Connect with us

Draft

Csak az all in – Saints draftértékelő

Ha van csapat, ami komolyan gondolja, hogy minden évben mindent meg kell tenni a győzelem érdekében, akkor az a Saints. New Orleansban nem hajlandóak egyetlen évet sem kivenni, hogy kicsit rendbe legyen téve a cap és jöjjenek a magas pickek – nem, itt nyerni kell, most és mindig is. Mindez pedig a drafton is tökéletesen visszaköszönt.

1/29 Bryan Bresee, DT, Clemson
2/40 Isaiah Foskey, Edge, Notre Dam

A Saintst lerabolták a piacon, távozott a védőfalból többek között Marcus Davenport és David Onyemata is, így várható volt, hogy fog érkezni ide játékos. Az már kicsit meglepő volt, hogy mind a két top pickjét ide lőtte el a csapat, de aki idén is nyerni akar, az nem engedhet meg magának komolyabb lyukakat a rosteren.

Az első körben érkezett a Clemson sztárja, Bryan Bresee. A belső védőfalember magas (195 centiméter), viszont nem egy tipikus hústorony, ennek köszönhetően rendkívül atletikus és robbanékony. Ez lehetővé teszi számára, hogy kiváló belső pass rusher váljon belőle akár a profik között is: remekül alakítja át a sebességét erővé, pillanatok alatt ott tud lenni az irányító arcában, a hosszú karjai miatt sok leütött labdára számíthatunk tőle már újoncként is.

Persze nem lett volna első kör végi/második kör eleji tehetség, ha nem lennének komoly problémák vele. Viszonylag sérülékeny: 2021-ben elszakadt az ACL-e, tavaly pedig a vállával voltak gondok, így karrierje során soha nem volt 430 snapnél többet a pályán. Másrészt futás ellen sokkal rosszabb, mint amit a viszonylag kisebb tömege indokolná, valamint pass rushban sem kellően technikás. Előbbin nem tudom, mennyire lehet javítani, egyszerűen magassága miatt nem tud elég alacsonyra menni és nem érzi a futójátékot, utóbbiban viszont óriási potenciál van benne, a plafonja alapján lehet belőle egy Javon Hargrave kaliberű játékos is.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

A Saints annak idején két első kört áldozott fel Marcus Davenportra, illetve egy első kör végéért jött 2021-ben Payton Turner, de egyikük sem váltotta meg a világot. Utóbbi ugyan még a rosteren van, de csodát nem lehet várni tőle, így teljesen védhető, hogy a 2/40-es cetlivel Foskey-t választotta ki a csapat.

A Notre Dame sztárja brutálisan atletikus és rendkívül jók a fizikai paraméterei a poszthoz. Nagyon produktív volt az egyetemen, a suli sack rekordját is ő tartja. Ezt elsősorban a kiváló sebességének és erejének köszönhette, szó szerint szétrobbantotta a zsebeket, ráadásul a kezeit is jól használja, így akkor is meg tudja verni a tackle-öket, ha nem sikerült első szándékból átgázolni rajtuk.

A Saintsnél a hozzá hasonló nagy darab, fizikális, atletikus játékosokat szeretik a fal szélén, tökéletesen fog illeni a rendszerbe. Ugyanakkor Bresee-hez hasonlóan futás ellen ő sem különösebben használható és relatíve egysíkú, nem nagyon lehet kreatívan használni. Emellett érdemes megjegyezni, hogy nem annyira hajlékony a csípője, mint az ideális lenne a poszton. Képes a legnagyobb tackle-ön is átgázolni izomból, ha jól kijön a lépés, de megkerülni még a gyengébbeket se nagyon sikerült, és pusztán erőből a profik között megélni sokkal nehezebb lesz, mint az egyetemen volt.

Mindkét pickben nagyon magas a potenciál, hiányposztra érkeztek, illenek a rendszerbe és akár újoncként komoly hozzáadott értékük lehet. Ugyanakkor némi kreativitás és diverzifikálás nem biztos, hogy ártott volna. Az 1/29-es cetlinél például még bent volt Nolan Smith, aki ugyan nem egy tipikus Saints pass rusher (13-23 kilóval könnyebb, mint Davenport vagy Cam Jordan), de bőven jobb már most és jelentősen tehetségesebb, mint Bresee vagy Foskey. Nem tökéletes rendszer fit, de talán egy Dennis Allen kaliberű védőgurutól elvárható lenne, hogy ezt a problémát megoldja. A második körben pedig kis szerencsével Bresee is elérhető lett volna, de Keeanu Benton sem lett volna rosszabb opció, még ha más is a profilja. Ha már mindenképp hiányposztra kell húzni, akkor ár/tehetség arányban egy ilyen kombináció bőven jobban tetszett volna.

3/71 Kendre Miller, RB, TCU

Nyerni kell, mert csak. Más okot nem tudok arra, miért gondolta úgy a Saints menedzsment, hogy egy top 75-ös picket kell áldozni egy 4-5. körös futóra. Egyrészt ott a poszton Alvin Kamara, akinek annyit mókolt a csapata szerződésével, hogy ha még el is tiltják valamelyik pályán kívüli balhéjáért, akkor se nagyon lehet 2025 előtt megszabadulni tőle. Emellett a piacról érkezett Jamaal Williams, ott a rosteren Eno Benjamin és jó eséllyel olcsón le lehetne igazolni a piacról Leonard Fournette-et vagy Zeke Elliottot is, ha nagyon ég a ház.

Ráadásul még azzal sem lehet érvelni, hogy Benjamin és Williams nem azért van, amire Miller, akire nagy szükség lehet egy potenciális Kamara eltiltás esetén. Miller ugyanis nem tud elkapni, az elmúlt két évben 28 elkapása volt 233 yardért és egy TD-ért. A bevágásai tényleg lenyűgözőek, tavaly 816 yardot szerzett kontakt után és 70 elrontott szerelést kényszerített ki, de könyörgöm, erre ellőni egy top 75-ös picket, amikor cap hell van és nagy szükség lenne a fontos poszton játszó olcsó fiatalokra? Pláne, hogy a passzjátékban való használhatatlansága mellett nincs meg a sebessége ahhoz, hogy 40-50+ yardos TD-ket szerezzen, a termete ellenére nem egy tipikus power back, kerüli a kontaktot és nem biztos, hogy jól lehet használni rövid yardos szituációkban.

Egy esetleges Kamara eltiltás esetén nagyobb potenciál lehet benne kezdőként, mint Williamsben vagy Benjaminban, de ez önmagában kevés. Ha kész a rostered és minden eshetőségre fel akarsz készülni a win now kampányban, akkor rendben lenne a húzás – nagy kár, hogy ez csak a Saints menedzsmentjének fantáziájában van így.

4/103 Nick Saldiveri, OT, Old Dominion
4/127 Jake Haener, QB, Fresno State
5/146 Jordan Howden, S, Minnesota
6/195 AT Perry, WR, Wake Forest

Ez aztán a hullámvasút. Saldiveri egy technikás, nagy darab és kifejezetten atletikus támadófalember. Az erejével sincs probléma, remekül horgonyoz le és remekül blokkol passzhoz, tavaly 455 snapen egyetlen sacket sem engedett, de még QB hitből is csak kettőt. Futáshoz viszont nem tud annyira jól blokkolni, ami már csak azért is probléma, mert a karjai nem elég hosszúak ahhoz, hogy tackle legyen, plusz a Saints jól is áll a fal szélén, így ennek megfelelően guard lesz a nagyok között. Ezzel együtt egy nagyon jó pick, jövőre átveheti Cesar Ruiz vagy Andrus Peat helyét és már idén is hasznos csere lehet belőle, ha valaki megsérülne.

Jake Haener ellenben egy borzalmas húzás, pláne úgy, hogy egy jövő évi negyedik körös cetlit is fel kellett érte adni. A Saints baromi jól áll irányítókból, Carr mellett ugyanis ott van cserének Jameis Winston, egy harmadik számúért pedig ostobaság ennyit fizetni, pláne hogy még potenciál sincs benne. Alulméretezett, nem atletikus, gyenge a karja, relatíve pontatlan – harmadik számúnak persze így is oké pár százezres fizetésért, de még ezzel együtt is egy kidobott pick.

Hasonló a helyzet Jordan Howdennel is, aki a legtöbb boardon nem fért be a top 250-be – nem hiszek a hátsó körös reachekben, de ez már nagyon közel van hozzá. Annak ellenére lassú, hogy alacsony és könnyű, ráadásul az erő tekintetében is erősen limitált. A speciális egységben elfér, és ez minden, amit pozitívumként el lehet róla mondani.

A végére viszont sikerült egy nagyot villantani. AT Perry egy top 100-as tehetség, aki ugyan nem robbanékony vagy szuper gyors, de elképesztő rúgói vannak (legfelső négy százalék a súlypontemelkedése), emellett hosszúak a karjai és még magas is (192 cm). Vannak drop problémái, nem egy akrobata, nem szeparálódik jól és nem futja tökéletesen az útvonalait, emellett nem blokkol jól és karakter problémái is vannak (ezek miatt csúszhatott ennyit), de ezek többsége technikai jellegű probléma, ami jó képzéssel kiküszöbölhető. Óriási steal a hatodik körben.

Összegzés

A Saints szokás szerint hiányposztokra és a rendszerbe tökéletesen illő játékosokat húzott. Az első két választás ár/érték arányban rendben volt, még ha ennél a kombinációnál azért jó eséllyel bőven létezett jobb opció. Ezzel együtt két hiányposztot sikerült befoltozni, miközben Bresee és Foskey is komoly szerepet kaphat már újoncként is.

A Saldiveri pick is tetszik, jövőre ő is kezdő lehet (amiben persze az is szerepet játszik, hogy nagyon rossz a csapat belső támadófala), AT Perry meg bár egy nagyon boom or bust játékos, de a hátsó körösöket pont ilyen játékosokra kell ellőni, mert ha beválnak, akkor óriásit szólnak majd. Miller, Haener és Howden viszont nettó kidobott picknek tűnik, semmi értelmet nem látok a kiválasztásukban, ennél csak jobban lehetett volna felhasználni ezeket a cetliket.

Értékelés: C+

[/ppp_patron_only]

 

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x