Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Tyree Wilson

A bármilyen szempontból különleges játékosokra mindig felfigyelnek az emberek és a játékosmegfigyelők. Ha valaki rendkívül atletikus, óriási termettel bír, vagy épp olyan hosszúak a karjai mint senki másnak. Tyree Wilson utóbbi kategóriába tartozik, és akár az első nem-irányító is lehet, aki hallja a nevét az idei drafton – de ha első nem is lesz, a második-harmadik már elég jó eséllyel igen. Viszont biztos megéri ezt a magas cetlit?

Tyree Wilson Alaszkában született (ez is ritkaság az NFL-ben), de onnan kétéves korában elköltöztek Texasba. A gimiben a foci mellett atletizált, futó- és dobószámokban jeleskedett, például súlylökésben (anyja is atletizált, illetve nővére is). Három csillagos recruit volt a szakoldalak szerint, ő pedig a Texas A&M egyetemet választotta. Két év után azonban a transzfer mellett döntött, elmondása szerint nem neki való volt az A&M és inkább átment államon belül a Texas Techre. Tavaly végzősként (mesterdiplomáját igyekszik még megszerezni) rendkívül jó szezont rakott le az asztalra, megcsillogtatta potenciálját, amibe sokan beleszerelmesedtek, most pedig nagyon úgy néz ki, hogy egyértelmű top10-es választott lesz a drafton.

Miért tartják olyan magasra?

Ha a laborban próbálnánk tenyészteni egy pass rushert, akkor valószínűleg eléggé hasonlítana Wilsonra. Egy magas, izmos, jó kiállású gyerek, ritka hosszú karokkal. Egész konkrétan 198 centi magas (felső 5%), 123 kiló és emellé 90 centis karjai vannak (felső 4%), amivel a fesztávolsága 215 centi, tehát a két tenyere közt elférne Giannis Antetokuonmpo.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A méretei pedig több fronton is előnyt nyújtanak számára. Egyrészt termete miatt nagyon erős, egyáltalán nem lehet elmozgatni a támadási pontról, futás ellen kiválóan zárja le a széleket. Karhossza és erős kezei miatt ő tudja kontrollálni a párharcot a támadófalemberével szemben, és könnyedén tud lejönni a blokkokról. Ezt követően pedig hatalmas szerelési sugarának hála távolról is oda tud érni a futókra, megállítva a továbbhaladását. Ugyan magassága alapvetően hátrány a leverage csatákban, mégis meglepően sokszor van nála az előny ilyen szempontból is, hiszen nagyon jól rogyaszt és képes arra, hogy ő legyen az “alacsonyabb ember” a párharcokban.

A fesztávolsága miatt olyan dolgokra képes és úgy tudja befolyásolni a játékot, ahogy kevesen. Az egyedi felépítése miatt természetes előnyben van pass rush során. Egy az egy elleni párharcoknál nagyon fontos, hogy ki tudja a kezét a másik mellkasára helyezni, hiszen alapvetően ő kontrollálja onnantól a párharcot. Wilsonnak értelemszerűen nagy előnye van ebben, és ezt kiválóan is használja ki.

A legjobb (és egyetlen) dolog, amit pass rushban elit szinten csinál az az úgynevezett long arm move, amikor bedőlve kinyújtja a karját, beteszi a tackle vállvédőjébe és egész egyszerűen elnyomja magától. Mivel a tackle-ök technikából adódóan térdben rogyasztanak, könyöküket pedig behajlítják a közelharchoz, így esélyük sincs Wilsonnal szemben, ha ő jól teszi dolgát. Igazából ha jó helyre rakja a kezét, akkor game over az ellenfélnek, ő bizony be lesz nyomva az irányító ölébe.

A top támadófalembereknek is meggyűlik majd a baja az ő méreteivel és adottságaival, hiszen ez ellen nagyon nehéz bármit is kitalálni. Wilson long arm move-ja és ezzel együtt a bull rush-a a profik közt is megállja majd a helyét, sőt. Amilyen jól alakítja erővé a sebességét, parádés power rusher lehet belőle a legfelsőbb szinten is.

Wilson a méretéhez képest atletikus is, ezt például megcsillogtatta néhány befelé vágó gyors mozdulattal (bár azért ebben nem extra a többi top rusherhez képest, erre kitérek hamarosan). Ebben inkább felvillanásai voltak, mintsem konzisztensen csinálta volna őket, de láttunk tőle elég jó mozdulatsorokat, amikor eladta hogy kifelé indul sebességből, majd bevágott a tackle belső vállához és így ért oda a QB-ra. Illetve néhány swim move-ot is láttunk tőle.

Milyen kételyeink lehetnek vele kapcsolatban?

A fentiekkel együtt mindenképp azzal kell kezdeni nála, hogy nagyon nyers játékos. Egyáltalán nem fejlettek a mozdulatai, nincsenek pass rush move-jai és igazából terve sincs a legtöbb esetben. A kézhasználat láthatóan fejlődött végzős korára, de még mindig messze van a minőségitől, munkát igényel még a technikája – ez persze egy edzhető, tanulható dolog, ami jó hír.

A fejletlenségen kívül a sokoldalúságát is meg lehet kérdőjelezni. Egyelőre elég egydimenziós pass rusher, aki erőből, a hosszú karjával nyer, és ezt tényleg baromi jól csinálja. Emellett láttunk néha megvillanásokat befelé, ami jó jel. Viszont képes lesz bármikor is konzisztensen kívülről nyerni? Ez elég nagy kérdőjel, habár méretéhez képest azért hajlékony, de más top prospecthez viszonyítva inkább merevnek mondható. És ez nem is fog fejlődni értelemszerűen, a hajlékonyság pedig egy rendkívül fontos tulajdonság egy pass rusher esetében, hiszen leginkább ennek köszönhetően tud valaki nyerni a szélen – be kell tudni bújni az OT hóna alá és rövid utat kell találni a QB-hoz, különben egyszerűen túlfutsz az irányító mélységén és kivesznek a játékból.

Wilsonnál ez adottságokból adódóan elég limitáltan megy, így nem tudom mennyire tudja majd megfélemlíteni az OT-ket sebességgel. És ha nincs meg a veszélye ennek, akkor legfeljebb két úton tud nyerni, ami megkönnyíti a támadófalemberek dolgát. Persze lehet, hogy a bull rush és a long arm move egész egyszerűen annyira hatásos lesz, hogy ezzel is tud majd konzisztensen nyerni, de a merevsége mindenképp csökkenti az esélyét arra, hogy a liga legjobbjai közt emlegethessük a nevét.

További negatívumként jegyezzük meg, hogy elindulásnál van egy úgynevezett hamis lépése, amit mindenképp ki kell javítani, hogy robbanékonyabb legyen és gyorsabban ott legyen a helyén – a jó hír az, hogy ez alapvetően edzői munkával egész könnyen javítható. A magassága miatt a profik közt több problémája lehet a leverage csatáknál, hogy nem fog tudni elég alacsonyra menni, ebben összességében elég inkonzisztens volt eddig, és ez várhat rá a nagyok közt is.

Az sem egy jó jel alapvetően egy prospectnél, hogy csak senior évére robbant be és hogy ennek ellenére is projekt játékosnak tekinthető. Tegyük azért hozzá, hogy nem különösen idős (23 lesz a nyáron), de nem is fiatal csirke, akinek a fejlődésére úgy igazán lehetne hagyatkozni, számítani. Ezen felül lábfejsérülése is volt, műteni is kellett, ezért nem tudott részt venni a Combine-on, ez is egy red flaget jelent a neve mellett.

Hol kelhet el?

A Texas Tech pass rusherének a megvillanásai egészen elképesztők és van egy olyan erőssége, amivel tényleg szinte lehetetlen mit kezdeni az ellenfeleknek. Mondhatjuk, hogy egy “one trick pony”, viszont az az egy trükkje baromi hatásos és nagyon nehezen levédekezhető. És ezért tartják őt olyan magasra, ezért gondolják egekben a potenciálját, és ezért fog elkelni a top10-ben a drafton, amivel a valaha volt legmagasabban draftolt Texas Tech védő lesz (top20-ban sem volt még senki).

Ennek ellenére azért lehet szkeptikusnak lenni vele kapcsolatban, egy megosztó játékos a szakértők körében. A fejletlenség egy dolog, azon idővel lehet javítani elméletben, de a hajlékonyság hiánya akár jelentheti is azt, hogy nem egy sokoldalú, minden szempontból domináns játékos lesz, csak egy jó, hasznos power rusher.

Mindezzel együtt szerintem a top8-ból nem fog kicsúszni, a Falconson nem hiszem hogy átmegy, ugyanis pont egy hozzá hasonló játékost keresnek pass rushernek, ő lehetne Ryan Nielsen védőkoordinátor Cameron Jordanje a Saintsből. Viszont lehet ő már nem lesz bent 1/8-on, hiszen akár a Cardinals, a Seahawks, a Lions vagy a Raiders is kiviheti.

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x