Connect with us

Minden ami NFL

Edzőtábori csaták – NFC

Szerdától fogva minden egyes csapatnál megkezdődtek az edzőtáborok, és mindenhol küzdenek a játékosok a keretben maradásért vagy épp a kezdő pozíció kiharcolásáért. Előbbire rengeteg párharcot lehetne felhozni, most viszont inkább az utóbbival foglalkozunk, és megnézzük minden NFC-s csapatnál, hogy melyek a legfontosabb és/vagy legérdekesebb edzőtábori csaták! Az AFC-vel tegnap foglalkoztunk.

Arizona Cardinals: Right tackle

Borzasztó ez a keret, alig van minőségi kezdő, szóval tele lesz az edzőtábor csatákkal, mint például az egész védőfal vagy a CB-sor. A leginkább minőségi harcot a jobb oldali tackle posztért folytatja majd a veterán Kelvin Beachum és a top10-ben választott újonc Paris Johnson. A rookie-nak biztosan helye lesz a kezdőben, a kérdés inkább az, hogy az edzői stáb megpróbálja-e a legjobb ötöst kiállítani és a rövid távot helyezi előtérbe (ebben az esetben Johnson guard lenne), avagy már a jövő évre gondolva inkább kiteszik Johnsont a szélre, hogy jövőbeli posztja nüanszait tanulja meg – ebben az esetben Beachum a padon találná magát.

Atlanta Falcons: Slot cornerback

A Falcons kezdője már nem néz ki rosszul, azonban mélység már sokkal kevésbé található a keretben, így nem sok edzőtábori csatára számítok a kezdőt illetően. A támadóknál a bal oldali guard lehetne opció, de szerintem rábízzák az újonc Matthew Bergeronra. A védőknél pedig a slot corner a legérdekesebb szerintem. Talán Mike Hughes kezdi előnnyel a versenyt, mint veterán, korábbi első körös játékos, még ha az utóbbi időben azért nem is teljesített túl jól és sérülésekkel is meggyűlt a baja. Viszont ott van Dee Alford, akit a CFL-ből kukázott ki a Falcons és egy nagyon érdekes játékos, aki egyébként a punt returner feladatokért is versenyben van Hughes-zal. Sőt, ott van a negyedik körös újonc Clark Phillips is, akit én eléggé kedveltem prospectként egy slot szerepre, szóval akár ő is beleszólhat a versengésbe.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Carolina Panthers: Pass rusher

Azt is érdekes lesz figyelni, hogy a Jonathan Mingo, Chandler Zavala újonc páros be tud-e férkőzni a kezdőbe WR és G posztokon, de a védelemben talán nagyobb/érdekesebb harcok lesznek a frontban. A védőfal belsejében is, de talán fontosabb a pass rusher poszt Brian Burns túloldalán. Sémaváltás érkezik Carolinába, ami nagyon rosszul jön Yetur Gross-Matosnak, hiszen ő tradícionális 4-3 end, itt pedig 3-4 OLB-t kellene játszania Ejiro Evero rendszerében. Így talán underdognak számít a veterán Marquis Haynesszel szemben, aki jobban érzi magát kétpontos felállásban. A tavalyi hatodik körös Amare Barno és az újonc harmadik körös DJ Johnson talán beleszólhatnak még ebbe a versenybe, de engem egyáltalán nem lepne meg, ha a csapat leigazolna egy veterán szabadügynököt, mondjuk Justin Houstont.

Chicago Bears: Futó

David Montgomery távozott a csapattól tavasszal, maradt viszont Khalil Herbert, érkezett a piacon D’Onta Foreman, a draftról pedig jött Roschson Johnson. És mindhárman kiharcolhatják maguknak a kezdőt. Herbertnek a sebessége és robbanékonysága, a nagy játékai az ütőkártyái, Foreman egy stabil, magas sikerességi rátával dolgozó futó, Johnson pedig egy all-around jó játékos, aki pass protectionben kiemelkedett újonc társai közül. Jó esély van arra, hogy mindhárman bőven kapnak szerepet a támadósorban az alapszakaszban is, de azért érdekes lesz figyelni, ki tud kicsit a többiek elé keveredni a sorrendben.

Dallas Cowboys: Tight end

Közel voltam ahhoz, hogy a rúgót válasszam, hiszen nem igazán van biztos megoldása a csapatnak a posztra, és az is lehet, hogy sem Tristan Vizcaino, sem Brandon Aubrey nem jelent majd megoldást és találnak egy veteránt a piacról. Ehelyett viszont a tight endet emelem ki, ahol a két másodéves Jake Ferguson és Peyton Hendershot, illetve az idei második körös Luke Schoonmaker közt dől majd el az első számú TE kérdése. Dalton Schultz elég sok targetet hagyott maga mögött, Dak Prescott szereti használni a tight endjeit, szóval fontos csatáról van szó. Schoonmaker számít a legtehetségesebbnek, egész komplett játékosnak számított prospectként, azonban a tight end poszton nem egyszerű az átállás, így könnyen lehet, hogy valamelyik másodéves kapja majd a legtöbb szerepet idén.

Detroit Lions: Rúgó

Azt lehet majd figyelni a Lionsnél, hogy a magasan draftolt újoncok milyen gyorsan akklimatizálódnak és tényleg sikerül-e átvenniük a kezdő posztokat, ahová szánják őket. Ezen kívül olyan sok érdekes azért nem lesz a kezdő posztokat tekintve, talán guardban a Vaitai vs. Glasgow harc, vagy hogy melyik gyenge játékos köt majd ki a védőfal közepén Alim McNeill mellett. Itt viszont hozom a rúgót, hogy legyen ilyen is, és mert nemrég meglepetésre rúgták ki Michael Badgley-t, aki tavaly töltötte be ezt a posztot a csapatnál. Így pedig Riley Patterson és az XFL-ből érkező Parker Romo küzd meg a kezdőért. Előbbinek van több tapasztalata, utóbbinak meg bivalyerős lába.

Green Bay Packers: Safety

A támadóknál a jobb oldali tackle poszt lesz kérdés Zach Tom és Yosh Nijman között, bár Bakhtiari utóbbi évekbeli egészségét tekintve jó eséllyel mindketten játszanak majd. De a védőknél amúgy is érdekesebb a safetyk kérdésköre. Adrian Amos távozott, így pedig megüresedett egy hely. Sőt akár kettő is, tekintve hogy Darnell Savege-et tavaly leültették a padra – sokat elmond, hogy így is szinte biztos helye van most a kezdőben. Mellé pályázik Rudy Ford, Tarvarius Moore és Jonathan Owens. Ford lépett fel Savage helyére tavaly, de ő sem játszott jól, és ideális esetben a speciális egységben van a helye. Moore-nak az utóbbi két évet tekintve mindössze 60 védősnap van a lábában, Owens pedig ugyan sokat játszott a Texansban, de a PFF értékelése szerint a liga 3. legrosszabb safetyje volt (vele kapcsolatban fun fact, hogy a felesége a négyszeres olimpiai bajnok tornász Simone Biles). Nem lesz minőségi safety sora a Packersnek, de a csata érdekesnek ígérkezik az edzőtáborban.

Los Angeles Rams: Támadófal

A Rams védelem egész edzőtábora egy harcmező lesz, hiszen alig van lefixált hely a kezdőben, szóval itt szinte bármit lehetett volna választani. Épp ezért mentem inkább a túloldalra, ahol a támadófal összetétele is kérdéses. Tavaly harmadvonalas játékosoknak kellett beugraniuk, remélik idén azért nagyobb szerencséjük lesz, de még azt sem tudni, ki lesz elsővonalas. Rob Havenstein helye biztos a fal jobb szélén, de nagyjából ennyi. A bal szélen a megfizetett Joe Noteboomot nem kizárt hogy kitúrja a 2021-es draftolatlan Alaric Jackson, középen pedig négyen küzdenek három helyért. Centerben Brian Allen és Coleman Shelton küzd a kezdőért, de Sheltonnak van esélye az egyik guard posztra is, ha itt alulmaradna, vagy ha így jönne ki a legjobb ötös. A másik két delikvens guardba az idei második körös Steve Avila és a tavalyi harmadik körös Logan Bruss.

Minnesota Vikings: Secondary

A támadósorban nem nagyon van kérdés, a védelemben annál több. A falban is van még kiadó poszt, de engem a secondary jobban izgat. Harrison Smith és Byron Murphy helye biztos a kezdőben, de a többi három hely kiadó. Hátul Smith mellett a tavalyi első körös Lewis Cine próbál visszatérni a lábtöréséből, őt még nem igazán láttuk a védelemben, de nyilván tehetséges. Mellette a 2021-es negyedik körös Camryn Bynum harcol a kezdőért, aki tavaly a csapat összes védője közül a legtöbbet volt a pályán és megbízható volt, nem nagyon engedett maga mögé labdákat. A cornereknél is fiatalok küzdenek két helyért: két másodéves Andrew Booth és Akayleb Evans személyében, illetve az újonc Mehki Blackmon. Nagy rendszerváltás van idén Minnesotában, szóval érdekes lesz figyelni, hogyan alakul át az egység.

Átalakuló védelmek, avagy mit várhatunk a liga új védőkoordinátoraitól?

New Orleans Saints: Pass rusher

Az egyre inkább korosodó Cam Jordan túloldalára jó ideje próbálja megtalálni a megfelelő embert a Saints, de eddig nem igazán sikerült. Marcus Davenport végre beindult, de ő meg sérülékeny, így elengedték. Két éve az első körben jött Payton Turner, és egy ideális világban ő lépne fel jó teljesítménnyel a kezdőbe – csak hogy erre két év alatt nem került sor, és a pass rushereknél ez már nagyon hosszú időnek számít. Idén draftolták Isaiah Foskey-t a második körben, benne is lehet reménykedni. Addig is Carl Granderson lehet a favorit, akiből sosem lesz igazán jó játékos, de legalább relatíve megbízható. A cornerbackeknél érdekes lehet még az Alontae Taylor vs. Paulson Adebo csata a CB2 posztért, de a belső védőfal sem tekinthető még fixnek (és jónak sem).

New York Giants: (Slot) elkapó

Lehetne hozni a bal guardot (Ben Bredeson vs. Joshua Ezeudu), a linebackert (Darrian Beavers vs. Micah McFadden) vagy a safetyt (Bobby McCain vs. Dane Belton vs. Jason Pinnock vs. Nick McCloud), és lehet ezek összességében fontosabbak is, de egyszerűen nem tudom nem az elkapót választani, hiszen teljesen abszurd, ami itt folyik a millió slot elkapóval.

Még a Parris Campbell igazolást megértettem, van benne potenciál meg minden. De hogy minek kellett Jamison Crowder és Cole Beasley, akik ezer éve a ligában vannak és pontosan tudjuk, hogy karrierjük ezen pontján legfeljebb egy átlagos szintet tudnak hozni, de leginkább még azt sem, azt nem tudom. Mindenesetre hármójuk mellett ott van még a másodéves ígéretes Wan’Dale Robinson és a szintén bizonyított Sterling Shepard is a slot elkapó posztra, és ha nagyon akarnánk, akkor az újonc Jalin Hyattet is idevehetnénk, aki hivatalosan főleg a slotban játszott az egyetemen, bár azért ő jó eséllyel inkább egy szélső mélységi fegyver lesz a profik közt. Szóval a slotban tele vannak, és akkor még nem beszéltünk a tight end Darren Wallerről, aki leginkább egy nagy slot elkapó. A szélre pedig csak Darius Slayton és a tavaly a Bills gyakorlócsapatából felhozott Isaiah Hodgins van. Szóval érdekes ez az egész, és alig várom, hogy kiderüljön, ki lesz a kezdő slot elkapó és kiket vágnak ki szeptemberig.

Philadelphia Eagles: Safety

Kevés kiadó hely van az Eagles kezdőjében. Ilyen a WR3 (Quez Watkins vs. Olamide Zaccheus), de bárki is nyeri ezt meg, csak a 6. legfontosabb elem lesz az offense-ben skill playereket tekintve, szóval nagy jelentősége azért nincsen. A számomra legérdekesebb csata a futók egészsége körül alakul majd, hogy Penny és Swift kibírja-e az edzőtábort, de még ha erre igen is a válasz, akkor is egy nagyon megosztott backfield várható a Sasoknál. A legfontosabb harc viszont a kezdő safetyért megy majd. Itt hárman versengenek: a tavalyi draftolatlan Reed Blankenship, akinek egész sok szerep jutott tavaly, az idén igazolt Terrell Edmunds, aki első körös játékoshoz képest bust volt Pittsburghben, de egy használható box safetyvé azért kinőtte magát, illetve a harmadik körös újonc Sidney Brown, aki nagyon atletikus, de értelemszerűen még tapasztalatlan és fel kell vennie a ritmust. Hárman két posztért küzdenek, de azért arra is van esély az LB-sort elnézve, hogy időnként hárman is a pályán lesznek dime felállásoknál.

San Francisco 49ers: Pass rusher

Sokan az irányítót hozzák, de a 49ersnél elmondták, hogy Purdy a kezdő, amennyiben egészséges, szóval itt legfeljebb az orvosi jelentésekre lehetünk kíváncsiak, vagy hogy ki lesz a csere. De ezen kívül sincs sok fontos csata a 49ersnél, hiszen a 3. számú linebackert lehetne hozni (Oren Burks vs. Demetrius Flannigan-Fowles) vagy hogy a harmadik körös újonc Ji’Ayir Brown ki tudja-e szorítani a veterán Tashaun Gipsont a safetyknél. Végül a pass rushert emelem ki Nick Bosa túloldalán, ugyanis az elmúlt évekhez képest kevésbé minőségi az egység, vagy legalábbis több a kérdőjel. A csapatnál biztosan azt szeretnék, ha a tavalyi második körös Drake Jackson megszerezné magának a pozíciót, és erre is van a legnagyobb valószínűség, de egyelőre kérdés, milyen minőséget képvisel. Mögötte pedig csak Kerry Hyder és Clelin Ferrell vannak, akiktől azért sok mindenre nem lehet számítani. Esetleg még az ötödik körös Robert Beal robbanthatna, de ezzel sem feltétlen érdemes kalkulálni.

Seattle Seahawks: Belső támadófal

A pass rush rotáció leosztása lehet érdekes (Uchenna Nwosu, Darrell Taylor, Boye Mafe, Derrick Hall), esetleg hogy a nickel posztot egy corner (Coby Bryant) vagy egy safety (Julian Love) tölti majd be nagyobb részben, de a legérdekesebb és legfontosabb szerintem a támadófal belsejében van, ahol két újonc pályázik két nem túl erős veterán helyére. Centerben Evan Brown próbálja feltartóztatni az ötödik körös Olu Oluwatimit, akiben sokan kezdő potenciált láttak, Guardban pedig Phil Haynes helyére akar beférkőzni a negyedik körös Anthony Bradford. A csapat számára nyilván az lenne az ideális, ha a két harmadik napos újonc kiharcolná magának a kezdőt saját erőből – amire van is esély elnézve az előttük állók eddigi teljesítményét –, de azért nem olyan egyszerű feladat ám az azonnali átállás a falban. Ha sikerülne mindkettejüknek, akkor a Hawks kezdő támadófalában négy darab maximum másodéves játékos kapna szerepet (a másik kettő a tavaly draftolt két tackle, Charles Cross és Abraham Lucas).

Tampa Bay Buccaneers: Irányító

Választhatnánk a támadófalat is, (ahol ötből csak két játékos helye betonbiztos), a nickel cornert vagy a rúgót is, de értelemszerűen itt nem lehet megkerülni az irányítókérdést. Baker Mayfield és Kyle Trask küzd meg egymással, és valószínűleg Mayfield a favorit, aki látott már futballpályát meccskörülmények közt is, azonban a csapat két éve a második körben draftolta Trasket, így akarnak neki esélyt adni a bizonyításra. A tavaszi edzések során a beat writerek szerint egyébként mindketten elég rosszul teljesítettek, szóval egyelőre nem sok ok van az optimizmusra.

Washington Commanders: Az új csapatnév Bal oldali guard

A Commandersnél némileg meglepő módon nem igazán találtam nagy csatákat. A secondaryben leginkább az a kérdés, hogy a két magasan draftolt újonc egyből befér-e a kezdőbe, ezen kívül maximum az irányítókról beszélhetünk, de ott meg szerintem meg akarják adni a lehetőséget Sam Howellnek. Úgyhogy marad a támadófal, amit szinte teljesen felforgattak. Charles Leno maradt a bal oldali tackle, de Sam Cosmi bemozog guardba, Andrew Wylie érkezett RT-nek, Nick Gates (és Ricky Stomberg) centernek. Maradt így az LG poszt, ahol talán Saahdiq Charles lehet a favorit, de nem sok pályát látott eddigi három éve alatt (nincs 550 snapje), főleg sérülések miatt, de egy tehetséges prospect volt annak idején. Vele a tavalyi hetedik körös Chris Paul fog megküzdeni a kezdőért.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!