Connect with us

Draft

Need for speed – Dolphins draftértékelő

A Brady-Payton tampering és egyéb cserék miatt mindössze négy választási joggal várta a draftot a Dolphins, ebből ráadásul kettő a 6-7. körben volt. A 2-3. körös pickeket azonban sikerült kimaxolni, és mindkét oldali edzőnek hoztak egy szuper játékszert. Védőoldalon Vic Fangio kapott egy újabb nagyon jó cornerbacket, támadóoldalon pedig Mike McDaniel a 4×100-as váltója utolsó darabját illesztheti be a puzzle-be.

2/51 Cam Smith, CB, South Carolina

Nem éreztem előzetesen, hogy a cornerback olyan nagy hiányposzt lenne a csapatnál, hiszen megszerezték Jalen Ramsey-t, és már ott volt Xavien Howard is. Persze a slotban lehetett volna fejlődni, de Kader Kohou is mutatott biztató dolgokat. Azonban az is egy filozófia – és nem is feltétlen rossz –, hogy ha van egy erősséged, akkor csinálj belőle mindent elsöprő erősséget. A Dolphins pedig ezt csinálta.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Cam Smith nálam a 28. volt a boardon, tehát itt bőven stealnek tekinthető. Kicsit vékony, de egyébként magas, hosszú karokkal megáldott játékos, aki atletikus is emellé, főleg az agilitását emelhetjük ki. Magas futball IQ-ja van, jól ismeri fel az útvonalakat és gyorsan dolgozza fel, mi történik körülötte. Emellé a labdát is jól találja meg, sok interceptiont és leütött labdát jegyzett. Én a mentalitását, magabiztosságát is nagyon szeretem, kell ez egy cornerbacknek a profik közt. Hátránya, hogy az agresszív stílusa vonzza a zászlókat, illetve több kisebb sérülése is volt, emellett futás ellen nem valami jó, sok szerelést ront el – de én úgy vagyok vele, hogy egy CB-nek ez legyen a legnagyobb problémája.

Stealként alapvetően is jó értékelést adnék erre a pickre, de belegondolva, hogy a kiválasztása mit enged majd meg a védelemnek, csak még izgatottabb vagyok ettől a húzástól. Így ugyanis Jalen Ramsey bemozoghat a slotba, és játszhatja a Ramsnél is bevált úgynevezett “star” szerepkört, azaz Vic Fangio mester mozgathatja őt a formációban, mindig a labda köré tudja helyezni legnagyobb csillagát. Ha Smith le tud hozni azonnal egy korrekt szintet, akkor anélkül is szintet tud emelni a Dolphins védelmének játékán, hogy ő egyébként kimagasló színvonalon játszana. Ritka az ilyen, és ezért tetszik nagyon a pick.

3/84 Devon Achane, RB, Texas A&M

Achane kapcsán a draft előtt pont az volt az aggályom, hogy csak kevés csapatban képzelhető el igazán jó karrier a számára. De ha mondjuk tegyük fel a Dolphinshoz kerülne, akkor nagyot robbantana. Mit ad Isten, épp Miamiban kötött ki, ahol Hillel, Waddle-lel és Mosterttel kiegészülve a liga egyértelműen leggyorsabb 4×100-as váltóját tudják kiállítani.

Értéket tekintve a konszenzus boardon a 66. volt Achane, tehát ilyen szempontból is jó húzás, de sokkal inkább tetszik azért, amiért illik a rendszerbe. Achane ugyanis egy kicsi, vékony futó, az ilyenek pedig ritkán képesek workhorse játékosok lenni, mivel a tackle-ök közötti futásoknál nem használhatók jól, nem tudják lerázni magukról az ütéseket a tömegben. Nekik nagyobb területre van szükségük, így csak olyan csapatban tudtam elképzelni jó karriert tőle, ahol széthúzzák a pályát és kevés tömött box-szal fog találkozni. Nos, jobb helyre nem is kerülhetett.

A Dolphinsban ott van Tyreek Hill és Jaylen Waddle, akik a sebességük miatt mélységében megnyitják a pályát, a védelmek félnek a gyorsaságuktól, így hátrébb rendezkednek be, mint általában. Erre tesz rá egy lapáttal Mike McDaniel rendszere, ahol egyrészt nagyon jól ki is használják ezt a sebesléptű duót és rendszerszinten még inkább megnyitják a pályát, másrészt a futójátékoknál is wide zone rendszert alkalmaznak, tehát másokhoz képest keveset futnak középen, inkább igyekeznek a szélek felé terelni a futásokat.

Ez Achane-nek nagyon fog feküdni, hiszen egy villámléptű játékos, akinek van 10,14 másodperces 100 yardos ideje a futópályáról (oké, ez hátszéllel, de akkor is). Nagyon gyors bevágásai is vannak, és ha nyílt területre ér, akkor nagyon nehéz megállítani. Jól lát a pályán, emellé jó elkapó és visszahordó is. Pass protectionben persze nem fog kiemelkedőt nyújtani méretei miatt, illetve az útvonalfutásán is lehetne még javítani, de nagyon szórakoztató fegyvere lesz McDanielnek.

6/197 Elijah Higgins, WR/TE, Stanford
7/238 Ryan Hayes, OL, Michigan

Higgins elkapó volt a Stanfordon, de jó eséllyel tight end lesz belőle. Ebből gondolom kikövetkeztettétek, hogy egy nagydarab srácról van szó, a súlya a felső 2 százalékba tartozik a WR-ek közt. Elkapóként nem tud elszakadni és leginkább elkapás után nyert a testi erejével, de az elkapási ponton ezt sem tudta kellőképp kihasználni. Értelemszerűen blokkolási képességei tight endként egyelőre nem értelmezhetők, tehát elkapó tight end lehet, esetleg egy “big slot”. Azért furcsa nekem ez a választás, mert Mike Gesickit nagyon nem akarták használni a csapatnál, láthatóan egy blokkolni is tudó tight endet akarnak alkalmazni, Higgins pedig nem ilyen. Persze kiegészítőként, szituációs játékosként a red zone-ban a méretével okozhat gondokat a linebackereknek.

A támadófalban a jobb oldali tackle és a bal oldali guard poszt is relatív problémásnak számít a csapatnál, és jó lett volna fejleszteni ezen a holtszezonban, amire nem került sor. Nyilván nem a hetedik körös Hayes fogja ezt rövid távon megoldani. Az egyetemen tackle volt, de itt szinte biztosan nem fog tudni azt játszani, ugyanis nagyon rövidek a karjai, tehát minden bizonnyal bemozgatják majd guardba. Emellé viszont még vékony is, tehát az ereje nincs meg a guard poszthoz. Ellenben nagyon atletikus, ami a rendszerbe alapvetően jól illik. Egy hetedik körös, mélységet adó falembernek elmegy, de nyilván ne várjuk tőle, hogy bármit is megold a kezdőben.

Összegzés

A Dolphinsnak nem volt sok tőkéje a drafton, ezért nem kerül be sehol a győztesek közé, hiszen csak két impact játékossal gyarapodott a keret, ráadásul az egyik egy futó. De ha adottnak tekintjük a drafttőkét és figyelmen kívül hagyjuk, hogy egy hülye tampering miatt elvették az első körüket, akkor szerintem abszolút jól használták fel azt a kevés erőforrást, ami a rendelkezésükre állt.

Az offense és a defense is kapott egy-egy olyan elemet, ami egyrészt külső szemmel nagyon szórakoztató lehet, másrészt amivel még egy szintet léphet a csapat. A 6-7. körökkel persze nehéz csodát tenni, de a második napon szerintem kiválóan tevékenykedett a Dolphins.

Persze nem ez a két lépés fogja Super Bowlba vezetni a Miamit, de kicsit kitekintve a szezonra, szerintem elég jó lesz ez a Dolphins. Természetesen Tua egészségén sok minden múlik, de ha pályán tud maradni, akkor a támadósort láttuk, hogy McDaniel zsenijével nagyon jól muzsikál, Fangio érkezésével pedig a védelem egyértelmű szintet fog lépni, és lehet hogy nem csak egyet.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kopi3.14
Kopi3.14
2023-05-05 06:14

Húzó falembernek a szélső futásokhoz Higgins mennyire lehet jó?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x