullám, mindössze 1-1 játékost vágtak ki és páran eligazoltak.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A Chargersnél a guard Matt Feilert menesztették, ami abszolút várható volt, ugyanis gyengén teljesített tavaly. A helyét várhatóan a tavalyi hatodik körös Jamaree Salyer veszi át, aki jól ugrott be tackle posztra újoncként. Egy fájó távozó volt a csapatnál, Nasir Adderley ugyanis mindössze 25 évesen bejelentette visszavonulását. A safety sor így elég foghíjas lett, hiszen Derwin James ugyan még mindig elit, de őt szerették volna jobban mozgatni a formációban, a posztra harmadiknak draftolt JT Woods pedig lehangoló teljesítményt nyújtott első évében.

Drue Tranquill távozása lehetett volna még kicsit fájó, ugyanis tavaly meglepően jól teljesített és úgy nézett ki, hogy belelendül ebbe az NFL-dologba. Végül a csoportrivális Chiefsben kötött ki, de a helyére sikerült igazolni egy reményeik szerint upgrade-et, így kevésbé fog hiányozni. Kyle Van Noy egyelőre csapat nélkül van, nem elképzelhetetlen a visszaigazolása, mert hasznos kiegészítő játékos volt. Callahan pár éve még nagyon jól teljesített, de a folyamatos sérülések miatt nem tudott pályán maradni és mára vissza is esett a játéka ezeknek köszönhetően.

A Jaguarsnál is egy kivágást ejtettek meg, ami szintén sejthető volt: a cornerback Shaq Griffin nem nőtt fel a szerződéséhez, így két év után elküldték. Annyit semmiképp sem ért, mint amennyit fizetni kellett volna neki, és miután kikerült a kezdőből, jobban is nézett ki az egység, de azért ide még elfér az erősítés a drafton mondjuk. Fájó távozó lehet Jawaan Taylor, aki ugyan futásblokkolásban nem túlzottan használható, de passzblokkban elég jól teljesített a fal szélén. Persze amennyit a Chiefs adott neki (évi $20 milliót), annyit nem ért jelenlegi tudásunk alapján, ráadásul a csapatnál bíznak a két évvel ezelőtti második körös Walker Little-ben, hogy át tudja venni majd a helyét (vagy akár a draftról is érkezhet helyettes).

Arden Key tavaly elég jó igazolás volt, nagyon jól ugrott be a pass rush szekcióba, így hiányozni fog a jelenléte, de Josh Allen és Travon Walker mellett nagy erőforrást nem volt érdemes a posztra költeni. Manhertz egy blokkoló tight end, nem különösebben kár érte, ahogy a kiöregedő Marvin Jonesért sem, hiszen tavaly megszerezték az idén visszatérő Calvin Ridley-t.

Érkezők / maradók

Ahogy várni lehetett, nagy költekezés egyik csapatnál sem volt. A Chargers konkrétan egyetlen egy játékost szerzett csak a piacról:

Ez az igazolás mondjuk tetszetős volt számomra, hiszen Eric Kendricks nagy needre érkezett Tranquill távozása után, és ugyan 31 évesen nincs már pályája csúcsán, és nem is sikerült jól az utóbbi két éve Minnesotában, én még hiszem, hogy képes magas szintű játékra, főleg egy jobb rendszerben.

Rajta kívül igazából két fontosabb újraigazolást ejtett meg a csapat. Trey Pipkins meglepően jól szállt be a jobb oldali tackle posztra, és persze nem egy minőségi játékos, de nem számított gyenge pontnak, ami végülis elég egy támadófalban. Ennek megfelelő fizetést is kapott, ez szerintem egy teljesen jó lépés volt a Chargerstől. Morgan Fox pedig Staley embere a belső védőfalba, és stabilitást adott tavalyi érkezésével az egységnek, ő is megérdemelte ezt a bő 3,5 milliós fizetést. Ő sem egy sztár, de nagyon illik a rendszerbe és egy ilyen másfél gapes falban teljesen korrekt módon is teljesít, amivel lehetőséget nyújt a társaknak.

Rajtuk kívül visszaigazolták a punter JK Scottot, illetve Easton Stick lesz a csereirányító, plusz Donald Parham is maradt második számú tight endnek, mindegyikük maximum 2 millióért. És ennyi.

A Jaguars is pontosan egy külsőst hozott a piacról, ám ő még csak nem is nagy név, D’Ernest Johnson jött mélyíteni a futószekciót veteránminimumért.

A maradóknál viszont azért ki lehet emelni Evan Engramet, akire franchise taget tett a csapat. A tight end elég jól teljesített tavaly, Doug Pederson végre rájött, hogyan kell használni, és kivirágzott. Hosszú távon nem egyszerű jól belőni a tight end pénzeket és kevés üzlet jött be a középkategóriás játékosok között, így nincs ellenemre a franchise tag Engram esetében, aztán akár lehet is draftolni valakit a helyére, hogy jövőre beálljon a kezdőbe.

Wingard visszaigazolása is rendben volt, a safety poszt talán számít a leggyengébb a csapatnál, de így legalább van három relatív használható opciójuk (Andre Cisco és Rayshawn Jenkins a másik kettő). Ide elférne majd még erősítés akár idén, akár jövőre, ez a szerződés pedig nem is gátolja meg a csapatot semmiben ezzel kapcsolatban. A secondaryben Tre Herndon maradt még, aki a slotban egy használható figura, de az esetében is igaz, hogy lehet upgrade-elni rajta a jövőben. A védőfalba igazolták még újra Adam Gotsist, ami mélyítésnek szintén rendben van.

A Jags nem csinált igazából semmi kirívót akár pozitív, akár negatív irányba, minden kiosztott szerződése rendben volt.

Hiányposztok a draft előtt

Nagyon hasonló ez a két csapat összességében. Nem sok sikerélményben volt részük az évezredben, de most van egy fiatal és már most nagyon jó franchise irányítójuk, a keret tele van sokat kereső játékosokkal, a rájátszás egyértelmű célkitűzés és lehet harcolni a minél hosszabb menetelésért januárban. A Chargers kicsit előrébb jár az úton, a Jaguars esetében azért több a túlfizetett, de nem annyira minőségi játékos, de jövőre újra belelendülhetnek egy nagyobb költekezésbe, ha kipucolják az előző kontraktusokat. Az idei év viszont nem erről szól, hanem a tavaly is keretben lévő játékosok fejlődéséről, a következő lépcsőfok megtételéről, ami nem új igazolások beépítésével fog megtörténni.

A draft előtt hiányposztokat tekintve a Chargersnél kellene sebesség a támadósorba akár WR, akár TE poszton, így ez lehet a fókuszban a draft elején. Emellett a safety poszt még ami kérdőjeles, illetve lehet reménykedni, hogy JC Jackson jobban megszolgálja a pénzét, mint első évében a csapatnál. Ki lehet még emelni a futóposztot, ugyanis Austin Ekeler cserét kért egy jobb szerződés reményében. Nem úgy tűnik, mintha lenne piaca, de ha mégis elcserélik, akkor nagyon kelleni fog egy running back.

A Jaguarsnál a támadósorban RT poszton van kérdés, hogy mennyire bíznak az említett Little-ben, a védelemben pedig a safety és a slot corner posztokon lehetne erősíteni, így ha szerencséjük van, akkor Brian Branchet le tudják akasztani a draft első körében. Itt azért több poszton lehetne fejleszteni a 2024-es évre előretekintve, így Branch mellett azért sokfelé elindulhat a gárda, ha a jövőt tartja szem előtt – például a védőfal belseje, vagy a támadófal belseje.

Értékelés mindkét csapatra: B

[/ppp_patron_only]

2 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
A05
A05
2023-04-02 17:46

Nagyon nem bejövős nekem ez az egyszerre 2 csapatról írok felváltva módszer. :(

Stoki
Stoki
Reply to  A05
2023-04-04 19:54

Úgy látszik sem a Chargers, sem a JAX nem érdemelt meg egy saját cikket, pedig milyen jó meccset játszottak a wild cardban… :)

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x