Connect with us

Szabadügynök

Elég ez a Chiefs utoléréséhez? – Bills és Bengals FA-értékelő

Az elmúlt években láthattuk, hogy a Bills és a Bengals is nagyon közel jár a bajnokhoz és már mind a ketten képesek is elkapni Mahomesékat. De ahhoz, hogy végig ott tudj lenni velük a csúcs közelében, ahhoz nagyjából egyben kell tartani a rostert vagy lehetőség szerint fejleszteni. Ehhez sem a Bills, sem Bengals nem tett sokat hozzá.

Buffallo Bills

Cap műveletek

A Bills egy újabb csalódást keltő szezonon van túl és bár véleményem szerint a nagyobb gondok az oldalvonal mellett vannak, de a játékosállományon is lehetett (volna) finomítani, hogy azt a hőn áhított utolsó lépést megtegyék.

Azonban túl sok pénz nem volt a kasszában és bár Josh Allen és Von Miller szerződését is átalakították, így sem dúskáltak az erőforrásokban. A két játékos kontraktusának módosításával 32 millió dollár szabadult fel, de így sem kerültek sokkal a sapka alá.

Itt lehet még megjegyezni, hogy a csapat kiváló linebackere Matt Milano egy két éves szerződéshosszabbítást kapott. A 29 éves játékos karrierje egyik legjobb idényét tudhatja maga mögött és ami fontos, hogy nem csak játékával, de vezérszerepével is összefogta a védelmet.

Saját szabadügynökök

Kisebb öröm az ürömben, hogy sok fontos lejárója nem volt a csapatnak. Mindössze két játékost lehet megemlíteni, akik fontos kezdők voltak és jól is játszottak, Tremuine Edmundst és Jordan Poyert. Közülük utóbbi maradt további két évre kicsit több mint 6 millió dolláros átlagfizetésért. A rutinos safety megtartása fontos volt, mert így a hátsó alakzat stabilitása és kontinuitása garantált és bár Poyert kezdi utolérni a kor, még két év simán benne van a lábában.

Edmunds azonban távozott és látva, hogy a Bears évi 18 millió dolláros szerződést adott neki, talán kijelenthetjük, hogy jól tette a csapat, hogy nem fizette meg. A linebacker kétségtelenül breakout szezonon van túl és a legjobb korban van, de egyrészt a korábbi idényei jelentősen gyengébbek voltak, másrészt pedig ezzel szinte a legjobban fizetett linebacker lett, az pedig kicsit túlzó az esetében.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A két kezdő védőn kívül kisebb kiegészítő emberek maradtak vagy olyanok, akik sérülések és a poszt vékonysága miatt sokat játszottak, de valószínűleg nem a jövő emberei. A teljesség igénye nélkül akiket érdemes megemlíteni az Dane Jackson, aki a cornerback sérülések miatt látott sok pályát, Tim Settle, aki jól kezdte az évet és a védőfal rotáció fontos tagja volt, valamint David Quessenberry, aki pedig a belső támadófal rotáció eleme volt.

Ellenben két fontosabb név elhagyta a csapatot. A sors fura fintorra, hogy mind a ketten slot elkapók: Isaiah McKenzie és Jamison Crowder sem tér vissza, ami az elmúlt éves teljesítményüket nézve kisebb, a poszt vastagsága miatt nagyobb probléma.

Érkezők

A szűkös erőforrások miatt sok erősítésre nem számíthattak a csapat szurkolói. Amire a leginkább vágytak az egy elkapó, mert Diggs mellé/mögé igazából nem sikerült senkinek lépni. Nos, elkapók jöttek is, de nem feltétlenül abban a kategóriában, amiről álmodoztak a csapatnál. Trent Sherfield érkezett a csoportrivális Dolphinstól, aki Hill és Waddle jelenlétéből húzott tavaly hasznot, de ennek ellenére se várnék sokat tőle. Szintén nem a legnagyobb név Deonte Harty, aki leginkább a special teamben segíthet a csapatnak, de nem több egy rotációs játékosnál.

Rajtuk kívül még két fontosabb érkezőt lehet megemlíteni. Maradva a támadóoldalnál kapott egy kis boostot a támadófal, Connor McGovern személyében. A guard három évre 22 millió dollárért írt alá, ami egy korrekt fizetés egy közepes kezdőnek. Mivel Rodger Saffold várhatóan nem tér vissza, így elengedhetetlen volt, hogy hozzanak valakit. Reméljük itt nem fejezik be a belső hármas foltozását, mert rövid- és hosszútávon is ráfér az egységre.

A védőoldalra eddig egy komolyabb érkező van, ő pedig Taylor Rapp, aki rendkívül jutányos áron érkezett és tekintve, hogy a Bills safety sora hogy bírta tavaly egészséggel, mindenképpen kellett a mélyítés.

Hiányposztok a piac után

A támadóoldalon ha van, aki még bízik Davis fejlődésében, akkor csak a támadófalban vannak kérdések. Különösen a jobb oldalon lehet még mit fejleszteni, mind Ryan Bates, mind Spencer Brown személyében.

Futó poszton lehet esetleg vitatkozni, hogy mennyire szükséges ennek a csapatnak egy valódi power back, de talán ezt a draft későbbi köreire is lehet bízni.

A védelem aztán olyan szempontból érdekes, hogy a kezdők az egyik linebacker poszt mellett egy-két évre még biztosan megvannak. Itt Edmunds megüresedő helye nagy talány, mert vagy Tyler Dodson vagy Terrel Bernard lehet a kezdő, de bármelyikkel jelentős visszaesés lenne Edmunds tavalyi játékához képest. A jövőnek draftolva azonban safety, belső védőfalember vagy pass rusher is elképzelhető.

Összeségében én nem érzem, hogy erősödött volna a gárda, de legalább nem is gyengült. A folytonosság nagyon fontos lehet, főleg a rájátszásban, az igazi áttörés viszont így az edzőktől kéne. De vajon azt megkapjuk?

Értékelés: B-

Cincinnati Bengals

Cap műveletek

A Bengalsnál rengeteg pénz állt rendelkezésre a szabadügynök piac előtt, mégsem várhattunk nagy költekezést, mert a csapat húzóembereinek lassan lejár a szerződése. Ennek megfelelően nem is volt igazán aktív a gárda, de egy bombát azért végül mégiscsak ledobtak.

A piac nyitása előtt nem történt semmi érdemleges, sok kivágással nem tudott operálni a gárda és egyelőre a hosszabbítások is állnak a levegőben. Ami egyedül kicsit meglepő lehet, hogy végül se Boyd, se Mixon nem repült, de tulajdonképpen ha tovább akarja vinni a csapat a kontinuitást, akkor érthető döntés. Ahogy Tee Higgins elcseréléséből sem lett semmi, pedig több pletyka szintű jelentkező is volt a kiváló elkapóra.

Saját szabadügynökök

A csapatnak kevés fontos szabadügynöke volt, viszont azok elég fontosak, mégis hagyták őket elmenni. Távozott a két kezdő safety, Vonn Bell és Jessie Bates is. Mind a ketten jó pénzt kaptak a következő csapatuktól, de legalább előbbit igyekezhetett volna a Bengals megtartani, mert így a hátsó alakzatban egyedül a tavaly draftolt, keveset játszó Dax Hill maradt. Mind Bates, mind Bell sokoldalú, jó korban lévő játékosok, akik ráadásul tökéletesen tudták a helyüket Anarumo rendszerében. Értem, hogy nem fontos poszt és a rendszer képes felhúzni bárkit, de így is vannak félelmeim, hogy sikerül-e két kezdőt is pótolni.

A támadóoldalon is két sokat foglalkozatott játékos van a távozók között. Samaje Perine és Hayden Hurst sem a kezdő alappillére volt, de előbbi nagyszerűen helyettesítette és egészítette ki Joe Mixont (és kivágása esetén is hasznos lehetett volna), utóbbi pedig néha meg-megtudott villanni az elkapótrió mögött.

Az egyedüli kezdő, akit magukhoz láncoltak, az furcsa módon a linebacker Germaine Pratt, aki idén hatalmasat fejlődött és Logan Wilson mellett megbízható volt a pálya közepén. Jutányos áron sikerült megállapodni vele, de Wilson hosszabbítása is a levegőben van és talán ő lett volna az utolsó a listámon. Meg lehet még említeni Eli Apple-t is, akit még nem igazolt vissza a csapat, de egyrészt a kezdő védelem leggyengébbje volt az elmúlt években, másrészt pedig az ő helyettese már feltűnt a láthatárón Cam Taylor-Britt személyében.

Érkezők

Lényegében három érdemleges játékos érkezett, de egy szólt csak igazán nagyot. Az egyetlen jelentősen nagy erősítés az pont a legnagyobb riválistól elcsaklizott Orlando Brown, akit végül nem tagelt a Chiefs, így a Bengals szerződtette. Ráadásul mindez nem elég, de a tackle még olcsóbban is írt alá, mint azt előzetesen sejteni lehetett. Burrow megvédése tavaly is többnyire gondot okozott, Brownnál pedig nem volt jobb elérhető opció. A garantált tartalom ugyan magas, de ennek ellenére is úgy gondolom, hogy a Bengals nagyon jól járt a veterán játékossal.

Az egyetlen kérdés így az lett, hogy az eddig bal oldalon játszó Jonah Williams helyzetével mi lesz. Volt róla szó, hogy átmegy a jobb oldalra, de az elcserélését is erősen rebesgetik. Az egykori elsőkörös sorsa így szomorú, de ha őszinték akarunk lenni, akkor bizony nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A másik két fontosabbnak tűnő érkező egyaránt a teljesen lyukas posztokra érkezett. Nick Scott a safety pozíciót, míg Irv Smith a tight end szekciót népesíti. Egyiküket sem hívnám átlag feletti kezdőnek, sőt az átlagos szintet verdesik, de mivel egyelőre konkrétan nincs senki rajtuk kívül a rosteren, így a drafton jöhet csak vetélytárs. Smith egyébként akár még ígéretes is lehet, ha elkerülik a sérülések.

Hiányposztok

A támadóoldal alapvetően jól néz ki. Mélyítés jöhet a támadófalba, illetve a már említett tight end posztra, de ez egy jó egység még jövőre. Az nagy kérdés, hogy Higgins jövőre lejáró szerződésével mi lesz, de nem gondolom, hogy ezen a drafton a WR lesz a prioritás.

Első ránézésre a kezdő védősorral sincs gond, de a Dax Hill, Nick Scott safety sor nem egy, hanem inkább három lépés hátrafele a Bell-Bates duóhoz képest. A többi részen a kezdő ugyanaz mint tavaly (a Taylor Britt-Eli Apple csere kivételével), itt a jövőre gondolva lehet elsősorban draftolni. Ha viszont ezt nézzük, akkor viszont lényegében bárhova, mert minden poszt elég vékony.

Összeségében a Bengalsnál is kicsit azt érzem, mint a Billsnél. Nem gyengültek, de nem is erősödtek. Ez idén még ugyanúgy elég lehet Super Bowl közelébe jutni, mint tavaly, de megint arra lesz szükség, hogy az edzői gárda olyan kiváló legyen mint tavaly.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!