Connect with us

Hír

87 éves korában elhunyt a legendás Jim Brown

Jim Brown, a valaha volt egyik legjobb futballjátékos tegnap 87 éves korában békés körülmények közt Los Angeles-i otthonában elhunyt – jelentette be felesége.

Brown egy hihetetlenül jó sportoló volt, gimiben és a Syracuse egyetemen is focizott, kosarazott, atletizált és lacrosse-ozott is. Fociban teljesedett ki igazán, a Browns pedig az 1957-es NFL Draft 1/6-os cetlijével választotta ki. Azonnal berobbant a ligába, hiszen újoncként MVP lett.

Összesen kilenc évet húzott le a profik közt, ebből kilencszer Pro Bowler lett, nyolcszor első csapatos és egyszer második csapatos All-Pro, nyolcszor vezette is a ligát futott yardokban, háromszor MVP lett, ’64-ben pedig bajnoki címre vezette a Brownst – amely azóta sem nyert egy gyűrűt sem.

A 118 alapszakasz-meccséből 58-szor lépte át a 100 yardos határt, sosem hagyott ki egyetlen mérkőzést sem. Hét szezonban is átlépte az 1000 yardos határt, egyszer 1527 yardig jutott egy 12 meccses szezonban, egyszer pedig 1863 yardig egy 14 meccses szezonban. Karrierjét 12.312 futott yarddal és 106 TD-vel zárta.

Talán sosem láttunk ekkora dominanciát egy futballjátékostól. 2020-ban beválasztották az NFL valaha volt 100 legjobb játékosa közé, az egyetemi liga 150-es listáján pedig az első helyet érdemelte ki. A Sporting News a valaha volt legjobb futballistának választotta 2002-ben.

Visszavonulása sokkolta a futball világot, hiszen pályája csúcsán, MVP-ként vonult vissza. Elmondása szerint több pénzt kereshetett a színészkedéssel, és végül ezért állt tovább. A rossz időjárás miatt elhúzódott abban a holtszezonban “A Piszkos Tizenkettő” című film forgatása, emiatt a Browns tulaja, Art Modell pénzbírságot akart kiszabni rá, ha nem jelenik meg az edzőtáborban. Úgyhogy Brown inkább visszavonult, hogy a színész karrierjére és az aktivista szerepére fókuszálhasson.

Visszavonulása óta a Browns visszavonultatta a 32-es mezszámát és 2016-ban szobrot is emeltek tiszteletére a stadion előtt.

Nyugodjék békében!

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group