Connect with us

Playbook

Pass rush move-ok, 1. rész – Az erőre épülő mozdulatok

A pass rush igazi művészet. Felépítés, sebesség, erő, kézhasználat, technika, fineszesség mind-mind kell hozzá, hogy az ember sikeres lehessen a nála általában nagyobb támadófalemberek ellen. Most (a teljesség igénye nélkül) bemutatjuk, hogy milyen mozdulatsorokat használnak a védők arra, hogy odaérjenek az irányítókhoz és földre vigyék őket. Most az erőre épülő move-ok lesznek terítéken, de később jönnek majd a sebességre épülők is.

*A cikk a támogatóink kérése és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 3500 forintos támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord szerverünkön.*

Bull rush

Kezdjünk az egyik legismertebb technikával, a bull rush-sal. A legtöbb védőfalember ezt tanulja meg először, hiszen nem csak pass rush-ban, de futás ellen is hatásos, hiszen a szélre irányuló speed rushokkal ellentétben itt nem veszed ki magad a játékból, ha belül akarnak futni. Ráadásul több move is építhető rá, ahogy majd látni fogjuk.

Alapesetben, ha simán bull rush-olsz, akkor robbanékonyan elindulsz a beállásodból és igyekszel egyből kontaktot létesíteni a támadófalemberrel, megfogod a vállvédőjét a mellkasánál és benyomod a QB ölébe. Ehhez érdemes minél alacsonyabbról indulnod, hogy felfelé tudj belerobbanni a vállvédőjébe a kezeddel. Egyébként is ökölszabály, hogy az alacsonyabb ember nyer a falban, szóval ha az egész pass rush során alacsonyabban tudsz maradni az ellenfelednél, akkor jó esélyed van.

Nem teljesen középen akarod támadni az embered, hiszen így lenne a legkönnyebb visszanyomnia téged – fekve nyomásnál is középen nyomod ki a rudat, nem az egyik oldaladon. Így képzeletben vertikálisan félbevágod az ellenfeled és az egyik oldalát próbálod meg támadni erőből. Ez a félbevágás gyakorlatilag mindig igaz pass rushnál, így nem fogom mindig kiemelni.

Értelemszerűen ez a nagy és erős pass rushereknél működik a legjobban, egy Haason Reddick nem ezzel fogja nyerni a párharcait. Elsősorban az edge rusherek szemszögéből mutatom be ezeket a mozdulatsorokat, de a bull rush tipikusan többet használt elem belső védőfalembereknél.

Speed to power

Azonban a bull rush nem csak a nagy és erős játékosoknál működik. A speed rusherek is képesek lehetnek bull rush-sal nyerni, csak kicsit változtatni kell a technikán, ez lesz a speed to power, avagy speed bull.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
monthly
yearly
4,99 € (215 ₴)49,99 € (2150 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
monthly
yearly
7,99 € (350 ₴)79,99 € (3500 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
monthly
yearly
11,99 € (520 ₴)119,99 EUR (5200 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Staten Island
Staten Island
2023-05-30 09:11

Látszólag nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy az ember a középiskolai és egyetemi évei alatt elsajátítsa ezt a féltucatnyi technikát, ehhez képest elég sok prospect érkezik úgy a draftra, hogy nem sokat ismer/használ ezek közül, mert az edzők nem tanították meg nekik.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x