Connect with us

Draft

Egy jó rúgó aranyat ér. Vagy mégsem? – 49ers draftértékelő

Az egyik legtöbb kritikát a San Francisco 49ers draftja kapta, főleg annak köszönhetően, hogy már a második napon egy rúgót húztak. Természetesen lehet érvelni és ellenérvelni, hogy nagyjából kész a csapat, ellenben a speciális egységben kell egy biztos pont, aki akár rájátszás meccseket dönthet el, de ez még mindig csekély magyarázat a húzásra. Ez azonban nem az egyetlen megosztó pickjük volt a hétvégén. Nézzük a többi választás mennyire egyensúlyozta ki ezt a nagy port kavaró döntést.

3/87, S, Ji’Ayir Brown, Penn State

A csapat csak a harmadik kör végén csatlakozott, azonban itt három választása is volt a gárdának. Nehéz ilyenkor már klasszikusan biztos kezdőket találni és inkább sémába illő játékosokat keresnek a csapatok és így tett a 49ers is.

Brown abszolút ilyen a 49ers szempontjából, ugyanis egy sokoldalú, intelligens játékos, aki több poszton is bevethető volt az egyetemen. Elsősorban a játék olvasását lehet kiemelni, az elmúlt két évben ugyanis 10 labdát is lopott, de további 12-t leütött, ami safetytől kimagasló teljesítmény.

Saját elmondása szerint a line of scrimmage-hez közel szeret játszani, el lehet küldeni siettetni az irányítót (4,5 sack az utolsó évében), de akár tight endek őrzésére is alkalmas. A labdakészsége kimagasló, az elkapási ponton veszélyes és az ütemérzékére sem lehet panasz.

A legnagyobb aggály vele kapcsolatban, hogy a Combine-on 4.65 másodperces idejével növelte a sebességével kapcsolatos félelmeket, ami már a videózások után feltűnt a csapatoknak. A 49ersnél azonban nem félnek ettől, Lynch nyilatkozata szerint a játék intelligenciájában bíznak, azaz a helyezkedése és a snap előtti olvasása segít neki leszűkíteni a területet.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A másik kritika az volt a választással kapcsolatban, hogy nagyjából erre a posztra már van egy fiatal, nagyon tehetséges játékosa a csapatnak, méghozzá Talanoa Hufanga, aki két éve érkezett az ötödik körben és tavaly abszolút berobbant. Így pedig egy kicsit luxusnak tűnik a csapat első választását erre a posztra ellőni.

3/99 K, Jake Moody, Michigan

Azonban az igazi robbanás ezután következett, ugyanis a már említett rugó választás mindenkit meglepett. A legtöbben azzal érvelnek a húzás mellett, hogy a csapatnak abban a pillanatban nem volt rugója és egy megbízható lábú játékos sokat tud jelenteni fontos szituációkban, főleg a mérkőzés végén.

A gond csak az, hogy ettől függetlenül a rugó pozíció még nagyon-nagyon kicsi értéket biztosít egy csapat számára, jobb nem eljutni a mindent eldöntő field goalig, ebben pedig más poszton többet tudnak segíteni. Ráadásul Moody beválása koránt sem garantált. Egy egyetemi szinten jó játékosról beszélünk, aki azért történelmi magasságokban nem volt, mindössze ebben a classban volt viszonylag kimagasló.

Jelenleg a ligában egyetlen rugó van, akinek az esetében el lehet gondolkodni azon, hogy második (esetleg első) napos picket ér, ez pedig Justin Tucker. Arra azonban nagyon kicsi az esélyed, hogy megtaláld a következő Tuckert. Rajta kívül viszont nincs senki, aki akár csak kicsit is elgondolkodtató lenne.

A másik érv ami még elhangzott, hogy a csapatnak az ötödik körig nem lett volna választása, így pedig biztosra akartak menni. Sovány érvnek hangzik, mert ebben az esetben is lehetett volna egyet hátracserélni. Próbálja keresni az ember az érveket, hogy ez egy indokolható húzás volt, de nem tud vele teljesen azonosulni.

3/101 TE, Cameron Latu, Alabama

Ahogy a következő húzással is nehéz. Az Alabama passzjátékoknál keveset használt tight endje Latu érkezett, akinél még sokak szerint 3-4 játékos is előbb volt poszton, a konszenzus pedig két körrel hátrébb várta. Egyszerűen passzjátékoknál nem láttunk tőle még szinte semmit, blokkolásban pedig egy közepes játékosnak tűnt.

A termete, a karhossza ideálisnak mondható a poszton, kicsit még hasonlít is George Kittle-re, de ilyen vékony statisztikai lappal nehéz feltételezni, hogy belőle egy jó komplex játékos lesz. Az atletikussága kritikán aluli, az egyik leglassabb TE időt futotta, összesen az elmúlt két évben három kikényszerített elrontott szerelése van, egy közepes blokkoló tight endnek meg nehéz örülni még a harmadik kör végén is.

Az biztos, hogy a 49ers rendszerébe jó ha van Kittle mögé mélység, de Latunak nagyon alacsonyan van a plafonja, a padlója pedig nem elég vonzó.

5/155 CB, Darrell Luter Jr., South Alabama
5/173 Edge, Robert Beal Jr., Georgia
6/216 LB, Dee Winters, TCU

A harmadik kör után tehát már csak az ötödikben húzhatott a gárda és a következő három választás egyaránt a védelembe érkezett. Ami nagyjából közös a három pickben és jól kirajzolja a 49ers stratégiáját, hogy mind a három játékos több poszton bevethető és gyors. Kyle Shanahan is azt emelte ki, hogy elsősorban olyan projekteteket kerestek, akik a flexibilis, gyors védelmükbe beilleszthetőek.

Ráadásul az első két pick Luter és Beal elég nagy hiányposztra is érkezik. Cornerback poszton ugyanis vékony a gárda, az újonc pedig elsősorban a szélen tud besegíteni, ugyanis egy nagyobb darab játékosról van szó, akinek a gyorsaságával nincs semmi gond, így ideális lehet a 49ers rendszerébe. Beal pedig arra az edge posztra hozhat erősítést, ahol Nick Bosa hiába a liga legjobbja, a túloldalára lényegében nincs senki. A tavalyi újonc Drake Jackson és a volt Raiders bust Clelin Ferrel küzdhet meg a kezdőért, mögöttük jöhet a rotációba Beal is.

Winter ezzel szemben egyértelműen egy telített posztra jön, de a liga legjobb duójától tanulhat. A 49ers linebacker képzése nagyon jó, Winters pedig bár eredetileg nem linebacker, de rengeteg tapasztalata van az egyetemről erre a posztra is.

7/247 TE, Brayden Willis, Oklahoma
7/253 WR, Ronnie Bell, Michigan
7/255 LB, Jalen Graham, Purdue

Az utolsó körben aztán szintén három választása volt a csapatnak, amelyből kettő a támadósorba érkezett. Előbb Willis, aki az egyetemen amolyan tight end – fullback hibridet játszott és ebből nem nehéz kitalálni, hogy a blokkolás volt a feladata. Abban mindenesetre nagyon is jól teljesített, főleg futásblokkolásban volt hasznos.

Véleményem szerint ő ezen a ponton egy sokkal jobb választás mint Latu a harmadik végén, ugyanis bár még az Alabama játékosánál is limitáltabb szerepkörben használható, de Shanahannek kellenek az ilyen kis tologatható jól blokkoló játékosok.

Őt Ronnie Bell követte, aki a Michigan elkapósorának az egyik vezére volt. Egy átlagos termetű játékos, aki nem is egy igazi gyalogkakukk, de nagyon jó ütemben ugrik fel és harcos kis játékos. Bőven lehet, hogy a rotációs elkapópozícióért harcban lesz, akár slotban, akár kívül.

Jalen Graham pedig megint csak egy gyorsabb linebacker, aki elsősorban arra épít, hogy nagyon gyors az első pár méteren, így hiába olvassa lassan a játékot, de lehet esélye odaérni ilyen esetekben is.

Hiányposztok a draft után

A legnagyobb kérdést a támadófal jobb oldala okozza. Ezt a szabadügynökpiacon és a dratfton is látványosan figyelmen kívül hagyta a csapat. Itt a 49ers első három választásának környékén és követően még voltak benn potenciálisan magasan jegyzett játékosok. Később Kyle Shanahan elmondta, hogy egyikük sem illett a sémába, ugyanis legtöbben nagyobb testű, lassabban mozgó játékosok voltak (mint például Dawand Jones), habár mondjuk Blake Freeland ennek épp az ellentettje. Egyelőre úgy tűnik, hogy nagyon bíznak Colton McKivitz-ben, de jó kérdés, hogy Mike McGlinchey-hez képest ő vissza vagy netán előrelépés lesz-e.

Ezen kívül ahogy fentebb volt róla szó, Nick Bosa túloldalán nincs igazi második számú passzsiettető. Nagyon erős ez a védőfal Hargrave megszerzésével, de azért nem baj, ha nincs gyenge láncszem.

Végül pedig ide kell venni a secondaryt is, ahol egy igazi elsőszámú cornerback nagyon jól jönne, bár a rendszernek köszönhetően nem annyira jönnek ki a hiányosságok.

Összegzés

A draft alapvetően nem néz ki jól a csapat részéről. És nem csak azért mert egy nagyon korai kicker húzással rukkoltak elő, hanem azért mert a fontosabb hiányposztjaikra nem jöttek emberek (csak elég későn) és igazi nagy stealje sem volt a csapatnak. Ettől függetlenül katasztrófa nincs, Brown például egy jó kis játékos lehet safety poszton, de ennyi pickből azért kicsit többet várt az ember még akkor is, ha nagyon hátsó választásokról van szó.

Értékelés: C-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!