Connect with us

Playbook

FK! Playbook – A Yankee koncepció

Van egy jó futójátékod meg gyors elkapóid, és szeretnéd meglepni az ellenfelet egy hosszú passzal korai downra? Akkor a Yankee koncepció a te játékod!

A Yankee koncepció egy “shot play”, tehát hosszú játékot akarunk összehozni belőle úgy, hogy előtte elhitetjük a védelemmel, hogy futni akarunk. És ha van egy jó futójátékunk, plusz gyors elkapóink (és egy életképes irányítónk), akkor ez össze is jöhet.

Leginkább első vagy második downra lehet használni, hiszen mondjuk harmadik és hosszúra a futójáték veszélye nem igazán áll fenn (rövid harmadikra pedig nem biztos, hogy érdemes egy kisebb valószínűségű játékot választani). Legtöbb esetben play action társul a Yankee-hez, emellé pedig max protection, tehát 7-8 ember védi az irányítót. Ezekre azért van szükség, mert a kétemberes útvonal-kombinációnak időre van szüksége a kialakuláshoz, ezt pedig segíti a play action és a max protection is.

Formációt és personnelt tekintve általában condensed formation és heavy personnel a jellemző, tehát összehúzzuk a pályát és kevés WR van a pályán. Ezek mind segítik eladni a futást, amire azért is van szükség, mert az útvonal-kombináció leginkább single high safetys formációk ellen működik, tehát az egyik safetyt a futást mutató formációnkkal fel kell húzzuk a boxba, hogy jól működhessen a felrajzolt play.

A két útvonalunkkal pedig a single high safetyt szeretnénk konfliktusba hozni, azaz ne tudjon jó döntést hozni, hiszen a mozgása alapján az ellenkező opciót választjuk.

via MileHighReport

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A Yankee koncepció útvonalai

Nagyon leegyszerűsítve a Yankee koncepció két útvonalból áll, a többi meg körítés. Ez a két útvonal:

  • egy mély post a frontside-ról,
  • és egy 16-18 yardos over a backside-ról

Általában egy harmadik útvonal is társul azért a koncepcióhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Ez lehet többféle rövid útvonal, a lényege az, hogy a front side-on a flat zónába érkezzen, hogy lekösse az adott oldali szélső védőt. Ez lehet például egy flat vagy swing a futótól, vagy egy quick out a tight endtől.

Ahogy arról volt szó, sokféle formációból és felállásból lehet futtatni a játékot, de klasszikusan az elkapók (de minimum az egyik, az overt futó) nem a szélre állnak fel, hanem relatíve közel a falhoz, amivel egyrészt jobban elhitetjük a futást, másrészt az elkapóknak is úgynevezett inside leverage-ük lesz a cornerekkel szemben, ami segít a befelé törő útvonalak esetén szabadra játszani magukat.

Azt érdemes még itt megjegyezni, hogy a post útvonalat olyasvalakivel kell futtatni, aki nagyon jó sebességgel rendelkezik.

Yankee koncepció

via weeklyspiral.com

Az irányító olvasása

A Yankee koncepció tehát a single high safetyt pécézi ki. Általában nem jó dolog ilyen felállás ellen post útvonalat futni, azonban itt mégis sikeres lehet, hiszen egy természetes high-low konfliktust alakít ki a kombináció a safety számára. Alapvetően a play action, illetve a deep over route is segít abban, hogy a safety felfelé lépjen egy kicsit, így mögötte megnyíljon a terület a post útvonal számára. Ez az ideális kimenetele a játéknak, és az irányítót is alapvetően arra kell ösztökélni, hogy a mély passzt keresse elsőre.

Ez tehát azt jelenti, hogy a post az elsődleges opciója az irányítónak, a másodlagos a deep over, majd a harmadlagos a flatbe menő checkdown.

Tehát alapvetően az irányító az alapján dönti el, hogy kinek passzol, hogy mit csinál a free safety. Úgy van kialakítva a játék, hogy a safety először a keresztező útvonalat lássa meg maga előtt, így arra lépjen fel, besegítve a várhatóan lemaradó cornernek. Ha így tesz, akkor mehet be mögé a mély labda a post útvonalat futó elkapónak, aki egy az egyben lesz az őrzőjével, így már csak az a dolga, hogy lefussa/kiszorítsa. Az irányítónak pedig a túloldali hash-t kell céloznia, hogy minél inkább elvezesse az elkapót az őt kívülről őrző CB-től, hogy a WR-nek több helye legyen befutni a passzt.

Íme egy példa arra, amikor a safety fellép és mögötte megnyílik az üres terület:

Azonban ha a safety biztonsági játékot játszik és inkább hátrál, akkor a post értelemszerűen nem lesz opció, és lehet tovább menni az olvasásban.

Itt jön be a második, “természetes” high-low konfliktus, ami már a linebackereket célozza. És ezért nagyon hasznos a play action a Yankee koncepció esetén. Ez ugyanis azt eredményezi, hogy a linebackerek is fel fognak lépni a snap után a line of scrimmage irányába (főleg ha a játékszituáció is futást sugall), így több hely lesz mögöttük, ahová a deep over útvonalunk érkezik. És ha a safety maradt hátul a postra, akkor pedig jó eséllyel üresen lesz a másik WR, hiszen a pályán keresztbe futva nem egyszerű őt lekövetni. Az irányítónak gyorsan kell döntenie erről egyébként, még mielőtt az LB-k vissza tudnak lépni levédekezni az overt.

Íme egy példa arra, hogy a safety hátralép, az over pedig üresen van:

Ha esetleg az overt sem lehet a pálya közepe környékén megdobni, mert a safety hátralépett a postra, a linebackerek meg nem léptek fel a play actionre és elvették a keresztező útvonalat, akkor jöhet a harmadik opció, illetve remélhetőleg harmadik konfliktus. Ha van ideje az irányítónak, akkor megvárhatja, amíg a deep over átér a pálya másik szélére, és ott kreál egy harmadik high-low konfliktust az adott oldali CB-vel (zónázás esetén).

Ezért van szükség az ide menő flat útvonalra, hiszen az over és a flat között lesz a cornerback, akinek a mozgása alapján ismét dönthet az irányító, hogy tud-e mélyebbet passzolni az overnek, vagy ha hátralép a CB, akkor marad a checkdown opció a flatbe.

Milyen coverage ellen működik a Yankee koncepció, és mi ellen nem?

Erre a fentiek alapján azt hiszem már ti is választ tudtok adni. Single high safety, azaz cover1 és cover3 felállások ellen működik a legjobban, hiszen erre találták ki. Így pedig értelemszerűen kevésbé működőképes two-high safety, azaz cover2 és cover4 felállások ellen. Annyiból azért a koncepció rásegít a kedvező védelmi válaszra, hogy a formáció és a felállás miatt a védelmek általában eggyel több embert tesznek a boxba, hiszen alapvetően futás várható ebből a helyzetből.

Ugyan manapság egyre többen hagynak könnyebb boxokat még ilyen esetekben is, azért ennyire futásorientált formációk ellen még mindig ez a kevésbé jellemző. Ha mégis 2-high védekezés lenne, akkor az irányító viszont könnyen áthívhatja a játékot egy középső futásra, ahol emberelőnyben lesz a támadósor.

Kis kitekintés, hogy a védelmek már single high safety felállásokból is megtanulták levédekezni ezt, méghozzá egy “cut” vagy “nail” hívással, ami azt jelenti, hogy a safety nyugodtan felléphet a keresztező útvonalra maga előtt, hiszen mögé belép az a cornerback, aki eredetileg a keresztező útvonalat futó elkapóval szemben állt fel. Tehát gyakorlatilag ő átengedi az elkapót a safetynek és bevált a safety helyére hátra, ezzel elvéve a post lehetőségét.

De mindjárt mutatok opciót a 2 mély safetys felállások kijátszására is a Yankee továbbgondolásával.

Variációk Yankee koncepcióra

Ahogy a Mills koncepció esetében, itt is meg lehet kicsit csavarni a post útvonalat azzal, hogy “dino” útvonallá alakítjuk, azaz nem egyből vágunk be középre, hanem előbb elhitetjük a CB-vel, hogy kifelé akarunk vágni, így még jobban lerázva magunkról. Itt a Washington klasszikusan heavy personnel (fullback is a pályán), condensed formation kombóból futtatja a játékot play actionnel karöltve:

via Syed Schemes

De nyomhatjuk a játékot még nagyobb formációból is, ahol csak egy elkapó van és a tight end futja az overt:

Manapság bevett dolog a jet motion vagy akár a fake reverse, amik szintén működhetnek a Yankee koncepció előkészítésében:

via TheAthletic

Ha úgy érezzük, hogy a falunk kibírja a nyomást, akkor persze több útvonalat is felrajzolhatunk, így nem vesztegetünk el embereket protekcióban. Így mehet például egy shallow cross a tight endtől a backside-ra.

Ha nem akarunk annyira heavy personnelt használni, természetesen arra is van lehetőség, szét is lehet húzni kicsit jobban a pályát. Itt például egy backside dig került még bele a koncepcióba, ami utolsó opcióként nyújt egy hosszabb haladási lehetőséget. Ez persze már csak fejlettebb és gyorsan gondolkodó QB-k esetében ajánlatos.

A klasszikus flat útvonal helyett nagyon jól működnek a whip route-ok is checkdownként, ennek még jobb is az időzítése a játék egészéhez nézve, hiszen kicsit hosszabb ideig tart, amíg a flatbe ér. További előnye, hogy a linebackereket is jobban megfagyasztja és nem engedi nekik, hogy hátralépjenek az overre. Plusz általában jobban le is rázzák őrzőiket, így jó YAC lehetőséget biztosítanak.

És mivel hosszabb kialakítású útvonal-kombinációról van szó, így flea flickerrel karöltve is jól működhet, ami még inkább felhúzza a safetyt és a linebackereket a line of scrimmage közelébe, így megnyílik a tér mögöttük:

A legvégén pedig essen szó arról, hogy két mély safetys felállás ellen hogyan lehet átalakítani a játékot, hogy mégis működjön. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy az over útvonalat átalakítjuk over returnné, azaz elkezdjük az over útvonalat és elindulunk keresztbe, azonban mielőtt a pálya közepére érünk visszafordulunk és elindulunk kifelé annak az oldalvonalnak az irányába, ahonnan jöttünk. Egy ilyen játékot már elemeztem 2020-ban ebben a cikkben:

A 7 játékai – Zseni támadókoordinátorok és miért nem lesz sosem irányító Taysom Hillből

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!