Connect with us

Szabadügynök

Nem izgalmas, de legalább tudatos – Lions FA-értékelő

A Lions tavaly drámai körülmények között, az utolsó fordulóban maradt le a rájátszásról, így idén egyértelműen a PO a cél. Ehhez elsősorban a védelmet kellett volna megerősíteni, de a legnagyobb sztárok nem akartak Detroitba jönni (vagy csak a menedzsment részéről nem volt meg a kellő akarat), így elég nehéz izgalomba jönni a Lions piaci tevékenységétől. Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem végezték jól a munkájukat Brad Holmesék.

A csapatnak 15,854 millió dollárja volt a cap alatt a 2023-as idény vége után, ami a középmezőnyhöz volt elég. A komolyabb piaci tevékenységhez tehát szükség volt extra tőkére, amit a legkönnyebben Michael Brockers menesztésével lehetett elkezdeni. A Rams 1/14-ese 2021-ben került Detroitba, és ugyan az öltözőben igazi vezér volt, de a teljesítménye egyáltalán nem volt jó, tavaly már mindössze a snapek 29 százalékán játszott, már amikor egyáltalán játékra alkalmas állapotban volt. Ráadásul a 32 évével ő volt a Lions legidősebb játékosa, így tényleg nem szólt semmi a megtartása mellett, pláne nem úgy, hogy a kivágásával 10 millió dollárt lehetett spórolni.

Ezzel pedig be is zárult a kör, legalábbis ami a kivágásokat illeti. A pass rusher Charles Harris belement egy fizetéscsökkentésbe, Romeo Okwara szerződését pedig átalakította a csapat (annak ellenére, hogy az előző két évben szinte egyáltalán nem játszott), amivel sikerült további komoly dollármilliókat felszabadítani. Természetesen ezeken kívül is voltak szerződésmódosítások (ezek közül nem mindegyik lett publikus) és pár roster töltelék is lapátra került, aminek köszönhetően nagyjából 40-45 millió dollárnyi cap space-szel vágott neki a csapat a piacnak.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

Pénz tehát lett volna arra, hogy akár az összes fontosabb lejáró szabadügynökét visszaigazolja a Lions, de végül több relatíve értékes játékos is távozott. A legnagyobb nevű távozó talán a tavaly 1066 yardot és 17 TD-t futó Jamaal Williams, aki mindössze évi 4 millió dolláros fizetésért költözött New Orleansba. Állítólag a Detroit tett neki ajánlatot, de az a futó szerint “tiszteletlen volt” – látva, mit kapott a Saintstől, a Lions tényleg nagyon keveset ajánlhatott. Ezzel együtt nem olyan nagy érvágás a távozása, sokkal inkább a rendszer tette naggyá, mint a saját kvalitásai.

Evan Brown és DeShon Elliott csere kaliberű játékosok, akikért szintén nem nagy kár (bár látva, hogy előbbi csak egy 1 éves, 2,25 millió dolláros szerződést kapott a Seahawkstól, utóbbi pedig 1 évre 1,77 millióért írt alá a Dolphinshoz, akár még lehetett is volna licitálni). Ami pedig az elkapó DJ Charkot illeti: az egykor top elkapó szinten teljesítő játékos a Lionsben sem tudta újjáéleszteni a karrierjét, 13 meccsen csak 706 yardot és öt TD-t gyűjtött. Egyértelműen nem egy első számú elkapó kaliber, hozzá hasonlóból pedig van bőven Detroitban.

Legfontosabb érkezők, maradók

A 2023-as free agency összességében csapnivaló volt, különösen a Lions szempontjából. A csapat legnagyobb gyengepontja a secondary, de nem dúskált a piac elit cornerekben és/vagy safetykben, Jalen Ramsey-t pedig hiába próbálta több játékos is Detroitba csábítani, ő Miamiba akart menni (ami azért sok szempontból érthető). A jó belső védőfalembereket elkapkodták a Super Bowl esélyes csapatok, a top futók franchise taget kaptak, minőségi szélső elkapó nem is volt, így legfeljebb a tight endekre és a linebackerekre repülhetett volna rá a gárda, ami meg nem a legjobb csapatépítési filozófia. Mindezek ellenére kifejezetten jó munkát végzett a menedzsment.

A legnagyobb fogás vitán felül Chauncey Garner-Johnson. A safety/slot corner egy évre 8 millióért írt alá a Lionshöz úgy, hogy a legtöbben a 12-14 millió dollárra lőtték be az értékét és a franchise tag is reális opció lett volna. Ráadásul ez valójában egy 1 éves, 6,5 millió dolláros, teljesen garantált szerződés, a maradék 1,5 milliót csak ösztönzőkkel tudja megszerezni. Vagyis a tavaly hat INT-t szerző, az ellenfelek irányítóinak 79,8-as passer ratinget engedő DB-nek top játékot kell hoznia ahhoz, hogy ne a piaci értékének felét keresse meg 2023-ban.

CGJ mellett érkezett a secondarybe a corner Cameron Sutton és Emmanuel Moseley. Előbbi tavaly karrierévet tartott és top 20 közeli szezont produkált: a felé szálló passzok mindössze 50,7 százalékából lett elkapás 411 yardért és négy TD-ért, miközben volt három INT-je és nyolc leütött passza, mi 69,6-os engedett passer ratingnek felel meg. Jelenleg ő a csapat legjobb cornere, ráadásul teljesen korrekt áron.

Moseley is jó vétel volt, már amennyiben pályára tud lépni (tavaly csak 312 snapje volt, a rekordja pedig 602 egy idényben). Vele, Suttonnel és Jeff Okudah-val együtt már elég mély és tehetséges a Lions CB-sora, ráadásul a slotba be lehet dobni Gardner-Johnsont és Suttont is, így a variációs lehetőségek is jelentősen megnőttek. Nem lett ez egy elit egység, de jó coachinggal bőven átlag feletti teljesítményt illene hozni.

A Lions továbbá megtartotta a pass rusher John Cominskyt és a linebacker Alex Anzalone-t. Előbbi neve sokaknak nem lehet ismerős, nem egy szupersztár, de szépen csendben csak összehozott 44 nyomásgyakorlást és négy sacket 356 pass rush snapen, aminél csak Aidan Hutchinson ért el többet a csapatban (566 snapen 53 nyomásgyakorlás). Egy nagyon jó rotációs játékos maradt teljesen korrekt áron.

Anzalone-ról ez már nem feltétlenül mondható el. Ő látványosan játszik, csak rosszul, és bár nem kapott nagyon brutális fizetést, de nála sokkal jobb linebackereket lehetett hasonló áron vagy csak kicsit drágábban szerezni. Nincs bajom a megtartásával, mert igazi Dan Campbell ember, aki tényleg el is harapná bárki térdkalácsát (plusz csapatkapitány), de nagyon meg kellene tanítani szerelni, hogy a pályán is legyen hozzáadott értéke.

A támadó oldalon már nem volt akkora mozgás. Williamst David Montgomeryvel sikerült pótolni, ami minőségi előrelépést jelent, de nyilván nem egy Josh Jacobs kaliber. Négy év alatt 3640 yardot szerzett a Bearsben, soha nem volt 800-nál kevesebb futott yardja és teljesen más a skill setje, mint D’Andre Swiftnek, így jól illik a rendszerbe, de azért nem könnyű izgalomba jönni tőle. Ellenben Graham Glasgow visszatérése már érdekesebb, pláne annak fényében, hogy Halapoulivaati Vaitai belement egy jelentős fizetéscsökkentésbe és nem kizárt, hogy előbbi lesz így a kezdő. Pályafutása csúcsán Glasgow Pro Bowler kaliberű guard volt, de Vaitai-nál így is jobb lehet – kis szerencsével sikerült javítani az amúgy top támadófal minőségét.

Mi várható a drafton?

Az 1/6-os cetlivel irányító már könnyen lehet, hogy nem lesz elérhető, így leginkább Will Andersonban lehet bízni, aki a sok pass rusher megtartása mellett is kihagyhatatlannak tűnik – de ha ő kiesik, akkor nincs olyan sok választék. Jalen Carter tökéletes lenne a védőfal közepére, de nem Campbell kompatibilis, ráadásul a Pro Day-e és a pályán kívüli ügyei sem javítottak a megítélésén, így legfeljebb egy top cornert lehetne kihúzni, ami a piaci tevékenységet látva kicsit luxusnak tűnik (bár soha nem lehet elég jó cornered).

Most talán egy CB-pick vagy egy hátracsere tűnik a legvalószínűbb opciónak, de így vagy úgy, a védő pick az garantált. Az 1/18-as már nehezebb kérdés, ott el lehet gondolkozni a futó Bijan Robinsonon, esetleg valamelyik jobb elkapón vagy tight enden, bár egyikért sem szívesen adnék egy top 20-as cetlit. A második napon pedig jöhet LB, iDL és amire nem volt még áldozva az első két körben.

Összegzés

Óriási sztárok tehát nem érkeztek Detroitba, de konkrétan hülyeség nélkül, sőt nagyon okosan és tudatosan igazolva sikerült megerősíteni jelentősen a rostert. A secondary most már elég jól néz ki, de mivel még bőven maradt pénze igazolni a csapatnak, egy jobb DT vagy linebacker azért bőven elfért volna. Emellett hiányolom a tight end poszt megerősítését, pláne amikor Dalton Schultz, Mike Gesicki és Hayden Hurst mindössze 4,5-7,5 millió dolláros fizetésért írt alá.

Persze nem lehet mindenkit leigazolni és nagyon látható volt a csapaton, hogy licitháborúba (aka hülyeségbe) nem akar belemenni. Amit csinált, azt remekül csinálta, több hiányposztot is sikerült megoldani és jelentősen megerősíteni a rostert, de talán ennél valamivel több agresszivitás belefért volna. Pláne úgy, hogy az idei draft class nem olyan erős és a piachoz hasonlóan nem épp a Lions needjeiből erős. Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!