Connect with us

Draft

Ezt elkapkodtuk – Jaguars draftértékelő

A Jaguars végre elindult a helyes úton, így annak ellenére bizakodva várhatták a draftot, hogy ez a műfaj finoman fogalmazva sem Trent Baalke general manager erőssége.

Eleve sok pickkel indult neki a börzének a csapat, de több csereberének köszönhetően végül 13 választással hagyták maguk mögött a rendezvényt, ami a franchise történetében a legtöbb. Ebből a 13 pickből pedig alig sikerült maradandót alkotni, kicsit olyan volt a Jaguars draftja mintha pár hiányposztot akarna csak foltozni a gárda, amúgy meg hosszútávú projekteket húz. Ez pedig erősen megkérdőjelezhető, mert bármilyen biztató volt a gárda, de azért még nem Super Bowl aspiráns.

1/27 OT, Anton Harrison, Oklahoma

Az első húzásra egészen a 27. pickig kellett várni, ugyanis előbb a Giantsszel, majd a Billsszel is cserélt a csapat, előbb egy, majd két helyet hátrébb csúszva. A Óriásoktól ezért cserébe egy plusz ötödik és hetedik kört, a Bölényektől pedig egy negyedik kört zsebeltek be. Állítólag volt egy harmadik csereajánlata is a csapatnak, de ezt már nem merték bevállalni, nehogy elveszítsék a kiszemeltjüket.

Ez a kiszemelt pedig Anton Harrison volt, aki nagy valószínűséggel a draft folyamat végén került csak a csapat első körös célkeresztjébe. Történt ugyanis, hogy a csapatnak hiába volt három offensive tackle-je az idény végén, az offseasonben előbb elvesztették Jawaan Taylort a szabadügynökpiacon, majd pár nappal a draft előtt jött a váratlan hír, hogy Cam Robinson eltiltás elé néz.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A Jaguars így némileg kényszerpályára került, mert az újdonsült gyémántot, Trevor Lawrence-t mégsem hagyhatták stabil őrizet nélkül. Érdekes lehet a Jaguars hol próbálja bevetni Harrisont, ugyanis Robinson helyére ideiglenesen a left tackle posztra jöhetne, de hosszú távon inkább jobb oldalon lehetne meg a helye. Ebben az esetben pedig Walker Little kerülne megint a bal oldalra. Annál is inkább fontos ez a kérdés, mert az idény végén Cam Robinsont ki lehet vágni minimális dead money mellett, amivel több mint 17 millió dollárt spórolna a csapat.

Harrison egyébként azt nyilatkozta, hogy ott fog játszani, ahol kérik tőle és állítólag a Combine interjúk alatt nyerte meg magának a csapatot. Egy magas padlóval rendelkező játékos, aki utolsó egyetemi szezonjában alig engedett nyomást, igaz a BIG12 konferencia nem az egyetem legerősebb passzsiettetőiről híres. A technikája jó, a testalkata sem hagy maga mögött kívánnivalót, egy kicsit talán lassabb és kevésbé atletikus a kelleténél, de a mentalításával igyekszik ezt kompenzálni.

2/61 TE Brenton Strange, Penn State

A második körben megint nem a saját helyén választott a gárda, itt a Bearstől szereztek egy extra ötödik kört, hogy hátrébb lépjenek pár helyet. Evan Engram franchise taget kapott a csapattól, így rövid távon nem volt annyira fontos a tight end poszt, de Brenton Strange nem is vethető be azonnal. Egy elég projekt jellegű húzás ez a csapattól, ugyanis a fiatal TE technikája nagyon nyers. Futásblokkolásnál rossz szögeket választ és a kezeit sem tudja használni.

Ellenben elkapásoknál sincs sok tapasztalata, keveset vették célba karrierje során. Igaz ezen alkalmakkal meg tudott villanni, ugyanis nagyon kevés labdát ejtett el és szép számmal behúzott nehéz elkapásokat is. Leginkább egy blokkoló tight endre volt szükség Engram mellett, ebben pedig egyelőre Strange kiforratlan, nem csoda, hogy legtöbben hátrébb várták a drafton.

3/88 RB, Tank Bigsby, Auburn

A második nap második választása egy futó lett, amit szinte már minden Jaguars szurkoló előre beírt, ugyanis Trent Baalke az elmúlt kilenc draftján egyaránt választott erre a posztra a draftról.

Bigsby egy erős power futó, aki előre hajtja a fejét és a vállát, amivel kihordja az ütéseket. Tökéletes kiegészítője lehet Travis Etienne-nek, aki egy inside zone rendszerben jó lehet. Ami a kritikája, hogy nem lát jól a pályán, lassan méri fel a lyukakat, nem az a futó, akinek sokat szabad gondolkodnia.

4/121 LB Ventrell Miller, Florida
4/130 Edge Tyler Lacy, Oklahoma State
5/136 Edge Yasir Abdullah, Louisville
5/160 S, Antonio Johnson, Texas A&M

A negyedik és az ötödik kör a védelemről szólt a csapatnál. Először a csapat kiélte a linebacker fétisét, ugyanis egy alulméretezett LB érkezett Ventrell Miller személyében. Sebessége van és nagyot tud ütni, de nem a legjobbak az ösztönei és nem is olvassa a játékot. Futás ellen jó lehet, de nem három downos LB. Erre egyébként nem is volt szüksége a Jaguarsnak azok után, hogy tavaly három játékos is érkezett a posztra.

Tyler Lacy bár hivatalosan edge, de inkább egy belső védőfal játékos, aki termetének köszönhetően elsősorban futás ellen jó, pass rushban nagyon limitált. Erre a szerepre jött inkább Abdullah, aki alulméretezett, de nagyobbként játszik mint amit  termete enged. Egy kisebb félelem vele kapcsolatban, hogy megragad valahol a pass rusher és a linebacker poszt között. Pederson egyébként azt mondta róla, hogy a speciel teamben szeretnék, ha fontos szerepet játszana és különben is kellett egy kis sokoldalúság a kezdő passzsiettetőik mögé.

A kvartett egyértelműen legnagyobb fogása azonban Johnson, akit sokan a második kör végére, harmadik kör elejére vártak. Hivatalosan ugyan safety, de a snapjei több mint 50%-át nickelben töltötte és elmondása szerint is itt szeret játszani. Az biztos, hogy jó helyre került, mert elsősorban a box közelében hatékony, a Jaguars pedig az egyik legnagyobb számban használt Cover 1 vagy Cover 3 felállásokat a tavalyi idényben. Azon kívül hogy Johnson itt már nagyon jó értéken volt, a csapatnál hatalmas need volt a safety, mert jelenleg Rayshawn Jenkins a strong játékos, akit sokan inkább kívül látnának a csapatból.

6/185 WR, Parker Washington, Penn State
6/202 CB, Christian Braswell, Rutgers
6/208 S, Erick Hallett II, Pittsburgh
7/226 OT, Cooper Hodges, Appalachian State
7/227 iDL Raymond Vohasek, North Carolina
7/240 Edge/FB Derek Parish, Houston

Az utolsó két körben is volt egy nagy (vagy csak egy nagy?) fogás a csapatnál. Parker Washington szintén egy célpont Strange után a Penn State-ről. Egy elsősorban slotból veszélyes játékos, aki feltűnt a szélen is. Csúszásának legfőbb oka, hogy az idény végén súlyos sérülést szenvedett, aminek köszönhetőn kihagyta a teljes felkészülési időszakot.

A két defensive back érkezése nem meglepetés, ugyanis a secondary az egyik, ha nem a leggyengébb pontja a csapatnak és nem titkolt cél, hogy Tre Herndon helyét átvegyék a harmadik számú cornerback poszton. Igaz egy kicsit talán csalódás a szurkolóknak, hogy ennyire későn igyekeztek csak mélyíteni a szekciót. Csalódás, főleg annak tudatában, hogy Hallett sokak boardján nem is volt fent, annyira inkonzisztens játékosnak tartották.

Cooper Hodges Jacksonville-ben nőtt fel és a legnagyobb erényének a mentalitását tartották. A Jaguars belső támadófalát elnézve nem reménytelen, hogy rostert fog. Egyébként tackle-ként is van tapasztalata.

Raymond Vohasek pedig egy nagy darab belső támadófalember, aki akár 1-es, akár 3-as technikán is tud játszani. Nagyon jól használja a kezeit, de a súlypontját néha nem jó helyre helyezi és gyakran kibillen.

Az utolsó érkező pedig Derek Parish, aki ugyan sokat volt edge rusher, de full backként is bevethető, a legtöbb depht charton pedig már ezen az utóbbi poszton jelölik.

Hiányposztok a draft után

Bármilyen hihetetlen is, de ez a Jaguars támadósor készen áll. Az más kérdés, hogy a reménységek hogy válnak be, de minden poszt telített. Persze Calvin Ridley hosszú kihagyás után tér vissza, a támadófalban senki nem szupersztár és Engramtől is véleményem szerint várhatunk némi visszaesést. Ettől függetlenül nem lehet egyértelmű problémára rámutatni.

A védelem már más kávéház. A védőfal lehet probléma, főleg ha a kezdők elkezdenek kiesni vagy gyengélkedni. A cornerback poszt pedig ahogy említettem elég vékony. A safety már egy érdekesebb kérdés, ahol most van több érkező is, az más kérdés ebből hány kezdő szintű játékos lesz. Mindenesetre ha szigorúan azt nézzük, hogy mi az ami hatalmas need a csapatnál, akkor a cornerek kivül nem sok helyre tudnék egyértelműen mutatni.

Összegzés

Maga a draft egyébként ennek ellenére csalódás. Rengeteg drafttőkéjük volt, még ha ennek nagy része az utolsó napon is, de akkor is láttunk jobban halászni csapatokat az utolsó pickek között is. A draft eleje pedig kicsit kapkodás volt és a szükségletek foltozására ment el, ami nem mindig a legjobb döntés.

Értékelés: C

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!