Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Devon Witherspoon

Az idei drafton talán a legjobb posztnak a cornerback számít. Azon belül is két játékosról beszélhetünk top10 tehetségként, a szórakoztatóbb meccsnézési élményt pedig mindenképp az Illinois-ról érkező Devon Witherspoon szolgáltatja, aki egy extrán magabiztos igazi trash talker agresszív stílussal és nagyot szóló szerelésekkel – és nem mellesleg nagyon magas futball IQ-val. 

Witherspoonnak érdekesen indult a karrierje, ugyanis hetedikes korában abbahagyta a focit, mert inkább a kosárlabdában képzelte el magát. Aztán anyja, aki egyedül nevelte őket testvéreivel és akiért Devon mindent megtenne, megkérte hogy játsszon még egy év focit a gimiben. Az akkor mindössze 63 kilós Witherspoon előbb safety, majd egy évvel később cornerback poszton vitézkedett, azonban sok interceptionje ellenére mindössze 0 csillagos tehetségként tartották számon, amiben szerepet játszott az is, hogy nem voltak elég jók az osztályzatai.

Így a Hutchinson Community College-ra iratkozott be először, de csak pár hetet kellett ott töltenie, ugyanis a jegyei kellően feljavultak ahhoz, hogy a szabályok szerint egyetemek is bejelentkezhessenek érte. Kapott is több ajánlatot, végül az egyetlent fogadta el, ami a Power5-ba szólt, így kötött ki az Illinois-on. Egyből a speciális egység ásza lett, majd másodévesen Lovie Smith kezei alatt már stabil kezdő volt a védelemben. Még ekkor is nagyon vékony volt – ennek ellenére a legkeményebb játékosnak tartották a csapatban –, úgyhogy elég sokat kellett ennie, hátha magára tud szedni pár kilót. Nehéz volt, sokszor két óránként kellett zabálnia, de valamennyire azért sikerült, elérte a 80 kilót.

Tavalyi éve egészen kiválóra sikeredett, mindössze 22 elkapást engedett TD nélkül, emellé volt 3 interceptionje és 15 leütött labdája – a második legtöbb az országban. Most pedig top10-es tehetségként beszélhetünk róla.

Erősségek

Witherspoon egy igazi #FunToWatch játékos, ugyanis kisebb mérete ellenére a legkeményebb cornerback a classban. És ugyan alulméretezett, de a személyisége túlméretezett, ha lehet ilyen kifejezést használni. Annyira magabiztos és annyi trash talkot nyom, mint annak idején Deion Sanders. A meccs első pillanatától, sőt igazából az öltözőtől és a bemelegítéstől kezdve pofázik (és talán még álmában is). Én nagyon bírom az ilyen típusú cornerbackeket, ugyanis ennek a posztnak gyakorlatilag elengedhetetlen kelléke, hogy elhidd magadról, hogy te vagy a legjobb játékos a pályán. És az sem árt, ha az ellenfeled arcába tudsz mászni és ki tudod hozni belőle a frusztráltságát. Witherspoon maximálisra tekeri a fordulatot ebben.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Sajnos a Combine-on nem tesztelt kisebb sérülése miatt, de atletikus játékosról van szó, ami elsősorban a gyorsulásában és irányváltásaiban mutatkozik meg (és kellően jó a hosszú távú sebessége is). Laza a csípője, így könnyen fordul ki bármelyik oldalra az elkapójával, ha pedig meg kell indulni előre, azt is remek reakcióidővel és gyorsasággal teszi.

Witherspoon egy igazi press corner, utolsó évében 115 snap során mindössze 1, azaz egy yardot engedett. Ha feláll az elkapó arcába, akkor nyomatja a trash talkot a kezeit jól helyezi, kiváló ütéseket tud bevinni, az agresszív stílusával pedig ki tudja zökkenteni útvonalából az elkapót, és akár még az egyensúlyából is kibillenti. De képes türelmes press coverage-re is, amikor nagyon gyors lábainak és egyensúlyának köszönhetően leköveti ellenfele release-ét és így marad ott vele szorosan.

videó via AtoZ Sports Film Room

Emberezésnél nagyon jól tapad az elkapójára, nehéz őt lerázni. Itt van például ez a játék, ahol egy nagyon nehezen levédekezhető whip route-ot kell lekövetnie (Cooper Kupp talán a leghíresebb manapság erről az útvonalról), de ő végig ott van a WR mellett és nem engedi levegőhöz jutni.

videó via AtoZ Sports Film Room

De nem csak emberezésben, hanem zónázásban is nagyon jó. Kiválóan lát a pályán, érzi a zónájában lévő embert és közben tudja figyelni az irányítót és a többi kialakulóban lévő útvonalat is az oldalán, így jól tudja, hová mehet majd a labda. Nagyon magas futball IQ-ja van, nagyon jól ismeri fel a route kombinációkat, gyorsan dolgozza fel az információkat és a körülötte történő dolgokat. Időnként tűnhetett akár úgy is, hogy csak tippel, de valójában csak nagyon sok meccsfelvételt elemez (állítólag heti 12 órát) és ezért is tudja előre, mi fog történni felállások, tendenciák, stb. alapján. És emellé nagyon gyorsan reagál fizikailag is, kiváló gyorsulása van, hogy odaérjen a labdához.

Ehhez kapcsolódik, hogy nagyon jó labdaérzéke van, sok leütött labdát szerzett – tavaly a top cornerek közt a legtöbbet meccsenként. Ha emberezik, akkor érzi mikor kell felemelnie a kezét, még akkor is, ha háttal van. Jól játssza a WR-ek kezeit és kiüti a oda megérkező labdát. Ha zónázik, akkor pedig a kiváló feldolgozókészségének és felkészülésének hála tudja és érzi, mi következik, erre gyorsan reagál és odaér a labdára, hogy minimum leüsse azt.

Keménységéből, mentalitásából adódóan futás ellen egészen kiváló. Nagyon jól szerel és nagy ütéseket is kioszt, amit élmény nézni. Gyorsan olvassa a futással kapcsolatos readjeit és gyorsan indul meg előre. Gyorsaságával és irányváltásaival kikerüli a blokkolókat és fizikálisan beleáll a szerelésekbe. Blitzekre is jól lehet küldeni egyébként.

Az egész egyetemi szezon leglátványosabb játéka volt talán az alábbi videón az első play, ahol Witherspoon gondolom a meccsfelvételeket kielemezve a felállásból és a motionből előre tudta, hogy mi fog következni, és érdemes megnézni, mennyire korán elindult a végül labdát megkapó játékosra, majd kiosztott egy hatalmas ütést. Gyönyörű.

videó via AtoZ Sports Film Room

Witherspoon egy sokoldalú játékos, játszhat a szélen és a slotban is, emberezésben és zónázásban, pressben és off coverage-ben is. Szerintem mindegyikben jól is teljesítene, press manben van a legtöbb tapasztalata, de nem hiszem hogy korlátozni kellene ilyen rendszerbe. Sőt, szerintem safetynek is be lehetne tenni akár, ha a szükség úgy hozná.

Hiányosságok

A legnagyobb negatívum Witherspoon kapcsán még mindig a súlya. A Combine-on mért 82 kilója az alsó 10 százalékba sorolja, és 2000 óta mindössze két olyan CB volt, aki ilyen vékonyan elkelt az első körben. A top15-ben pedig egyetlen egy sem, bár azért Denzel Wardot besorolhatjuk ebbe a kategóriába, hiszen ő 83 kiló volt. De 85 kiló alatt ő az egyetlen, aki ilyen magasan elkelt. Ha Witherspoon kicsit nagyobb lenne, simán top5-ös prospectként beszélhetnénk róla.

Így viszont felvetődik a kérdés, hogy mennyire állja majd meg a helyét nagyobb WR-ek ellen, mondjuk az elkapási ponton. Emellett kérdés, mennyire bírja majd a gyűrődést, főleg hogy ilyen kemény játékstílusa van és nem riad vissza semmilyen kontakttól.

Agresszív mentalitása coverage-ben is előjön, sok kontaktot létesít és rajta tartja ellenfelén a kezét, ami az NFL-ben több zászlóhoz vezethet majd. Játékstílusa helyenként agresszívből felelőtlenbe megy át.

Ezen kívül meg kell jegyeznünk, hogy csak utolsó évében teljesített top szinten, előtte azért nem ért fel ennek közelébe, és egyébként is kevés magasan jegyzett elkapóval találkozott.

Hol kelhet el?

A mérete miatt kérdés egyedül, hogy elkel-e a top10-ben, mert az NFL-csapatok azért erre nagyobb hangsúlyt helyeznek. Ellenben mentalitását, hozzáállását sokan imádni fogják, így igazából már a Seahawksnál elképzelhető lehet akár, vagy még inkább a Lionsnél, vagy utána a Raidersnél, a Falconsnál, akár a Bearsnél vagy az Eaglesnél bárhol elkelhet. Ha pedig kicsúszik a top10-ből – ami nem elképzelhetetlen a méretei miatt –, akkor szerintem bárki egy óriási steallel gazdagodik majd a személyében.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!