Connect with us

Szabadügynök

Indulhatunk végre? – Panthers FA-értékelő

David Tepper 2018-ban vásárolta meg a charlotte-i franchise-t, és azóta vár arra a pillanatra, hogy a korábban Super Bowlt is megjárt csapat újra azon a szinten teljesítsen. Öt évet kellett várni erre, de most úgy tűnik, hogy elindulhat ez a projekt a helyes irányba.

Távozók

Mozgalmas időszakon van túl a Panthers ebben az évben. Kezdődött minden azzal, hogy egy elég jó nevekből álló szakmai stáb vette át az előző rezsim helyét, majd jött az ominózus felmozgás az 1/1-re, amiért sokat kellett feláldozni. És akkor még a free agency el sem kezdődött, de addig nem is kezdődhetett el, amíg nem szabadítanak fel komoly pénzeket, hiszen 10 milliós mínuszból indult a számláló. Ennek érdekében Taylor Moton, Dante Jackson, Austin Corbett és Xavier Woods szerződését átalakították, míg Shaq Thompson és Ian Thomas belement egy masszívabb fizetéscsökkentésbe. Mindenkit viszont így sem tudtak/akartak megtartani, ezért élő szerződésű játékosoktól is elköszöntek a cap space érdekében.

Kezdjük a legfájóbbal, DJ Moore ugyanis komoly vezéráldozata volt az 1/1-es felmozgásnak, amivel további 5 milliót szabadítottak fel. Én nagyon bírom, de nincs azon a szinten, ahol az igazán elit elkapók, és ahogy láttuk azt tavaly Tyreek Hill esetében is, még egy ligaelit elkapó elengedésével is bajnok tudsz lenni – ha van egy fasza irányítód. A Panthers azért ment fel az 1/1-re, hogy megszerezze a saját fasza irányítóját, aki ha beválik, akkor nem fogják Moore-t visszasírni. Szintén csere keretén belül távozott a rúgó Zane Gonzalez is, akinek a tavalyi sérülése volt a veszte, mert a helyettese kiszorította a csapatból – valljuk be, ez egy pár fokkal kisebb horderejű ügylet volt mint az 1/1-ért való csere. Pat Elflein és Damien Wilson pedig a cut sorsára jutott, nem spóroltak velük sokat, viszont feleslegessé váltak a rosteren.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A többiek mind eligazoltak, vagy nem hosszabbították meg a szerződésüket, köztük páran a kezdőből estek ki, de nem ez fogja megrengetni a franchise alapjait. Matt Ioannidis nem rossz, de nem is pótolhatatlan játékos. Tavaly diszkont áron írt alá korábbi egyetemi edzői hívó szavaira, de az új stábnak más elképzelései voltak. D’Onta Foreman feledésbe merítette Christian McCaffrey elcserélését, baromi jó szezonzárást hozott, de itt is az edzőváltás hozta meg számára a búcsút. Myles Hartsfield meglepően sok lehetőséghez jutott korábbi draftolatlan játékosként, de a nickel/safety játékos teljesítménye nem volt kiemelkedő, ahogy Juston Burrisé sem, aki hol sérülés, hol gyenge teljesítmény miatt szorult ki a kezdőből.

Ahogy az várható volt, az irányító szobát is kipucolta a Panthers. Darnold és Walker sem csilliárdokért írt alá új csapatához, de ez a lépés is azt jelzi, hogy ez egy új kezdet, a múlt baklövéseit pedig eltörlik a föld színéről. Rashard Higgins pedig csak azért szerepel a távozók között, mert tavaly még azért voltam lelkes a Panthers elkapósoráért, hogy egy Higgins szintű játékos csak a negyedik a sorban, de nem tudom felidézni azt a 12 snapet, amit a 2023-as szezonban a pályán töltött.

Érkezők

Szokás szerint menjünk végig először azokon, akik új szerződést kaptak. Hosszú idő után nem úgy beszélünk a Panthers támadófaláról, mint egy gyenge, lyukas egység. Az mondjuk tény, hogy nem a centerüknek köszönhetik mindezt, de nem akarták elengedni a tavaly próbaéven lévő Bradley Bozemant a végre összeálló ötösből. És igazából ennyi, aki nem a special teambe vagy a nagyon tág rotációba jött vissza, úgyhogy térjünk rá az izgalmasabb részre.

Robert Robby Robbie Chosen Anderson szezon közbeni, és DJ Moore szezon utáni elcserélésével alaposan kiürült a WR-szoba a csapatban, az meg tarthatatlan állapotnak bizonyult, hogy az eddig keveset mutató Terrace Marshall, a szökőévente megvillanó Laviska Shenault, és az elkapni nem tudó elkapó Shi Smith legyen az új megváltó passzcélpontja, de a két tight endjükkel sincsenek beljebb. Ennek érdekében Adam Thielen, DJ Chark és Hayden Hurst is kékbe öltözik, mindegyik játékos közepes fizetésért írt alá – és valljuk be, közepes játékosokról is beszélünk. Túl nagy izgalomba nem hozzák az embert, pláne hogy Moore-t hivatottak pótolni, de arra teljesen jó opciók, hogy ne a liga öt legrosszabb egysége között legyen ez, hanem mondjuk a liga közepéhez tartozzon inkább. Ami már kevésbé tetszik, az a Sanders szerződés. Nem ő a kedvenc futóm, és nem vagyok benne biztos, hogy erre a posztra ennyi erőforrást kellett fordítani, hiszen Hubbard nem rossz, sőt egyenesen jobb játékosnak gondolom Sandersnél.

Noha nagyobb esélye van annak, hogy Jennifer Lawrence Kovácsné lesz mintsem hogy a Panthers nem QB-t választ majd az első helyen, azért mégse a tavalyi harmadik körös, ám sérülés miatt partvonalon kívül ragadt Matt Corral legyen a csere, ezért Andy Dalton érkezett tartaléknak, illetve Jacob Easont is visszahozták még egy körre. Az utolsó támadó igazolás Justin McCray volt, aki az első számú beugró falember lesz majd, miután Elfleint elküldték, Cam Erving szerződése meg lejárt.

A védelembe kevesebb kérdés maradt, a sok ide feccölt magas draftcetli kivételes módon elég nagy százalékban ült, és a piacról is sikerült találni radar alatti játékosokat, így jobbára csak a kevés meghatározó távozót kellett egy az egyben pótolni. Shy Tuttle és DeShawn Williams érkezett betömni az Ioannidis által hagyott lyukat, de amíg utóbbi inkább a passzsiettetésben erősebb, előbbi inkább a futások ellen villog. Henry Anderson is maradt a csapatnál, így nagyjából megvan az az öt játékos Roy-jal és Brownnal kiegészülve, akik javarészt a pályára kerülhetnek – láttam már ennél erősebb védőfalat, na… A safety poszt volt bántóan lyukas, de Vonn Bell nagyon jó igazolás, és szintén nem a legmagasabb polcról akasztottak le játékost hiányposztra, ez a szerződésén is meglátszik. A Horn-Jackson-Henderson-Chinn-Woods-Bell hatos elég jól néz ki a secondaryben, pláne hogy Ejiro Evero mozgatja majd a szálakat a háttérben.

Ne hagyjuk szó nélkül a speciális egységet sem! Gonzalez elcserélésénél említettem, hogy a beugrója, név szerint Eddy Pineiro elég impozáns szezont hozott le tavaly, amivel kiszorította a csapatból, valamint a long snaper JJ Jansent is újraigazolták.

Összegzés

Nem volt rossz ez a tavasz, de a korona, és mindennek az alapja majd az áprilisi játékosbörzén kerül a franchise-ra. A tavalyi Broncosból kiindulva ne tegyünk olyan kijelentéseket, hogy egy QB-ra vannak a csúcstól, de szépen lassan beérett Scott Fitterer csapatépítése, most pedig egy elég jó szakmai brigád veheti kezelésbe a kiválasztott játékosokat. És ha már Fitterer, elgondolkoztál azon a táblázatokat böngészve, hogy szemre ilyen kevés cap space-ből hogy lett végül ilyen szintű költekezés? Nagyon egyszerű, minden szerződésnek olyan alacsony cap hitje van első évben, hogy nehezen hittem el én is. Sok teher el van tolva későbbre, a rövidebb távú szerződéseknél a void évekkel játszottak a cap guruk, hogy ne az idei költségeket emeljék, kihasználták az új trendek adta lehetőségeket. Meglátjuk, hogy ez majd milyen spirálba tereli őket a későbbiekben.

Moore fájó veszteség, egyben az utolsó sztárjátékosa volt a támadósornak, de egyáltalán nem pótolhatatlan. Az egész idei FA-időszak arról szólt, hogy nem kiemelkedő, de jó és használható játékosokkal töltsék fel a keretet, majd az edzők úgy alakítják a playbookot és a taktikát, hogy mindenki erőssége kibontakozzon, kicsit a Bengals módszereire emlékeztet. Ettől még mondjuk lehetne erősebb az elkapó állomány, úgyhogy ez nálam még mindig hiányposzt. Egy nagy fekete pontot bevésnék még, és amit évek óta hiányolok: nincs Burnsnek méltó csapattársa a fal szélén. Bár nem ez a piac volt erre a legalkalmasabb, még csak próbát sem tettek ezért. Szerintem óriásit lökne a csapat szekerén, ha egy kimagasló edge rushert tudnának még szerezni, és azzal teljessé válna a defense, bár a fal belsejében is elfért volna egy nagyobb név. Talán majd jövőre, viszont akkor Burnsnek is szerződést kell már adni.

Csalódás lenne, ha nem nyerné meg az NFC South-t a Panthers? Elnézve az internet reakcióit talán igen, de a túl nagy elvárások hamar kitéríthetik ezt a projektet a helyes útról, hagyjunk inkább időt Reichéknak építkezni, és szóljon 2023 arról, hogy az új irányítót szoktatják a profi futballhoz. Rhule kinevezésénél is lelkes voltam, az végül nem sült el jól, remélem ezúttal több sikerben lesz részük a szurkolóknak.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x