Connect with us

Szabadügynök

Tom Brady nélkül mit érek én? – Buccaneers FA-értékelő

Az elmúlt bő 3-4 évben három csapat volt bizonyos értelemben maximális szinten all in módban: a Saints, a Rams és a Bucs. Előbbi erőfeszítései nem jöttek be, ellenben utóbbi kettő magasba emelhette a Lombardi trófeát, és míg New Orleans elkeseredetten próbál a lehetetlen körülmények között is nagyot markolni, addig Los Angelesben és Tampában belátták, hogy itt az ideje egy kis szünetnek. Azonban míg a Rams bevágta a satuféket, a Bucs eltévedt valahol félúton.

A Tampa Bay úgy vágott neki a 2023-as szezonnak, hogy a legkevesebb helye volt a fizetési plafon alatt, pontosabban 57,9 millió dollárral lépte túl azt. Ez volt az eredménye az elmúlt évek most vagy soha politikájának, ugyanis a sok korábbi átstrukturálás miatt idén 52 millió dollárnyi halott pénzt (DM) kellett benyelni olyan játékosok után, akiknek egyszerűen lejárt a szerződése. Csak a visszavonuló Tom Brady után 35,1 millió dollár DM keletkezett, de Julio Jones vagy Akiem Hicks után is komoly milliók ragadtak be.

Ehhez jöttek még az olyan vezéráldozatok, mint a left tackle Donovan Smith, a futó Leonard Fournette, a tight end Cameron Brate vagy rúgó Ryan Succop menesztése, illetve a guard Shaq Mason elcserélése, akiken bár komoly milliókat spórolt a csapat, de így is beragadt utánuk 26 millió dollár. Mindent összevetve a csapat 224,8 millió dolláros capjéből 75,3 millió dollár, azaz a plafon 33,5 százaléka ment el olyan játékosokra, akik már nem erősítik a Bucsot. (Ez alól kivétel a linebacker Lavonte David, akit a piacról visszahozott a csapat, így az ő esetében az a furcsa helyzet állt elő, hogy egyszerre szerepel a gárda fizetési- és a halott pénz listáján is.)

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

A Bucs tehát jelentősen meggyengült már csak abban, hogy megpróbált beférni a plafon alá. Smith, Fournette, Mason, Brate és Succop kezdőnek számított, Brady elvesztése pedig még úgy is óriási csapás, hogy tavaly karrierje egyik leggyengébb szezonját hozta. Mellettük eligazolt/lejárt a szerződése Sean Murphy-BuntingnakAkiem HicksnekMike EdwardsnakWilliam GholstonnakRakeem Nunez-Rochesnek, illetve a Julio Jones-Kyle Rudolph párosnak (igaz, utóbbi már tényleg csak a neve miatt került a listára). Közülük Edwards, Nunez-Roches, William Gholston, Murphy-Bunting sok szerepet kapott, de Hicks és Jones is bőven pályán volt, amikor épp egészségesek voltak. Velük 3395 snap tűnt el a rosterről, ami a fentebb említett kivágott/elcserélt/visszavonult kezdőkkel együtt brutális gyengülést jelent.

A legfontosabb érkezők/maradók

Ilyen körülmények között nem igazán volt reális cél, hogy a csapat aktív és agresszív piaci tevékenységet folytasson. Minden kivágással és cserével együtt is nagyjából 12-14 millió dollárnyi cap space állt rendelkezésre a piac nyitása előtt – az ugyanakkor pozitívum, hogy a menedzsment nem nyúlt hozzá Shaq Barrett vagy Mike Evans szerződéséhez, amivel további 12-15 millió dollárt lehetett volna megspórolni, elnyújtva ezzel a pénzügyi pokolból való kilábalást. Ezzel ellentétben negatívum, vagy legalábbis meglepő a csapat átigazolási politikája.

Amennyiben megnézzük a Ramst, Les Sneadék rátapostak a fékre. Több kezdő kivágásán, elcserélésén és elengedésén kívül semmit nem csináltak, nem volt semmiféle erősítés. A csapat ráment a pickek gyűjtésére, aminek részeként jó eséllyel négy darab 5-7 körös kompenzációs picket fognak kapni a piaci inaktivitásért, miközben próbálják a cap helyzetet egyenesbe hozni. Ezzel szemben a Bucs valahol félúton elakadt a win now és a helyzet stabilitása között.

Nem volt agresszív a piacon a Tampa és úgy összességében butaságot sem csinált, sőt volt pár nagyon jó üzlete, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a jó út. Jamel Dean például egy kiváló corner, saját nevelés és áron alul igazolta vissza a Bucs, de minek? A csapat kerete a legidősebb a ligában, a minőség is legfeljebb egy erős közepes, miközben nincs potens irányító a rosteren – jó eséllyel kell legalább két év, hogy a csapat pénzügyileg és tehetségben is egyenesbe jöjjön, erre az átmeneti időszakra pedig luxusnak tűnik egy 13+ millió dolláros corner (pláne, hogy egy negyedik körös kompenzációs picket kapott volna utána a gárda 2024-re). Hasonló a helyzet Lavonte Daviddel, aki helyi legenda, még mindig jó minőséget képvisel és áron alul érkezett, de kellett ez a csapat jelenlegi helyzetében?

Önmagában, ha csak a játékos hozzáadott értékét és árcéduláját nézzem, akkor mindkét igazolás tökéletes. Rövid távon ezek a lépések nagyon rendben vannak, de a közép- és hosszú távú építkezés szempontjából nem biztos, hogy ezt így kellett volna csinálni. Úgy tűnik, nem olyan könnyű feladni a win now-t.

A maradék három igazolás közül Greg Gaines és Baker Mayfield leigazolása is rendben van ár érték arányban. Rengeteg ember távozott a védőfal belsejéből, Gaines pedig egy korrekt játékos, aki talán némileg áron alul is érkezett. Mayfield pedig simán kezdő lesz jelenleg, és ugyan nem hiszem, hogy pont Tampában talál vissza a korábbi jó formájához, de még mindig inkább ő, mint Kyle Trask. Egyedül az Anthony Nelson hosszabbítást nem tudom hová tenni: egy simán rossz, legjobb esetben is 1,5-2 millió dollárt érő játékos lett visszaigazolva bőven túlárazva, ráadásul úgy, hogy ideális esetben köze nem lesz a kezdőhöz.

Összegzés

Hosszú távon a Bucs részéről az lett volna talán a legjobb megoldás, ha a Rams útját követve az idei szezon effektíve elengedi és begyűjti az elengedett távozók utáni kompenzációs pickeket. A támadófal tátong a lyukaktól, a skill személyzet minősége is lefelé tendál, a védelemre is ráfér az erősítés – még csoporton belül sem a Tampa kerete a legerősebb, és akkor az irányítókat még nem is néztük. Ezen sem David, sem Dean, sem Mayfield nem segít, ellenben talán hozzá tudnak tenni annyit a csapathoz idén, hogy jövőre is nehéz legyen az első körben franchise irányítót találni.

Az olcsón megszerzett top játékos leigazolását nem tudom negatív értékelni, de ezzel együtt sem szolgálja a Bucs hosszabb távú érdekeit. Egy feljövőben lévő, esetleg contender gárda esetében ez a piaci teljesítmény abszolút rendben lenne, de a Tampa egyik kategóriába sem fér bele. Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!