Connect with us

Playbook

Pass rush move-ok, 1. rész – Az erőre épülő mozdulatok

A pass rush igazi művészet. Felépítés, sebesség, erő, kézhasználat, technika, fineszesség mind-mind kell hozzá, hogy az ember sikeres lehessen a nála általában nagyobb támadófalemberek ellen. Most (a teljesség igénye nélkül) bemutatjuk, hogy milyen mozdulatsorokat használnak a védők arra, hogy odaérjenek az irányítókhoz és földre vigyék őket. Most az erőre épülő move-ok lesznek terítéken, de később jönnek majd a sebességre épülők is.

*A cikk a támogatóink kérése és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 3500 forintos támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord szerverünkön.*

Bull rush

Kezdjünk az egyik legismertebb technikával, a bull rush-sal. A legtöbb védőfalember ezt tanulja meg először, hiszen nem csak pass rush-ban, de futás ellen is hatásos, hiszen a szélre irányuló speed rushokkal ellentétben itt nem veszed ki magad a játékból, ha belül akarnak futni. Ráadásul több move is építhető rá, ahogy majd látni fogjuk.

Alapesetben, ha simán bull rush-olsz, akkor robbanékonyan elindulsz a beállásodból és igyekszel egyből kontaktot létesíteni a támadófalemberrel, megfogod a vállvédőjét a mellkasánál és benyomod a QB ölébe. Ehhez érdemes minél alacsonyabbról indulnod, hogy felfelé tudj belerobbanni a vállvédőjébe a kezeddel. Egyébként is ökölszabály, hogy az alacsonyabb ember nyer a falban, szóval ha az egész pass rush során alacsonyabban tudsz maradni az ellenfelednél, akkor jó esélyed van.

Nem teljesen középen akarod támadni az embered, hiszen így lenne a legkönnyebb visszanyomnia téged – fekve nyomásnál is középen nyomod ki a rudat, nem az egyik oldaladon. Így képzeletben vertikálisan félbevágod az ellenfeled és az egyik oldalát próbálod meg támadni erőből. Ez a félbevágás gyakorlatilag mindig igaz pass rushnál, így nem fogom mindig kiemelni.

Értelemszerűen ez a nagy és erős pass rushereknél működik a legjobban, egy Haason Reddick nem ezzel fogja nyerni a párharcait. Elsősorban az edge rusherek szemszögéből mutatom be ezeket a mozdulatsorokat, de a bull rush tipikusan többet használt elem belső védőfalembereknél.

Speed to power

Azonban a bull rush nem csak a nagy és erős játékosoknál működik. A speed rusherek is képesek lehetnek bull rush-sal nyerni, csak kicsit változtatni kell a technikán, ez lesz a speed to power, avagy speed bull.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Nekik értelemszerűen nem azonnal kell kontaktot létesíteniük, hanem lendületet kell szerezniük előtte. Épp ezért először is el kell adniuk, hogy a szélen akarnak nyerni. Ehhez kell kettő (vagy négy) erős lépést tenniük előre a szél felé, ezzel elhitetik a tackle-lel, hogy mélyre kell mennie, hogy a szélen el tudjon kapni.

Aztán a harmadik (vagy ötödik) lépésre kitámasztasz a szélső lábaddal, egy bevágást csinálsz és a lendületed erővé alakítva a kezeiddel egy nagy lökést adsz alulról a tackle vállvédőjének. Ha sikerült eladni a sebességet, akkor vélhetően nem lesz egyensúlyi állapotban az OT, így kisebb pass rusherként is van esélyed a bull rush-t kivitelezni. Nálad lesz a momentum, amit az előnyödre tudsz fordítani, a tackle nem tud rendesen berogyasztani, hogy elnyelje az erődet.

Push and pull

Ha megalapoztunk egy jó bull rush-t, akkor utána lehet rá építeni, például egy push and pull move-val. Önmagában ezt nehéz kivitelezni, de ha megmutattad az ellenfelednek, hogy félnie kell a bull rush-tól, akkor viszont nagyon sikeres tud lenni.

Itt is azzal indítasz, hogy egyből kontaktot létesítesz, beleteszed a vállvédőjébe a kezed. Mivel mutattál már neki sikeres bull rush-t, így készülni fog rá és jobban bele fog ülni az egészbe, hogy megpróbálja elnyelni az energiád, és ezt használod ki ellene. A harmadik lépésre ahelyett, hogy tovább tolnád, inkább erőszakosan magad felé húzod a vállvédőjénél fogva, miközben elmész mellette vagy áthúzód magad rajta.

Ez is többet használt technika belső védőfalembereknél, és futójátékok levédekezésénél is nagyon hasznos.

Long arm

Az angolul kicsit is tudóknak nem nehéz elképzelni, mit is jelent a long arm move (ahogy a push and pull sem volt valami bonyolult). Az egész mögött az a pofonegyszerű fizika lakozik, hogy egy kézzel távolabbra tudsz elnyúlni, mint kettővel. Hiszen ha kettő kézzel akarod megragadni az embered, akkor a mellkasod vele szembe kell fordítanod. Ezzel szemben ha csak az egyik karod akarod kinyújtani magad elé, akkor el tudod fordítani a vállad-mellkasod-törzsed, és messzebbre tudsz elérni. Ezt használja ki a long arm move.

Ez egy speed to power technika egyébként, hiszen először megpróbálod eladni a sebességet, hogy a szélen fogsz nyerni. Erre azért van szükség, hogy a tackle is igyekezzen mélyebbre menni és ne legyen egyensúlyi állapotban, hogy egy bull rush-t meg tudjon állítani. A bull rushnál ugyebár elég kicsi a tér közted és az ellenfeled közt, ami a támadófalembert segíti, jobban képes visszajönni. A long arm ezt küszöböli ki.

Nagy igazság a falak csatájában, hogy az irányítja, kontrollálja a párharcot, aki megragadta az ellenfél vállvédőjét. A pass rusher pedig egyértelmű fizikai előnyben van ebben az esetben, hiszen ha csak az egyik karját nyújtja ki, akkor messzebbre elér, mint a támadófalember két karral – ő pedig nem teheti meg, hogy csak az egyik karját használja, mert kiesik az egyensúlyból. Így ha a pass rusher a hosszú karjával betalál a tackle vállvédőjébe, akkor nyert ügye van, hiszen el tudja tartani magától ellenfelét. Ezután a tackle már nem sok mindent tud kezdeni, be fogják tolni. Akkor van esélye ezt kivédeni, ha le tudja ütni a kezet, mielőtt még a vállvédőjét elérné a védő.

Az is előnye a long arm move-nak, hogy a másik kéz így szabadon van egy következő move-ra, amivel be lehet fejezni a pass rush-t és odaérni a QB-hoz.

Stab + grab

A stab első lépése tud lenni több másik mozdulatnak, így majd a sebességre építő move-oknál is elő fogjuk venni. Mondhatjuk akár azt is, hogy a bull rush és a long arm ötvözete, hiszen teljesen úgy indítjuk a pass rush-t, mint egy klasszikus bull rush esetén, tehát egyből támadunk és igyekszünk kontaktot létesíteni. Azonban ahelyett, hogy mindkét kezünket tennénk a tackle-re, most csak az egyiket helyezzük oda. A bull rush elkerülése érdekében az OT megpróbálja leütni a kezünk, de ahogy már volt róla szó, két kézzel nehezebb dolga van, mint nekünk eggyel, így ha sikerül beférni a mellkasához, akkor nyert ügyünk van.

A stab szó igazából azt a mozdulatot jelenti, hogy az egyik kezünk benyomjuk a támadófalember mellkasába, vállvédőjébe. Innen pedig irányítani tudjuk a csatát, és ez is jól működik akár futás ellen is, nem csak pass rushnál, hiszen nálunk van a kontroll. Ha a stab megvolt, akkor több lehetősége is van az embernek, hiszen ez önmagában csak arra elég, hogy nálunk legyen a kontroll. Lesznek sebességre építő move-ok is a stab után, de most maradjunk a stab+grab kombónál.

Ha a stab megvolt, a támadófalember igyekszik a külső kezét a mellkasunkon tartani és fogni a vállvédőt, hogy legyen esélye. Ezt a kezet kell eltávolítanunk annak érdekében, hogy megnyerjük a párharcot. Erre jó a grab, ahol gyakorlatilag alulról megfogjuk a csuklóját és felnyomjuk magasra, hogy at OT kibillenjen az egyensúlyából és nyomni tudjuk hátrafelé. Fontos, hogy a csuklóját ragadjuk meg, ugyanis itt a leggyengébb, míg mondjuk az alkarjánál jóval nehezebb dolgunk lenne.

Ezzel a stab+grab mozdulatsorral be lehet nyomni erőből a tackle-t a QB ölébe. Ha ez nem lenne elég és az erőnket jól kezeli az ellenfelünk, akkor rá lehet tolni még egy swimet vagy ripet, hogy megkerüljük és remélhetőleg sackkel befejezzük a dolgot, de ez már inkább sebességre épülő technika, így ezzel a következő részben foglalkozunk majd.

Hump

Gondolkodtam, hogy ezt már áttegyem a következő cikkbe, mert egy sebességre épülő mozdulattal indít, de végső soron az erőre alapoz abban, hogy megverje a támadófalembert, így inkább itt van a helye.

A hump egy inside counter move, tehát akkor lehet jól használni, ha már megalapoztad a sebességed és hogy a szélen meg tudod verni az ellenfeled, most pedig ezt eladva befelé tervezel nyerni.

Ha sokszor nyertél már kifelé, akkor az OT túlkompenzál és nagyon siet, hogy a szélen ne verjék meg, így pedig nem lesz egyensúlyi állapotban. Ezt használja ki a hump move, ami az egyik leglátványosabb, de legnehezebb mozdulatsorok közé tartozik.

Ugyanis ahhoz, hogy ezt meg tudd csinálni, a már megalapozott sebesség mellé hatalmas erőre is van szükség a felsőtestedben, ez a kombó pedig elég ritka. Reggie White a leghíresebb erről a mozdulatsorról, de kicsit közelebbi példát hozva Julius Peppers is előszeretettel alkalmazta (vagy középen Fletcher Cox szereti még ezt nagyon). És hát elég kevés olyan pass rusher mozog a földön, mint ők.

Na szóval a sebességet tehát már megalapoztuk. Így ezt próbáljuk most is eladni, méghozzá egy rip move-val. Lesz szó erről a következő cikkben bővebben, most legyen elég annyi, hogy a szélen próbálunk nyerni és a belső kezünket megpróbáljuk betenni a tackle külső hóna alá. Azt próbáljuk tehát mutatni, hogy ismét a szélen fogjuk megverni.

Aztán ezt a kezünket gyorsan visszahúzzuk és befelé irányítjuk a tackle belső hónalját célozva. Az alkarunkkal pedig akkorát taszajtunk az ellenfelünkön, amekkorát csak tudunk. Ez a hump. Ha minden jól sikerül, akkor a tackle annyira kiesik az egyensúlyából, hogy a momentumának köszönhetően tovább repül a szélre, a földre kerül, nekünk pedig szabad az út a QB felé. Ha ez nem történne meg, akkor még hozzávehetünk egy swim move-ot, hogy végleg áthúzzuk magunkat az emberünkön.

Ezek voltak tehát a legismertebb erőre épülő pass rush move-ok, a következő részben pedig a sebességre épülő mozdulatokkal, mozdulatsorokkal foglalkozunk majd. 
[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!