Connect with us

Szabadügynök

Mihez lehet kezdeni sok erőforrásból? – Bears FA-értékelő

Az egész holtszezon egyik legizgalmasabb csapatának a Chicago Bears ígérkezett. Ez nem is volt csoda, ugyanis az 1/1 és a legtöbb elkölthető pénz birtokában várható volt, hogy aktívak lesznek. Ez így is volt, több-kevesebb sikerrel.

Cap műveletek

A legnagyobb szenzáció mindenképpen az első választási jog elcserélése volt, amellyel végül a Carolina Panthers csapatát sikerült lehúzni. És ezzel nem azt akarom sugallani, hogy a Panthers rossz üzletet csinált, mert ha sikerül megtalálniuk a franchise irányítójukat végre, akkor minden erőforrást megért a tranzakció, de a Bears alaposan kitömte magát.

A legelső választás jogáért ugyanis csak nyolc helyet léptek hátra, de szereztek egy extra második kört idén, egy jövő évi elsőt és egy 2025-ös másodikat is. Ez önmagában egész pofásan néz ki, de még mindezek mellé megkapták a Panthers legjobb elkapóját, D.J. Moore-t is. Ő pedig összeállhat Darnell Mooney-val és Chase Claypoollal, ami önmagában is nagyon ígéretes, ráadásul még a drafton ki is pótolhatják a szekciót.

A cserén kívül sok mindent nem csináltak a piac előtt. Az említett hatalmas pénzösszeg miatt nem voltak ráutalva, hogy kivágjanak játékosokat és sok igazán rossz szerződés sem volt a csapatnál.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Érkezők

A csere után aztán belevágtak a szabadügynökpiacba is javából és felturbózták a rostert, néhol egészen furcsa tranzakciókkal tarkítva.

Először talán érdemes a linebacker sorral kezdeni, mert itt lenne a legtöbb kérdésem. Először is megszerezték T.J. Edwardsot, aki tavaly remek szezon futott az Eaglesszel, ráadásul egészen jutányos áron érkezett. Mindössze 19,5 millió dolláros szerződést kapott a védő három évre, pedig körülbelül évi 10 millió átlag körül lehetett számítani az esetében. Egy viszonylag gyors reagálású játékosról van szó, aki az utolsó métereken nagyon jól zárkózik. Ez egy teljesen jó deal és talán itt kellett volna abbahagyniuk.

Ugyanis érkezett még egy igazolás, egészen hajmeresztő pénzekkel. Tremaine Edmunds négy évre 72 millió dollárért írt alá, azaz közel húsz milliót zsebel be évente a fiatal linebacker. Edmunds kétségtelenül breakout éven van túl, rengeteget fejlődött és a legjobb korban van, de ez akkor is túlzás. Egyrészt korábban hajmeresztő dolgokat is láttunk tőle, így ez az egy év jó teljesítmény kicsi minta, másrészt biztos, hogy jó ötlet kiadni több mint 25 millió dollárt a linebacker sorunkba?

Az értetlenséget csak tovább növeli, hogy a liga talán legjobb linebackerét cserélték el a szezon közben, mert nem akartak neki szerződést adni (és végül évi két millióval lett csak drágább Edmundsnál), másrészt Nicholas Morrow tavaly egészen korrekt volt egész szezonban, harmadrészt pedig az év végén a fiatal Jack Sanborn is mutatott életjeleket. Nem teljesen értem.

Értem én, hogy Edmunds atletikussága és coverage fejlődése nagyon csábító volt, de nem hibátlan játékos, főleg nem futás ellen. Egy újjáépülő csapatnál pedig kicsit luxusnak érzem a linebacker sor ilyen jellegű priorizálását.

Ennél sokkal jobb üzletnek tartom Nate Davis megszerzését guard posztra. Főleg három évre 30 millió dollárért. Ő sem egy hibátlan játékos, főleg passzblokkolásban vannak hiányosságai, mert nem elég kezdeményező és a technikájával is akadnak gondok, de upgrade lesz ebben a sorban. A futásblokkolása ráadásul kiváló, egy mozgékony játékos, aki remekül lép fel a második szintre és tudja irányítani a blokkjait is. Nehéz egyelőre megjósolni mi pontosan a Bears terve, de Fields tavalyi teljesítményéből adódóan elég sok futásra számíthatunk idén is.

A védőfalba két igazolás érkezett, de egyikük sem tűnik elsőre egy igazi megoldásnak. A nagyobb név talán DeMarcus Walker, aki három évre 21 millióért érkezett, tehát egy közepes kezdő fizetésért nagyjából. Márpedig a defensive end egész karrierjében egy rotációs játékos volt, nem teljes értékű kezdő. Nem egy atletikus játékos, de jó kéz-test koordinációval rendelkezik és sokoldalú, aki a 3-as technikától kezdve egészen a fal széléig sok helyen képes felállni.

A másik aláíró pedig Andrew Billings, aki egy klasszikus nose tackle. Nagydarab, futás ellen masszív, de pass rushban már elég halovány. Ami még a passzsiettetés mellett probléma, hogy a Bears alapvetően 1 gap sémát futtat és ebbe egyik játékos sem feltétlenül illik bele.

Az világos, hogy a Bearsnek újra kell szabni a védőfalát és kellettek emberek erősítésnek, de nálam egyik érkező sem teljesen pozitív.

Kicsit hasonló érzésem van a futószekcióval kapcsolatban is. A csapat hagyta David Montgomeryt elmenni, így pedig felszabadult a kezdő futó helye. Khalil Herbert ugyan tavaly ideiglenesen pótolta és nem is teljesített rosszul, de egyszerűen nem tudja elhinni az ember, hogy őt elsőszámú futónak fogják használni egy egész szezonon át. Nincs meg a termete és a skillsetje sem egy ilyen feladathoz.

Nem meglepetés így, hogy érkezett két futó, de akik jöttek, szintén inkább kiegészítő játékosnak tűnnek. Travis Homer egy jó speciális egység játékos, ami nagy erény, de mint futó őt is nehéz elképzelni többnek, mint egy harmadik downos játékos. D’Onta Foreman pedig egy jó kis beugró, aki hajt, bemegy a sűrűjébe és néha kiad neki az élet igazán jó meccseket, de semmiben nem kimondottan erős. Nem rossz fit egyébként a Bears outside zone rendszerébe, de igazából csak mennyiségre vannak meg. Itt lehet megjegyezni, hogy a csapat visszaigazolta a fullback Khari Blasingame-et is, aki a futójáték miatt fontos elem lehet, bár csak a snapek 16,8%-ában volt a pályán a tavalyi évben.

Fields segítése érdekében érkezett egy tight end is, méghozzá a csoportrivális Packerstől. Robert Tonyan egy kiugró szezon kivételével nem váltotta meg a világot és kevésbe is gondolom jó fitnek a Bears rendszerébe. Sokkal inkább kellett volna egy blokkolni jól tudó játékos, mert elkapó tight endnek ott van már Cole Kmet és bár a Bears sok két tight endes felállást alkalmaz, azt nehéz elképzelni, hogy ilyenkor Kmet és Tonyan is útvonalon lesz. Mindenesetre egy évre érkezik, nem túl drágán, így egy próbát megér.

Hiányposztok a piac után

A legégetőbb need talán egy jó edge rusher, de attól függően mennyire bízunk a jelenlegi állományban a védőfal közepébe is elfér még minőségi ember. A mélység talán már kezd meglenni, de pont a kezdők kiléte még kérdés. A védelem többi része bár fiatal, de biztató, így nem lennék kétségbe esve, ha nem ide érkezik magas húzás. Talán a cornerback poszt vékony még egy kicsit, így itt lehet elgondolkodni egy plusz játékoson.

A támadóoldalon darabszámra szintén jól állnak, de itt már több kérdésem is van. A támadófalnál például nem tudnám megmondani, hogy milyen felállásban képzelik el a jövő évet. Sok múlik azon, hogy Teven Jenkins guard vagy tackle lesz. Amennyiben belülre csúszik, úgy a tackle egyértelmű need marad. Jelenleg ugyanis ő az egyik szél, a másik pedig a tavalyi hátsó körös Braxton Miller. Maradjunk annyiban, hogy ez így még kevés Fields elé. Középen Nate Davis érkezésével van esély a variálására, mert Cody Whitehair is több poszton bevethető.

Az elkapó sor papíron jól néz ki, de számomra senki nem igazi WR1. D.J. Moore áll a leginkább ehhez közel, de én el tudnék képzelni egy dominánsabb, testesebb játékost ide is.

Ezen kívül gyakorlatilag egyben van a csapat magja, ami igencsak fiatal. Sok fog múlni az edzői munkán és Fields folyamatos fejlődésén, de ez a csapat egy sikeres pályára állhat. A rengeteg erőforrásukat kicsit érdekesen használták fel, de végső soron sok szükségletüket sikerült megoldani.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!