Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Bijan Robinson

Posztértéket figyelmen kívül hagyva talán az idei draft class legjobb játékosa Bijan Robinson, a Texas futója. Barkley óta ő a legjobb running back prospect, és szerintem még a Giants kiválóságát is lepipálja, annyira közel van a tökéleteshez. 

Robinson a gimiben 13,7 yardot (!) átlagolt futásonként és a 2000 yardos határt is átlépte háromszor. Nem csoda, hogy 5 csillagos tehetség volt, a 2020-as class legjobbra értékelt futója. A Texas egyetemet választotta, ahol három év alatt 3410 yardot és 33 TD-t szerzett a földön, plusz 805 yardot és 8 TD-t a levegőben. Tavaly megkapta a Doak Walker díjat és konszenzus All-American lett 1580 futott yardos és 18 TD-t szezonja után, ahol utolsó 10 meccséből 9-szer átlépte a 100 yardos határt és összesen 104 elhibázott szerelést kényszerített ki a PFF adatai alapján, ami rekord, mióta követik a college focit. Igazán elit futó, nem véletlen lesz egyértelműen első körös a posztja ellenére.

Mitől ilyen jó?

Kiváló felépítés, atletikusság

Gyakorlatilag így kell kinéznie egy futónak. 180 centi magas és 97,5 kiló volt a Combine méredzkedés során, tehát se nem túl kicsi, hogy elvesszen a sűrűjében, se nem túl nagy, hogy ne tudja megfelelően mozgatni testét és alacsonyan tudja tartani magát. Emellett pedig rendkívül könnyed a mozgása, semmi erőltetés nincs a mozdulataiban.

A robbanékonyságot és sebességet tesztelő felmérőkön a felső 20 százalékban végzett a Combine-on, és teljesen biztos vagyok benne, hogy így lett volna ez az irányváltást mérő gyakorlatok során is, ugyanis ez egyik legnagyobb erőssége. Ugyan nem olyan atletikus szörny, mint mondjuk Saquon Barkley volt, aki tényleg a saját polcán volt ilyen tekintetben, de Bijan is ott van a topon atletikusságot tekintve.

Emellett egyébként kellően erős, még ha nem is igazán ez a játéka – tisztán erőfutónak azért nem lenne annyira jó. Mindenesetre a méret-atletikusság-erő kombója rendkívül jó.

Rengeteg kierőszakolt missed tackle

A legjobb futók nem csak elveszik azt, amit a támadófal, a rendszer és a védelem kínál nekik, hanem ők maguk kreálnak yardokat. Bijan Robinson pedig abszolút ilyen. Ha adatokra akarunk támaszkodni, akkor az egyik legjobb mutató egy futó profik közé projektálása esetén a kierőszakolt elhibázott szerelések száma. Ebben Robinson rekordot döntött tavaly a 104 egységes mutatójával, ami a legtöbb azóta, hogy a PFF készíti ezt a statisztikát az egyetemi ligában.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!