Connect with us

Hír

87 éves korában elhunyt a legendás Jim Brown

Jim Brown, a valaha volt egyik legjobb futballjátékos tegnap 87 éves korában békés körülmények közt Los Angeles-i otthonában elhunyt – jelentette be felesége.

Brown egy hihetetlenül jó sportoló volt, gimiben és a Syracuse egyetemen is focizott, kosarazott, atletizált és lacrosse-ozott is. Fociban teljesedett ki igazán, a Browns pedig az 1957-es NFL Draft 1/6-os cetlijével választotta ki. Azonnal berobbant a ligába, hiszen újoncként MVP lett.

Összesen kilenc évet húzott le a profik közt, ebből kilencszer Pro Bowler lett, nyolcszor első csapatos és egyszer második csapatos All-Pro, nyolcszor vezette is a ligát futott yardokban, háromszor MVP lett, ’64-ben pedig bajnoki címre vezette a Brownst – amely azóta sem nyert egy gyűrűt sem.

A 118 alapszakasz-meccséből 58-szor lépte át a 100 yardos határt, sosem hagyott ki egyetlen mérkőzést sem. Hét szezonban is átlépte az 1000 yardos határt, egyszer 1527 yardig jutott egy 12 meccses szezonban, egyszer pedig 1863 yardig egy 14 meccses szezonban. Karrierjét 12.312 futott yarddal és 106 TD-vel zárta.

Talán sosem láttunk ekkora dominanciát egy futballjátékostól. 2020-ban beválasztották az NFL valaha volt 100 legjobb játékosa közé, az egyetemi liga 150-es listáján pedig az első helyet érdemelte ki. A Sporting News a valaha volt legjobb futballistának választotta 2002-ben.

Visszavonulása sokkolta a futball világot, hiszen pályája csúcsán, MVP-ként vonult vissza. Elmondása szerint több pénzt kereshetett a színészkedéssel, és végül ezért állt tovább. A rossz időjárás miatt elhúzódott abban a holtszezonban “A Piszkos Tizenkettő” című film forgatása, emiatt a Browns tulaja, Art Modell pénzbírságot akart kiszabni rá, ha nem jelenik meg az edzőtáborban. Úgyhogy Brown inkább visszavonult, hogy a színész karrierjére és az aktivista szerepére fókuszálhasson.

Visszavonulása óta a Browns visszavonultatta a 32-es mezszámát és 2016-ban szobrot is emeltek tiszteletére a stadion előtt.

Nyugodjék békében!

3 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
2023-05-20 10:33

Abszolút osztom, hogy kivételes képességű focista volt, de azt sem szabad elfelejteni, hogy amikor ő játszott, akkor a védőfalemberek voltak akkorák, mint ő futóként. Az összes védő úgy pattant le róla, mint viharkabátról az esőcseppek. Ha párhuzamot akarok hozni, akkor olyan volt ő, mint az NBA-ban Wilt Chamberlain, akinek hóna alatt futkározott a játékosok 99,99%-a. Nem mellesleg az ő korában mindenki futtatta a lasztit, míg ma egy Derrick Henrynek már kevesebb laszti jut annak ellenére, hogy alapvetően tömik. Ha akkor létezett volna egy Derrick Henry, akkor hasonló statokat hoz, ahogy Eric Dickerson is csodát művelt volna, ha nem sérül le.
Ettől még hatalmas nagy szám volt az öreg.

Staten Island
Staten Island
2023-05-20 08:17

Azóta is az egyetlen játékos, aki újoncként MVP tudott lenni, kb. fél éve néztem utána.

d zoli
d zoli
2023-05-20 06:47

“Itt a Hall of Fameban mind egyenlőek vagyunk. De ha összegyűlünk valamiért és Jim belép a terembe, mind fölállunk” tallán Sharpe mondta.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x