Connect with us

Szabadügynök

Amikor Bill O’Brien a legjobb igazolásod – Patriots FA-értékelő

A Patriots, ha nem is csúnyán, de azért földbe állt tavaly. A Matt Patricia vezette támadósor kiszámítható és sikertelen volt, Mac Jones sem tudott fejlődni, így bármit is tett az amúgy top védelem, a csapatnak nem volt reális esélye felvenni a versenyt a legjobbakkal. Bill Belichick pechjére a piac sem nyújtott megoldást minden problémára, így most ott tartunk, hogy az új támadókoordinátorban van a Patriots minden reménye.

A szezon végén a csapatnak 32,45 millió dollárja volt a plafon alatt, tehát nem kellett komolyabb áldozatokat hozni pénzügyi okokból. Bill Belichick mindössze a punter Jake Bailey-t vágta ki, bár az is érdekesre sikerült: a csapat eltiltotta a játékost a szezon végén, ezzel pedig papíron megszűnt garantáltnak lenni Bailey idei 2,11 millió dolláros fizetése, vagyis a kivágásával ennyit spórolt a csapat. A punter viszont keresetet nyújtott be a Patriots ellen, mert szerinte csak azért kapott eltiltást, hogy el lehessen küldeni, így ez a kérdés egyelőre még nem dőlt el. Emellett a New England egy hetedik körös pickért elcserélte a tight end Jonnu Smith-t a Falconshoz, amivel 12,8 millió dollár halott pénz mellett 4,4 millió dollárt sikerült felszabadítani.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

A Patriotsnak idén két releváns szabadügynöke volt, a safety Devin McCourty és az elkapó Jakobi Meyers. Előbbi visszavonult, így vele nem lehetett mit kezdeni, utóbbi viszont mindössze évi 11 millió dolláros fizetésért írt alá a Raidershöz, ami minimum nagyon csapatbarát. A Patriots állítólag nem is igazán próbálta visszaigazolni a keret legjobb skill játékosát / a piac effektíve legjobb elkapóját, amit a jelenlegi tudásunk alapján nehéz hová tenni.

A többiekért viszont nem kár. Nelson Agholor csereszintet képvisel és már eddig is épp elég pénzt szórtak el rá, Damien Harris csak egy a sok átlagos futó közül, ráadásul Rhamondre Stevenson izomból kiszorította a kezdőből. Isaiah Wynn esete még érdekes, mert a korábbi 1/23-as egészségesen nem egy rossz játékos, de egyrészt ritkán játékra alkalmas, másrészt sokkal értékesebbnek gondolja magát, mint amilyen szintet képvisel, ezt pedig New Englandben ritkán tolerálják.

Legfontosabb érkezők/maradók

A Patriotsnak nem volt sok fontos szabadügynöke vagy rosszul megkötött, beragadt szerződése, így minden adott volt a piac lerablásához. Ebből viszont most nem lett semmi, Bill Belichick nagyon visszafogottan és talán túlontúl konzervatívan igazolt.

A saját szabadügynökei közül visszatért többek között a corner Jonathan Jones, a safety Jabrill Peppers és Jalen Mills, illetve long snaper Joe Cardona! Utóbbi leginkább azért érdekes, mert ritkán látni long snappert 4 éves szerződéssel, ráadásul Cardona minden idők legjobban kereső játékosa lett a posztján (ahogy a 2,6 millió dolláros teljesen garantált rész is csúcs). A csapat szempontjából szinte teljessel irreleváns lépés, de amúgy imádom – a long snapperek is emberek!

A többiek közül Jones tényleg egy jó és fontos igazolás volt, szerintem legalább 2,5-3 millió dollárral a valós értéke alatt sikerült megtartani. A 29 éves védő karrierje során 11 INT-t és 31 leütött passzt jegyzett, miközben 92-es passer ratinget engedett az ellenfelek irányítóinak, tavaly pedig a felé szálló labdák 53,5 százalékából lett elkapás, hat engedett TD mellett négy INT-t és öt leütött passzt jegyzett. Jelenleg ő a csapat legjobb és egyetlen magas minőséget képviselő cornere, így ez hibátlan lett.

A korábbi első körös Peppers is jó vétel, tavaly limitált szerepkörben jól játszott és McCourty távozásával alighanem nagyobb szerepe lesz idén. Az először kivágott, majd olcsóbban visszaigazolt Millsszel együtt (aki mostantól safety lesz) korrekt mélységet biztosítanak majd a poszton és szükség esetén cornerként is lehet őket rotálni (Millsnél a 6,1 millió dolláros fizetés állítólag a maximum, ennél jó eséllyel kevesebbet fog keresni). Túlzás lenne azt mondani, hogy jól néz ki a safety sor, de nem ez lesz a védelem legnagyobb problémája.

A saját lejáró szabadügynökök mellett még három fontosabb külsős free agent érkezett a Patriotshoz. Riley Reiff a Lions 1/23-asa volt még 2012-ben, karrierje elején Pro Bowl szinten játszott, de most már inkább csak egy korrekt szintre képes jó esetben. Főleg passzblokkolásban jó és jelen állás szerint kezdeni is fog a támadófal jobb oldalán – ennyi pénzért rendben van. A tight end Mike Gesicki és az elkapó JuJu Smith-Schuster már érdekesebb igazolás.

Az első hírek arról szóltak, hogy JuJu ugyanannyit fog keresni a Patriotsban, mint amennyit Meyers a Raidersben (évi 11 millió dollárt), de ennél végül olcsóbban írt alá. Amennyiben a csapatnál úgy látták, hogy idén egyik piacon lévő elkapó sem ér 10+ millió dollárt (és ebben bizonyos szempontból van is igazság), úgy védhető a lépés és a két WR közötti különbség nagyjából reálisan lett belőve. Továbbra is inkább Meyerst tartottam volna meg, de ilyen áron JuJu-val sincs baj, sőt.

A távozó Jonnu Smith helyére érkező Mike Gesicki is jó vétel. A tight end tavaly franchise taggel játszott (2020 és 2021 között 126 elkapásból 1483 yardot és nyolc TD-t szerzett), de nem illett a Dolphins új rendszerébe, így most potom áron tudta leigazolni a Patriots. Valószínűtlen, hogy elfelejtett volna játszani és amellett is lehetne érvelni, hogy csúcsformában a csapat legjobb skill playere lesz. Tavaly ugyan csak 377 yardot szerzett nagyon limitált szerepkörben, de a hat TD-je így is jól néz ki, és ha máshol nem is, de a red zone-ban minimum visszahozhatja az árát.

Összegzés

A safety posztot feltöltötte a csapat, Jones nagy fogás, Reiff, Schuster-Smith és Gesicki pedig hasznos kezdők lehetnek, utóbbi kettő akár extrán jó befektetés is lehet ár/érték arányban. Ezzel együtt a roster továbbra is tele van hatalmas lyukakkal. Legalább egy, de inkább két jó corner kellene még a védelembe, illetve a védőfal közepére is ráférne a mélyítés.

A támadófal jó lehet, ha a tavalyi első körös reach guard Cole Strange végre hozza az elvárt szintet, illetve Reiff is a jobbik formáját mutatja majd, de azért ez nem egy top OLine. A skill személyzetbe érkezett tehetség, de sokkal jobban nézne ki, ha JuJu leigazolása mellett maradt volna még Meyers is – a DaVante Parker, Kendrick Bourne, Smith-Schuster elkapótrió még mindig bottom 10-es.

A draftra kitekintve az első körben egy corner vagy egy OT lenne a jó döntés, vagy ha kimentek addigra a legjobb prospectek, akkor egy hátracsere és egy jobb WR-prospect érkezhetne. A második-harmadik körben pedig arra a posztra kell húzni, amire nem sikerült az elsőben – nem jó ez a class, de valahogy azért meg kellene próbálni tehetségeket hozni a legnagyobb hiányposztokra.

Így leginkább abban lehet bízni, hogy majd a visszatérő Bill O’Brien (aki edzőként azért átlag feletti) rendbe teszi a támadósort és megközelíti legalább a 2021-es szintet. A védelem jó eséllyel a top 10-es szint közelében lesz Bill Belichickkel az élen, így ha O’Brien összerak egy erős közepes/jó támadósort és sikerül fejlesztenie Mac Joneson, akkor a Pats versenyben lehet a rájátszás helyekért, de ilyen tehetségszinttel a komolyabb célok jelenleg elérhetetlennek tűnnek.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!