Connect with us

Minden ami NFL

Ellentmondások a fogadási botrány hátterében

Calvin Ridley-vel kezdődött, a legutóbbi lebukott játékos pedig Isaiah Rodgers, a Colts cornerbackje. Ők keretezik azt a sportfogadási botrányt, ami az elmúlt hónapokban az NFL egyik legégetőbb megoldandó problémája lett. Hogyan néz ki pontosan a liga ide vonatkozó szabályzata? A játékosok ismerik egyáltalán a szabályokat? Miért gondolják sokan képmutatónak az NFL-t?

A 2020-as szezon volt a kiugrás Calvin Ridley számára, az Atlanta Falcons elkapója Julio Jones örökébe lépve 1374 yardot és 9 touchdownt ért el az idényben, a szakma pedig elkezdett rá a posztján top-10-es játékosként tekinteni. A következő szezonban viszont már azért került a hírekbe, mert az ötödik forduló után bejelentette, egy időre abbahagyja a focit, hogy a mentális egészségére koncentráljon. Ekkor még nem gondoltunk semmi drámaira, aztán 2022 márciusában robbant a bomba: a liga bejelentette, hogy határozatlan időre eltiltja Ridley-t, mert NFL-mérkőzésekre fogadott.

Az elkapó ekkor csak annyit írt a Twitterre, hogy nem szerencsejáték-függő, mindössze 1500 dollár összértékben fogadott. Később aztán a The Players’ Tribune-ön megjelent érzelmes cikkéből kiderült néhány további részlet az esettel kapcsolatban: a vétség idején, 2021 novemberében súlyos depresszióval és szorongással küzdött. Alighanem a pályán kívüli/magánéleti problémáit próbálta azzal kompenzálni, hogy fogadásokat kezdett kötni.

“Nagyon sokszor tényleg csak utólag fog kiderülni, hogy valaki jó döntést hozott-e. Vagy utólag sem!”

Ridley többek között a Falcons egyik meccsére is fogadott, de ekkor már régen nem volt közvetlen kapcsolatban a csapattal, semmilyen belsős infóval nem rendelkezett, tehát nem beszélhetünk bundáról. Magát a fogadást élete legnagyobb hibájának nevezte, de szerencséjére idén március 7-én, pontosan egy évvel az eltiltás után az NFL visszaadta az elkapó játékengedélyét.

Calvin Ridley csak a kezdet volt

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

Ridley esete kifejezetten nagy port kavart, éppen emiatt volt meglepő, hogy azóta sorozatosan újabb NFL-hez köthető személyeket füleltek le sportfogadással. Mert nem csak játékosokról van szó: 2022 decemberében Miles Austint, a Jets elkapóedzőjét sújtották egy éves eltiltással, miután sporteseményekre fogadott (kiemelendő, hogy Austin nem amerikai foci mérkőzésekre fogadott, de erről majd később).

Április végén aztán megismertük a botrány újabb fejezetét: egy Commanders- és négy Lions-játékos, köztük a tavalyi elsőkörös Jameson Williams eltiltását jelentette be a liga, miután sportfogadáson kapták őket. Az ötösfogatot két csoportba sorolták: Quintez Cephus, CJ Moore és Shaka Toney NFL-mérkőzésekre fogadott, őket Ridley-hez hasonlóan határozatlan ideig, tehát legalább egy évre meszelték el. Velük ellentétben Jameson Williams és elkapótársa, Stanley Berryhill nem a liga mérkőzéseire fogadott, viszont az egyik franchise főhadiszállásán tették azt, ami szintén a szabályok ellen megy – nekik a 2023-as szezon első hat mérkőzését kell kihagyniuk. A Detroit Lions egyébként korábban több stábtagot is menesztett a fogadási szabályzat megszegése miatt, a liga pedig májusban bejelentette, hogy egy további detroiti játékost is vizsgál. A legutóbbi játékos pedig, akivel kapcsolatban hasonló okok miatt nyomoz a liga, Isaiah Rodgers Sr., a Colts cornerbackje.

A delikvensek közül mindenki hallott Calvin Ridley esetéről, így alapvetően kissé érthetetlen, miért kockáztatták a biztos eltiltást. Lehet, hogy nincsenek tisztában a szabályokkal?

A fogadási szabályzat

A többi amerikai major sportligával összehasonlítva az NFL szabályozása szigorúbbnak számít: az NBA, az MLB és az NHL mind-mind csak a saját ligájuk mérkőzéseire való fogadást tiltja. Minden NFL-hez köthető személy – tehát a liga és a csapatok alkalmazottjainak – számára:

  1. tilos NFL-meccsekre fogadni,
  2. a játékosokat leszámítva az összes alkalmazott számára tilos úgy általában sportfogadást kötni, sportágtól függetlenül,
  3. továbbá tiltott a sportfogadás minden formája a liga vagy csapatok létesítményeiben (tehát a stadionokban, edzőközpontban, csapatbuszon stb.).

A fenti esetek közül Calvin Ridley az első kategóriába tartozik – tiszta sor, ezért minimum egyszezonos eltiltás járt. Az elkapóedző Miles Austin bár nem amerikai foci meccsekre kötött fogadást, de neki eleve nem lett volna szabad semmire sem fogadni, így ő is hasonló büntetésben részesült. Hárman a Lions-botrány résztvevői közül szintén az első kategóriába esnek, míg Williams és Berryhill a harmadik kategóriába tartoznak, vagyis tiltott helyen fogadtak. Úgy tűnik azonban, hogy enyhítő körülménynek számít, hogy nem NFL-mérkőzésekre fogadtak (ami önmagában ugye megengedett a játékosok esetén), így rövidebb eltiltást kapta.

Mennyire ismerik a szabályzatot a játékosok és a ligában dolgozók?

Jameson Williams azt állította, hogy nem tudta, hogy tilosban jár, és úgy általában az az ember benyomása, hogy a szabályszegők nem voltak teljesen tisztában azzal, mit lehet és mit nem. Erre a felvetésre kereste a választ a The Athletic, ami öt NFL-veteránnal készítettek anonim interjút a fogadási botrány kapcsán. Minden megkérdezett tudta, hogy a liga mérkőzéseire nem fogadhat, a csapatlétesítményekkel kapcsolatos (fenti harmadik) szabályról viszont ötből négyen nem is hallottak.

Azt mondták, hogy a Lions-balhé óta több alkalommal is kaptak a szabályzatról tájékoztatást, de egyébként előtte is minden évben szó esett róla. Ugyanakkor egyetértettek abban is, hogy az NFL-nek és az NFLPA-nek (Játékosok Szakszervezete) jobb munkát kellene végezniük a játékosok edukációjában. Bár a fogadási szabályok minden évben elhangzanak az edzőtábor egyik napján, de ekkor számtalan más szabályzattal ismertetik meg a játékosokat, tehát nem esik elég nagy hangsúly az egyes témákra. Véleményük és a megkérdezett játékosügynökök szerint is a ligában rengeteg a kompetitív személyiség, akik szívesen kötnek fogadásokat egymás között is, és ha így marad a szabályozás, sok hasonló balhé várható a jövőben is.

Képmutatás?

A helyzet egyik érdekes adaléka a liga kapcsolata a szerencsejátékkal, amivel kapcsolatban a fenti megkérdezettek is kritikát fogalmaztak meg. Korábban az NFL minden lehetséges fórumon a szerencsejáték ellen kampányolt, Tony Romot egyszer azért nem engedték részt venni egy fantasy football eseményen, mert az egy kaszinó mellett volt. A sportligák egyébként jellemzően nem pártolták a fogadásokat, pontosabban mondva részesedést követeltek maguknak a nyereségből, ami az álláspontjuk szerint az ő szellemi tulajdonuk felhasználásának eredménye.

Ehhez képest ma már Las Vegasban székel a liga egyik csapata és ott is fogják megrendezni az 58. Super Bowlt. A ligának ma már milliárd dolláros szerződései vannak a FanDuellel, a DraftKingsszel és a Caesar’sszel, idén márciusban pedig a csapatok tulajdonosai megszavazták, hogy a stadionokban élő fogadóhelyeket lehessen nyitni a szurkolóknak. Ilyen lehetőség egyébként már jelenleg is működik a Commanders stadionjában, a Cardinals stadionja mellett, illetve a MetLife Stadium mellett, ami a Jets és a Giants közös otthona.

A Raiders otthona, az Allegiant Stadium

Az összképet tekintve valóban visszás a liga hozzáállása a játékosok fogadásaihoz, miközben ők szerves kapcsolatban állnak a szerencsejátékkal és rengeteg bevételt is szereznek belőle. Az rendben van, hogy NFL-meccsekre ne fogadjon senki, hisz olyan információkkal rendelkezhetnek, amik sértik a játék sérthetetlenségét. Az ugyanakkor eléggé érthetetlen, hogy miért kell eltiltani valakit azért, mert például fogadott a Fradi-Újpestre, pláne úgy, hogy a liga a nagyobb profit érdekében teljesen beleállt a sportfogadás népszerűsítésébe.

Végül érdemes azt is megvizsgálni, hogy az eltiltások szempontjából mennyire számít komoly vétségnek a szabályokat megszegő sportfogadás a ligában. Az Spotrac adatbázisából összeszedtük az elmúlt három idény összes eltiltását, illetve hozzácsaptuk azokat, amelyek majd a következő szezonban lépnek érvénybe. Az összes, 85 esetből

  • 37-szer teljesítménynövelő szerek használata miatt tiltották el a játékost. Például Will Fullert 2020-ban ilyen miatt tiltották el hat mérkőzésre. Állítása szerint egy receptre felírt gyógyszerről volt szó, amiről nem tudta, hogy a tiltott szerek közé tartozik.
  • Ide kapcsolódik még az a 17 eset, ahol szerhasználatot neveztek meg indokként. Josh Gordon egyik eltiltása a sok közül marijuana fogyasztása miatt történt, és ide sorolták.
  • 15 esetben valamilyen pályán kívüli magatartás vonta magával az eltiltást, az elmúlt évek legjelentősebb ilyen jellegű esete Deshaun Watson masszázs-mizériája volt.
  • ötször valamilyen pályán történt sportszerűtlen viselkedés (Unsportsmanlike Conduct) utóéleteként kapott eltiltást a játékos. Mike Evans tavaly Marshon Lattimore-ral akaszkodott össze csúnyán a pályán, egy meccset ki is kellett hagynia utána.
  • hat eset köthető a fogadási szabályzat megszegéséhez,
  • további öt esetben pedig nem közölték az eltiltás okát.

Eltiltások hosszának gyakorisága 2020 és 2023 között

Kihagyott mérkőzésGyakoriság
1 mérkőzés9
2 mérkőzés21
3 mérkőzés8
4 mérkőzés6
5 mérkőzés3
6 mérkőzés26
8 mérkőzés3
9 mérkőzés1
11 mérkőzés1
Határozatlan idejű (17 mérkőzés)7

Eltiltások hosszának átlaga 2020 és 2023 között

Eltiltás okaKihagyott mérkőzések átlaga
Teljesítménynövelő szerek használata5,22
Szerhasználat4,47
Személyes magatartás4,07
Sportszerűtlen magatartás1,20
Fogadási szabályzat megszegése13,33

Leggyakrabban 2 vagy 6 mérkőzéses eltiltások kerülnek kiosztásra, de az egyes kategóriák átlagát érdemes összemérni. A pályán elkövetett sportszerűtlen viselkedésért jellemzően csak egy-két meccses eltiltás járhat, a személyes magatartás, illetve a tiltott szerhasználat már átlagban 4-5 mérkőzést vonhat maga után. Bár kis mintáról beszélünk, egyértelműen szigorúbb elbírálásban részesíti a liga a fogadási szabályok megszegését. Határozatlan idejű, tehát egész szezonos eltiltásból 7 eset fordult elő az elmúlt években, köztük szerepel Ridley, Cephus, Moore és Toney szerencsejátékos ügye.

A liga tehát különösen szigorú elbírálást alkalmaz a fogadási ügyekben, nagy erőkkel igyekeznek elfojtani minden további próbálkozást. A játékosoknak ismerniük kell a szabályzatot, különben a saját csapatuknak okoznak hátrányt az eltiltás kockáztatásával. Teljesen joggal merülnek fel ugyanakkor a ligával kapcsolatos kritikák is. Az NFL kénytelen lesz visszaszerezni a szerencsejáték biznisszel kapcsolatos hitelességét, vagy a szabályzaton enyhíteni, különben várhatóan sok problémájuk fog még származni ebből.

[/ppp_patron_only]

7 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fetyke
Fetyke
2023-06-24 20:43

Hát igen. A szabályok nem ismerete. :D Biztosan az is az NFL és az NFLPA hibája, hogy nem egyszer a lefújáskor döbbennek rá a játékosok, hogy az alapszakaszban lehet döntetlen is…

A másik apró észrevétel, hogy az eltiltások hosszánál összevonásra került, amikor a liga meccseire fogadtak a vétkesek azzal, amikor “csak” a csapat létesítményeiben de más ligák meccseire. És ez eléggé félrevezető. Mert az NFL meccsre történő fogadás esetében még kevés is a kapott 13,33-as átlag. A többiek meg jellemzően 6 meccset kaptak, ami azért már annyira nem lenne kiugró.

Tibor Cseh
Tibor Cseh
2023-06-24 09:20

Használják valamelyik családtag eszközét,a liga meg bekaphatja Derítse ki,h ki adta le a fogadást.Amúgy ilyen alapon teljesen bizalmas információkhoz is hozzájuthatnak a játékosokról.Egy pert simán megérne,h hogyan kémkednek a játékosok után.

Uatu
Uatu
Reply to  Tibor Cseh
2023-06-25 07:25

Rogers állítólag így tett. Csak hát a Colts intézményekben is fogadott, amit már nehéz áttolni a tesóra.
Kíváncsi leszek az ő büntetésére, hiszen ő brutális sokszor fogadott. Vajon neki ha sikerül bizonyítani hogy függő volt, akkor lehet egy határozatlan idejű eltiltás rehabhoz kötve és ha sikeres a rehab, akkor 1 év múlva visszajöhet?

Fetyke
Fetyke
Reply to  Uatu
2023-06-25 20:53

Ráadásul ebben az esetben még csak arra az egyszerű kifogásra sem tud hivatkozni, hogy nem tudott arról, hogy ez szabálytalan lenne. Innentől a szándékosság egyértelmű. Ami nyilván súlyosbító tényező.

Tibor Cseh
Tibor Cseh
Reply to  Uatu
2023-06-25 09:35

Nem tudom.Nekem ez az egész olyan dedósnak tűnik.Az rendben van,h ne fogadjon a saját meccseire,de a többire miért ne lehetne? Egyébként még a saját meccsre is megengedném a fogadást,ha a saját győzelmükre fogad.

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
2023-06-24 14:51

“a játékosokat leszámítva az összes alkalmazott számára tilos úgy általában sportfogadást kötni, sportágtól függetlenül”
-Fogadjunk, hogy elkapja azt a labdát!
-Bocs, ezt nem kellett volna, el vagy tiltva!

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  Krisztian Fekete
2023-06-24 22:23

Ezt az alkalmazotti részt nem értem. Miért különb egy scout NHL meccsre fogadása, mint egy játékosé?

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x