Connect with us

Draft

Épül a Philadelphia Bulldogs – Eagles draftértékelő

Az NFL-nek az egyik problémája, hogy nincsen fiókligája, a franchise-oknak nincs fiókcsapata. Nos, a Philadelphia Eagles úgy tűnik kinevezte magának az utóbbi két év bajnokcsapatát, a Georgia Bulldogst erre a feladatra, legalábbis ami a védelmet illeti. 

Az Eagles idén három Georgia védőt választott ki a drafton, miután már tavaly is kihúzott kettőt (plusz most cserélt egy ex-Georgia támadóért is). Ráadásul nem roster végi hatodik-hetedik körös játékosokat, hiszen az ötből hárman első körösök, egyikük harmadik körös (akit sokan első kör végébe vártak), egyiküket pedig a negyedik kör elején választották ki (miután legtöbben a második körbe várták). Mindezt persze csak még impresszívebbé teszi a tény, hogy a Georgia védelme az utóbbi két évben minden idők egyik legjobb egyetemi defense-e volt.

Cserék a drafton

Elég sok cserebere történt a drafton Eagles szemmel, gyorsan nézzük át ezeket.

Egyrészt ott volt a Cardinals féle tampering botrány, hogy engedély nélkül, a szabályokat áthágva egyeztetett az arizonai csapat az Eagles akkori védőkoordinátorával, Jonathan Gannonnal. Ilyenkor az NFL szokott kiosztani büntetést, de mint kiderült, a felek megegyezhettek “peren kívül”, így az Eagles gyakorlatilag a harmadik kör végéből (94.) egy jövő évi ötödik körös pickkel felmozgott a harmadik kör elejére (66.).

Aztán az első körben egy helyet felmozogtak a 10.-ről a 9.-re Jalen Carterért egy jövő évi negyedik kört beáldozva.

Majd a második kör végén hátramozogtak a 62.-ről a 65. helyre egy 6. és egy 7. körös pickért.

Ezt követően egy jövő évi harmadik körös picket beváltottak egy idei negyedik kör eleji választási jogra.

Majd adtak a Lionsnek egy 2025-ös negyedik kört (és helyet cseréltek a 7. körben) a futó D’Andre Swiftért.

Később a két hetedik körös pickjüket beváltották egy hatodik körösre, amit aztán egy jövő évi 5. körösre cseréltek a Buccaneersszel.

Szóval összességében:

  • Idén a harmadik kör végi pickjüket harmadik kör elejére cserélték.
  • Jövő évi harmadik körös pickjüket egy idei negyedik kör elejére cserélték.
  • Jövő évi negyedik körüket egy jövő évi ötödik körre cserélték.
  • Két év múlva feladtak egy 4. kört.

Alapvetően nem vagyok híve a jövő évi pickek ideire cserélésének, mert egy vártnál rosszabb szereplés eléggé elronthatja az értéket (lásd idei Broncos, Rams). Azonban az Eaglesnek még így is 10 pickje lesz jövőre (köztük két második körös), illetve egy olyan játékost szereztek meg a jövő évi harmadik körrel, akit minimum a harmadik, de inkább a második körbe vártak.

Illetve a Swift cserét is sokan nagyon magasztalják, szerintem lehúzásról vagy bármi ilyesmiről egyáltalán nincs szó, legfeljebb egy korrekt csere, de összességében még talán kicsit drágának is tartok egy negyedik kört érte (bár az legalább 2025-ös). Swift egy elég boom or bust futó, jó átlaggal, de rossz sikerességi rátával. Az Eagles fala mögött persze jól fog muzsikálni, de elég sokan így tennének.

1/9 – Jalen Carter, DT, Georgia

Szóval akkor a játékosokra rátérve. Az Eagles egy helyet felmozgott a 10.-ről a 9.-re, ami kicsit fura, mert valószínűleg a Bears végül nem vitte volna ki Cartert és más sem jött volna fel érte, de Roseman korábban megégett, hogy nem ment fel az emberéért (mikor hét pickkel előttük volt még 6 játékos magasra értékelve, mindegyik kiment, és így kihúzták a bust Marcus Smith-t, ami után Roseman ideiglenesen el is vesztette az állását). Szóval kicsit felesleges volt szerintem ez a felcsere, de persze ha az a játékos lesz Carterből, akit a pályán láttunk a Georgián, akkor abszolút megérte.

Hosszasan nem mennék bele Carter részletezésébe, hiszen írtam róla bővebben a draft folyamat alatt, ezt itt tudjátok olvasni:

A jövő sztárjai – Jalen Carter

Nagyon röviden szinte tökéletes belső védőfalember, a class legjobb védője, ha csak a pályán mutatottakat nézzük. Persze oka van, hogy elérhető volt 1/9-re, méghozzá hogy állítólag elég éretlen és nem a leginkább profi focista hozzáállással rendelkező prospect. Bármennyire is jó játékos, ezt nem lehet félresöpörni és tökéletesnek értékelni a húzást.

Persze ha volt csapat, amely megengedhette magának ezt a kockázatot, az épp az Eagles volt. Egyrészt mert Super Bowl résztvevőként húzhattak egy extrát a top10-ben, másrészt mert elég jó vezéregyéniségekkel rendelkeznek az öltözőben (Jason Kelce, Lane Johnson, Brandon Graham), akik rendbe tehetik kicsit Cartert, plusz ott lesz négy egyetemi csapattársa is, akik közül állítólag Jordan Davis és Nakobe Dean segítettek neki sokat a jó irányba terelésben.

Szóval az Eagles valószínűleg mindenkinél jobban fel van vértezve, hogy fejben is jó irányba terelje Cartert, de ettől még ez nagyobb részben magán Carteren múlik, hiszen ha ő nem akarja ezt az egészet, akkor bármennyire is jó a közeg, nem fog beválni.

Én úgy gondolom, hogy az Eagles oldaláról megéri vállalni ezt a kockázatot, hiszen ha fejben rendben lesz, akkor nagyon nagy valószínűséggel egy elit játékost sikerült szerezni 1/9-re, amire máskor nem lesz lehetőség.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

1/30 – Nolan Smith, Edge, Georgia

Az Eagles kapott ajánlatokat a második körből lemozgásra, azonban végül elvitte Carter csapattársát, Nolan Smith-t 1/30-ra, hiszen itt már kihagyhatatlan értéknek gondolták, és nem igazán láttak olyan forgatókönyvet korábban, hogy ő lecsúszik hozzájuk. Róla Patrik írt bővebben, így az ő játékának részletezésébe sem mennék bele különösen hosszabban, olvassátok el inkább ezt az ismertetőt:

A jövő sztárjai – Nolan Smith

A lényeg vele kapcsolatban, hogy hihetetlenül atletikus, ellenben elég kicsi méretekkel bír. Az ilyen kicsi pass rushereket pedig a legtöbb csapat nem tudja elhelyezni a rendszerében, ezért csúszhatott ilyen sokáig. Az Eaglesnél viszont megvan a modell, hiszen Haason Reddick gyakorlatilag pontosan ugyanilyen adottságokkal rendelkezik, és elég jól menetelt tavaly a védelemben. Smith azért volt jóval magasabban a boardomon (a top10-ben), mint a hasonló profilú speed rusherek, mert másokkal ellentétben ő futás ellen is jó játékos. Persze a profik közt nem lesz annyira jó, mint az egyetemen volt, már csak méretéből adódóan sem, de valószínűleg nem fog problémát jelenteni a játék ezen aspektusában sem.

Érdemes kiemelni, hogy a pályán kívül Carterrel ellentétben ő A+, egy igazi vezér, szuper hozzáállással, remek mentalitással. Hatalmas steal volt az első kör végén, és az Eaglesnél elég jól látható az is, hogy miképp fogják tudni használni. Mivel nagyon mély a pass rush szekció, így újoncként azért ne várjunk tőle nagy teljesítményt, kivéve ha Reddick megsérülne. Ettől még lesz szerepe, de nem lesz sokat játszó kezdő.

3/65 – Tyler Steen, G, Alabama

Az első nap után bármit csinálhatott az Eagles, rossz már nem lehetett a draftja. És ugyan a top szintet nem tudták fenntartani, rossz húzásokat sem produkáltak a második napon.

Steen eredetileg tackle volt az Alabamán, nagy tapasztalata is van a poszton, de a profik közt várható volt, hogy guard lesz a rövid karjai miatt. És az Eagles is ennek draftolta elsősorban. Én eléggé bírtam harmadik kör közepi játékosként (a 65. hely egy kicsit talán korán volt, inkább 75. környékére tettem, de itt ez már nem nagy különbség), mert jó a felépítése guardnak, nagyon atletikus (9,94-es RAS) és nagyon erős. Van egy nagyobb technikai problémája, hogy horgonyzásba nem tud átállni és ilyenkor nincs összhangban a keze-lába, de ha ezt ki tudják nála javítani, akkor szerintem hamar egy átlagon felüli guard lesz belőle az NFL-ben. Jobb helyre pedig nem is kerülhetett, hiszen Jeff Stoutland talán a legjobb OL-edző a ligában.

Hiányposzt szempontból az a helyzet, hogy megint egy évre előre draftolt az Eagles, ahogy tette ezt Landon Dickersonnal és Cam Jurgensszel is. Ők ketten lesznek idén a kezdő guardok, és jövőre már tényleg jó eséllyel visszavonul Jason Kelce, ekkor Jurgens bemozog a helyére és Steen lesz a jobb oldali guard. És ha idén bármelyikük megsérülne, akkor valószínűleg ő lesz az első számú beugró is guard posztra. Sőt, ha nagyon kell, akkor még az egyik tackle posztra is be tud ugrani sérülés esetén, bár itt azért csak átlag alatti játék várható tőle.

Összességében ez egy elég jó pick volt szerintem. Kellett egy támadófalember a mélységnek és a jövő évi kezdőnek, és jól tették, hogy erre nem az első, hanem a második napon ruháztak be, főleg ismerve a csapat OL-képzését.

3/66 – Sydney Brown, S, Illinois

Az Eagles két legnagyobb hiányposztja a draft előtt a linebacker és a safety volt. Az előre látható probléma az volt, hogy egyik poszton sem volt jó a class. Linebackert végül nem is draftolt a csapat, safetynek pedig érkezett Brown.

Elég sok safetyt néztem az idei classból, és egyik sem tetszett különösebben, de Brown legalább atletikusságával kitűnt közülük, hiszen a legjobb volt mindenben a Combine-on. Felépítést tekintve egy alacsony srácról van szó, aki ellenben nagyon izmos – úgy néz ki mint egy akciófigura.

Kicsit nehéz őt projektálni az NFL-be, ugyanis leginkább a boxban játszott, azonban a mérete nincs meg ehhez a profik közt és sok elhibázott szerelése is volt, plusz tight endekkel sem tudná felvenni a versenyt rövid karjai miatt. A hátsó részhez a sebessége megvan, ellenben a csípője nem túl laza, így a fordulékonysággal akadnak problémái. Állítólag a Senior Bowlon mutatottak győzték meg a stábot, hogy hátul is tud játszani.

A negatívumok mellett azért említsük meg, hogy egy kemény, tapasztalt, okos játékosról van szó, ráadásul igazi vezéregyéniség is. Kellett egy safety a csapatnak, a harmadik-negyedik kör tele volt velük és valakire rá kellett bökni, akkor meg már tényleg egy nagyon atletikus és vezéregyéniség játékossal próbálkozzanak. Megoldottnak így sem tekintem azért a safety helyzetet, de még mindig leginkább Brownból lehetett valaki az idei safetyk közül, így nagyon lehúzni sem tudom a picket.

4/105 – Kelee Ringo, CB, Georgia

Mikor jött a hír, hogy az Eagles egy jövő évi harmadik kört beáldozott az idei negyedik kör harmadik választásáért, nem igazán tetszett és azt mondtam, hogy csak akkor lesz jó, ha valami nagy csúszót sikerül kivinni, Ringót vagy Adebawore-t. Alapvetően nem jó biznisz jövő évi magasabb körös picket feladni egy idei alacsonyabb körért, de ezt az esetet így valamilyen szinten kivételnek lehet tekinteni.

Ringo ugyanis 45. volt az én boardomon és 38. a konszenzus boardon. Egy ilyen játékost a top100-on kívül megszerezni pedig elég nagy szám. Egy nagyon nagydarab, fizikális, emellé rendkívül gyors játékosról van szó, akinek a labdaérzéke is jó, ráadásul rendkívül fiatal még. Ezek elég jó tulajdonságok, és elég sokat segítenek a CB poszton. A probléma vele az, hogy merev a csípője és ezáltal elég rossz a fordulékonysága, ami szintén elég fontos a poszton. Feltehetőleg ezért csúszott sokat, hiszen ezt sokra értékelik a csapatok. Plusz azért fejben nem fejlett, inkább reagál, mint előre számít dolgokra, illetve állítólag ő sem a legtökéletesebb karakter.

Ezen negatívumok miatt érthető, hogy az első-, de még az is, hogy a második körből kicsúszott, viszont az már nem igazán, hogy a harmadikból is. Az Eagles pedig így lecsapott erre a lehetőségre, és jól is tette. A kezdő CB-sor megvan a szélen Darius Slay és James Bradberry révén, azonban mindketten öregszenek már, nagyon kevés 30+ éves cornerback játszik jelentős snapeket a ligában, főleg jól. 32 év felett (amit Slay idén betöltött) konkrétan csak egy játékos volt tavaly 500 snapnél többet a pályán, Patrick Peterson. Szóval egyértelműen gondolni kell a jövőre és arra az eshetőségre is, hogy Slay vagy Bradberry megsérül. Tavaly eléggé letolt gatyával állt volna az Eagles, ha ez megtörténik, és nehéz lett volna arra bazírozni, hogy idén is egészségesek maradnak egész évre. Ringo a draft ezen pontján nagyon jó húzás volt, még a jövő évi harmadik kört beáldozva is.

6/188 Tanner McKee, QB, Stanford

QB factory! Pár éve ezzel a jelzővel illette az Eaglest Howie Roseman, és most sem hazudtolta meg magát. Jalen Hurts mondjuk nagyon is bejött, mikor rengeteg kritikát kapott érte a GM, de például egy évvel korábban az ötödik körös Clayton Thorson még a nyári keretszűkítést sem élte túl.

Volt olyan neves draft szakértő, aki McKee-t második körös játékosnak tartotta, de azért a legtöbben az 5. kör környékére helyezték. Az Eagles szempontjából azért igazán furcsa ez a pick, mert Hurts és Mariota személyében két mobilis irányító van a rosteren, McKee pedig egyáltalán nem az. Ha nem is egy szobor a zsebben, de egyáltalán nem mozgékony, amit tetéz, hogy a nyomást sem érzi és nem tudja elkerülni. Egy magas, pontos játékos, de ez nem valami sok. Dane Brugler például Mike Glennonhoz hasonlította, ami megállja a helyét.

7/249 Moro Ojomo, DT, Texas

A végére pedig maradt még egy steal, Ojomót ugyanis 4. körre várták a legtöbben. A telített védőfal és a hetedik körös mivolta ellenére meglepne, ha nem fogna keretet és a speciális egység mellett akár a védelemben is lehet szerepe időnként – ami egy hetedik köröstől elég jó.

Egy hosszú karokkal rendelkező, nagyon erős játékos, akiben van atletikusság is (nagyon jó volt az ugrószámokban, az Eagles ezt valamiért nagyon szereti). Ilyen profilú DT-je talán nem volt még a csapatnak, a rendszerbe pedig jól illik. Egy hagyományos 4 emberes falban megrekedt volna kicsit a szél és a belső posztok között, az Eaglesnél viszont a 3-4-es frontban a 4i technikára tökéletes lesz. Korai downokon kaphat szerepet a rotációban, amikor inkább futást kell védeni és inkább őt teszik a pályára, mint a pass rushban jobb Milton Williamst.

Összegzés

Nagyon jó drafton van túl az Eagles, az egyik legjobbon mindegyik csapat közül.

Más general managerek egyébként mérgesek, amiért Roseman ilyen sok dicséretet kap a médiában, ami elég vicces. Szerintem abból fakad a frusztrációjuk, hogy Roseman jobban be tud vállalni dolgokat, mert jóval nagyobb a munkabiztonsága, mint szinte bárkinek a ligában. Ő pedig nem fél kockázatot vállalni (lásd Carter off field) és nincsenek becsípődött méret standardjai (lásd Smith), így nem veszi le a boardról az adott játékosokat és a csúszásuk után berántja őket. Ezért lesz a szurkolók és a média reakciója ez:

A szuper draft után továbbra is nagyon erős a keret és az NFC favoritja az Eagles, de azért a linebacker poszt még mindig nem megoldott, ahogy igazából a safety sem, és meglepett, hogy a WR3 posztot nem próbálták meg fejleszteni.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!