Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Bijan Robinson

Posztértéket figyelmen kívül hagyva talán az idei draft class legjobb játékosa Bijan Robinson, a Texas futója. Barkley óta ő a legjobb running back prospect, és szerintem még a Giants kiválóságát is lepipálja, annyira közel van a tökéleteshez. 

Robinson a gimiben 13,7 yardot (!) átlagolt futásonként és a 2000 yardos határt is átlépte háromszor. Nem csoda, hogy 5 csillagos tehetség volt, a 2020-as class legjobbra értékelt futója. A Texas egyetemet választotta, ahol három év alatt 3410 yardot és 33 TD-t szerzett a földön, plusz 805 yardot és 8 TD-t a levegőben. Tavaly megkapta a Doak Walker díjat és konszenzus All-American lett 1580 futott yardos és 18 TD-t szezonja után, ahol utolsó 10 meccséből 9-szer átlépte a 100 yardos határt és összesen 104 elhibázott szerelést kényszerített ki a PFF adatai alapján, ami rekord, mióta követik a college focit. Igazán elit futó, nem véletlen lesz egyértelműen első körös a posztja ellenére.

Mitől ilyen jó?

Kiváló felépítés, atletikusság

Gyakorlatilag így kell kinéznie egy futónak. 180 centi magas és 97,5 kiló volt a Combine méredzkedés során, tehát se nem túl kicsi, hogy elvesszen a sűrűjében, se nem túl nagy, hogy ne tudja megfelelően mozgatni testét és alacsonyan tudja tartani magát. Emellett pedig rendkívül könnyed a mozgása, semmi erőltetés nincs a mozdulataiban.

A robbanékonyságot és sebességet tesztelő felmérőkön a felső 20 százalékban végzett a Combine-on, és teljesen biztos vagyok benne, hogy így lett volna ez az irányváltást mérő gyakorlatok során is, ugyanis ez egyik legnagyobb erőssége. Ugyan nem olyan atletikus szörny, mint mondjuk Saquon Barkley volt, aki tényleg a saját polcán volt ilyen tekintetben, de Bijan is ott van a topon atletikusságot tekintve.

Emellett egyébként kellően erős, még ha nem is igazán ez a játéka – tisztán erőfutónak azért nem lenne annyira jó. Mindenesetre a méret-atletikusság-erő kombója rendkívül jó.

Rengeteg kierőszakolt missed tackle

A legjobb futók nem csak elveszik azt, amit a támadófal, a rendszer és a védelem kínál nekik, hanem ők maguk kreálnak yardokat. Bijan Robinson pedig abszolút ilyen. Ha adatokra akarunk támaszkodni, akkor az egyik legjobb mutató egy futó profik közé projektálása esetén a kierőszakolt elhibázott szerelések száma. Ebben Robinson rekordot döntött tavaly a 104 egységes mutatójával, ami a legtöbb azóta, hogy a PFF készíti ezt a statisztikát az egyetemi ligában.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Nem evilági a testkontrollja és a kontakton át lévő egyensúlya, ezért tud ennyire jó lenni a szerelések elkerülésében. Sokféleképp teszi mindent, hiszen az egészen elképesztő testcselei mellett láttunk tőle gátfutós megoldásokat, stiff armokat, és még olyat is, hogy ő maga ülteti fenékre a védőt azzal, hogy gyakorlatilag átfut rajta. Különösen jó tulajdonsága, hogy sebességét az irányváltások után is megtartja, illetve ha le is kell lassítania akár nullára, akkor is egy pillanat alatt ismét utazósebességben van.

Elég ritkán fordul elő velem, hogy meccsfelvétel közben hangosan felnevetek, annyira abszurd dolgot csinál valaki, de Bijan Robinson esetében nem egyszer történt ez meg. Ilyen volt például ez a futása is az Oklahoma ellen, amit tényleg látni kell:

via Devy to Dynasty Football

Hihetetlen bevágások, rendszeren kívüli játék

A leglátványosabb elemek Robinson játékában a testcselei. Nem evilági, ahogy papírfecninyi területen megáll, kitámaszt, bevág, kilő, felgyorsul és otthagy mindenkit.

Egy nagyon kreatív futóról van szó, aki rendszeren kívül hihetetlen dolgokra képes. Ha összeomlik egy játék a blokkolásnál, akkor is várhatod, hogy Bijan kihoz valamit a helyzetből.

A futások mellett screeneknél és checkdownknál is várhatod tőle, hogy sok extra yardot szerezzen. Ha nyílt terepre kerül és egy az egyben kell valakit megvernie, akkor elég jó esélyei vannak.

Nézzétek meg ezt az alábbi két játékot, előbb a kis területen való kreálásról, utána a szabad területes variációról. Az elsőnél a DT könnyedén átmegy a támadófalon, gyakorlatilag Bijan szájában találja magát, de a futó át tud bújni a hóna alatt, visszalép középre, majd még egy testcsellel átver egy védőt és TD-t szerez. A másodiknál nem jön össze a blokkolás a támadófaltól a jobb szélre, de ő visszavág egészen a fal túloldalára, ahonnan általában kifelé szoktak menni a futók. Ő viszont egy áll-leesős testcsellel visszavág és meg sem áll a célterületig.

via AtoZ Sports Film Room

Jól lát a pályán

Robinson kiválóan lát a pályán. Amikor megkapja a labdát, az egész line of scrimmage-et pásztázza, hogy lássa hol lenne ideális berobbanni, vagy ha az eredetileg eltervezett lyuk nem jönne be, akkor hová tud visszavágni. Mindkét opciót nagyon jól méri fel, és gyakorlatilag két lyukat tud egyszerre figyelemmel követni, miközben kivár a fala mögött. Így pedig át is tudja verni a második szinten lévő védőket, elhitetve velük, hogy az egyik irányba megy, majd végül a másikat választja. Ahogy azt a fenti videón is láttuk, a kis területeken is nagyon jól tud navigálni, nagyon kevesek tudják ezt ilyen szinten megtenni.

Elkapások

Jóval több nagyon jó futó van a világon, mint nagyon jó running back. Rashaad Penny például egy hihetetlenül jól futó RB, de nem tud elkapni (meg baromi sérülékeny). Bijan viszont nagyon jó elkapó is. Szokás mondani, hogy slot elkapóként is használható egy futó, amit szerintem túl sokat használnak az emberek és túlzás legtöbbször, de Robinsont tényleg lehet úgy használni akár egy meccsen keresztül is, nem csak néhány játékra elterelésként.

Természetes könnyedséggel kap el – ez a jelző egyébként is jól ráhúzható az egész játékára –, nagyon finom kezei vannak, jól érzi a megnyíló területeket, jól követi a labdát és jól is alkalmazkodik a passzokhoz. Abban is kiemelkedik a többi elkapni tudó futó közül, hogy nem csak a szokásos checkdown route-okat tudja megfutni, hanem simán lehet vele futtatni vertikális útvonalakat is.

És még jó pass próban is

Ha nem is elit a játék ezen elemében, de nagyon jó. Akar és tud is, érti a dolgát, jól találja meg a megfelelő blokkolandó embereket és nem fél beleállni az ütközésekbe. Nagyon kevés olyan futó van, aki azonnal nyugodt szívvel betehető pass protectionbe a profik közt, de Bijan közéjük tartozik, így nincs olyan szituáció, ahol le kéne vinni a pályáról.

via Devy to Dynasty Football

Negatívumok a játékában

Bijan Robinson egy szinte tökéletes prospect, így nehéz hibákat találni a játékában. Igazából egyedül azt tudnám felhozni, hogy időnként túlságosan türelmes a line of scrimmage mögött, többet “táncol” a kelleténél, berobbanhatna hamarabb a lyukba. Vannak olyan esetek, ahol meg tudna szerezni néhány yardot (de biztosan nem többet), helyette inkább kivár és nézi, hátha nyílik valami nagyobb lyuk, ahol elszabadulhat. Van amikor ilyen lyuk nem nyílik meg és elvesztegetett pár yardot. Persze ezt bőven kompenzálja azzal, hogy ha mégis talál egy lyukat, akkor sokkal többet hoz ki a helyzetből – viszont az NFL-ben ebből kevesebb, előbbi esetből meg több lesz. Hasonló kritikákat emlegethettünk Saquon Barkley esetében is, de Robinsonnál még ez is kisebb negatívum, ritkábban fordult elő ilyen nála, mint Barkley-nál.

Emellett érdemes megjegyezni, hogy voltak sérülései (hát, könyök, nyak, váll), amik tovább növelik a kérdőjeleket, amiket a posztjából adódóan egy futónál felvethetünk.

A nagy probléma: a pozíciós érték

Egyetlen dolog van, amiért nem fog tehetségéhez mért magasságban elkelni Robinson, ez pedig az, hogy Dave Gettleman már nem GM sehol futó poszton játszik. Bármennyire is jó focista, egyszerűen nincs akkora értéke, hogy egy top10-es picket ruházzanak be rá. Az utóbbi években elhíresült a mondás az analitika kedvelőitől, hogy első körben ne draftolj futót, elég a hátsó körökben beruházni rájuk. Ahogy az előfordul bizonyos analitikus nézeteknél, a felfogás a kijelentés mögött helyes, de talán szélsőségesebben fogalmazták ezt meg sokan, mint kellene.

Az egész “a futók értéktelenek” dolog mögött meghúzódó logika helyes, de természetesen nem értéktelenek a futók, csak kevésbé értékesek, mint a többi poszton játszó focisták. Önmagukban nagyon keveset tudnak hozzátenni a támadósorhoz, kell eléjük egy jó fal, hogy ki lehessen használni a tehetségüket, és ha elkapásokban nem lehet őket használni, az csak ront a helyzetükön. Ha arra van szükséged, hogy egy rossz futójátékból jót csinálj, akkor ne várd Bijantól, hogy ezt egyedül szállítsa neked, hiszen ez többtényezős egyenlet és érdemes lenne előbb rendbe rakni a támadófalat például.

Sok minden szól a running backek ellen, de egy ennyire jó játékost mint Bijan Robinson, mégis…

… hol érdemes elvinni?

Sok szempontot figyelembe kell venni, például hogy kit tudsz helyette választani, hogy milyen helyzetbe kerül, milyen lesz előtte a támadófal, mennyit fogják használni. Egy érdekes és elég fontos szempont, hogy mennyit fog keresni. Ha Robinsont Barkley-hoz hasonlóan az 1/2-es pickkel vinnék ki, akkor közel 10 milliós lenne az éves fizetése, ellenben ha csak a kör közepén, mondjuk a 16. pickkel viszik ki, akkor csak évi $4 millió, ami jelentős különbség.

A legnagyobb probléma a futók kapcsán valójában nem is az, hogy az első körben draftolod őket, hanem az, ha megfizeted őket a második szerződésükön, hiszen gyorsan használódnak és nagyon kevés ilyen szerződésre tudunk úgy visszatekinteni, hogy jó ötlet volt. Tehát szerintem egyáltalán nem probléma az, ha valaki az első körben draftolja Bijan Robinsont. A top10-zel azért lennének fenntartásaim, de a kör közepétől kezdve semmi problémám nem lesz vele, ha valaki beruház rá. Érdemes mindemellett nézni az úgynevezett opportunity costot is, tehát hogy akit helyette tudsz draftolni, az mennyit tudna hozzátenni a csapathoz és ő milyen eséllyel lesz jó – az idei draft nem hemzseg nagyon jónak kinéző játékosokból, így a kör közepén már ezt sem érzem problémának.

*Az alábbi tweetben a videón a hangsúly, jó kis highlight a végére All-22 nézetből*

Az NFL sokat változott az utóbbi öt évben, így erősen meglepne, ha Robinsont kivinné valaki a top5-ben. Reálisan nézve szerintem a Patriotsnál kezdődik a Bijan-watch 1/14-en, bár előtte azért a Falcons vagy a Titans okozhatna meglepetést a kiválasztásával. A Patriotstól kezdve azonban nagyon sok helyen elvihetik: Commanders, Lions, Buccaneers, Seahawks, Chargers, és nincs az az isten, hogy az első körből kicsússzon.

[/ppp_patron_only]

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Chicago Medvek Bajnok Csapata
Chicago Medvek Bajnok Csapata
2023-04-06 06:14

Kövezzetek meg, de szerintem az első 10-ben elviszi valaki.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x