Connect with us

Draft

Meglepetés- és hibamentes – Ravens draftértékelő

Lamar Jacksont hosszú távra a csapathoz sikerült láncolni, így a legnagyobb kérdőjelet kiegyenesítette a gárda. A draftra így csupán pár kisebb need befoltozása maradt, amit közel maradéktalanul meg is oldott a marylandi csapat. 

1/22 Zay Flowers, WR, Boston College

Ismeritek a Ravenst, nem? Az az a félelmetes légierőt felvonultató gárda! Bármennyire is furcsa, valami ilyesmi van készülőben Baltimore-ban. Lamar Jackson pedig Flowersszel meg is kapta az utolsó építőkockát ebbe az új rendszerbe.

A Boston College korábbi játékosa az egyetemi ligában még vegyesen játszott kint és bent is (az utolsó két évében egyébként 2/3 arányban inkább a szélen volt jelen), de a Ravens depth chartjára nézve vélhetően slot elkapó lesz belőle. Ennek fő oka a mérete. Flowers még a slot elkapók között is picinek számít. Mind magassága, mind tömege, mind karhossza az alsó 10% között van az NFL-elkapók között. A kis termete viszont remek mozgáskoordinációval párosul. Robbanékony és a végsebessége is megvan, a kis területes irányváltásai az alacsony súlypontja miatt élesek és gyorsak. Igazán elektrikusan mozog a pályán, jól játszik a tempóval és a gyorsan járó lábai miatt mindig benne van, hogy kicselezi a védőket. Utóbbi tulajdonsága miatt igazán jó yardszerző az elkapás után, ezt az Eagles előszeretettel használta is ki és sok motiont, jet sweapet játszottak rá, hogy hamar a kezébe tudják adni a labdát. Igazi playmaker, aki a pálya minden szintjén veszélyt jelent.

Gyengeségei közt felhozható, hogy magasabb volt a drop aránya mint a legtöbb top elkapónak és fizikai limitáltsága miatt a vonalon való presszeléssel, illetve az elkapási ponton való fizikális küzdelemmel meg fog gyűlni a baja. A meglévő emberállomány mellé viszont remekül fog illeni. Batemannel és Backhammel a két szélen megvannak a magasabb fizikálisabb receivereik, akik mellé remek kiegészítő lesz Flowers, aki akár a zónák közé helyezkedve, akár meglepetésszerűen megnyújtva a pályát vagy gadget játékok révén tud segíteni majd.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Második köre aztán nem volt a csapatnak a Roquan Smith csere következtében, így jöhetett a harmadik.

3/86 Trenton Simpson, LB, Clemson

Simpson sokáig volt első körbe jósolt tehetség, hiszen kiváló méretei vannak és remek atlétának tűnt a felvételeken. A játéka azonban nem tükrözte mindezt. A Tigerstől úgy távozott, ahogy érkezett és nagyon kevés játéktudást, megérzést sikerült fejleszteni benne. Egy reaktív focista, aki fizikailag képes lehetne sok dologra, de ezekből eddig keveset mutatott meg. Az első körös hype nagyon nem tetszett vele kapcsolatban és nem is fért fel a top50-es listámra, de a draft 86. pickjén már teljesen máshogy kell ehhez a kiválasztáshoz hozzáállni.

Az első körben egy játékostól többet vársz mint atletikussági képességek. A 3. körben azonban már bőven elég ennyi. Simpson mozgása nagyon könnyed, elit sebessége van, irányváltásokra is képes. Az alkata ráadásul nem limitált mint a hasonló mozgékonysággal rendelkező alacsony coverage linebackerek esetében.

Fejleszteni kell, de Smith és Queen mögött van is ideje fejlődni. Utóbbi helye pedig nincs is bebetonozva, így akár az sem elképzelhetetlen, hogy újonc idényének második felére kiszorítsa. A legnagyobb hátránya, hogy reaktív focista és nem igazán érti még mi is folyik körülötte a pályán. Ha itt elindul picit felfelé, remek gyenge oldali LB lehet belőle, képes lesz akár slot elkapón, akár TE-n védekezni. Képes belépni a futás ellen, de ezek nélkül is egy remek blitzelő már most. Az első körben nagyon nem tetszett volna egy ilyen projekt húzás, de a 3.-ban, annak is a vége felé ez egy remek értékű pick. Mondjuk ha hozzávesszük, hogy az idei évi második és harmadik kör is linebackerre ment el (plusz egy rekordfizetésre) akkor kevésbé néz ki jól a dolog, de ha ez a duó 3-4 évig biztosítja a posztot, nem fog annyira fájni. Persze ehhez el kell engedni a Queen féle félresikerült projektet.

4/124 Tavius Robinson, ED, Ole Miss

Robinson egy az átlagnál jóval idősebb újonc, 24 éves, aminek oka, hogy kanadai származású és a Mississippi egyetem előtt két évet tanult még hazájában is. A Rebelshez 2020-ban a pandémia alatt csatlakozott, a lezárások miatt egészen furcsa körülmények között, hiszen ő elsősorban hazájába a CFL-be készült, de a járvány miatti szezontörlés változtatott a tervein. A lezárások miatt csak videókat tudott küldeni magáról és a megbeszélései is mind zoom meetingeken keresztül zajlottak a college programokkal, melyek közül végül az Ole Miss mellett döntött. Két csereként töltött szezon után 2022-ben robbant be igazán kezdőként.

Robinson egy magas, jó felépítésű, korrekt méretekkel megáldott pass rusher. Elsősorban erőből próbál nyerni és ehhez jó kitartás is párosul. Bár egyenes vonalban a sebessége egész jó, az éles bevágásoktól vagy hirtelen visszavágásoktól nem kell tartaniuk a tackle-öknek. Bár idős, nagyon nyers még. Látszik rajta az edzői munka, de 24 évesen még kezdetleges a pass rush technikája és az érzéke is a focihoz. Egy fejlesztendő játékos, akiből lehet, hogy igazán csak két év múlva kapunk valamit – ezzel illik a Ravens képzésébe, ahol tendenciózusan lassan építik be a pass rushereket a kezdőbe.

5/157 Kyu Blu Kelly, CB, Stanford

A korábbi Lions és Buccaneers játékos Brian Kelly fia az ötödik körben került kiválasztásra. Kyu Blu egy korrekt felépítéssel és fizikummal rendelkező, elsősorban pressben tapasztalt cornerback, aki négy évig volt szinte végig kezdő a Cardinal védelmében. Irányváltásai és kis területes atletikussága remek, jól tud reagálni az útvonalakra és képes tapadni a bonyolultabb kombinációkon is. A  végsebessége azonban nincs meg, így ha hibázik, annak súlyosabb következményei lehetnek, mivel nem tud visszazárkózni az ellenfelére. Bár több mint 2,300 snap van a lábában, mindössze 3 picket szerzett és a leütött labdákban sem jeleskedett túlságosan, szóval a labdaérzéke átlag alatti.

Marlon Humphrey mellől mostanra elfogytak a társak, így mindenképp kellett erősítés a corner sorba. Kelly az 5. körben ráadásul teljesen jó értéken is volt (mini steal). Az eddig felemás karriert produkáló Rock Ya-Sinnek egy korrekt versenyhelyzetet teremthet és nem lepne meg, ha egy idő után akár a kezdőbe is beverekedné magát. A 3. nap közepén kifejezetten szép találat, a Ravens kellően sokat emberező rendszerébe pedig jó fit is lehet.

6/199 Malaesala Aumavae–Laulu, OT, Oregon
7/229 Andrew Vorhees, G, USC

A végére két támadófalember pick marat. Aumavae-Lautu két és fél évig volt right tackle a Ducks csapatában, ahol elsősorban jó fizikai adottságai miatt volt sikeres. Remek felsőtesti ereje van, így futásoknál kifejezetten hasznos blokkoló. A spider chartjára nézve látható, hogy sem nagy limitáltsága, sem kiemelkedő tulajdonsága nincs igazából atletikusság szempontjából. Van esélye tackle-ként, de valószínűbb, hogy bemozgatják majd. A technikája nem túl kiforrott, pedig már 24 éves, sokszor akadnak gondok az egyensúlyával és a végtagjait sokszor lassan mozgatja. A gyors kickstepje nincs meg ahhoz, hogy tackle legyen. A kontaktoknál sokszor rossz szögben van vagy rosszul helyezi a kezeit. Esetében a korrekt csere szintnél nem látok többet, ami érdekes, hiszen az utána kiválasztott játékosban több bizodalmam van.

A nagyon korai mock draftokban még fel-fel tűnt időnként az első körben Vorhees, de ez a vibe hamar csillapodott körülötte. A szezon vége felé már csak inkább egy top50-100-ra taksált játkos volt. Abban, hogy onnan végül a hetedik körig csúszott, nagy szerepe volt a Combinenak. A játékosfelmérőn ugyanis elszakította a keresztszalagját, így az újonc idényét gyakorlatilag ki kell hagynia. Ez pedig sokat számít. Andrew mindezek mellett egy elképesztően tapasztalt játékos, 2017 óta a Trojans tagja, így elmondhatja magáról, hogy ő még például focizott együtt Sam Darnolddal is. Ez persze azt is jelenti, hogy nem kérik el a személyit tőle  a liquor store-okban, elmúlt 24 éves, így a sérülésével együtt 25 lesz, mire először pályára léphet. A játékát tekintve egy nagy, fizikális, az erejéből élő guard, aki mind a jobb, mind a bal oldalon tapasztalt. Remekül horgonyoz, képzett technikailag és mozgékony is annyira, amennyire egy guardnak kell (kérdés az ACL szakadás mennyire érinti ezt). A karjai rövidek ugyanakkor és kicsit mindenben jó, de semmiben sem kiemelkedő játékos. A 7. körben még ha csak 2024-re is lesz egészséges, egy jó találat, cserének mindenképp, de egy alacsony plafonos kezdő potenciál is van benne.

Összegzés

A Ravens neve nem sokszor merült fel a nyertesek/vesztesek beszélgetésekben, mert amolyan csöndes draftot hoztak össze. Temérdek pick nem állt rendelkezésre, de ami igen, azokból szinte végig sikerült jókor jó játékost húzni. Az elkapó szekció befejezése volt a legnagyobb feladat, amit sikerült is megoldani már hamar és Flowers remekül is illik a meglévő állomány mellé. Egyedül a későre maradt corner húzás miatt lehet hiányérzet és esetleg a belső védőfallal kapcsolatban, bár utóbbiban darabra megvan a gárda, top név pedig már az első körben sem volt elérhető az esetükben, így amiatt kevésbé lehet hibáztatni a gárdát.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!