Connect with us

Draft

Épül a Philadelphia Bulldogs – Eagles draftértékelő

Az NFL-nek az egyik problémája, hogy nincsen fiókligája, a franchise-oknak nincs fiókcsapata. Nos, a Philadelphia Eagles úgy tűnik kinevezte magának az utóbbi két év bajnokcsapatát, a Georgia Bulldogst erre a feladatra, legalábbis ami a védelmet illeti. 

Az Eagles idén három Georgia védőt választott ki a drafton, miután már tavaly is kihúzott kettőt (plusz most cserélt egy ex-Georgia támadóért is). Ráadásul nem roster végi hatodik-hetedik körös játékosokat, hiszen az ötből hárman első körösök, egyikük harmadik körös (akit sokan első kör végébe vártak), egyiküket pedig a negyedik kör elején választották ki (miután legtöbben a második körbe várták). Mindezt persze csak még impresszívebbé teszi a tény, hogy a Georgia védelme az utóbbi két évben minden idők egyik legjobb egyetemi defense-e volt.

Cserék a drafton

Elég sok cserebere történt a drafton Eagles szemmel, gyorsan nézzük át ezeket.

Egyrészt ott volt a Cardinals féle tampering botrány, hogy engedély nélkül, a szabályokat áthágva egyeztetett az arizonai csapat az Eagles akkori védőkoordinátorával, Jonathan Gannonnal. Ilyenkor az NFL szokott kiosztani büntetést, de mint kiderült, a felek megegyezhettek “peren kívül”, így az Eagles gyakorlatilag a harmadik kör végéből (94.) egy jövő évi ötödik körös pickkel felmozgott a harmadik kör elejére (66.).

Aztán az első körben egy helyet felmozogtak a 10.-ről a 9.-re Jalen Carterért egy jövő évi negyedik kört beáldozva.

Majd a második kör végén hátramozogtak a 62.-ről a 65. helyre egy 6. és egy 7. körös pickért.

Ezt követően egy jövő évi harmadik körös picket beváltottak egy idei negyedik kör eleji választási jogra.

Majd adtak a Lionsnek egy 2025-ös negyedik kört (és helyet cseréltek a 7. körben) a futó D’Andre Swiftért.

Később a két hetedik körös pickjüket beváltották egy hatodik körösre, amit aztán egy jövő évi 5. körösre cseréltek a Buccaneersszel.

Szóval összességében:

  • Idén a harmadik kör végi pickjüket harmadik kör elejére cserélték.
  • Jövő évi harmadik körös pickjüket egy idei negyedik kör elejére cserélték.
  • Jövő évi negyedik körüket egy jövő évi ötödik körre cserélték.
  • Két év múlva feladtak egy 4. kört.

Alapvetően nem vagyok híve a jövő évi pickek ideire cserélésének, mert egy vártnál rosszabb szereplés eléggé elronthatja az értéket (lásd idei Broncos, Rams). Azonban az Eaglesnek még így is 10 pickje lesz jövőre (köztük két második körös), illetve egy olyan játékost szereztek meg a jövő évi harmadik körrel, akit minimum a harmadik, de inkább a második körbe vártak.

Illetve a Swift cserét is sokan nagyon magasztalják, szerintem lehúzásról vagy bármi ilyesmiről egyáltalán nincs szó, legfeljebb egy korrekt csere, de összességében még talán kicsit drágának is tartok egy negyedik kört érte (bár az legalább 2025-ös). Swift egy elég boom or bust futó, jó átlaggal, de rossz sikerességi rátával. Az Eagles fala mögött persze jól fog muzsikálni, de elég sokan így tennének.

1/9 – Jalen Carter, DT, Georgia

Szóval akkor a játékosokra rátérve. Az Eagles egy helyet felmozgott a 10.-ről a 9.-re, ami kicsit fura, mert valószínűleg a Bears végül nem vitte volna ki Cartert és más sem jött volna fel érte, de Roseman korábban megégett, hogy nem ment fel az emberéért (mikor hét pickkel előttük volt még 6 játékos magasra értékelve, mindegyik kiment, és így kihúzták a bust Marcus Smith-t, ami után Roseman ideiglenesen el is vesztette az állását). Szóval kicsit felesleges volt szerintem ez a felcsere, de persze ha az a játékos lesz Carterből, akit a pályán láttunk a Georgián, akkor abszolút megérte.

Hosszasan nem mennék bele Carter részletezésébe, hiszen írtam róla bővebben a draft folyamat alatt, ezt itt tudjátok olvasni:

A jövő sztárjai – Jalen Carter

Nagyon röviden szinte tökéletes belső védőfalember, a class legjobb védője, ha csak a pályán mutatottakat nézzük. Persze oka van, hogy elérhető volt 1/9-re, méghozzá hogy állítólag elég éretlen és nem a leginkább profi focista hozzáállással rendelkező prospect. Bármennyire is jó játékos, ezt nem lehet félresöpörni és tökéletesnek értékelni a húzást.

Persze ha volt csapat, amely megengedhette magának ezt a kockázatot, az épp az Eagles volt. Egyrészt mert Super Bowl résztvevőként húzhattak egy extrát a top10-ben, másrészt mert elég jó vezéregyéniségekkel rendelkeznek az öltözőben (Jason Kelce, Lane Johnson, Brandon Graham), akik rendbe tehetik kicsit Cartert, plusz ott lesz négy egyetemi csapattársa is, akik közül állítólag Jordan Davis és Nakobe Dean segítettek neki sokat a jó irányba terelésben.

Szóval az Eagles valószínűleg mindenkinél jobban fel van vértezve, hogy fejben is jó irányba terelje Cartert, de ettől még ez nagyobb részben magán Carteren múlik, hiszen ha ő nem akarja ezt az egészet, akkor bármennyire is jó a közeg, nem fog beválni.

Én úgy gondolom, hogy az Eagles oldaláról megéri vállalni ezt a kockázatot, hiszen ha fejben rendben lesz, akkor nagyon nagy valószínűséggel egy elit játékost sikerült szerezni 1/9-re, amire máskor nem lesz lehetőség.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!