Connect with us

Szabadügynök

Meddig lehet ezt csinálni? – Saints FA-értékelő

A Saints tovább megy az utóbbi években kitaposott úton. Eltünteti a deficitet a sapkában, átalakítja mindenki szerződését, majd összerak egy relatíve kompetitív csapatot, amivel szerencsétől függően egyik évben ott lehet a rájátszásban, másikban meg épp lecsúszik róla. Ha akarják, ezt így elég sokáig lehet csinálni, de biztos ez a jó irány? 

Pénzfelszabadítás és távozók

Február végén ezt írtam: “Ez a keret öreg és teljesen középszerű most is, ráadásul esélytelenek ennek megváltoztatására, annyira mélyen vannak már a kakiban. De nincs más választásuk, tovább kell nyomni a gázt.” A Saints annyira mínuszban volt a fizetési sapkában (-58 millió) és annyi szerződést átalakított már az elmúlt években, hogy igazából nem is tudta megnyomni a reset gombot, hiszen kivágni és elcserélni alig lehetett akárkit, így maradt a további átalakítási kör.

Úgyhogy át is alakították a következő játékosok szerződését:

  • Ryan Ramczyk, RT
  • Erik McCoy, C
  • Tyrann Mathieu, S
  • Demario Davis, LB
  • Taysom Hill, QB
  • Marshon Lattimore, CB
  • Alvin Kamara, RB

Mellettük rávették a fizetéscsökkentére az irányító Jameis Winstont és a guard Andrus Peatet, plusz sikerült megegyezni Michael Thomasszal egy szerződéshosszabbításról, amik mind érdekesek. Egyrészt végre belátták, hogy Peat nem olyan jó, mint gondolták, így nem alakították tovább a szerződését, hanem fizetéscsökkentésre vették rá. Másrészt Winstont is sikerült erre rávenni, aki így ott lesz a legjobb cserék közt a ligában idén. Thomasban meglátjuk mennyi van még a sok sérülése után, de egy próbát még mindenképp megér – egyszerűen meglepő volt, hogy nem vágták ki, mert minden jel erre mutatott korábban.

Mindezekkel össze se tudom számolni mennyit szabadítottak fel pontosan, de 80 millió felett van ez az összeg. Sok választásuk nem volt igazából, főleg hogy irányítót akartak szerezni maguknak, de azért több lépést meg lehet kérdőjelezni, például az elég komoly jogi ügyek előtt álló Alvin Kamara szerződéséhez való hozzányúlást, akire simán várhat eltiltást idén.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

És még így is voltak távozók, hogy ennyi mindent manővereztek:

Nagy részükért persze nem kár, ilyen Derek Carr érkezésének fényében Andy Dalton, a kiöregedő és lelassuló Jarvis Landry, a szintén kiöregedő Chris Harris, vagy a sosem jó Daniel Sorensen. Hartynak és Callawaynek is voltak fellángolásai, mélyítésnek nem lennének rosszak a WR-sorba, de sírni sem kell utánuk.

Marcus Davenport már szomorúbb, hiszen két első körös picket adtak érte, amikor pályán volt nagyon jól is játszott, de voltak sérülései. Mindenesetre egyértelműen gyengült a pass rush a távozásával. Kaden Elliss a szezon második felében sok szerepet kapott és jól is játszott, de bőven túlfizette a Falcons, azzal az ajánlattal nem is lett volna érdemes versenyezni. Mellettük konkrétan a kezdő DT-duó távozott David Onyemata és Shy Tuttle személyében. Előbbi elég régóta vezéregyéniség, de tavaly nem játszott olyan jól és érzésem szerint őt is túlfizette a Falcons, így érthető, hogy nem szálltak be a licitbe, de ettől még hiányozni fog a fal közepéről.

Nem omlik össze ettől a csapat, de azért a front7-ből így a Saints elvesztett három kezdőt és egy rotációs játékost – a stratégiának köszönhetően szép lassan, folyamatosan gyengül a keret. Az a keret, amely azért tavaly sem volt top kategóriás, sőt.

Érkezők és maradók

Nézzük kivel pótolták a hiányt:

A legfontosabb kérdés az irányító poszton adódott. Mivel újjáépítésbe nem tudtak belekezdeni a fent említett szerződéshelyzet miatt, így úgy voltak vele, hogy fullba nyomják a kicsit-átlag-felettiséget. Carról pontosan tudjuk, hogy egy 10-15. közötti irányító, nem lesz se jobb, se rosszabb.

Ez a lépés tökéletesen megtestesíti azt, amit a Saints akar csinálni. Folyton kompetitívnek maradni. Ez a Saints ezzel a stratégiával és Carral ott lesz a következő években a playoff küszöbén, főleg egy gyenge NFC-ben, egyik évben be fog jutni, másikban nem, de igazi contender nem lesz. Ez is egy taktika, nem kell a szurkolóknak sosem pocsék csapatot nézniük, a meccseik felét meg fogják nyerni, de valós esélyük a Lombardi-trófeára nem lesz. Ehhez a stratégiához tökéletes igazolás Carr, de én úgy gondolom, hogy nem ez a megfelelő stratégia.

Az irányítón kívül más nagy lépést nem hajtottak végre, nagy nevet nem hoztak. Vagy hát Jamaal Williams fantasy körökben nagy névnek számít, és egyébként ez egy jó igazolás is volt. Kamara mellé szerintem nem igazán kellene, de láttuk eddig is, hogy nem akarják agyonhasználni Kamarát, ráadásul idén könnyen eltiltás elé nézhet, így nagy szerep hárulhat a tavalyi TD-király Williamsre. Juwan Johnson visszaigazolása is jó lépés volt, tavaly mutatott szép dolgokat, nem lett volna érdemes elengedni pont akkor, amikor úgy tűnik fejlődött egy korrekt kezdő szintre.

A védelemben kevésbé tetszettek az igazolások. A belső védőfal óriási hiányposzt volt, konkrétan emberük nem volt a posztra. Most legalább létszámban ki tudnak állni, de azért a Khalen Saunders, Nathan Shepherd, Malcolm Roach triót minőséginek egyáltalán nem gondolnám. Sőt, valószínűleg a liga legrosszabbja a Saints a belső védőfalban. És még csak nem is arról van szó, hogy veteránminimumért hoztak ide valakiket, hanem azért kinyitották a pénztárcát.

Nem ez a 10 millió fogja romba dönteni a várat, de egyik játékosban sem érzem azt, hogy akár egy átlagos szintet meg tudna ütni. Saunders egy nagydarab srác, így elvileg futás ellen hasznos lehetne, de a Chiefsnél is csak rotációban tudott játszani. Shepherd tavaly egész korrekt volt a Jetsben, de egyrészt nagyon jók voltak a körülmények, másrészt ő is csak berotált az egységbe, most pedig gyakorlatilag full time kellene játszania.

Végül ott van JT Gray, aki a védelemben egy csere safety, és igazából a speciális egységben van nagy szerepe. Ott tényleg kiváló, szó se róla, de nem érzem annyira fontosnak ezt, hogy bő $3 milliót fizessen rá egy cap szűkében lévő csapat.

Veteránminimumért érkezett/maradt még a cornerback sor mélyítésre Lonnie Johnson és Isaac Yiadom, a safetykhez Ugo Amadi és Johnathan Abram, illetve a támadófalba Calvin Throckmorton és Storm Norton. Mélyítésnek rendben vannak, de azért remélik a csapatnál, hogy nem kell huzamosabb időt a pályán tölteniük.

Összegzés és hiányposztok a draft előtt

A Saints ezzel a választott stratégiával relatív kompetitív lesz és egy 8-9, 9-8 közeli szezont idén is lehozhat. Ha ez a cél, akkor teljesen jól csinálják a dolgukat, és ebben az NFC South-ban csoportgyőzelemre is lehet esélyük. Csak szerintem nem ennek kell a célnak lennie, mert azt valahogy nem látom, hogy ebből Super Bowl lesz a következő 5 évben, már amennyiben így mennek tovább a dolgok – és nagyon úgy tűnik, hogy így fognak. Az a probléma, hogy már annyira beleásták magukat ebbe, hogy minimum két év kell ahhoz, hogy ki tudják pucolni a keretet és szinte a nulláról újra elinduljanak. Amit meg valamennyire érthető módon nem akar bevállalni a vezetőség.

Mindenesetre következik a draft, ahol lehet még erősíteni. Ha már eddig nem, akkor itt említsük meg, hogy kaptak egy első körös picket Sean Paytonért, ami azért segíti a helyzetüket és kicsit megbocsáthatóbbá teszi a tavalyi felcseréjüket (de csak kicsit, mert jobban jártak volna, ha megtartják az idei 1/10-es pickjüket). A piaci tevékenység után az első körben ceruzával be is írhatunk egy DT-t a csapathoz. A Saints hiányposztra szokott húzni általában, ennél pedig nincs nagyobb need most – ráadásul ott a kör végén lesznek is jó opciók. A második napon pedig egy elkapót kellene még szerezni Michael Thomas biztosítékként, illetve egy pass rusher is jó lenne Davenport pótlására, mert jelenleg Kpassagnon számít kezdőnek az amúgy is öregedő Cam Jordan túloldalán.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!