Connect with us

Draft

Hosszú távon – Raiders draftértékelő

Felemás lett a Raiders draftja. Akadt pár nagy fogása a gárdának, de több ízben is inkább előregondolkodást lehet a pickek mögött látni, mintsem az azonnali hatást. A sikerességet az idő dönti majd el, de nézzük mit is lehet elmondani most ezekről a játékosokról.

1/7 Tyree Wilson, ED, Texas Tech

Wilson egy nagyon nehezen megfogható prospect volt. Ránézésre prototípus pass rusher. Magas, erős, a végtagjai rendkívül hosszúak. Mindezek mellett sebessége is megvan, képes robbanékony lenni. Az egyetemi ligában a tökéletes adottságok miatt pedig sokszor nem is kellett neki több. A legtöbb párharcban előnyből indult, amit sokszor tudott kamatoztatni is különösebb extra tevékenység nélkül. Ennek következtében Wilson egy projekt pick. Fejleszteni kell a pass rusher move-jait, a mozgását és a kézhasználatát is. Össze kell rakni vele egy teljes pass rush plant, hogy ne legyen túl egysíkú. Jelenleg egy remek bull rusher, aki főleg át akar menni a falembereken lendületből, erőből és akarásból. Az ígéret, amit kínál top5-ös picket ér, de a jelenlegi tudása már nem biztos. Nem segíti a helyzetét, hogy 23 éves elmúlt, így kérdés valaha beváltja-e az ígéretet.

A Raiders csapatában sok lyuk tátongott, az első pickjükkel mégis egy olyan posztra húztak, ahol alapvetően megvan a csapat 2023-ra. Maxx Crosby egy top pass rusher és a veterán Chandler Jones is igen drágán játszik a fosztogatóknál. Az persze igaz, hogy mögöttük nem nagyon volt mélység és Jones esetében lehet, hogy utolsó éve következik Nevada államban. Ilyen tekintetben jól néz ki a pick, hiszen Wilson egy éven keresztül csak rotációs játékos kell legyen és tanulhatja a posztot egy jelenlegi és egy korábbi elit játékostól, hogy aztán 2024-re már vélhetően ő legyen Crosby társa a túloldalon. Mindez szép és tudatos építkezésre vall, azonban 2023-ban így jóval kevesebb hatása lesz a játékosnak mint amit egy top10-es picktől szeretnek látni a szurkolók. Ezen felül benne van a veszély, hogy ha nem váltja be az ígéretet Wilson, akkor egy hasznos, de egydimenziós játékost választott a csapat. Mindez a kockáztatás a poszton picit érdekes csupán pár évvel Clelin Ferrell esete után (még ha teljesen más is volt a vezetőség akkor). Védhető a pick, nem is volt feltétlen reach, de több a bukási kockázat benne mint egy átlagos top10-es pickben, kérdés a Raidersnek erre volt-e szüksége.

A jövő sztárjai – Tyree Wilson

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

2/35 Michael Mayer, TE, Notre Dame

Ha Wilson picit bevállalós pick is volt a top10-ben, Mayer egy abszolút steal a második elején. A Notre Dame kiválóságát tavaly ilyenkor nem tudtuk volna elképzelni az első körön kívül. A baby Gronk becenevű játékos produkciója pedig még csak vissza sem esett, de a draft értéke közeledve az eseményhez elkezdett lefelé menni.

Mayer az a játékos, aki jobban néz ki a pályán, mint amikor az idővel vagy a mérőszalaggal kell versenyeznie. Ugyanis nem egy kirobbanó atléta, se nem egy igazán unikális méretű játékos. A karhossza ráadásul rettentően kicsi. Mégis képes volt jó százalékkal lehúzni az 50/50-es labdákat, bemozogni a zónák közé és folyamatosan elkapni a labdát. Mayer egy mindenben jó, semmiben sem igazán elit, igazi all around tight end prospect. Kifejezetten jól blokkol a boxon belül és különösen a futójátékhoz. Ő nem egy elit big slot elkapó, hanem sokkal inkább a hagyományosabb játékos a poszton. Lehet, hogy sosem fog 1,000+ yardos szezont produkálni, de minden játékszituációnál hasznos lesz.

A Raiders még fel is mozgott három helyet, hogy megszerezze, hiszen a 2. kör elején sok big boardon bizonyára az első játékos volt már. Darren Waller elengedésével a csapat meghatározó játékosa távozott és ugyan jött egy Austin Hooper, itt is úgy érzem maximum egy évre lehet még a veterán játékossal számolni, de az sem lenne meglepő, ha már akár a szezon első meccsein is kiszorítaná Mayer a kezdőből. Needre egy steal, aki ráadásul egy nagyon biztonságos pick is. Jár a taps!

3/70 Byron Young, DT, Alabama

A harmadik kör első választásával egy nem túl sexy, de nagyon okos választást lépett meg Dave Ziegler. A Raiders futás elleni védekezése ugyanis rettentően néz ki. A védőfal közepén nem hogy kettő, de egy igazán stabil run stopper sincs (Bilal Nichols szódával…), de legalább a linebacker sor is gyenge. Young viszont a class egyik legjobb futás elleni belső falembere. Nem volt túl felkapott név, hiszen vannak bőven hiányosságai. A játéka egysíkú, az irányítóra nem volt túl veszélyes már egyetemen sem, valamint három év csereszerepkor után igazán 2023-ra tudott csak a kezdőbe jutni.

Az erőssége a futás elleni védekezés, de a tömege nem feltétlen ezt sugallja. Kérdés az NFL guardok elleni fizikális csatát képes lesz-e hasonló eredménnyel felvenni. Ha utóbbi nem okoz majd neki problémát egy rendkívül hasznos szürke eminenciás lesz, aki a korai downokon nagy segítsége lehet már idén is a Raidersnek. Ha pedig még a pass rushban is képes lenne hozzátenni egy év múlva nagy fogás is lehet, de van egy bíztató alapja addig is.

3/100 Tre Tucker, WR, Cincinnati

Egy sima, egy fordított. Tucker a 3. kör végén egy nagy reachnek számított. A Bearcats elkapójánál ráadásul csapattársát Tyler Scottot is előrébb rangsorolták. Tucker rettentően pici, minden fizikai adottsága az alsó 10%-ban van, a karhossza pedig az alsó 1%-ban. Emiatt már az egyetemen is csak a slotból indult, a kezei ráadásul egyáltalán nem stabilak, akadnak dropjai. Az apró termet mellé azonban remek sebesség, robbanékonyság és irányváltó képesség társul, így a közvetett elkapófeladatokon túl gadget játékokra is alkalmas lehet. Mindemellett jó visszahordó. Elképzelhető, hogy emögött a pick mögött is egy hosszútávú terv van és Hunter Renfrow helyettesének szánják, de Tucker a konszenzus listák alapján a 4., de akár az 5. körben is bent lehetett volna. Továbbá az is benne van, hogy a slotban nem fog tudni megélni már NFL szinten és egy karrier visszahordó lesz 4.-5. számú elkapói szerepkörök mellett. Ha utóbbi valósul meg, ez a reachelés még rosszul is nézhet ki pár év múlva.

4/104 Jakorian Bennett, CB, Maryland

A fejvakarós pick után azonban ismét jött a javítás. Bennett egy picit kisebb termetű, de remek emberező corner, aki az egész class egyik legjobb atletikussági profiljával rendelkezik. A combine egyik nagy nyertese volt, aki a termetén kívül minden tekintetben elit képességekkel rendelkezik (és még a karhossza is rendben van, hiába alacsonyabb). A stílusa még nem túl kiforrott, sokszor veszti el a route közben az emberét, de képességei miatt tud javítani és visszazárkózni az emberére. Ha nem sikerül a technikáján és a türelmén, stílusán javítani, akkor is egy elit gunner lehet belőle.

Bár ha egymás után két special teamert szed csak össze a csapat itt a középső körben, nem fog ez túl jól kinézni, de Bennett kapcsán sokkal pozitívabb vagyok, hogy lesz itt több is. Az mindenesetre érdekes, hogy csak itt a negyedik körben érkezett játékos CB posztra, miközben elég gyenge a felhozatal jelenleg a szélen.

4/135 Aidan O’Connell, QB, Purdue

Az irányító picket az egész draft alatt elképzelhetőnek tartottuk, végül csak a 4. körben érkezett játékos. O’Connell egy pontos, okos, nem túl sokat kockáztató, jó döntéseket hozó, de nem erős karú, nem jó atletikussággal bíró zsebirányító. Ismerős a profil? Jimmy Garoppoló is valami hasonló. Tekintve azonban Jimmy sérülésmúltját és azt a tényt, hogy jelenleg a Vegas csereirányítója a 37 éves Brian Hoyer, nem feltétlen rossz ötlet egy backup draftolása. O’Connellben minimális a kezdő irányító potenciál, de képes lehet hosszú karrierre mint átlagon felüli csere.

5/170 Christopher Smith II, S, Georgia

Ugyancsak a cseresorba érkezett a kétszeres bajnok Smith is, aki a Bulldogs védelmének oszlopos tagja volt, de a kevesek egyike, aki nem szuperatléta. Smith a safety poszthoz képes kis testbe született, amit mozgatni sem tud igazán jól. Sebessége is gyenge, de különösen igaz ez az irányváltási képességeire. Ami miatt egyáltalán idáig eljutott ilyen hátrányokkal, azok a fejbeni dolgok. Rendkívül jól érzi a játékot, látja előre a playeket, gyorsan dolgoz fel eseményeket és reagál rájuk. Nem ugyanaz a poszt teljesen, de Smith játékintelligenciáját Bennett testébe téve egy top10-es játékost kapnánk. A limitációi miatt csere FS, nickel defender lehet belőle, de NFL szinten már nem fogja tudni elrejteni az atletikai hátrányait.

6/203 Amari Burney, LB, Florida

A gyenge linebacker sorról volt már szó, egy pici mélyítést hozhat ide Burney. A Gatorsben eleinte safetyként, később linebackerként szereplő játékos kiválasztása itt a draft végén nem érdemel leteremtést, még ha inkább tartották UDFA kalibernek is mintsem hátsó körös prospectnek. Burney még tanulja az új posztját, de mérete és mozgása is adott hozzá, hogy egy sokoldalú gyenge oldali linebacker váljon belőle. A csapaton belül pedig ez az a poszt, ahol egy hátsó körös játékosnak is esélye lehet akár komolyabb mennyiségű játékpercre.

7/231 Nesta Jade Silvera, DT, Arizona State

Végül a szintén problémás védőfalba egy csere nose tackle. Silvera egy alacsony, de annál zömökebb srác korrekt mozgási profillal. Az első lépései kifejezetten jók, ennek ellenére nem kell túl sokat keresgélni majd a backfielden. Hagyományos futás elleni korai downos játékos, aki a tavalyi 4. körös Neil Farrellre lehet veszélyes az 53-as keret vs. gyakorlócsapatos tagságért.

Összegzés

A Raidersnek sok befoltozandó lyuka volt a draft előtt, amit várni is lehetett, hogy nem tudnak egytől egyig kijavítani. A támadófalba való erősítés elmaradása mindenképp meglepő ezzel együtt is, ahogy a védelem középső tengelyébe is igazán csak a draft végén érkeztek kisebb prospectek (Byron Youngon kívül). A korai pickek többsége mögött azonban lehet látni az előregondolkodást és hogy Ziegler nem feltétlen csak rövid távon gondolkodik. A sikerességet majd a játékosok fejlődése dönti el, de az alapgondolattal sok helyen lehet egyetérteni. A 3. körös Tucker picken kívül pedig nem is volt olyan választásuk, ami kifejezetten nem tetszett volna.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!