Connect with us

Draft

Csak a hiányposztokra – Chiefs draftértékelő

A Chiefs egy merőben megújult csapattal is meg tudta nyerni a Super Bowlt, de az igazán nehéz dolog fennmaradni a csúcson. A Chiefs számára pedig ezúttal is új kihívások jöttek, de 10 draftpick is rendelkezésükre állt, hogy nagyot alkossanak.

A Kansas City draftját első ránézésre ritkán szoktuk kifejezetten jónak megítélni, de Brett Veach general manager elég sok rejtett gyémántot talált már a hátsó körökben. Magas pickek híján idén is erre szorultak.

1/31: Felix Anudike-Uzomah, DE, Kansas State

Az első kör nem feltétlenül alakult a Chiefs szája íze szerint, ugyanis három nagyobb szükséglete volt a csapatnak a draft előtt. Az edge, a tackle és az elkapó. Márpedig az első kör utolsó választásához érve kiment négy elkapó, öt tackle és öt passzsiettető, tehát a class krémje minden poszton. A draft Kansas Cityben volt, ezért egy esetleges kicsere bár biztos felvetődött, de valószínűleg a közönség sem örült volna ennek a kimenetelnek (persze biztos hogy végül nem ezért húztak, hanem mert nem kaptak volna elég értéket a pickért cserébe).

Végül a védőfal szélére érkezett Felix Anudike-Uzomah, akiről nem túlzás azt állítani, hogy igazi hazai fiú. Középiskolába Kansas Citybe járt, majd az egyetemet a Kansas State-en töltötte, most pedig Kansas City városának az NFL csapatát erősíti.

Egy jó testi adottságokkal megáldott játékos, aki magas és hosszú karokkal rendelkezik. Az egyik legfőbb erénye, hogy nagyon jó befejező és jól támadja a labdát. A Power 5 konferenciák közül az elmúlt két évben a hetedik legmagasabb százalékban váltotta sackre a nyomásait és kiharcolt 10 fumble-t is.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Egy magas padlójú játékos, aki mind testi adottságokban, mind atletikusságban, mind technikai kiforrottságban megállja a helyét. Cserébe ő nem mondható szuperatlétának mint sokan ebben a classban.

A Chiefs elküldte Frank Clarkot, így szélső passzsiettetés mélységük elég vékony volt. Tavaly ugyan szintén az első körben érkezett George Karlaftis és a szabadügynökpiacról Charles Omenihu, de a Chiefs mindig is azt a filozófiát vallotta, hogy a védőfaladba legyen elég embered, akiket rotálni lehet és többek között ennek is volt köszönhető a tavalyi 55 sackes alapszakasz.

2/55 Rashee Rice, WR, SMU

A második körben aztán nem várt tétlenül a csapat, a saját helyükről pár helyet felugorva megszerezték a Lions pickjét (ami a Vikingstől került az Oroszlánokhoz korábban) és egy hatodik körös cetlit, cserébe pedig odaadták a saját második körük mellett a negyedik és az egyik hetedik körös választásukat is.

Egy picit drágának tűnik a felugrás, de nagyon biztosak voltak a dolgukban. Az első körös edge húzás után a másik nagy hiányposztjukat, az elkapót is pótolták. Juju Smith-Schuster elhagyta a csapatot, így egyetlen egy X elkapóra hasonlító játékosuk sem maradt. Rice termetében biztos hogy az, 186 centiméter magas és szálkás felépítésű játékos, de egyetemén kevésbé ez volt a szerepe.

Sokkal inkább egy olyan játékos, aki a Chiefs rendszerébe beilleszthető. Rengeteg screen jellemezte a játékát (top10-ben volt az ilyen elkapásokat tekintve), erre pedig Andy Reid előre dörzsöli a tenyerét. A másik amiben jó volt, az a mélységi útvonalak. Az első osztály csapatai közül neki volt a legtöbb legalább 20 yardos elkapása, szám szerint 18. A Chiefs tavaly nem erőltette a vertikális játékot, de sose baj ha van egy olyan célpontod aki képes mélyen megcsinálni a játékot, ha szükség lenne rá.

Továbbá bár azt írtam, hogy nem egy hagyományos X elkapó a stílusa, de képes használni azért a testét is. 16 szoros őrizetben bemutatott elkapása volt, ami szintén elég jó szám volt a ligában.

Nagyon érdekes lesz figyelni, hogy mit kezd Reid mester az elkapó sorral, ahol két inkább gadget játékos (Toney, Moore) mellett lesz egy kicsit nagyobb testű célpont is.

Bár tetszik Rice kiválasztása, de összeségében egy kicsit furcsállom, hogy a csapat nem akart/tudott megszerezni egy veterán elkapót vagy egy nagyobb nevű draft prospectet. Értem én, hogy Andy Reid olyan játékokat tud felrajzolni, hogy Sky Moore-ok és Kadarius Toney-k üresen kapnak el labdát a Super Bowlban, de mennyivel félelmetesebb lenne ez az egység egy DeAndre Hopkinsszal.

3/92 Wanya Morris, OT, Oklahoma (via Bengals)

A második nap másik húzásával aztán az általam jelölt, akkor még harmadik hiányposztot is orvosolták a csapatnál, az Oklahoma jobb oldali tackle-je Wanya Morris kiválasztásával. Ehhez kicsit feljebb kellett lépniük és pont a közvetlen rivális Bengals helyén húzták ki.

Morrist egy kicsit a legtöbb szakíró hátrébb sorolta a boardokon, mert egy tapasztalatlan, kiforratlan játékos, aki két éve még a Jaguarshoz kerülő Anton Harrison cseréje volt a bal oldalon, hogy aztán az utolsó évében kerüljön ki jobbra. Ráadásul sérülések is kísérték a játékát, így nem mondhatni, hogy sok snap van a lábában.

A technikáján még sokat kell dolgoznia, sokszor nagyon szélesen nyit és befele engedi, hogy megverjék, a láb- és kéztechnikája sem megfelelő, ugyanakkor egy nagyon jó atléta, aki anno öt csillagos tehetségként érkezett az egyetemre, csak nem tudott kibontakozni. Egy sok RPO-val tűzdelt rendszerből jön, ami nem hátrány a Chiefsnél.

Várhatóan nem lesz első napos kezdő, főleg Donovan Smith leigazolása után. Így ugyanis Jawaan Taylor az állításokkal ellentétben valószínűleg marad a jobb oldalon, Smith pedig a bal oldalt foglalja el Mahomes előtt. A Jaguarstól érkező tackle mögött pedig még ott van Lucas Niang is, akinél szintén szóba hozták ezt a posztot. Ellenben ő sokat volt sérült és nem is biztos, hogy tackle a legjobb poszt a számára. Morris így inkább tűnik egy hosszútávú projektnek (Donovan Smith csak egy évre érkezett).

Wylie után nagy váltás lenne Morris fizikális játéka a poszton, de talán jobban is illik a Chiefs jelenlegi filozófiájába a rookie, mert mozogni ugyanúgy tud, az erő pedig csak plusz pont a játékában.

4/119 Chamarri Conner, DB, Virginia Tech (via Vikings)

A sok cserélgetésnek köszönhetően pont úgy jött ki a Chiefs utolsó napja, hogy végül minden körre egy pickjük maradt. A negyedik választás egy már-már hagyományos Chiefs húzás, egy defensive back lett. A csapat évek óta draftol hátul cornereket és safetyket, akiket aztán kinevel és elenged. Az a jelenlegi kezdőn is látszik, hogy Steve Spagnuolo mester ért a back7 tagjaihoz, ugyanis több hátsó körös játékos is rostert fogott.

Conner egy átlagos atléta, átlagos méretekkel, de ezt brutális fizikális fellépéssel és küzdéssel kompenzálja. Hajt, küzd, harcol. Nem mellesleg jól lát a pályán és magas a futball IQ-ja is, ezzel tompítja a rosszabb atletikusságot és sebességet.

A fenti tulajdonságokból már kitalálható, hogy elsősorban zónázásban érzi jól magát és sokat jön le a line of scrimmage közelébe is. Ez is tipikusan a csapatra jellemző választás, hogy sokoldalú, több helyen bevethető defensive backeket igazolnak.

5/166 BJ Thompson, DE, Stephen F. Austin

Őt egy kisebb suliból érkező defensive end követte, Thompson egy igazi speed rusher, aki szélesen a tackle-ök külső válláról indulva lábai segítségével akar nyerni. Az egyetemi másodvonalban nagyon produktív volt, de az NFL-ben már nem lesz ilyen könnyű dolga, mert átlag alatti ereje van.

Kicsit furcsa választás, mert ő bizony nem illik a Chiefs rendszerébe, ahol rendszerint inkább erőre építő külső siettetőket szoktak használni, de elég mély lett most a Chiefs rotáció, így ő alighanem special teamer lesz addig, amíg nem tesz egy kis izmot magára.

6/194 Keondre Coburn, DT, Texas

Az utolsó előtti körben aztán jött segítség a védőfal közepére is. Chris Jones mellett évek óta nincs minőségi játékos, de ezt az elit defensive tackle teljesítménye mindig palástolja. Coburn az eddigi irányvonalat hivatott mélyíteni, azaz legyen egy viszonylag jó futásmegállító, minden más Jones feladata. Pass rushban, kézhasználatban rendkívül kiforratlan, ellenben erőből a lyukat tudja tömni futás ellen.

7/250 Nic Jones, CB, Ball State

Az utolsó választás aztán nem hozott semmi meglepetést és egy újabb több helyen bevethető cornerback érkezett. Jones slotban vagy a pálya szélén is bevethető, ellenben még egy hetedik körösnek is elég projektnek mondható (ki nem a hetedik körben?). A 2020-as és 2021-es évét sem tudta sérülések miatt végigjátszani, kis képzésből jön és a középiskolában még nem is cornerbacket játszott. Ráadásul a Pro Day-én a sebességét sem tudta igazolni, így nem lesz könnyű dolga a rosterre kerülni sem.

Hiányposztok a draft után

Szigorúan nézve a Chiefs egy brutál need központú drafton van túl, lényegében minden egyes nagy szükségletüket orvosolták. Legalábbis darabszámra biztosan. Donovan Smith leigazolása és Jerrick McKinnon napokban történő visszaigazolása után a támadóoldalon nincs konkrétan poszt, ahol ne lenne kezdő szintű játékos, de minőségi csere is van a legtöbb helyen. Az OT poszt hosszú távon azért véleményem szerint továbbra is fejlesztésre szorul, de jövőre még nem lehet óriási probléma.

Ami még érdekes, hogy a belső támadófal közepének mélysége is kicsit karcsú, illetve lassan gondolni kellene a Kelce utáni időkre is. De erre az évre még sehol sincs probléma.

A védelemben a belső védőfal darabszámra már jól néz ki, de Jones mellett továbbra sincs erős kezdő szintű játékos. Ezenkívül még ha nagyon akarom, akkor a safety sort lehet megemlíteni, ahol bár nem nagyon vékony a csapat, de az erős rotáció miatt elfért volna még ide ember. Azonban ezeken kívül nem tudok említeni olyan szekciót, amivel probléma lenne.

Alapvetően nem vagyok a need alapú draft híve, de a Chiefs úgy tette mindezt, hogy nem volt egyik választásuk sem nagy reach. Igaz hatalmas húzásuk sem volt.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x