Connect with us

Going Deep

Villanyoltás – A Shawne Merriman portré

Hányattatott gyerekkor, végtelen düh és frusztráció, villámgyors felemelkedés és hatalmas bukás, majd gyilkossági és nemierőszak ügyek. Egy élet, ami egyszerre szánni való és borzalmas, tele fájdalommal és szörnyű vádakkal. Bemutatjuk Shawne Merriman történetét.

Az 1984-es születésű Merriman Marylanden nőtt fel és már gyerekkorában megtanulta, hogy az élet kegyetlen. Édesapa nélkül nőtt fel, édesanyja lehetőségei pedig nagyon korlátozottak voltak, pláne két kisgyermek mellett. Emiatt mindig motelekben, ismerősöknél szálltak meg, főként rossz környékeken – állandó költözködésben voltak, sosem volt biztos, hogy hány napig maradhatnak egy helyen. Négyévesen ráadásul majdnem odaveszett, amikor a nagymamájánál az egész épület kigyulladt egy kuka fellángolása miatt – a kisfiút nagybátyja mentette meg a biztos tűzhaláltól.

Az édesanyja a körülményekhez képest próbált mindent megtenni a gyerekek boldogulása érdekében. Már kiskorában beíratta Marrimant és testvérét egy helyi klubba, hogy iskola után ne az utcán kelljen mászkálniuk és ne kelljen a dílerekkel foglalkozniuk, ne lássák a bűnözést. Helyzetük miatt ugyanis sokszor kényszerültek olyan környékre, ahol a lövöldözés, a rablás és a prostitúció mindennaposnak számított. Merriman itt ismerkedett meg a focival, ami azonnal a menedékévé vált számára.

Órákon át csak játszottak, taktikákat beszéltek meg és ökörködtek a barátaival, teljesen beszippantotta ez a világ. Ilyenkor nem kellett foglalkoznia a nehéz helyzetükkel vagy az őket állandóan körülvevő veszélyekkel. Pedig veszélyből volt aztán bőven. Például amikor a család egy szomszédja szemtanúja volt egy gyilkosságnak a közelben, aminek következtében a tettesek Molotov-koktélt dobtak be az ablakokon, és felgyújtották a lakóházat, amiben mindannyian éltek. Merrimanék megúszták a támadást, de az eset így is tragédiával végződött, egy csecsemőt ugyanis nem sikerült kimenteni a lángok közül.

Ezek után a család a menekültekkel együtt egy hatvan ágyas szobában tudta csak meghúzni magát. Mindent elvesztettek. Később ő és az édesanyja kemény munkával összekapart annyi pénzt, hogy saját helyre mehessenek, de Merrimanben örökre megmaradt a seb, ám a szomorúság és gyász helyét idővel átvette a düh – ki tudja, mi lett volna belőle, ha nincs a futball.

Villanyoltás

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

A gimnáziumban kosárlabdázott és focizott, bár túlzás lenne azt állítani, hogy szerettek ellene pályára lépni a fiatalok. A középiskolai karrierje például úgy kezdődött, hogy letarolt négy srácot a pályán – és ez nem költői túlzás, konkrétan mindegyikük eszméletlenül esett össze az ütközés után. Így indult útjára az NFL történetének egyik legvadabb játékosa, aki a könyörtelen stílusa miatt már 16 évesen megkapta “Lights out” (Villanyoltás) becenevet.

Bár a pályán kívül csendes, félénk gyerek volt, de pályán egy vadállattá változott. A csapattársai rettegtek tőle, mert edzéseken is akkorákat ütött, hogy mindenki kék-zöld foltokkal tele ment haza. Ez akkora problémává vált a második szezonra, hogy az edzők elküldték, hogy a szivacs kellékeket püfölje, ne a saját csapattársait.

Akkori edzője, J.C. Pinkey próbált segíteni neki, ahol csak tudott. Hazafuvarozta edzésről, vett neki ételt, néhányszor még magához is elvitte, hogy ott aludhasson. Látta rajta, hogy hányattatott volt az élete, ráadásul szerencsétlen srác megpróbáltatásai mintha soha nem akartak volna elmúlni, ugyanis harmadszorra is leégett a ház, amiben a családjával lakott. Szerencsére baja senkinek sem esett, de nem nehéz megérteni, hogy miért volt annyi düh és elkeseredettség az ekkor még bőven gyerek Merrimanben.

Szerencsére legalább a futballal nem voltak gondjai, az egyetemek tolongtak érte. Végül azonban nemet mondott a legjobb ösztöndíjakra és Maryland ajánlatát fogadta el. Ennek ellenére a karrierje nem tört meg – prémium 3-4-es OLB lett belőle, egy igazi szörnyeteg, akit az 1/12-es cetlivel választott ki a San Diego Chargers 2005-ben.

A nagyok között is szétcsapott

Nem indult egyszerűen a karrierje, ugyanis ekkor még lehetett holdoutolni a magasabb fizetés reményében, ő pedig élt is a lehetőséggel. Ugyan sikerrel járt és kapott 5 éves, 11,5 millió dolláros szerződést, de emiatt megcsúszott a felkészüléssel és először csak a hetedik héten lépett pályára. Igaz, neki ennyi is elég volt ahhoz, hogy szétcsapjon a nagyok között.

Az újonc idényében 10 sack és 57 tackle került a neve mellé, ami miatt teljesen megérdemelten lett az év újonc védője, ráadásul a Pro Bowlba is beválasztották. Az öröm azonban nem tartott sokáig, ugyanis a következő idényben kapott egy 4 meccses eltiltást szerek használata miatt. Ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy Merriman szervezetébe a tiltott anyag fertőzött étrendkiegészítő által jutott be, de hamar kiderült, hogy ez kamu – a liga legújabb szörnyetege szteroidozott.

A kis közjáték ugyanakkor nem törte meg a védő lendületét, aki mindössze 12 meccsen végül 17 sacket szerzett – mondani sem kell, hogy ez leírhatatlanul elképesztő teljesítmény volt. Ráadásul a “Lights out” beceneve visszatért, még a profik között is nehezen találtunk volna hozzá hasonló hard hittert.

A harmadik idénye is jól sikerült, többek között 12,5 sack került a neve mellé, vagyis karrierje első három idényében 40 sacket szerzett mindössze 42 találkozón. Úgy tűnt, hogy új szupersztár van születőben, de Newton harmadik törvénye (két test kölcsönhatásakor mindkét testre ugyanolyan nagyságú, de egymással ellentétes irányú erő hat) nem kímélte.

Merriman volt pályafutása elején a liga egyik legkeményebb játékosa. A rengeteg kiosztott ütés azonban az ő testét is megviselte, aminek következtében effektíve véget is ért a karrierje. 2008 és 2012 között (ebből két szezont a Billsben húzott le) a lehetséges 80 meccsből mindössze 33 találkozón tudott pályára lépni és ezeken is csupán hat sacket szerzett. Mindig volt valami problémája, egyszerűen képtelen volt egészséges maradni, így a 2012-es idény után bejelentette a visszavonulását:

“Ma visszavonulok, de nem azért teszem, mert úgy érzem, hogy ne tudnám a maximálisat nyújtani. Azért vonulok vissza mert a saját feltételeim mellett szeretnék elmenni, tudva, hogy még mindig tudnék játszani fizikailag.”

Mindemellett magánéleti problémái is voltak, ugyanis a barátnője, egy Tila Tequila nevű tévésztár feljelentette bántalmazásért – azt állította, hogy a védő fojtogatta és fogva tartotta, amikor el akarta hagyni a házát. Merrimant bilincsben vitték el a rendőrök és három órát ült a börtönben, mielőtt ejtették a vádakat (sztori szerint a védő tényleg ott akarta tartani a hölgyet a házában, azonban csak azért, hogy nehogy ittasan vezessen). Itt azonban nem ért véget a kétes ügyek sora.

A pályán kívül is állat?

2017-ben egy fiatal nőt, Kimberly Fattorinit holtan találták egy házibuliban, ahol az ex védő is jelen volt. Fattorini a buli közben aggodalmaskodva szólt az egyik szervezőnek, hogy Merriman partydrogot tett az italába. Később a nő szervezetében a partydrog mellett kokaint, és alkoholt is találtak – a vizsgálatok szerint a túladagolás vetett véget az életének.

A bírósági tárgyalásokon (2019) ráadásul kiderült, hogy a lányt félmeztelenül, összegabalyodott melltartóval és lehúzott sliccel találták meg. Sőt, a bulit szervező férfi állítólag azt írta egy SMS-ben a halott nő egyik barátjának, hogy: “Shawn megölte őt, az a kibaszott idióta. Már évek óta drogozza a nőket”.

Az eset után több nő is felszólalt, miszerint az NFL védő erőszakoskodott velük vagy szexuálisan zaklatta őket. Egy bántalmazott nőkből megalakult támogató WhatsApp csoportban többen is azt állítottak, hogy Merriman áldozatai voltak. Nem emlékeztek semmire, csak arra, hogy az óriási ember mellett fekszenek kisebb sérülésekkel, többnyire ruha nélkül. A rendőrség ugyanakkor semmiféle bizonyítékot nem talált Merriman ellen sem Fattorini, sem más esetekben, így nem is ítélték el.

A korábbi NFL-sztár ezt követően belevágott a küzdősportokba, megalakította a “Lights out Xtreme Fighting” egyesületet és az utóbbi években mindenki szerencséjére a balhék is elkerülték. Reméljük, hogy ez így is marad.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!