Connect with us

Draft

A top atlétákból lesznek a jó futballjátékosok – Colts draftértékelő

Chris Ballard nem halogathatta tovább: irányítót kellett választania. És ha már ezt meg kellett tennie, akkor nem tért el a filozófiájától és ráment a valaha volt legatletikusabbra, aki a legjobb adottságokkal rendelkezik. Ezt a filozófiát pedig megtartotta az egész draft során, a Coltsé lett ugyanis a legatletikusabb class idén. És hát a top atlétákból lesznek a jó futballjátékosok, nem?

Ehhez kapcsolódó, szezon végi adat, hogy a rosteren lévő játékosok bő 45 százaléka rakott le 8-as feletti, tehát elit atletikussági mutatót, több mint 80 százalékuk ért el átlag feletti RAS mutatót, az átlag pedig 7,16. Szóval ha valakiben kérdés volt, hogy mennyire számít az atletikusság az NFL-ben, akkor a válasz: nagyon. Nyilván nem elégséges feltétel ahhoz, hogy valaki jó játékos legyen, de majdhogynem szükséges.

Na és most hogy ezt megállapítottuk, nézzük a Colts idei termését.

1/4 Anthony Richardson, QB, Florida

Az első picket nem akarom sokáig ecsetelni, hiszen nagyon sokat beszéltünk Richardsonról a draft folyamat során. A legatletikusabb irányító valaha, aki még nagyon tapasztalatlan. Nem olyan nyers, mint sokan beállítják, inkább a tapasztalatlan a jó jelző. Idő kell neki, első évében vélhetően egy tavalyi Justin Fields szerű szezont hozhat le sok nagyszerű futással és inkonzisztens passzjátékkal, és 2-3. évében lehet tőle várni egy ugrást, reményeink szerint egy Josh Allen szerű végkifejlettel.

Mivel Shane Steichen kezei közé került, aki Jalen Hurts köré is egy nagyon jó rendszert rakott össze, így pozitívak lehetnek a kilátásaink vele kapcsolatban. És ahogy Ballard is mondta: minden idei irányítónak volt valami nagyobb problémája, akkor miért ne azt válaszd ki, akiből egy igazi szupersztár lehet? Ahogy a Colts, úgy én is őt választottam volna 1/1-re is az idei classban. Nyilván nem a leginkább kockázatkerülő lépés, de ő hozhatja a legtöbbet a konyhára, és egy olyan hihetetlen QB-kkal tele levő konferenciában, mint az AFC, leginkább az ilyenre érdemes lőni.

Ha bővebben olvasnátok Richardson játékáról, akkor itt írtam róla:

A jövő sztárjai – Anthony Richardson

2/44 Julius Brents, CB, Kansas State

Ha valaki egy nagy és atletikus cornerbacket keresett az idei drafton, akkor Brents volt az embere. A magassága a felső 4 százalékba, karhossza a felső 2 százalékba tartozik, a távolugrása felső 1%, a súlypontemelkedése felső 4%, az irányváltásokat mérő 3-cone drillje pedig felső 7%. Érdekes, hogy ekkora mérettel is ilyen jók az irányváltásai (nem mindig mutatkozott ez meg a felvételeken, bár ez lehet inkább egyensúly-probléma volt), viszont a hosszú távú sebessége átlag alatti, ami azért egy CB-nél jelenthet problémákat. Hátránya még, hogy a levegőben nem találja meg a labdát, illetve felépítéséhez képest azért az ereje nem számít épp erősségének.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Nálam ő kicsit hátrébb volt a boardon, második kör vége, harmadik elejére helyeztem el. A profilja viszont abszolút illik Ballard filozófiájába és alapvetően szeretem is, ha valaki egy bizonyos dolog mentén draftol. És azt is vegyük hozzá, hogy a potenciálja lehet neki a legnagyobb a még bent maradó CB-k közül és a rendszerbe való illeszkedése is nagyon jó, hiszen épp a Gus Bradley féle cover3-ba teremtették. Plusz nem sok nagyobb need volt a csapatban a cornerbacknél.

3/79 Josh Downs, WR, North Carolina

Downs eltér a megszokott “nagy, atletikus” profiltól, ugyanis ő egy kis elkapó – persze az atletikussági mutatói neki is nagyon jók. Itt nagy stealnek számít, hiszen nálam például 37. volt a boardon (a konszenzus szerint pedig 34.). Egy igazi slot elkapó: alacsony, vékony, gyorsan vált irányt, jól futja az útvonalakat és nem fél belemenni a sűrűjébe, a tömegben is sok elkapást mutatott be.

Érdekes az illeszkedése a csapatba. Mármint az egyértelmű, hogy egyből megkaphatja a slot elkapó szerepkört, inkább azért érdekes, mert Richardson ritkán passzolt rövideket az egyetemen. Ez persze a Florida edzői stábja miatt is volt, hiszen nem is mentek ide útvonalak, szóval Downs feltehetőleg azért is jött, hogy a pálya ezen részét is megnyissák Richardsonnak. Mivel jelenleg elég pontatlan irányítóról van szó, így nem is olyan hatékonyak ezek a gyors rövid passzok tőle, bár Steichen vélhetően megkönnyíti majd a dolgát azzal, hogy a hagyományos rövid passzkoncepciókat RPO-kra cseréli. Ezeknél pedig sok labda juthat Downsnak.

4/106 Blake Freeland, OT, BYU

Az idei tackle class nagyon fejnehéz volt, szinte egyáltalán nem voltak projekt játékosok a poszton. A nagyjából 2-3 ilyen egyike volt Freeland, aki felrobbantotta a Combine-t az atletikusságával. Nagyon tapasztalatlan még a poszton, hiszen tight end volt korábban és csak nemrég váltott a támadófalra, tehát nem fejlett a technikája, és még jó lenne magára pakolnia pár kilót, mert jelen állapotában a gyengesége miatt nem állná meg a helyét az NFL pályákon.

Viszont ha rá tudnak pakolni kilókat, akkor akár lehet is belőle valaki. Érdekes a párhuzam a jelenlegi kezdő, tavalyi harmadik körös Bernhard Raimannel, aki szintén tight end volt korábban és új volt a poszton, de újonc éve végére mutatott már biztató jeleket. Freelandre is várhat talán egy hasonló pálya a háttérből indulva.

4/110 Adetomiwa Adebawore, DT, Northwestern

Az oké, hogy Adebawore nem volt első körös játékos, sőt még az is, hogy nem volt második körös (nálunk mondjuk befért a top50-be, és a konszenzus boardon is 63. volt), de hogy a harmadikban nem vitte el senki, az nagyon meglepett. Mert oké, hogy az egyetemen a szélen játszott és a profik közt majd valószínűleg belül kell neki, és a DT poszthoz nem is elég erős és futás ellen lehetnek eleinte problémái, plusz még fejletlen is a technikája, de ritka jó atléta, és ilyen profillal elég jó a sikerességi ráta az NFL-ben. Egy pass rusher DT-nek ideális a felépítése, alacsony játékos hosszú karokkal, a robbanékonyságának hála pedig ő tudja kezdeményezni a kontaktot alacsony súlyponttal, így nagy problémákat okoz a támadófalembereknek.

Nem első napos jó játékos, de a potenciálja nagyon magasan van, itt a negyedik körben ez egy óriási húzás. És egyébként DeForest Buckner miatt nem is kell első naptól játszania, sőt, nem volt ez különösebb need a csapatnál, de nem is needre kell húzni, főleg nem a negyedik körben.

5/138 Darius Rush, CB, South Carolina

A Colts védőkoordinátora ugyebár az a Gus Bradley, aki továbbra is előszeretettel alkalmazza a kissé már kihaló félben lévő Cover3-as védekezést, ami a Seahawksnál lett híres Richard Shermanékkel. Ez a védelmi filozófia pedig abszolút kihatott a draftra is, hiszen nem csak a második körös Brents, de az ötödik körös Rush is egy ilyen rendszerbe tökéletesen illeszkedő, nagyobb darab cornerback.

Magassága a felső hét százalékba, karhossza a felső öt százalékba tartozik, a rá leginkább hasonlító felépítés-atletikusság profil Sauce Gardneré a mockdraftable.com oldal szerint. Persze ilyen jó játékot azért ne várjunk tőle, nem véletlen a bő négy kör különbség a kiválasztásukban, de ő is gyors, jó irányváltásokkal rendelkezik. Emellé a labdaérzéke is jó, hiszen korábban WR volt. Erről csak 2019-ben váltott a védőoldalra, így érthető módon nem fejlett játékos még, de jó helyre került szerintem, hogy kihozzanak belőle egy használható kezdőt.

5/158 Daniel Scott, S, California

Az idei safety class nem volt valami erős, ráadásul a sok 3-4. körös játékos közt sem igazán találtunk olyat, aki igazi single high free safety lehetne. Scott kivételnek számít, ugyanis nagyon atletikus, azon belül gyors és kiváló irányváltásokkal rendelkező játékos (minden mutatója a felső 16 százalékba tartozott és több számban az idei Combine legjobbja volt a poszton), ami létfontosságú ehhez a szerepkörhöz – ami ugyancsak egy kötelező elem Bradley védelmében. Ráadásul sok interceptiont is jegyzett az utóbbi két évében. Azért volt elérhető itt, mert már 25 éves lesz idén, rövidek a karjai, illetve a szerelési képességével akadnak problémák.

Nem igazán volt erre a posztra megbízható embere a csapatnak, az idei classból pedig Scottnál jobb embert nem találhattak volna erre a specifikus feladatra. Nem lepne meg, ha kezdő lenne belőle egy év múlva, az pedig biztos, hogy a speciális egységben első naptól fogva hasznos lesz, hiszen sok tapasztalata van ebben.

5/162 Will Mallory, TE, Miami (FL)

Mallory nem árul zsákbamacskát. Egy vékony, így blokkolásra alkalmatlan, ellenben nagyon atletikus (milyen meglepő) elkapó tight end, akinek viszont elég sok dropja volt. A fal mellé gyakorlatilag nem tehető be, csak a slotba vagy a szélre elkapni. A Coltsnak várhatóan futásorientált támadósora lesz, az első egy-két évben mindenképp, ebbe pedig ő egyáltalán nem illik bele. És nem is tudom, mennyire lesz jó elkapó a sok dropjával, vagy hogy mennyire lehet őt ilyen skill settel használni. Ez volt az első pickje a csapatnak, ami nem igazán tetszett.

5/176 Evan Hull, RB, Northwestern

Igazi első számú futóra Jonathan Taylor miatt nem volt szüksége a csapatnak, azonban Hull nem is ezt a szerepet testesíti meg, ő elsősorban egy elkapó futó – és nem is a nagyon kicsi/vékony fajtából. Korrekt felépítése van, gyors, jól vált irányt, és rengeteg tapasztalata van elkapásokkal. Ez a skill set elég jó kiegészítője lehet Taylornak, egyedül az akadályozhatja meg Hullt ebben, hogy pass protectionben elég gyenge (mint a legtöbb fiatal), így nehezebb lesz pályára kerülnie harmadik kísérleteknél, ahol az elkapási képességeit egyébként kamatoztathatná. Ráadásul a speciális egységben sem volt hasznos az egyetemen, ami szintén probléma egy harmadik napos játékosnál. Ettől függetlenül nem tartom ezt rossznak, mert a backfieldről induló elkapó szerepet jól tudja majd betölteni Steichen rendszerében.

6/211 Titus Leo, Edge, Wagner
7/221 Jaylon Jones, DB, Texas A&M
7/236 Jake Witt, OL, Northern Michigan

Leo egy – ki nem találjátok – rendkívül atletikus (rajta volt Bruce Feldman “Freaks Listjén”), hosszú karú, vékony pass rusher, akinek kis suliból érkezve nagyon fejletlen a technikája – a spin move-ja mondjuk elég jól néz ki. Speciális egységben lehet hozzáadott értéke, bár könnyen lehet, hogy a gyakorlócsapatban kap csak helyet, hogy ott fejlessze technikáját. Idén már 24 éves lesz, ami nem segíti, ellenben csapatkapitány volt, ami mindig pozitív.

Jones a harmadik magas cornerbackje az idei drafton a Coltsnak. Fizikális játékos, futás ellen is odateszi magát, illetve a speciális egységben hasznos lehet. Plusz elég tapasztalt is egyébként. Neki annyira nem hosszúak a karjai, de természetesen ő is atletikus, habár a hosszú távú sebessége azért elég gyenge, ami problémákat jelenthet.

Witt is egy baromi atletikus és nagyon fejletlen falember, ugyanis csak egy éve játszik tackle poszton, előtte tight end volt (úgy tűnik szeretik ezt a posztváltást Ballardék). Jó eséllyel a gyakorlócsapatban kap majd helyet idén. Alapvetően jó filozófiának tartom, hogy a draft ezen szakaszában az atletikusságot tartsa szem előtt egy csapat, hiszen ez egy beugró az NFL-szintre, aztán ha sikerül fejleszteni, akkor nagyobb eredmény várható tőle, mint egy átlag alatti atlétától ugyanezen a helyen.

Összegzés

Sok húzása volt a Coltsnak, rá is fért a keretre az erősítés. Az atletikusság elég erős fókuszban volt, mint Chris Ballardnál mindig. Idén az első körös QB választás után a secondaryn volt a hangsúly, 4 játékos is érkezett ide – nem is véletlen, hiszen nagyon vékony volt a csapat hátul.

Összességében egy tetszetős draftja volt a Coltsnak, amit nyilván Richardson fog majd meghatározni évek múltán visszatekintve. Ettől függetlenül szerintem az atletikusságra építő filozófia alapvetően helyes, emellé sikerült a CB-sort alaposan megerősíteni a sémába illő játékosokkal, a támadósorba is érkezett még pár kiegészítő fegyver, behúztak pár projekt játékost, köztük a nagy stealnek számító Adebawore-t is.

Egy nagyobb hiányom van, méghozzá hogy a linebacker sorrel nem kezdtek semmit. Oké, nem volt egy erős class, ezt aláírom, de voltak atletikus figurák, akikből jó edzői munkával lehetett volna kezdőt kovácsolni. Ez pedig kellene, hiszen Shaq Leonard egészségügyi állapotával kapcsolatban vannak kérdőjelek, mögötte meg elég gyenge a felhozatal. A támadófalba még talán érdemes lenne egy veteránt hozni, főleg guard posztra, hogy Richardsonnak eggyel nyugodtabb újonc éve legyen.

Ettől függetlenül ez szép munka volt Ballardtól.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!