Connect with us

Draft

A jövőre gondolva – Bengals draftértékelő

A Bengals egyértelmű hiányposztokkal és hét pickkel érkezett a draftra, de nem hagyták, hogy a szükségletek irányítsák őket. Sokkal inkább rendszerfit, sokoldalú játékosokat szereztek, akik beleillenek mind a filozófiába, mind a hosszútávú jövőképet segítik. Nem utolsó sorban gondoltak arra, hogy nemsokára több nagy szerződést is ki kell osztaniuk.

1/28: Myles Murphy, Edge, Clemson

A csapat első választása némileg meglepő volt, de a dolgok mögé nézve nagyon is indokolható húzás volt. Sok látszólagos needje volt a csapatnak, ők mégis egy olyan posztra húztak, ahol a rövid távon megvan a kezdő. Myles Murhpy érkezett, egy tipikus power rusher, aki kitűnő adottságokkal, nagy termettel és hosszú karokkal bír, ráadásul atletikus is.

Elsősorban a sebességet szereti erővé alakítani és alsótesti erejének hála sokáig tudja kontrollálni a blokkokat. Egy nagyon magasan jegyzett recruitként érkezett az egyetemre, ahol három évig volt a Clemson védelmének oszlopos tagja és bár soha nem érte el azt a potenciált, amit prognosztizáltak nála, egy magas padlójú játékossá vált. Ami miatt mégis csak a kör végén kelt el, hogy az évek alatt nem mutatott sok fejlődést, a pass rush repertoárja némileg egydimenziós maradt.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Trey Hendrickson és Sam Hubbard mögé érkezik a depth charton, többek között Joseph Ossai mellé, aki a Chiefs ellen elkövetett hibája óta lábadozik a sérülésből, így nagyon is veszélybe kerül a pozíciója. Murphytől nem várnak tehát valószínűleg hatalmas impactet már az első évében, de a Bengals tudja majd megfelelően rotálni a védőfalát, amire a hosszú idény közben szükség is lesz. Időközben pedig tudja kicsit fejleszteni hiányos pass rush repertoárját és technikáját is.

A Bengals elmúlt évekbeli lépései folyamatosan azt mutatják, hogy szeretnék a védelmüket frissen tartani és növelni a sokoldalúságot. Murphy beillik a képbe, mert a két kezdő nem feltétlenül bír hasonló profillal. Ráadásul bizonyos szituációkban, főleg harmadik kísérleteknél beküldhető hármas technikára is, mert van olyan erős és atletikus, hogy odaérjen az irányító közelébe.

2/60: DJ Turner, CB, Michigan

Ezt a filozófiát pedig nagyszerűen mentették át a következő választásra is. DJ Turner érkezett, ami szintén egy kisebb meglepetés. Ugyanis tavaly érkezett ugyanúgy a Michiganről Daxton Hill, aki ha nem is teljesen, de hasonló profillal rendelkezhet a profik között. Turner egy vékonyabb dongájú, kisebb corner, aki az egyetemen a szélen játszott, de a profik között a valódi pozíciója inkább középen lehet.

Eszméletlen gyors játékos (második leggyorsabb volt a Combine-on), akinek nem csak steril körülmények között, de a pályán is szembeötlő a sebessége. Ez annak köszönhető, hogy magas játékintelligenciával rendelkezik, gyorsan felismeri az útvonalakat, képes olvasni az irányítók szemét, így nem reagál a játékokra, hanem sokszor megakadályozza őket.

A Michigan rendszerében legtöbbször emberezés volt a feladata, ami laza csípőjének és gyors lábainak hála könnyen ment neki, de az NFL-ben az alkata ehhez kevés lehet. A slotban is látott snapeket, de itt nincs akkora tapasztalata, így a Bengals számára az lesz az igazi feladat, hogy megtalálják a helyét. Ettől mondjuk Lou Anarumót nem kell félteni. Ő is egy sokoldalú, több poszton bevethető játékos és első évében neki sem kell tiszta kezdőként harcolnia.

3/95 Jordan Battle, S, Alabama

A második nap utolsó húzásukkal sem tértek át a támadókra, hanem folytatódott a védelem feltankolása. Jordan Battle érkezett, aki viszont egy igazi hiányposztot, a safety hívatott erősíteni. Itt jelenleg a már említett Dax Hill és a szabadügynökpiacról megszerzett Nick Scott szerepel, így az sem kizárt, ha Battle rögtön kezdő lesz.

Hatalmas tapasztalattal bír, az ország egyik legjobb képzéséből érkezik, így neki kevesebb beszokási idő is elég lehet. Nem a legjobb atléta, nem is a legnagyobb darab játékos, ellenben ésszel játszik és ezzel igyekszik tompítani a hiányosságait. Az Alabama védelmének egyik vezére volt, aki a hátsó alakzat kapitányaként sokszor irányította a játékot. Technikájának és dörzsöltségének köszönhetően jól helyezkedik, nehéz snap előtt megtéveszteni, így kevésbé jönnek ki a limitációi reakcióidőben.

Mivel a Bengals elvesztette mindkét kezdő safetyjét a holtszezonban, így várható volt, hogy ide érkezik valaki és a gyenge classban nem rohantak egy elhamarkodott választással, hanem egy sémafit, jó mentalitású játékost találtak.

4/131 Charlie Jones, WR, Purdue

Egészen a harmadik napig kellett várni az első támadó húzásra, amikor is egy elkapó érkezett. Tee Higgins szerződése jövőre lejár, hosszabbítani nem lesz olcsó mulatság, ráadásul Tyler Boyd megtartására is kicsi az esély (mindezek Ja’Marr Chase szerződésének árnyékában). Így hiába van kiváló elkapósora a csapatnak, gondolni kell a jövőre is.

Ők ezt meg is tették és a Purdue játékosa, Charlie Jones érkezett. Első ránézésre ő inkább Tyler Boyd pótlására lehet alkalmas slotban, ugyanis egy kisebb termetű, vékony játékos, nem feltétlenül possession elkapó adottságokkal. Ellenben a gond az, hogy a játéka leginkább erre lehet alkalmas.

Nem rendelkezik eszméletlen sebességgel és keveset is használták kifejezetten mély útvonalakon. Sokkal inkább támaszkodik intelligenciájára és labdaérzékére a játék során. Nagy tapasztalata van, hat évig járt egyetemre és három különböző csapatban is megfordult. Megbízható kezei vannak, mindössze a felé szálló labdák 2,7%-át ejtette el tavaly.

Ezen felül a visszahordásoknál is kimagasló játékos, igaz a sebessége nem félelmetes, de nem ejtett még el puntot vagy rúgást karrierje során. 2021-ben ő volt az év visszahordója a BIG10 egyetemi konferenciában.

5/163 Chase Brown, RB, Illinois

Brown a tavalyi évben a második legtöbb labdacipelést kapta és a harmadik legtöbb yardot átlagolta mérkőzésenként, egy igazi bellcow futó volt csapatában. NFL szinten aligha lesz ez, mivel alulméretezett és blokkolóként sem igazán használható. Ellenben hatalmas erővel játszik, nem fél ütközni és nagyon jól hordja ki lábon az ütéseket. Bijan Robinson után tavaly ő kényszerítette ki a legtöbb elrontott szerelést az egyetemen.

Egy elsősorban zónablokkoló rendszerből érkezik, jó a térlátása, ügyesen veszi észre a lyukakat és robban be a legkisebb helyre is. Mint útvonalfutó elég kiforratlan, ritkán vették célba, de messze nem ügyetlen. Amiben viszont egyértelműen javítania kell, az a labdaelhagyások száma, mert hajlamos lóbálni a labdát vagy túl sokáig taposni a játékosok sűrűjében.

A Bengals elvesztette Samaje Perine-t a szabadügynökpiacon, így egy megbízható második számú futó kellett a csapatnak, amire Brown tökéletesen alkalmas. Ellenben Joe Mixon feje felett is ott lebeg Damoklész kardja, amire nem érkezett eddig megoldás.

6/206 Andrei Iosivas, WR, Princeton

Úgy belejött a Bengals a skill játékosok draftolásába, hogy a hatodik kör elején sem hagyták abba. Ismét egy elkapó érkezett, ami a fentebb taglalt okok miatt egyáltalán nem meglepő. Andrei Iosivas egy igazi sportember és kitűnő atléta. A foci mellett síkfutásban és hétpróbában is kiváló, az Ivy liga sztárja volt tavaly (ez a nyolc elit egyetemet sűrűsítő egyetemi liga). Amellett, hogy atléta, nagyon intelligens is (nem meglepő Princeton játékosként), gyakran módosítja útvonalát az ellenfél szögválasztásának megfelelően. Ellenben jammelés ellen teljesen hatástalan, blokkolásban elnyomják és az elkapási ponton sem magával ragadó. Egy hatodik köröstől persze ne is várjunk el mindent.

6/217 Brad Robbins, P, Michigan

A kör második választásával aztán egy puntert ragadott ki a gárda, ami nem csak azért meglepő, mert punter, hanem mert erről a posztról 2009 óta nem választott a gárda (bár ez nem is mindennapos). A csapatnál már harmadik éve van punter versenyeztetés, amit Drue Chrisman többször is elbukott, de aztán visszaküzdötte magát. A speciális egység koordinátora Darrin Simmons ezúttal is nyílt versenyt hirdetett.

7/246 DJ Ivey, CB, Miami

Az utolsó húzással aztán egy defensive back jött. Ivey négycsillagos recruitként került a ligába, de nem sikerült igazolnia az elvárásokat. Jó termete van, hosszú karjai, szereti felvenni a kontaktot rögtön a snap után, viszont átlagos a gyorsasága és labdaügyessége is. Összesen hat interceptionje volt az öt éve alatt és nem követi jól a labdát, gyakran veszik el hosszú útvonalakon.

Hiányposztok a draft után

Támadóoldalon egyértelműen a tight end a legvékonyabb poszt, ahova senki nem érkezett. Így továbbra is a sérülékeny Irv Smith a kezdő, mögötte pedig az elsősorban blokkolásoknál használható Sample van. A többi poszt azonban egyelőre telített, de hosszútávon az elkapók és a futók is kérdésesek, ha a hátsó körben választott fiatalok nem válnak be.

A támadófal jobb oldala is teljes talány. Jonah Williams ide lett átvezényelve Orlando Brown érkezése után, és a csere pletykák mellett benne van a pakliban, hogy nem ő lesz a kezdő. Erre a posztra pályázik ugyanis Jackson Carman is, aki egyre biztatóbb volt az idény végéhez közeledve, valamint a sérülésből visszatérő La’el Collins is. Utóbbinak viszont a sérülések mellett a magas fizetés is útjába állhat.

A védelem pofás, minden poszt mély, sokoldalú, ahogy szeretik. Safetyben persze a biztonsághoz az kell, hogy Battle tényleg NFL készként érkezzen a pályára, illetve corner poszton is több lejáró lesz jövőre.

Összegzés

A Bengls draftja nagyon alul van értékelve, mert az első körük például nem szólt akkorát, mint sokaké. Ugyanakkor végig jó húzásaik voltak, többnyire már a jövőt szem előtt tartva és nagyon okos húzásokkal operáltak. Lehet, hogy nem az ő választottjaik fognak jövőre a legnagyobbat robbantani, de hosszútávon ez egy jó építkezésnek fog szerintem kinézni.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!