Connect with us

Szabadügynök

Nesze semmi – Colts FA-értékelő

A Colts évek óta egy olyan csapat benyomását kelti, ami nem tudja eldönteni, hogy újjáépítésbe vagy win now-ba kezdjen. A csapat rostere nem volt olyan rossz, hogy reális esélye legyen az 1/1-re (ehhez egy gimis edző szezon közbeni kinevezése kellett), viszont Chris Ballard sem próbált meg contendert faragni a gárdából. Ez a tendencia pedig folytatódik, ugyanis sem kitakarítva, sem megerősítve nem lett a keret, helyette sikerült megint megmaradni a középszerűség érdektelen mocsarában.

A Colts 12 millió dollár cap space-szel rendelkezett a 2022-es idény végén, ami alapvetően nem sok mindenre lett volna elég. Ezen viszont könnyen lehetett segíteni a borzasztóan megöregedett Matt Ryan kivágásával – csak a korábbi MVP irányító menesztésével 17 millió dollárt spórolt a gárda. Már ez önmagában elég lett volna a boldogsághoz, de az újjáépítés jegyében Ballard elcserélte Stephon Gilmore-t a Cowboysba egy ötödik körös cetliért, amivel további 8 millió dollárt sikerült felszabadítani. Ezzel Ballard befejezettnek tekintette a tavaszi nagytakarítást, sőt valamilyen megmagyarázhatatlan okból úgy ítélte, hogy a roster kész és már csak pár kisebb igazolásra van a hőn áhított Super Bowl.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

Ennek megfelelően nem is nagyon igyekezett visszaigazolni a lejáró szerződésű játékosait. Az elmúlt két ében Bobby Okereke 2000+ snapen volt a pályán, futás- és passz ellen is jól teljesített és nem is írt alá drágán a Giantshez (évi 10 millió dollárt kap New Yorkban). Persze védhető, hogy nem akart a csapat túl sokat költeni a linebacker sorra, de mivel érkezett játékos a posztra és rengeteg pénze volt a gárdának, talán belefért volna.

Távozott a cserecorner Brandon Facyson is, akiért mondjuk nem kár, de Rodney McLeod elengedése teljesen érthetetlen. A Rams és az Eagles korábbi sztárja ugyan már 33 éves lesz lassan, de még mindig egy nagyon jó játékos, tavaly minimum Pro Bowl szinten teljesített és 1034 snapen volt a pályán. Oké, lehet hogy nem sikerült volna ismét 1,77 millióért leigazolni, de ha 5-6 millió dollárt kért volna, azt is simán oda lehetett volna adni neki.

Yannick Ngakoue-t sem marasztalta a Colts, pedig a statisztikái nem voltak rosszak, 434 pass rush snapen 44 nyomást és 12 sacket jegyzett a PFF adatai alapján. Ennyire jól azért nem játszott, futás ellen évek óta romlik a teljesítménye, pedig korábban sem volt valami jó benne, de az Indy védelmében bőven elfért. Ugyanez igaz Parris Campbellre, aki karrierje során először képes volt többé-kevésbé végigjátszani egy teljes szezont, aminek 623 yard és három TD lett az eredménye. Ahhoz képest, hogy évekig miatta nem érkezett elkapó a csapathoz, mert majd ő lesz a sztár, most nagyon simán elengedte Ballard a kezét, pedig 4 milliós fizetéssel csábították el a Giantshez.

Legfontosabb érkezők/maradók

A Coltsnak tehát nagyjából 40 millió dollárnyi cap space-e volt a piac nyitása előtt anélkül, hogy egyáltalán hozzányúlt volna egyetlen élő szerződéshez is. Ez a pénz rengeteg mindenre lett volna elég: megerősíteni a védelmet vagy a skill személyzetet, esetleg rámenni Lamar Jacksonra. Ehelyett a csapat második legnagyobb igazolása egy rúgó volt, aki mindössze másfél millió dollárral kapott gyengébb szerződést, mint az első helyezett versenyző.

A Colts a távozó Ngakoue-t Samson Ebukammal pótolta. A 28 éves játékos 2017-ben negyedik körös volt, a Rams és a 49ers elit védelmének rotációjában korrekt teljesítményt nyújtott, az elmúlt két évben pedig 95 nyomásgyakorlás és 15 sack került a neve mellé a rájátszással együtt. Évi 8 millió dollárért abszolút rendben van és még azt sem lehet mondani, hogy visszalépést jelentene Ngakoue-hoz képest, mert bár kevesebb nagy játékot csinál, de cserébe nem emberhátrány futójátékoknál.

Ellenben ez top igazolásnak nagyon kevés, pláne úgy, hogy a második legdrágább játékosod Matt Gay, akinél mostantól csak Justin Tucker keres jobban a poszton. A Rams korábbi rúgójának a csapat 22,5 millió dollárt ígért négy évre, ami csak 1,5 millióval marad el Ebukam 24 millió dollárjától a szerződés egész időtartalma alatt. És persze, kellett egy jó rúgó, de tényleg nem volt nagyobb prioritás? Nem lehetett volna ezt megoldani a draftról?

A Colts ezzel el is lőtte az összes puskaporát, egyetlen játékosnak sem adott 5+ millió dolláros szerződést. A csere LB EJ Speed maradt évi 4 millió dollárért, ami oké, hisz saját nevelés és tavaly limitált szerepkörben (316 snap) tényleg jól játszott, de 497 karrier snappel a háta mögött azért nehéz izgalomba jönni tőle. A korábbi első körös bust Taven Bryan meg nettó fölösleges, mert ugyan nem kerül sokba, de Grover Stewartra és DeForest Bucknerre már így is 28,5 millió dollárt költ idén a csapat. Ha már mindenképpen mélyíteni akarta Ballard a posztot, akkor arra egy harmadik napos újonc tökéletesen megfelelt volna harmadennyi pénzért.

Végül a támadósorba érkezett még csere/bridge irányítónak Gardner Minshew és maradt a sokadik számú elkapó Ashton Dulin. Utóbbi nem sok szót érdemel, 450 yardja és három TD-je van 2019 óta, a plafonja pedig egy jobb WR3, Minshew viszont jó húzás. Tőle sem jó ez a Colts, viszont mindenképp szórakoztatóbb és némileg szerethetőbb lett vele a franchise.

Összefoglalás

A csapat a speciális egységen kívül nem javított semmin. Gilmore és McLeod távozásával két komoly lyuk keletkezett a secondaryben, Okerekét sem sikerült minőségben pótolni és azon is lehet vitatkozni, hogy Ebukam előrelépés Ngakoue-hoz képest (de még Parris Campbell távozása is csak gyengítette a rostert). Speedből lehet egy oké linebacker, Dulin tölteléknek elmegy, Bryan pénzkidobás, Minshew pedig a kötelező minimum – magyarán 40 millió dollárnyi cap space-ből nem sikerült még a szinten tartás sem. A Colts jobb lesz idén, mert Shane Steichen nem egy gimis edző egyéves tapasztalattal, de ez a keret még egy jobb irányítóval sem tűnik PO-esélyesnek. Értékelés: D

[/ppp_patron_only]

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
playmaker90
playmaker90
2023-04-10 16:48

Ballard az egyik ha nem a legtúlértékeltebb GM. Folyamat copkodta mindenki megkora koponya, mert ültek a draftjai, majd a piacot hanyagolva horror áron hosszabbított a saját választottjaival, amivel semmi probléma nincs mindössze annyi hogy a legértéktelenebb posztokra herdálta el mind a pickekket mind a pénzt. A Mindezek ellenére most nem tudom ekézni ANNYIRA. Mindössze két dologba tudok belekötni. Az egyik hogy kipucolhatta volna jobban a keretet. Ennek a csapatnak egy teljes rebuild kell, alig van átlagnál jobb játékosa, azok is a már említett értéktelenebb posztolon. Felesleges lett volna igazolgatni orrba szájba, amíg nincs meg a franchise QB, ha idén nem sikerül a drafton szerezni akkor bizony jövőre lekell menni kutyába. És itt jött el a második pont ami nagyon nem tetszett, mégpedig hogy nem cserélt fel az 1/1-re. Óriási hibának tartom. Arra játszani hogy kihúznak valakit aki “kutyának” se kell alapon hát a szurkolók helyében nem tudom mit csináltam volna.

(Lamar trédet is értelmetlennek látom, adni neki egy valag pénzt miközben nagyobbnál nagyobb lyukak vannak. )

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x