Connect with us

Szabadügynök

Félelem és reszketés Las Vegasban – Raiders FA-értékelő

Folytatódott a személyre szabás a McDaniels-Ziegler duó kérelmei szerint, ami ismét komoly keretátalakítással járt. Talán olyan érzelmeket nem váltott ki mint anno mikor Jon Gruden vette át a hatalmat a franchise élén, de immáron egy új éráról beszélhetünk Las Vegasban. Kérdés, hogy ez mennyire nyugtatja meg a szurkolókat.

Távozók

A Derek Carr korszak hivatalosan is véget ért. Ahogy arra számítani lehetett, mikor kiderültek az irányító új szerződésének részletei, majd amikor McDaniels az utolsó fordulókra leültette a padra, végül élt az egérútjával a Raiders, és megvált QB-jától. Azt nem tudom, hogy vajon cserével és vele járó ellenértékkel kalkuláltak esetleg, de végül szerződésmegszakítás lett a vége, így ebből a Raiders semmi kompenzációt nem lát majd. Carr egy elég megosztó irányító, jobb periódusában simán hoz egy top 10-es szintet, de kezd csökkenni ezen periódusok száma, így bevállalták a váltást annak ellenére, hogy kevés a lehetőség az upgrade-re. Szintén távozott Darren Waller is, akinek ugyanúgy a jelenlegi brigád adott szerződést, de ebben is benne volt a szakítás lehetősége a kevés garantált tartalom miatt. Itt már ellenértéket is kaptak, a Raiders számára nem is rosszat. Waller a jobb napjain egy vadállat, de ezt a formáját három éve láttuk utoljára, ráadásul rengeteg pénzt spórolt ezzel a csapat. Kedvelem a tight endet, de a Raiders ezzel a lépéssel jól járt. Szintén a cut sorsára jutott a long snapper Trent Sieg is, de az ő pénzét szinte egy az egyben megkapta az utódja.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A többi távozó szerződése lejárt, és nem hosszabbították meg. Elég népes táborról beszélünk, köztük sok kezdő játékosról is, de könnyeket nem fognak hullajtani utánuk a szurkolók. A támadósorban Mack Hollins elengedése meglepett, de találtak nála jobb helyettest, Alex Bars is távozik, de szegény nagyon gyengén játszott, és talán nem egy új kezdő guard leakasztása fogja jelenteni a megoldhatatlan problémát. Waller mellett Foster Moreau is távozott volna, azonban a Saintsnél tett orvosi vizsgálatánál sajnos Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak nála, és bejelentette játékoskarrierje szüneteltetését, mielőbbi jobbulást kívánunk! Viszont így kiürült a TE-szoba, ami szintén foltozásra szorult. A védőknél Denzel Perryman, Duron Harmon és Rock Ya-Sin adott pótolni valót, hiszen egyik poszton sincs eleresztve a mélység a rosteren. Plusz a sok távozó miatt a mélységről sem ártott volna gondoskodni, hogy a training campre kellő létszámú legény jelenjen meg.

Érkezők

Kezdjük azokkal, akik végül maradtak a csapatnál, élükön Josh Jacobsszal, aki Disney hercegnőket megirigylő sztorival vált kegyvesztettből a liga egyik legjobb támadójává. Mint ismert, tavaly a csapat nem élt a korábbi első körös futó ötödik éves opciójával, érkezett is a draftról egy potenciális utód, majd felröppentek trade pletykák Jacobsszal kapcsolatban. Végül ez nem történt meg, és ha már így alakult, akkor hozott egy elképesztően domináns évet, amivel komoly fejvakarást okozott a stábnak a jövőjét illetően. Egyelőre franchise taggel oldották meg, és nem olvasni hosszú távú szerződésről, ahogy arról sem, hogy a futó hajlandó-e tag alatt játszani, meglátjuk mi lesz a sztori vége.

Rajta kívül Jermaine Eluemunor is marad a támadósor tagja 2023-ra, aki tavaly meglepően jól játszott a megörökölt RT poszton, de nincs egyértelmű jel arra, hogy marad a helyén. Nem győzte ugyanis kiemelni a csapat, hogy ő amúgy guard poszton is tud játszani, Bars távozásával amúgy is kéne egy új kezdő, és nem kizárt, hogy ez végül a 28 éves falember lesz – viszont akkor meg új right tackle kéne… Patrick Graham pedig visszakapta Jerry Tilleryt a védelmébe, ami jó döntés, ha csak a rotációba szánják. Ha a kezdőbe, akkor nem lennék túl lelkes. A kiegészítő emberek közül akiket érdemes megemlíteni, az a futó Ameer Abdullah, az elkapó Keelan Cole és a secondary mindenes Roderic Teamer, de mindhárman inkább a speciális egységben meghatározók.

Na de jöjjön a lényeg: Jimmy Garoppolo a franchise új irányítója. Ismeri McDanielst, sokkal kevesebb pénzért játszik Carrnál, cserébe nem is olyan jól. Láthattuk már Kaliforniában, hogy egy jó csapattal maga körül ő elkaristol a rájátszásban is, de ez a Raiders elég messze van a 49ers szintjétől jelenleg, hiába van itt a liga egyik legjobb elkapó triója és az előző szezon legjobb futója. Nekem felemás érzéseim vannak ezzel kapcsolatban, de ehhez tudni kéne mi a terv Vegasban. Ha az, hogy ez egy minimum középcsapat legyen, akkor kiváló igazolás Garoppolo, onnantól meg a szakmai stábon és a szerencsén múlik, hogy hol lesz a felső határa a rosternek. Viszont ha igazak a hírek, hogy a Raiders is versenyben volt az 1/1-es pickért, akkor ez inkább egy B terv vagy biztosíték, ha nem sikerülne a drafton irányítót szerezni. Én inkább maradtam volna Carr mellett, de ők tudják.

Szintén “patriótizáló” manőver volt Jakobi Meyers megszerzése, ami a semmiből jött, hiszen a veterán szerződésű Davante Adams és Hunter Renfrow mellé kevesen gondoltak egy harmadik viszonylag nagy fizetésű játékost, de ártani biztos nem árt. Meyers volt számomra a piacon legjobb elérhető opció, ennek ellenére jobbára WR3-as pénzt kapott, patika üzlet. McDaniels kezei alatt vegyesen játszott a szélen és slotban is, tavaly Patricia rendszerében mozdult át a mérleg a slot felé, és ez állt neki a legjobban, kíváncsi leszek végül hova integrálják be. Hogy a megüresedett tight end szekcióba is legyen ember, Austin Hooper és OJ Howard is feketébe öltözik, teszik mindezt rettentő kevés pénzért – és számomra ennyi a pozitívumok listája. Egyikük felé sincs nagy elvárásom, de nem is ők lesznek a sztárok meg a húzóemberek ebben az offense-ben, akár egy bármikor kiválasztott újonc tight endből is kinézem, hogy padra szorítja mindkettőt.

A támadósorral kevesebb probléma volt mint a védelemmel, mert az továbbra sem néz ki jól, és Maxx Crosbyn kívül senki nem tud kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Nos, van egy olyan tippem, hogy ez idén sem fog változni, hiszen inkább a létszám fenntartása, mintsem a posztok megerősítése jött össze. Harmon helyére jött a Super Bowlt megjáró Marcus Epps, talán ő jelenti egyedül az erősítést, bár nem róla szólt az Eagles secondaryje az előző szezonban. A secondaryben amúgy is voltak komoly kráterek tavaly, élükön a cornerekkel, most három új arc is érkezett. Brandon Facyson 2021 után ismét Raiders mezben futhat ki a pályára, érkezett még Duke Shelley a Vikingstól és David Long a Ramstől. Megint az a bajom, hogy ha ezek a játékosok mélyítésre érkeznek, semmi bajom nem lenne velük, de jelen állás szerint valamelyikük kezdő lesz, és attól az ég óvjon mindenkit.

Nem történt előrelépés a tavalyi merítéshez képest, ahogy a Perryman-Spillane cserére is igaz ugyanez egy sorral feljebb a linebackerek közt. Fiatalabb, és kevésbé sérülékeny, ezen kívül más pozitívumot nem tudok írni. Évek óta keresi Shazier utódját a Steelers, inkább kevesebb, mint több sikerrel, ennek ellenére ez a srác csak akkor tudott kezdőbe kerülni, ha valaki megsérült előtte, nem túl biztató, hogy itt meg simán kezdő lesz jelen állás szerint. Tillerynél már említettem, hogy amennyiben csak a kispadról szállna be, akkor tök jó, de mivel az egyetlen igazolás a posztra a lassan bottal közlekedő John Jenkins volt, ezért a Chargers bustjával is kezdőként számolhatunk. Ebből így kevés esély lesz a javulásra.

Összegzés

A szabadügynök-piac kifejezetten a needek betöméséről és az erősítésekről szól, így adja magát minden értékelőnél a kérdés, hogy erősebb lett-e a csapat mint az előző évben? És a válasz attól tartok az, hogy nem. Ez egy konferenciadöntős csapat esetében még elnézhető dolog, de egy alsó 10-ben végző brigádra nem túl hízelgő. A Carr-Garoppolo váltás minőségben szerintem visszalépés, a skill személyzet már csak azzal is fejlődött volna, ha Renfrow végre teljesen felépül, és mellé még jött Meyers is, így ez kiváló, egyedül a guard/tackle poszton maradt kérdőjel. Cserébe a védelemben mindössze safety poszton erősödtek, de azt se mondanám meghatározó igazolásnak, márpedig az egységgel bőven voltak gondok tavaly.

Azonban az egészet zárójelbe teheti a draft, és hogy választ-e magának új irányítót a csapat. A jelenlegi trendek szerint nagyon valószínűtlen forgatókönyv az, hogy a Raiders a 7. helyen nem hogy választhat az irányítók közül, de hogy egyáltalán elérhető lesz-e ott bárki. Ha valahogy jön egy első körös quarterback, akkor a 2023-as szezon is jobbára arról fog szólni, hogy lássák kikre lehetne építeni hosszú távon a megannyi rövid távú megoldás közül. 11 draftpickkel gazdálkodhat Ziegler, közte öt választással a legjobb 109-ben, ami jó lehetőség lehet tehetséggel feltölteni a rostert, mert az, főleg a védelemben eléggé hiánycikk, de a támadófal egyetlen kérdőjelére is remek lehetőséget nyújthat.

Tavaly 12 jobb csapat volt a Raidersnél az AFC-ben, és nem vagyok benne biztos, hogy elmozdulás történt pozitív irányba, ennek tükrében pedig nehéz jóra értékelni ezt a free agencyt. Ha McDanielsnek sikerül ezt a támadósort olyan szintre bebikáznia, hogy a tavalyinál is jobban ellensúlyozza a gyenge védelmet, akkor lehet előrelépés a tavalyi mérleghez képest, de a rájátszásra nekem ezek az igazolások kevesek.

Értékelés: C

[/ppp_patron_only]

5 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pedro44
Pedro44
2023-03-29 07:00

Nekem sem működik, belépek, de a cikket nem engedi elolvasni.

katonadani
Reply to  Pedro44
2023-03-29 07:29

most is rossz? ketten jelezték, hogy már jó. plusz a kettő között csináltam egy plugin frissítést, hátha…

Kopi3.14
Kopi3.14
2023-03-28 18:57

Jelentem, nekem sem megy a patronos belépés.

Tibor Cseh
Tibor Cseh
2023-03-28 11:35

A szomorú az,h két évvel ezelőtt ez egy rájátszás csapat volt az nfl talán legerősebb csoportjában(egy special team edzővel), akiknek csak egy jobb edzői stáb és egy két jó offseason munka hiányzott ahhoz,h még jobb eredményeket érjenek el.Erre fel érkezett mekkdániel és elkezdett szabni.De főleg el.aszni.Még egy-két év és visszakapjuk a legendás 2010 előtti- körüli Raiderst. :(

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
2023-03-28 06:56

Csak én nem tudok belépni patronnal?
Vagyis belépni be tudok, de nem unlockolódnak a cikkek (a maiak, és a régebbiek sem).
Patreon.com-ra ha átlépek, ott mutatja, hogy be vagyok lépve.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x