Connect with us

Minden ami NFL

FK! Top 50 2023 – I. rész

Belekezdünk az uborkaszezon talán legizgalmasabb sorozatába, ahol ezúttal az 50 általunk legjobbnak gondolt játékos listáját közöljük. Elsőnek jöjjenek azok a játékosok, akik bár kétségtelenül nagy klasszisok a posztjukon, de még nem (vagy nem teljesen) győztek meg mindenkit arról, hogy a krémek-krémjéhez tartoznak.

A listát 3 szerkesztő (Dani, Józsi, Patrik) az alapján állította össze, hogy szerinte ki jelen pillanatban az 50 legjobb játékos a ligában – pontosabban 60-as listát raktunk össze, hogy a konszenzus lista vége jobb képet mutasson. 

50. Kevin Byard, S, Tennessee Titans, 40 pont

Tavalyi helyezés: 29.
Idei helyezések: 29., 53., 60+

Nem a tavalyi volt Kevin Byard legjobb idénye, de még mindig a liga egyik legjobb safetyje. Továbbra is ő a Titans egyik legjobb és legfontosabb játékosa, aki képes az egész pálya bejátszására, remekül olvassa a játékokat és ha éppen úgy hozza a formáció, a box környékén is rendkívül hatékony. Az előző idényben a szerelési kísérleteinek mindössze a 4,7 százalékát rontotta el, emellett négy INT és két leütött labda került a neve mellé, miközben csak 79,4-es passer ratinggel vették célba az ellenfelek irányítói. Ugyanakkor látszik rajta, hogy a 30-hoz közel kezd lassulni, az engedett 409 yard és 12,4 yard/elkapás arány karrierje legrosszabb mutatója – elképzelhető, hogy jövőre már nem lesz helye a listán.

49. Rashawn Slater, OT, Los Angeles Chargers, 44 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 41., 46., 52.

Slater újoncként elit közeli szinten teljesített, futás- és passzblokkolásban is félelmetes volt, de akkor ez még nem volt elég ahhoz, hogy beférjen a top 50-be. Talán kicsit furcsának tűnhet, hogy most sikerült ezt elérnie azok után, hogy mindössze három hét után megsérült, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy bebizonyítsa, nem csak egyszezonos csoda. Futásblokkolásban egyértelműen javult, a PFF értékelése szerint az egyik legjobb volt a mezőnyben, illetve az első három meccse alapján csak 19 nyomást engedett volna a szezon végéig. Hacsak nem történt semmi váratlan a rehabilitáció alatt, úgy idén jó eséllyel fog az All-Pro kerettagságért küzdeni.

48. Joe Thuney, G, Kansas City Chiefs, 45 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 35., 51., 52.

Thuney tavaly még nem fért be a top 50-be, sőt ez az első szereplése a listán. Már a Patriotsban is a liga egyik legjobb passzblokkoló guardja volt, de a Chiefsben sikerült még egy szinttel magasabbra tenni a lécet és az egyik kulcsfigurája volt a csapat tavalyi Super Bowl győzelmének. Az egész idényben csak 20 nyomást engedett egyetlen sack kíséretében, a 10. és 18. forduló között mindössze csak egyszer zavarta meg Patrick Mahomest az ő védője. Novemberben már 31 éves lesz, de a falemberek jól öregednek, még évekig ott lehet a liga legjobbjai között.

47. AJ Terrell, CB, Atlanta Falcons, 47 pont

Tavalyi helyezés: 33.
Idei helyezések: 26., 49., 60+

AJ Terrell tavalyi számai nem néznek ki olyan jól (ezért is esett vissza a listán), de nem is volt annyira rossz, mint ahogy elsőre gondolnánk. Nagyon sokszor fordult elő vele, hogy tapadt végig az elkapóra, és az 50/50-es labdákból valahogy mindig ő jött ki rosszabbul, miközben két éve, amikor All-Pro szinten játszott, nem ez volt a jellemző. Egy nagyon jó és egy felemás szezon alapján nehéz pontosan belőni, hogy hosszú távon képes-e az elit tagja lenni, nekik ugyanis pont a konzisztencia az egyik fő erősségük. Idén muszáj lesz Terrellnek villantania, hogy végérvényesen elhiggyük, a legmagasabb polchoz tartozik.

46. Trevor Lawrence, QB, Jacksonville Jaguars, 48 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 36., 38., 60+

Lawrence-nek nagyon bejött az edzőváltás, Doug Pederson kezei alatt kivirágzott és elkezdett az 1/1-es potenciáljának megfelelően játszani (újoncként sem volt tragikus, de ott a pocsék rendszer miatt túlzottan ki lettek domborítva a gyengeségei, míg az erősségeit nem vagy csak alig tudta megmutatni). A rájátszással együtt 4618 yard, 30 TD és 13 INT került a neve mellé, ami már erősen top 10-es szint és ez még csak a kezdet. A zseb menedzselésében valami hihetetlenül jó volt egy másodéveshez képest az 5 százalékos extra dobás aránya is ígéretes, a Chargers ellen bemutatott comeback pedig egyszerűen félelmetes volt.  Azt egyelőre nem merném állítani, hogy biztosan ott van a liga krémjében, nekem ehhez kell legalább két jó év, ugyanakkor jó úton halad ahhoz, hogy egy-két éven belül a legmagasabb egy-két polcra helyezzük (már amennyiben Patrick Mahomest különc polcra tesszük).

45. Lamar Jackson, QB, Baltimore Ravens, 49 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 36., 38., 60.

Jackson most először kap helyet a listán, pedig a 13. fordulóban megsérült és kénytelen volt kihagyni a szezon hátralévő részét. Talán pont ez kellett ahhoz, hogy végleg elfogadja azt mindenki, hogy egy kivételes irányítóról van szó. Ugyan csak 2242 yard, 17 TD és hét INT került a neve mellé (plusz 765 yard és három TD a földön), de mindezt értékelhető elkapó és egy gyenge támadófal mögött sikerült elérnie. Vele a kezdőben a csapat 8-4-es mérleget ért el és az offense a 7. legjobb volt EPA/play alapon, míg nélküle csak két győzelem és négy vereség jött össze, miközben a csapat támadósora 9. legrosszabb volt a ligában. Most végre lehet egy jobb támadófala, egy top elkapója és egy olyan támadókoordinátora, aki hajlandó rá szabni az offense-t – 2023-ban jó eséllyel minden idők legjobb Lamar Jacksonját fogjuk látni.

44. Mark Andrews, TE, Baltimore Ravens, 50 pont

Tavalyi helyezés: 38.
Idei helyezések: 30., 44., 59.,

Travis Kelce-vel senki nem veheti fel a versenyt, de az utána jövő mezőny egyik legjobbja egyértelműen Mark Andrews. A Ravens tight endje két éve 1361 yardot és kilenc TD-t szerzett az alapszakaszban, de tavaly is összejött 847 yard és öt TD úgy, hogy Lamar Jackson a szezon végén nem volt bevethető, rajta kívül nem igazán volt értékelhető célpont a támadósorban, illetve az egész szezonban voltak kisebb-nagyobb sérülései. Elkapásban tehát egyértelműen a posztja krémjéhez tartozik, de blokkolóként is megállja a helyét, érdekes lesz látni, mire megy majd egy jobban összerakott támadósorban egy olyan csapattárssal, mint Odell Beckham.

43. Stefon Diggs, WR, Buffalo Bills, 52 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 36., 42., 53.

Diggs mindig egy jó elkapó volt, Josh Allennel egy csapatban pedig egyértelműen szintet lépett a játéka. Tavaly 108 elkapásból 1429 yardot és 11 TD-t jegyzett, ebből 421 yard jött elkapás után, ráadásul mindössze egy INT-t szereztek róla (az ezt megelőző három évben 13-at). Amennyiben a futballra koncentrál, úgy elég nehéz belekötni a játékába, de ahogy az elmúlt napok eseményei is mutatják, nem egy könnyű eset. Mindez pedig a teljesítményén is meglátszik: tavaly 985 yardot szerzett a szezon első kilenc meccsén, az ezt követő hét találkozón pedig mindössze 444 yard került a neve mellé. Persze ez akár Josh Allen sérülésének is betudható lenne, de az ő játéka szintén fokozatosan visszaesett (ez idő alatt a PFF-től csak egyszer kapott legalább 70-es értékelést) és egyre nagyobb energiát fordított a hisztire.

Diggs elégedetlen a szerepével és hogy nem szólhat bele a játékhívásokba

42. Andrew Thomas, LT, New York Giants, 53 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 29., 42., 59.

Ki gondolta volna, hogy a 2020-as OT classból pont Andrew Thomas válik be a leginkább? Újoncként borzalmas volt, 10 sacket és 57 nyomást engedett, ami egyszerűen szürreális. Az elmúlt két évben viszont csak 5 sack és 39 engedett nyomás került a neve mellé, mára már a liga egyik legjobb fiatal falemberévé vált. Egyedül a futásblokkolásban vannak kisebb hiányosságai, bár összességében a játék ezen aspektusában is bőven átlag feletti, meg egy OT-nek amúgy is az irányító védelme a legfontosabb prioritás.

41. Minkah Fitzpatrick, S, Pittburgh Steelers, 56 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 32., 46., 49.

Nem nézett ki különösebben jól, amikor egy első körös pickért cserébe (ami akkor simán top10-esnek nézett ki) a Steelers megszerezte Fitzpatricket a Dolphinsból. Az addig nem túl sokat mutató védő azonban kivirágzott Pittburgh-ben, az elmúlt három évben a liga egyik legjobb coverage safetyjévé nőtte ki magát, aki ráadásul a boxban is megállja a helyét és futás ellen is képet nagyon jó teljesítményt nyújtani. Tavaly ráadásul karrierévet tartott, ugyanis mindössze a szerelési kísérletei 9,6 százalékát rontotta el (korábban soha nem volt még 11,7 százalék alatt sem ez a mutató), illetve egy engedett TD mellett hat INT (karriercsúcs) is a neve mellé került, mindössze 72,3-as passer ratinggel vették célba az ellenfelek irányítói – nem véletlenül lett első csapatos All-Pro.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!