Connect with us

Szabadügynök

Csak egészséges irányító legyen – 49ers FA-értékelő

Sok szempontból a 49ers volt a 2022-es szezon legjobb csapata, de negyedik számú (és a sérült harmadik számú) irányítóval még Kyle Shanahannek sem ment. Ez a keret és edzői stáb továbbra is bajnokesélyes, ráadásul racionális keretek között nem is nagyon van hová fejlődni, de az irányító, illetve azok egészségügyi állapota továbbra is guillotine-ként lebeg a franchise feje fölött.

A csapatnak 8 millió dollárnyi cap space-e volt a 2022-es idény végén, ami ha nem is sok, de kiindulási alapnak rendben volt – pláne úgy, hogy nem igazán volt mit kitakarítani, a rosteren lévő játékosok ár/érték arányban abszolút korrekt és méltányos szerződésekkel rendelkeztek. A 49ers emiatt nem tudott úgy pénzt felszabadítani, hogy ezzel ne keletkezne komoly lyuk a keretben, így jöttek az átalakítások: többek között az elit linebacker Fred Warner és a corner Charvarius Ward szerződését is átstrukturálták John Lynchék. Mindennel együtt nagyjából 20+ millió dollárnyi cap space-szel gazdálkodhattak San Franciscóban, ami ugyan nem kevés, de nem is volt elég mindenre.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

A távozók listája tetemes. Jimmy Garoppolót senkinek nem kell bemutatni: egy átlagosnál talán kicsivel jobb kezdő irányító, aki bár tökéletesen illett Kyle Shanahan rendszerébe, a sérülékenysége és a limitáltsága, valamint a relatíve magas bérigénye miatt nem lehetett maradása. Szintén nem nagy kár a folyamatosan sérüléssel bajlódó Jason Verettért és Emmanuel Moseley-ért, de még a veterán ikon Robbie Gouldért sem. Előbbi kettő inkább a rotációban lehetne igazán hasznos, az régen rossz (vagy még inkább öngyilkosság), ha kezdőként kell velük számolni, utóbbi pedig a posztjából adódóan relatíve könnyen pótolható.

Elférni persze elfértek volna a rosteren, de nem lehet mindenkit megtartani, pláne nem ilyen szűkös mozgástérrel. Ezért kellett távoznia a két rotációs pass rushernek, Charles Omenihunak és Samson Ebukamnak. Ketten együtt 112 nyomást és 13 sacket jegyeztek, de ez sokkal inkább volt köszönhető a rendszernek és Nick Bosára irányuló extra figyelemnek, mint a saját kvalitásaiknak. Mindketten évi 8 millió dolláros szerződést kaptak, amivel a 49ers nem tudott és amivel egyébként nem is lett volna szabad versenyeznie.

Azeez Al-Shaair és Daniel Brunskill elvesztése is kellemetlen, de egyikükért sem kell eret vágni. A liga legjobb LB-duója mögött Al-Shaair jól elkaristolt, de ez azért nem volt egy végtelenül nagy kihívás és évi 5 millió dollárt nem ért volna meg. Ahogy a támadófalember Brunskill is hasznos volt Kyle Shanahan rendszerében és a Titanstől kapott 2,75 millió dolláros fizetését sem lett volna nehéz überelni, de ezt a szintet elvileg meg lehet oldani fele ekkora összegért is, pláne a 49ers birtokában lévő rengeteg harmadik körös kompenzációs pickkel.

Akiért tényleg kár, az a safety Jimmie Ward és a right tackle Mike McGlinchey. A korábbi 1/30-as Ward az elmúlt négy évben top szinten teljesített, a liga egyik legjobb futás elleni safetyje volt, ráadásul egy-két megégést leszámítva coverage-ben is megállta a helyét. Tashaun Gipson és Talanoa Hufanga kis szerencsével képes lehet pótolni, de alighanem lesznek olyan szituációk, amikor hiányozni fog a tapasztalata és a minőségi játéka a védelemből. McGlinchey pedig hiába volt jó fit Shanahan rendszerében, hiába tartott karrierévet és hiába nincs utód a rosteren, az évi 17,5 millió dolláros bére masszív túlfizetés, amit a 49ers nem engedhetett meg magának.

A legfontosabb érkezők/maradók

A sok távozó ellenére sok hiányposztja nem volt a gárdának: a támadófal mellett csak a pass rush szekciót kellett mélyíteni, illetve legalább egy tehetséges cornert kellett szerezni. Voltak is ezen problémák megoldására tett kísérletek, de a végeredmény eléggé ambivalens lett.

Kezdjük azzal, hogy a támadófal belsejébe érkezett/maradt Jake Brendel és Jon Feliciano. Előbbi tavaly 1252 snapen játszott a csapatban úgy, hogy előtte összesen nem volt 250 snapje, ráadásul passzblokkolásban kifejezetten jó volt. Utóbbi is 1000+ snapen játszott tavaly a Giantsben és szintén főleg passzblokkolásban tudott átlagon felülit nyújtani. Egyikük sem sztár, de korrekt áron érkeztek hiányposztokra. Mellettük pedig a 49ers leigazolta Sam Darnoldot harmadik számú irányítónak, aminek egyébként meg is felel, bár a 4,5 millió dolláros fizetését még akkor is kicsit soknak érzem, ha Brock Purdy rehabilitációja esetleg elhúzódna és csereként kellene készülnie az előszezonban vagy az alapszakasz elején.

Ezzel a támadósorba szánt erősítések el is fogytak, a többiek már a védelembe érkeztek. Köztük van a korábbi első körös bust Clelin Ferrell, aki potom pénzért jött és miért ne tudna belőle kihozni valamit a 49ers elit DL-edzője Kris Kocurek, de én nagyon nem vagyok híve ezeknek az igazolásoknak. Ahogy Isaiah Oliver leigazolásától is nehéz izgalomba jönni – az elmúlt két évben 510 snapen volt a pályán, és ugyan ezeken jól teljesített, ilyen kis minta alapján nehéz őt komoly erősítésnek tekinteni. Moseley-nél olcsóbb, ez mellette szól, de jó eséllyel nem ő a hiányzó láncszem.

Végül, de nem utolsó sorban pedig említsük meg Javon Hargrave-et, aki elit fizetésért költözött Philadelphiából San Franciscóba. Egy pass rush-ban elit belső védőfalemberről van szó, aki az elmúlt két idényben 119 nyomást és 22 sacket gyűjtött a PFF adatai alapján (a rájátszással együtt). Vele jó eséllyel sikerül pótolni az Ebukamék távozásával keletkezett űrt pass rush-ban és brutális párost alkothat Bosával, de elég drága volt, ebből a pénzből egy jobb corner és egy korrekt RT is jöhetett volna. A 49ers látta a lyukat a belső védőfalban, amit az Eagles könyörtelenül kihasznált a konferenciadöntőben, és a lehető legjobb játékossal pótolta. Az más kérdés, hogy mennyire érdemes ennyi erőforrást ölni a védőfalba a csak idén 40 milliós cap hittel rendelkező Bosa-Armstead duó mellé (és Bosának még idén jó lenne rekordközeli hosszabbítást adni).

Összegzés

A 49ers bizonyos szempontból tovább nyomja a win now-t és a kevés pénzét elköltötte egy nem olyan nagy needre érkező sztárvédőre. A csapat olyan jó, hogy ilyen luxusigazolások beleférnek és talán pont ez a sztár power hiányzott, bár szerintem a támadófalra és a secondaryre kellett volna ezt az összeget költeni (esetleg egy jobb csereirányítóra). Pénz már nem nagyon maradt további erősítésekre, így ennyi az annyi, és bár a körülményekhez képest nem lett ez rossz és pláne nem voltak ostobaságok, bennem azért maradt némi hiányérzet.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!