Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Christian Gonzalez

Christian Gonzalez a 2023-as class egyik legfényesebb csillaga. Domináns egyetemi produkciója mellé kiemelkedő atletikusság, jó ösztönök és fejlett technika párosul, aminek hála biztosan a top10-ben fog elkelni a játékosbörzén. 

A corner az NFL legfontosabb posztjai között van. Minden évben láthatunk prémium pickeket ellőni erre a csapatrészre. A 2023-as class kiemelkedően jónak ígérkezik itt, ami elsősorban annak köszönhető, hogy pár egészen elképesztő tudású és atletikussággal bíró nevet találunk a lista elején. Tavaly Sauce Gardner félelmetes újonc évet produkált és az év végi All-Pro keretbe is bekerült, ez pedig jól jöhet az idei draft classnak, hiszen mindenki az új Gardnert akarja most a csapatában tudni.

Gonzalez Dallas külvárosi részén nőtt fel. A középiskolában cornerback mellett még elkapó is volt, de az egyetemek elsősorban a védősorba toborozva adtak neki ajánlatokat. 4 csillagos tehetség volt és országszerte a legjobb programok közül jópár iskola adott neki ajánlatot. Hívta az Alabama, a Notre Dame, a TCU, az Ole Miss, a Baylor vagy az Arkansas is. Ő mégis az otthonától távolra a Pac-12 egy közepes/gyenge programjához, a Coloradóhoz írt alá. Nem kapott redshirt évet, így már 2020-ban is viszonylag sok akciót láthatott, hogy aztán 2021-ben abszolút kezdő legyen. A remek sophomore éve után úgy érezte készen áll a szintlépésre és ugyan konferencián belül maradt, de átment a Pac-12 egyik legerősebb csapatába, az Oregon Ducksba. Követte a szintén odaszerződő korábbi defensive back edzőjét. Itt csak tovább emelt a nívóján, fejlődött és a 2023-as draft egyik legnagyobb tehetségeként várhatja a biztos top10-es, de akár top5-ös kiválasztását.

Kifogásolhatatlan atletikusság

Gonzalez a prototípus cornerback. 185 centiméter magas (6’1″), ami pont elég ahhoz, hogy fel tudja venni a versenyt a magasabb elkapókkal, de nem túl magas, hogy ne legyen meg a gyors irányváltó képessége és a robbanékony stílusa. A meccsfelvételeken ezek látszódtak is és várni is lehetett tőle egy kiemelkedő Combine-t. Ezt pedig tökéletesen meg is hozta. Karjai hosszúak és a karfesztávolsága is bőven átlag feletti. A fizikai adottságok után pedig megmutatta, hogy mozogni is tud. Súlypontemelkedése és távolugrása a felső 4%-ban van, abszolút a poszt legteteje. A 40 yardos ideje is felső 11%-ba repíti (4,38mp). A spider chartja közel tökéletes kör. A fordulékonysági felmérőket ugyan kihagyta, de ez inkább taktikai döntés volt (a pro dayen sem csinált), hiszen így is olyan eredményeket mutatott, amibe nem lehet belekötni. Csak összehasonlításképpen, jobb atléta mint Jalen Ramsey. A cornerback pedig az a poszt, ahol különösen fontos az atletikusság. Ha nem tudod sebességben, ruganyosságban lekövetni a mozgásokat, sosem lehetsz gyenge közepesnél jobb játékos.

A vérében van egyébként az atletikusság, a családjában rengeteg sportolót találunk. Két nővéréből az egyik Kolumbia színeiben szerepelt a 2021-es tokiói olimpián gátfutásban.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Úgy játszik, ahogy kell

Gonzalez egy megfelelő termetű, abszolút top atletikussággal bíró corner. Ilyen tulajdonságokkal pedig elvárható, hogy valaki jó emberező legyen. Gonzalez pedig remek jeleket mutatott erre. Sokszor állt fel man coverage-be, 2-3 yardra az elkapókkal szemben és megnehezítette mindenki életét. Remekül időzít, jókor üti meg az ellenfelét a snap után, ezzel korrigáló lépésekre késztetve az elkapókat. Nem a legfizikálisabb játékos, mégis hatása van, amikor kontaktot kezdeményez. Az első lépései gyorsak, azonnal képes reagálni, ha fordulni kell backpedalból, a csípője laza. Képes tapadni végig a route-on még az élesebb irányváltásoknál is. A lábai gyorsan járnak, kevés a fölösleges lépése, irányváltásai gyorsak és az egész play alatt közel tud maradni. Sebessége elit, így a mélyre menő útvonalakon sem hagyják le a gyorsabb elkapók sem. Ha pedig mégis képes lenne szeparálódni 1-1 yardra az embere, remek a recovery speedje és képes visszazárkózni.

Bár emberezésre termett, zónázásban is óriási jövője lehet

A termete inkább emberezésre termett, a jó induló sebessége, a nyurga alkata ugyanúgy jól használható zónázási rendszerben is. Nem kiforrott még, de az atletikussága és az olvasásai alkalmanként megvannak. Tapasztalatlan, de fizikai adottságai és mentalitása abszolút adott a zóna feladatokra. Nem pánikol ugyanis. A pályán minden playben a nyugalmat árasztja magából. Tudja mit kell csinálnia, nem ijed meg, ha 3 elkapó kerül a zónájába. Nem aggódik, ha egyik playben egy TE jut neki, majd a következőben egy route-ra elinduló futó. Lazán áll a játékhoz, ami magabiztosságot és nyugalmat áraszt.

Szerelni sem rest

Nem vonja ki magát a játékból, ha szerelni kell, sőt! Talán a cornerek közül a legjobb tackle képessége van. Fizikálisan áll bele, nem félti magát. Látszódik, hogy szeretné ő levinni az ellenfelét. A technikája sem rossz, akár open fielden is képes levinni a labdást. Szerelési képessége olyan jó, hogy időnként a boxba is beküldték. Bár nagyobb a hatása a pálya szélén, a jó szerelési képessége miatt a slot pozícióban is megállhatja a helyét (bár nem itt játszott az egyetemen).

Fiatal, mégis érett

Mint említettem csupán 3 évet töltött az egyetemen, így Gonzalez egy kivételesen fiatal prospect. 2002 nyarán született, így nem lesz még 21 éves sem amikor kiválasztják. Ezzel az első 2-3 körre várt játékosok között konkrétan a legfiatalabb. És bár fiatal, nem tapasztalatlan. Közel 2,000 snapet játszott az egyetemen, ahol végig 50-60% közötti elkapási arányt engedett csak. Egy ígéretes játékos volt tavaly ilyenkor, de 19 évesen kissé nyers volt. 2022-re azonban nagyon sokat fejlődött, ezt az ívet tartva pedig a határ a csillagos ég lehet számára.

Erő

Kevés kivetnivaló van a játékában, az egyik azonban biztos az ereje. Alapvetően is picit nyurga alkata van, így izmot még mindenképp kellene pakolnia magára. A vékonyabb alkata pedig az elkapási ponton időnként ki is ütközik. Fizikálisabb elkapók el tudják nyomni. Hiába van végig a route közben szorosan, az 50/50-es labdáknál ki tudják szorítani WR-ek és a levegőben felugorva verik meg. Amikor a labda a levegőben van, mintha félne a zászlóktól és túlontúl odafigyelve, óvatosan próbál meg védekezni. Az olyan nagyobb testű elkapók mint például Drake London, ezt ki tudják használni. Furcsa ez a kettősség a játékában, hiszen a remek szereléseit látva abszolút egy fizikális játékost képzelnénk el, de ez az ösztöne egyelőre csak akkor jön ki, amikor már az ellenfele kezében van a labda.

Ösztönök

Bár vannak szép jelei, nem kiforrott a zónavédekezési képessége, különösen az olvasások. A komplikáltabb útvonalkoncepciók még meg tudják zavarni. Sokszor fejben még nincs ott, ahol kellene és későn reagál egy-egy játékra. Ha el is indul, van hogy rossz szögben teszi ezt és át tudják dobni az irányítók, nem oda érkezik meg ahova a WR. Nem látja előre a playt, csak reagál rá. Nem mindig büntették ezt, de sokszor csak a remek reakcióideje és atletikussága miatt nem került komolyabb gondba.

Labdaérzék

Bár junior évében 4 labda is a kezébe került, nincs igazán jó labdaérzéke. A levegőben lévő labdát nem követi le tökéletesen és a kezei sem igazán jók. Ha nem tisztán van esélye a labda lehúzására (rossz passz vagy egy kiemelkedő olvasás miatt), akkor emberrel a nyakán (a már korábban taglalt erőbeli hiányosságok miatt) nem tudja bebiztosítani a labdát. Várható tőle szezononként 1-2 pick, de vélhetően sosem lesz egy kiemelkedő turnover gép.

Túlzott önbizalom

Időnként mintha túlságosan is bízna a sebességében és nem követi teljes odafigyeléssel végig a playt. Nem feltétlen koncentrációs probléma ez, hanem amolyan elit CB skill szerűen be akarja “csalogatni” az irányítót, hogy az ő embere üresen van, dobjon arra a QB és majd visszaér és megcsinálja a playt. Nem feltétlen szeretik ezt a fajta mentalitást a profiknál, főleg ha fiatal vagy még. Pár ilyen rizikóztatásból ugyanis csúnya megégések tudnak lenni. Persze időnként nagy play is ki tud ebből kerekedni, de nem minden csapat/edző szereti a szerencsejátékokat.

Összegzés

Gonzalez egy top tehetség, de még kiforratlan. A 2022-es szezonra óriásit fejlődött így egyesek aggódhatnak a “one season wonder” effektus miatt, de a kora miatt jobb az esély arra, hogy ez csak egy természetes fejlődés volt. Ha maradt volna 2023-ra is az egyetemen, még egy elit szezont lehozva igazából semmivel sem lenne majd jobb prospect, így tökéletesen érhető az esetében, hogy jelentkezett idén. Aki draftolni fogja nemcsak az eddig látottak alapján teszi majd ezt meg, hanem azt a jövőt is nézve, ami Gonzalez előtt állhat. A class legfiatalabb játékosa ugyanis olyan paraméterekkel rendelkezik, amikből egy jó képzéssel pár éven belül a liga egyik legjobb védőjévé válhat. A top10-es tagsága vélhetően be van biztosítva. A drafton a plafonja az 1/5, 1/6-os Seahawks és Lions pickeknél van a padlója pedig lehet a 10. picken ülő Eagles vagy a mögöttük lévő Titans.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!