Connect with us

Draft

Nem ezen múlik – Broncos draftértékelő

A Broncos a Russell Wilson cserének köszönhetően be volt szorítva az idei drafton és kevés tőkéből kellett volna valami ígéreteset alkotni. Ez sose könnyű feladat és most sem sikerült robbantani.

A Denver Broncos elsősorban a jól sikerült Russell Wilson cserének köszönhetően mindössze öt választási joggal kezdte meg a 2023-as draftot és végül öt húzással is zárta, de kalandos úton történt mindez.

2/63 Marvin Mims Jr., WR, Oklahoma

Kezdődött azzal, hogy elméletben csak a harmadik körben csatlakozott volna be a csapat a börzébe, de a 68. választási jogot és egy ötödik körös cetlit elküldtek Detroitba, hogy a 63. helyen húzzanak (és kaptak vissza egy hatodik kört is).

Ezzel a választással pedig egy elkapó, Marvin Mims Jr. érkezett. Sok hiányposztja volt a csapatnak, de az elkapó pont nem tartozott igazán közéjük. A kezdő ha éppen nem sérült, akkor a Sutton, Jeudy, Patrick trióval a liga top10-es alakulata is lehetne és mögöttük még olyan nevek vannak mint KJ Hamler vagy a Sean Paytont követő Marquez Callaway.

Ennek ellenére indokolható Mims megszerzése, mert ilyen típusú játékos csak Hamler lehetne, de ő egyrészt képtelen egészséges maradni, másrészt amúgy is csalódás. Az Oklahomáról érkező fiatal elsősorban egy pályát vertikálisan megnyitó játékos, aki remekül követi a labdát a levegőben és a sebessége is kiváló. 4.38-as 40 yardja az egyik legjobb volt a Combine-on a poszton és közel 20 yardot átlagolt egyetemen elkapásonként.

Ezen kívül bár a termete nem ezt sugallja, mert csak 182 centiméter, de szereti a fizikális játékot és jó volt szoros őrizetben történő elkapásoknál is. A gond csak az, hogy a BIG12 cornerei nem egyenlőek az NFL cornerekkel, így ezt nem fogja tudni folytatni.

A játékstílusa egyébként tökéletesen passzolhat Russell Wilsonhoz, akinek kell egy olyan célpont, aki a hosszú labdáit kényelmesen húzza le, esetenként akár a cornerrel a közelében is. Elsődleges útvonalai go, post és crossingok voltak és a slotban is van némi tapasztalata.

Annak ellenére tehát hogy nem volt hiányposzt az elkapó, Mims egy jó választás a csapat részéről és ez a lépés előrevetít egy esetleges elkapó cserét a meglévő állományból.

3/67 Drew Sanders, LB, Arkansas

Négy választással később aztán már a saját helyén is húzott a csapat, méghozzá egy nagyon steal szagú játékos, Drew Sanders érkezett. Az idei draft nem volt jó linebackerben gazdag, de a top3 (inkább top2) egyike mindenképpen az Arkansas játékosa volt.

Sanders az Alabamáról transzferált és még edge rusherként kezdte meg a karrierjét, így nem csoda, ha a hamisítatlan linebacker nüánszokat még nem tudjuk felfedezni a játékában. Elsősorban egy blitzelni is képes, fizikális és jól szerelő játékos lehet.

Kiváló a felépítése és az atletikussága is, aki sok tapasztalattal rendelkezik, még ha ezek egy része nem is jelenlegi posztjáról származik. A linebacker technikáját ugyan érheti panasz, de az ösztöneit kevésbé. A középiskolában még irányítót is játszott rövid ideig, nagyon jól érzi a coverage sémákat, tudja olvasni az irányítók szemét és az elkapók útvonalait is. A potenciál tehát hatalmas, de nem lesz azonnali hatása a játékra.

A draftolása beillik abba a sorba, hogy a csapat elkezdett sokoldalú, több poszton is jó játékosokat keresni, akik elsősorban a coverage feladatokban bírnak jó értékkel. Sanders potenciálja pass rushban pedig segíthet abban, hogy a passzsiettető szekció nem túl vastag a csapatnál, a csapat védőkoordinátora Vance Joseph pedig szereti a linebacker blitzeket.

A need itt sem volt hatalmas, de azért kétségtelenül elfért a mélyítés. A két kezdő belső linebacker valószínűleg a tavaly berobbanó Alex Singleton és a biztató, ám sokat sérült Josey Jewell lesz, de mögöttük papírvékony a pozíció.

3/83 Riley Moss, DB, Iowa

Ezután következett egy újabb csere, a csapat a negyedik körből jött előre és egy jövő évi harmadik kört beáldozva megszerezte a Seahawks választását a 83. helyen. Ebből a pickből pedig Riley Moss, az Iowa cornere lett a csapaté.

A draft előtt az egyik legnagyobb needként a cornerback posztot jelöltem meg, mivel az All-Pro Patrick Surtain túloldalán csak a tavalyi negyedik körös Damarri Mathis volt a szélen (slotban K’waun Williams van). Így az, hogy cornerback érkezett még felcsere árán is mindenképpen indokolt.

Ugyanakkor a jövő évi harmadik kör egy kicsit sok lehet, még akkor is, ha közel egy egész kört jöttek előre. Főleg maga a választás miatt. Riley Moss kétségtelenül egy nagyon szerethető figura, aki négy évig volt kezdő a legendás Iowa edző Phil Parker védelmében és az ország egyik legjobb alakulatának volt a tagja.

A Combine-on mindenkit meglepett, amikor 4.45-öt futott 40 yardon és ezzel bizonyította, hogy amiket a felvételeken látunk, azaz egy átlag feletti atléta, az közel van az igazsághoz. Nagyon sokoldalú játékos, aki ugyan közel végig külső cornert játszott, de a játékintelligenciája miatt sokan azt mondják, hogy akár belül és safetyként is lehet használni.

Jól olvassa a támadókat, amit az egyetemen lehúzott 11 interceptionje is jelez, amelyből hármat visszavitt touchdownra (két pick6-e egy mérkőzésen érkezett). Elsősorban zóna corner, ahol ki tudja használni a jó helyezkedését és megérzéseit.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az Iowa védelemben nagy segítséget kapott a többiektől és egy óramű pontossággal működő rendszer volt, ahol nem kellett a komfort zónáján kívül lépnie. Emberezésben például nem lehet szigeten hagyni és bár atletikus, de a leggyorsabb elkapók ellen nem biztos hogy ki merném próbálni. Alapvetően egy jó választás lehetne, de a felcserével elég drágának tartom.

Fun fact, hogy 2003 óta nem volt kezdő fehér cornerback a ligában, Moss most erre pályázik. 

6/183 JL Skinner, S, Boise State

A hatodik körben először egy safety érkezett, méghozzá egy Group of 5 konferenciából. Vájt fülű hallgatóink még emlékezhetnek Skinner nevére, aki a Boise State nyúlánk termettel megáldott játékosa (magassága a felső 2 százalékba tartozik a poszton). Egy korrekt atléta, aki a termetét és a gyorsaságát arra használta, hogy a pálya egy igen nagy területét bejátssza. Ugyanakkor a kisebb nevű egyetemi csapatok ellen könnyebben lehetett hátul hagyni, mert lassabban jöttek a labdák. A reakcióideje ugyanis nem a legjobb és a technikája is kezdetleges, sokszor rosszul választ szögeket, ami nagy játékokat eredményezhet.

A safety kétségkívül az egyik legnagyobb hiányposzt volt a csapatnál, Justin Simmons mellett még az egyik kezdő is kiadó. Kareem Jackson ugyan visszahozható az idősek otthonából és a csapat az elmúlt négy drafton egyaránt húzott ide játékosokat, de soha nem a korai körökben.

Ami még Skinner ellen szól az egy mellizom-szakadás, amit közvetlenül a Combine előtt szedett össze, így tesztelni sem tudott.

A másik hatodik körös választást aztán tovább küldte a csapat Adam Trautmanért és egy hetedik körért a Saintshez. Sean Payton tehát tovább gyűjtötte a régi cimborákat és a negyedéves tight end is kap még egy esélyt. 2020-ban a harmadik körben választották, de a pályára is alig tudott kerülni. Erre a Broncosnál meglesz a lehetősége, ugyanis összesen három játékos van a poszton a csapatnál és a tavaly draftolt Greg Dulcich kivételével senki nem volt még csak meggyőző sem.

7/257 Alex Forsyth, C, Oregon

Az utolsó körben jött aztán az első és egyetlen választás a támadófalba. Egy center érkezett az Oregonból. Ezen a poszton is nagyon vékony a gárda és könnyen el tudtam volna képzelni egy magas választást is, mert Payton mester szereti előnyben részesíteni a támadófalat, márpedig a szabadügynökpiacon a középső poszt kivételével rendbe lett téve.

Centerben azonban csak Lloyd Cushenberry és Luke Wattenberg van és egyikük sem képvisel magas szintet. Várhatóan a gondokat nem Alex Forsyth fogja megoldani, de legalább versenyeztetni fogja a meglévő játékosokat. Hetedik köröshöz képest egyébként elég jó a technikája, de egy gyenge játékos, aki gyakran elveszti az egyensúlyát is. Nem a legnagyobb center, aki inkább passzblokkolásban jó, ahol kihasználja az előnyöket, amit a playindítás ad.

Ami továbbra is hiányposzt

Mit említettem a támadófalba csak az utolsó választás érkezett, ami azt jelenti, hogy bár a kezdő megvan, de semmi mélysége nincs ennek az egységnek. Illetve nagyon belenyúlni sem lehet a dolgokba, ha valaki nem teljesítene jól. Ezen kívül viszont a támadóoldalon mennyiségre megvan az állomány, Russell Wilson és Sean Payton teljesítményén múlik minden.

A védőoldalon aztán több gondom is akad. A védőfal nem csak vékony, de igazi klasszis sincs benne, így nem lehet bízni az egyéni villanásokban és a rotációban sem. A passzsiettetés szintén elbírt volna esetleg egy plusz nevet, de itt a belső fejlődésben lehet legalább bízni. A cornerback poszton bár Moss húzásával meglehet a csapat, de én annak a híve vagyok, hogy minél több jó és bevethető játékosod legyen itt. A safetykről pedig már tettem említést, darabszámra jól néz ki, de Simmonson kívül mindenki egy ígéret.

Összességében a Broncos igyekezett nem csak idei, de jövőbeli needeket szem előtt tartani, valamint a vékonyabb pozícióit foltozni. Ennyi drafttőkéből azonban csak erre futotta.

Értékelés: B-

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!