Connect with us

Minden ami NFL

Edzőtábori csaták – AFC

A mai naptól fogva minden egyes csapatnál megkezdődnek az edzőtáborok, és mindenhol küzdenek a játékosok a keretben maradásért vagy épp a kezdő pozíció kiharcolásáért. Előbbire rengeteg párharcot lehetne felhozni, most viszont inkább az utóbbival foglalkozunk, és megnézzük minden AFC-s csapatnál, hogy melyek a legfontosabb és/vagy legérdekesebb edzőtábori csaták! Holnap pedig jön az NFC. 

Baltimore Ravens: Bal oldali guard

Patrik a pass rushert és a cornerbacket hozta leggyengébb láncszemként, így innen is lehetne hozni akár edzőtábori csatákat, de a változatosság kedvéért máshonnan hozok, ami kevésbé mainstream talán. Ez pedig a támadófal egyetlen kiadó helye. A tavalyi öt kezdőből négy visszatér Baltimore-ba, azonban a bal guard Ben Powers távozott, az ő üres helyéért pedig mehet a csata. A két évvel ezelőtti harmadik körös óriás Ben Cleveland tűnt a holtszezon elején favoritnak, azonban ott van még a piacról igazolt ex-raider John Simpson, aki kiütheti Clevelandet.

Még érdekesebb azonban egy hatodik körös újonc, a szép nevű Malaesala Aumavae–Laulu. Állítólag Aumavae-Laulu elég jól teljesített a tavaszi edzések során, első csapatos snapeket is kapott néha, így könnyen lehet, hogy kitúrja az idősebbeket a posztról. Ő egyébként tackle-t játszott az egyetemen, szóval posztot is kell váltania, ezért is lehet érdekes, hogy kiütheti idősebb társait már akár a szezonkezdetre. Cleveland esélyeit rontja, hogy hatalmas termete eddig jól illett a power blokkoló sémába, azonban idén az új koordinátor Todd Monken alatt teljesen más rendszer lesz, amibe talán jobb lenne egy mozgékonyabb játékos.

Buffalo Bills: Középső linebacker

Kérdés lehet a jobb oldali guard poszton, hogy O’Cyrus Torrence készen áll-e kiütni Ryan Bateset, de én itt feltételezném, hogy az újonc megszerzi a kezdőt. A harmadik számú WR poszt is érdekes csata lehet Khalil Shakir, Trent Sherfield és Deonte Harty között, sőt még a második számú cornerback is, hogy a tavalyi első körös Kaiir Elam be tudja-e betonozni magát. De szerintem a megüresedett középső linebacker helyéért folytatott csata lesz a legérdekesebb. Tremaine Edmunds töltötte be eddig a posztot, azonban ő Chicagóban folytatja, az utánpótlást pedig nem igazán sikerült megoldania a csapatnak. Matt Milano a gyenge oldali LB-t maradéktalanul megoldja, de ki lesz a párja?

Ott van a harmadik körös Dorian Williams, aki méretbeli hiányosságok miatt kevésbé tűnik erre alkalmasnak, mégis kapott itt szerepet az edzések során. Akár a veterán AJ Klein is beleszólhat, mégis valószínűbb, hogy a tavalyi harmadik körös Terrell Bernard és a korábbi draftolatlan Tyrel Dodson között dől el a csata. Tavaly Dodson kapott nagyobb szerepet, amikor Edmunds sérülésével szükség volt rá, azonban Buffalóban minden bizonnyal jobban örülnének, ha Bernard kiharcolná magának a kezdőt, tekintve hogy több erőforrást szántak rá és ő még három évig szerződés alatt áll (míg Dodsonnak idén lejár a kontraktusa).

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Cincinnati Bengals: Safety

A jobb oldali tackle is érdekes lehetne Jonah Williams és La’el Collins között, azonban utóbbi még nem lesz egészséges egy ideig, úgyhogy nem igazán tud versenybe szállni. A kezdőket tekintve így igazából egy kiadó hely van csak a Bengalsnál, ez pedig az egyik safety poszt. Jessie Bates és Vonn Bell távozott a piacon, szóval két hely is megüresedett. Az egyiket betölti majd a tavalyi első körös Dax Hill, aki újoncként egyébként alig kapott szerepet és akkor sem teljesített valami jól. A másikra két pályázó van: a piacon a Ramstől szerződtetett Nick Scott, illetve a draft harmadik körében megszerzett Jordan Battle. Azt gondolhatnánk, hogy a veteránnak előnye van, hiszen fejben sokat követel meg Lou Anarumo rendszere, azonban Battle-t épp rendkívül magas játékintelligenciája emelte ki a prospectek közül a limitált atletikussága ellenére.

Cleveland Browns: Belső védőfalember

A Brownsnál gyakorlatilag minden kezdő poszt le van osztva, így a legérdekesebb csata talán a 4. számú elkapó helyért lesz az utóbbi évek harmadik körösei (Anthony Schwartz, David Bell, Cedric Tillman) és veteránok (Jakeem Grant, Marquise Goodwin) közt. Viszont ebben a cikkben csak a kezdőkért folytatott csatákat akartam hozni, szóval akkor kiválasztom a leggyengébb láncszemet a kezdőből. Ez pedig elég egyértelműen Jordan Elliott a védőfal közepén. A Browns futásvédelme szinte rekordokat döntött, annyira pocsék volt tavaly, ennek orvoslására érkezett Dalvin Tomlinson a piacról, aki az egyik kezdőt el is foglalja. Mellette viszont még mindig van egy lyuk, amit elvileg a 2020-as harmadik körös Elliott tölt majd be, de eddig nem sok biztatót mutatott karrierje során. Persze a DT-knél hosszú az átállás, ettől még az eddig látottak alapján nehéz belelátni Elliottba az áttörést. A probléma az, hogy mögötte sincs sok értékelhető. Az újonc Siaki Ika esetleg, de épp most írtam, hogy hosszú a poszton az átállás, így nehéz mit várni egy újonctól a poszton. Mellette Maurice Hurst és Trystan Hill próbálkozik még, hátha ki tudja túrni Elliottot.

Melyik posztokon a legkönnyebb és a legnehezebb az átállás az NFL-re?

Denver Broncos: Harmadik kezdő iDL

Lloyd Cushenberry helye sem teljesen biztos a támadófal közepén, így akár a center is lehet az edzőtábor legnagyobb csatája, de én egyelőre inkább a harmadik kezdő DT helyet hozom. Két kezdő hely fix, hiszen Zach Allent idén, DJ Jonest tavaly hozták nagy pénzért, azonban Vance Joseph 3-4-es alapú rendszerében van még egy kezdő hely – még ha azért nem is teljes értékű, egész meccses pozíció ez. Az egyik jelentkező a veterán Mike Purcell, aki leginkább nose tackle szerepet tud ellátni, amivel csak az a baj, hogy DJ Jones is leginkább itt jó. Mellette pedig két fiatal játékos van a tavalyi draft harmadik napjáról: Eyioma Uwazurike és Matt Henningsen. Előbbit választották magasabban, de nem is ő tűnt favoritnak, aztán megkönnyítette az edzők dolgát azzal, hogy egész szezonra eltiltatta magát fogadások miatt.

Houston Texans: 2-3. számú cornerback

Nagy harc lesz a linebackerek közt is, hiszen sokan pályáznak a kezdőre (Christian Harris, Christian Kirksey, Denzel Perryman, Cory Littleton, Blake Cashman, Henry To’oTo’o), de inkább egy sokkal minőségibb csatát hozok, mégpedig a cornerbackekét. A tavalyi top5-ös választott Derek Stingley helye betonbiztos, de a másik szélen és a slotban is érdekes harc lesz. A szélen két veterán, Steven Nelson és az idén igazolt Shaq Griffin küzdhet meg, a slotban pedig Desmond King és Tavierre Thomas. Egyikük sem sztárjátékos, de mindannyian megállják a helyüket, ez talán a legerősebb és legmélyebb posztja a csapatnak, és jó kis edzőtábori csaták lehetnek itt.

Indianapolis Colts: Irányító

A Colts a piacról megszerezte Gardner Minshew-t, majd draftolta 1/4-re Anthony Richardsont. Nyilván utóbbi a franchise jövője, és a csapatnál hangoztatták is, hogy hamar be szeretnék dobni a mély vízbe, azonban az nem biztos, hogy már az első héten is ő fog kezdeni. A csata itt kevésbé szól arról, hogy melyikükkel van nagyobb esély az adott heti mérkőzések megnyerésére, ki teljesít jobban a táborban. Inkább arról, hogy Richardson mennyire áll készen a bevetésre, hogy ne legyen teljesen elveszve a pályán, és ne rontsanak rajta azzal, hogy bedobják a mély vízbe. Egy negatív spirál elég rosszul jönne, és rossz beidegződések is kialakulhatnak, amennyiben az edzői stáb nem segíti ki eléggé a tapasztalatlan fiatalt.

Jacksonville Jaguars: Offensive tackle

A csata kétrétű. Egyrészt küzd egymással az idei első körös Anton Harrison, valamint a 2021-es második körös Walker Little. A szezon elején viszont mindketten kezdők lesznek, ugyanis az eredetileg kezdő LT Cam Robinson négymeccses eltiltással kezdi az idényt. Tehát Little és Harrison extra időt kap arra, hogy eldöntsék, ki a jobb és ki érdemli meg a helyet Robinson túloldalán. Emellett viszont Little elméletben küzd Robinsonnal és az ő $17,5 milliós átlagfizetésével, ugyanis ha elég jól játszana, akkor akár feleslegessé is tehetné a veteránt, így pedig Jaguars akár meneszthetné is Robinsont, jó sokat spórolva a következő két évre.

Kansas City Chiefs: Elkapó

Ahogy a Chiefs megkezdte az edzőtábort, Kadarius Toney természetesen egyből megsérült. Az elkapósor egyébként sincs kőbe vésve, habár feltételeztük azért, hogy Toney mellett Skyy Moore és Marquez Valdes-Scantling lesz a két további kezdő, miután JuJu Smith-Schuster és Mecole Hardman is eligazolt tavasszal. Azonban a slotban a piacról igazolt Richie James jelenthet kihívást Moore-nak, a szélen pedig a tavalyi draftolatlan Justyn Ross és a második körös újonc Rashee Rice szállhat be a versenybe – állítólag előbbi kapott is már elsőcsapatos snapeket.

Las Vegas Raiders: Cornerback

Nagyon furcsa volt, hogy a Raiders nem próbálta megerősíteni a CB-sorát a holtszezonban, mikor a vak is látta, hogy mekkora a gond. Aztán most a hét elején csak leigazolták Marcus Peterst, így azért eggyel biztatóbb a helyzet, még ha egyébként ő is bőven túl van már a zeniten. Vélhetően az egyik szélső posztot ő meg is kapja, illetve Nate Hobbs helye biztos a kezdőben, csak az a kérdés, hogy a szélen vagy a slotban. A harmadik helyre pedig elég sokan pályáznak, de tegyük hozzá, hogy nem tűnik valami minőséginek a verseny.

Tavaly Tyler Hall mutatott relatív biztató jeleket a slotban, de három év alatt három franchise gyakorlócsapatában volt, szóval sokat azért ne várjunk tőle. A csapatnál izgatottak Jakorian Bennett miatt is, de ő meg egy negyedik körös újonc, tehát tőle sem lehet azért sokat várni. Veterán opcióként ott van a slotba Amik Robertson, de négy év alatt tőle sem sok jó játékot láttunk. Leigazolták David Longot a Ramstől és Duke Shelley-t a Vikingstól, de róluk is sokat mond, hogy nagyon gyenge CB-állományokban nem tudtak megragadni és nem akarták őket visszaigazolni. Szóval nem néz ki jól a CB-sor, de legalább a kezdőért folytatott csata jónak ígérkeznek!

Los Angeles Chargers: Második számú linebacker és safety

A Chargers védelmének közepe nem néz ki annyira jól, már ami a poszton játszó második embereket illeti. A linebackereknél ott van Eric Kendricks, mellette viszont nem megnyugtató a helyzet. Vagy a korábbi első körös bust Kenneth Murray, vagy az idei harmadik körös Daiyan Henley kaphat szerepet a kezdőben. Én bírtam Henley-t prospectként, de egy éppen top100-as picktől azért újoncként nem várható sok – mondjuk Murray már sok bizonyítási lehetőséget kapott és egyáltalán nem élt velük. Safety poszton Derwin James helye biztos, viszont Nasir Adderley meglepetésszerű visszavonulásával elég nagy lyuk alakult ki mellette. Tavaly a harmadik körben draftolták JT Woodsot, aki olyan rosszul teljesített, hogy alig tudták pályára küldeni. Reménykednek benne, hogy nagyot javul másodévére, különben Alohi Gillmannel kell kiállni, aki nagyobb mintában mutatta már meg, hogy nem igazán kezdő szintű játékos.

Miami Dolphins: Támadófal

Lehetne hozni a futókat, de vélhetően úgyis rotálva lesz Raheem Mostert, Jeff Wilson és Devon Achane, szóval kissé feleslegesnek éreztem volna ezt. Érdekel a harmadik számú elkapóért folytatott csata is Chosen Anderson, Ced Wilson és Braxton Berrios között, de a labdák nagy része a Hill-Waddle kettősnek megy és sokszor használ a Dolphins fullbackes felállást vagy két tight endet, így ennek is kisebb jelentősége van, ha a két sztár WR egészséges. A strong safety csata is érdekes Deshon Elliott és Brandon Jones között, sőt az is, hogy az újonc Cam Smith ki tud-e harcolni magának egy kezdő posztot a cornerek közt, hogy Ramsey mehessen a slotba, vagy Ramsey lesz a szélen és Kader Kohou a slotban.

Ezek helyett viszont a támadófalat hoztam, mert ez a legfontosabb. Terron Armstead (LT) és Robert Hunt (RG) helye fix, és az lenne Connor Williamsé is centerben, azonban ő kihagyta a kötelező tavaszi edzéseket egy új szerződés reményében. Vélhetően visszakapja majd a helyét, de azért érdemes erre a szituációra is figyelni. A másik pedig az, hogy az idén igazolt Isaiah Wynn kit tud kiütni a kezdőből: a bal guard Liam Eichenberget vagy a jobb tackle Austin Jacksont. Elvileg a guard posztért megy Wynn, a jobb szélen pedig Cedric Ogbuehi lehet versenyben Jacksonnal.

New England Patriots: Kicker

A Patriotsnál nehéz klasszikus csatákat hozni, mert a támadóknál azért eléggé le vannak osztva a szerepek, esetleg arról beszélhetnénk, hogy Tyquan Thornton befér-e a kezdőbe, vagy hogy Riley Reiffnél talál-e jobb megoldást RT posztra a csapat. A védőknél pedig az okoz nehézséget, hogy a frontban nagyon sokat rotálnak és változtatják a felállásokat, így 6-7 ember is kezdőnek tekinthető a 4-5 pozícióban, és a sokoldalú safetyket is elég jól váltogatják szituációfüggően. A safetyk közti csata egyébként nagyon érdekes lenne Adrian Phillips, Kyle Dugger, Jalen Mills, Jabrill Peppers és akár az újonc Marte Mapu közt, de gondolom mindannyian szerepet kapnak majd a defense-ben, sokszor hárman lesznek majd egyszerre a pályán, főleg rápillantva az LB-sorra.

Szóval hozom inkább a kickert, mint klasszikusabb csata, ahol a veterán Nick Folknak nem lesz egyszerű a dolga, hiszen egy negyedik kört áldozott a csapat az újonc Chad Rylandre. Szinte minden csapatnál ez azt jelentené, hogy Folknak kalap-kabát, de a Patriotsnál kevésbé számít a feladott drafttőke és inkább a teljesítmény, szóval nem elképzelhetetlen Folk győzelme.

New York Jets: Támadófal (center + tackle)

A két guard poszt betonbiztos Tomlinsonnal és Vera-Tuckerrel, azonban a többi nem teljesen. Centerben egyszerűbb a képlet, Connor McGovern volt eddig a kezdő, azonban a második körös újonc Toe Tippman igyekszik kiszorítani (és jó esélye is lehet erre). A két szél pedig azért érdekes, mert a bal oldalon a 38 éves Duane Brown van, a jobb oldalon pedig Mekhi Becton, aki az utóbbi két évben sérülések miatt csak egy meccset játszott, most pedig elégedetlen azzal, hogy átrakták jobb oldalra. Mindkettejüknél bőven van sérülés-kockázat és formahanyatlás-kockázat is, szóval a jobb oldalon a veterán Billy Turnernek, a bal oldalon a tavalyi negyedik körös Max Mitchellnek kell készen állnia a bevetésre.

Pittsburgh Steelers: Cornerback

A legtöbben itt a left tackle posztért folytatott harcot említenék, és persze versenyt kell kreálni meg minden, de meglepne, ha nem az első körös Broderick Jones kapná meg ezt a posztot végül (Dan Moore a vetélytársa). Érdekes lesz még a strong safety csata is Keanu Neal és Damontae Kazee közt, de ők azért lesznek együtt is a pályán rendszeresen. Sőt, a nose tackle is érdekes versenynek tűnik Keeanu Benton, Motravius Adams és Breiden Fehoko közt.

Én mégis a cornerbackeket hozom, ahol Patrick Peterson helye biztos, de a másik két hely kiadó. Két opció közül lehet választani. Az egyik, hogy Peterson lesz az egyik szélső védő, a slotba megy Chandon Sullivan, így a szélen mehet a harc Levi Wallace és az újonc Joey Porter Jr. között. A másik viszont az, hogy Peterson megy a slotba, Wallace és Porter pedig a két szélső posztot látják el. Ehhez ugye kell, hogy Porter már újoncként jól nézzen ki, másrészt hogy Peterson képes legyen olyan poszton játszani, amit sosem játszott eddig. Nekem ez a második opció piszkálja a fantáziám, mivel Peterson sebessége megkopott már és egy sokat emberezős rendszerben kérdés, mennyire állná meg a helyét a szélen – persze ugyanúgy kérdés, mire képes belül, de én szívesen megnézném.

Tennessee Titans: Támadófal

Nincs sok kiadó hely a Titans kezdőjében, leginkább a kickerben lehetne gondolkodni (esetleg a cornerbackben), de engem az érdekel a legjobban, hogy a támadófalat mégis hogyan fogják tudni összetákolni. Nehezíti (vagy épp könnyíti) a helyzetet, hogy az eredeti RT Nicholas Petit-Frere eltiltással kezdi a szezont. Nélküle ott van Andre Dillard, Peter Skoronski, Aaron Brewer, Jordan Roos, Daniel Brunskill, Jamarco Jones és még Dillon Radunz is. És kis túlzással bárki játszhat bárhol. Brewer valószínűleg elviszi a kezdő centert, de akár Brunskillt is be lehetne dobni oda, aki egyébként lehet guard és akár jobb oldali tackle is. Dillard lehet bal oldali tackle és bal oldali gaurd is. Skoronski lehet bármelyik tackle és bármelyik guard. Roos leginkább jobb guard lehet, Jones pedig akár megpályázhatja Roos helyét vagy a jobb oldali tackle posztot is. És ha megtáltosodna, akkor Radunz is lehetne guard vagy tackle, bár talán őt tenném itt a hetedik helyre a sorban jelenleg.

Szóval kis túlzással mindenki küzd mindenkivel minden poszton. Remek lesz. Talán egy Dillard-Skoronski-Brewer-Brunskill-Jones ötösfogatot tippelnék balról jobbra, de lehet ez teljesen más is.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!