Connect with us

Minden ami NFL

Breakout játékosok 2023 – NFC North

Az NFC North az egyik legizgalmasabb csoport a ligában – bármi és annak az ellenkezője is megtörténhet. Kis túlzással azt is állíthatjuk, hogy azon fog múlni a csoport, kinek a top breakout jelöltje virítja a legnagyobbat.

Chicago Bears

Ki lehet breakout játékos?

A Bears elég jól dolgozott a holtszezonban, és bár a védelem nem néz ki jól, de a támadósor miatt igazi sötét medve ló is lehet a gárdából. Ez leginkább Justin Fieldsen fog múlni, aki tavaly bemutatott egy kisebbfajta breakoutot, amikor mindössze 15 meccsen 1143 yardot és nyolc TD-t futott. A liga egyik legjobb futó irányítója vitán felül, ami óriási fegyvertény, csakhogy passzjáték nélkül ez nagyjából annyira lenne elég, mint tavaly, vagyis még a wild cardról is fölösleges ennyivel a zsebben álmodni.

Az igazi breakout tehát az lenne, ha Fields a passzjátékban is képes lenne szintet lépni. Ugyan tavaly nem könnyítette meg a dolgát sem a rendszer, sem a skill személyzet, de még ezzel együtt is kritikán aluli volt a teljesítménye. Nem is a kevés passzolt yarddal vagy a mindössze 17 TD-vel volt a probléma, hanem a rengeteg buta döntéssel. Nem érezte jól a zsebet, pontatlan volt rövid- és középtávon, lassan olvasott és úgy lett 11 INT-je, hogy óriási szerencséje volt, mert 21 turnovert érő dobása volt a szezonban (extra passza pedig csak 13).

Bizakodásra adhat azonban okot, hogy az egyetemen pont abban volt jó, amiben most rossz, így bőven benne van, hogy legalább egy top 16-os (átlagon felüli) teljesítményt összehozzon a passzjátékban is. A futásaival együtt ez már egy elég jó kombináció lehetne ahhoz, hogy a Bears tényező legyen akár már idén is.

Ki lehetne még?

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

Elsőre Chase Claypoolra gondoltam, mert a Steelersben anno csak egy félig-meddig breakoutja volt, de látva a tavalyi játékát tőle már egy 600-800 yardos idény is csodás lenne. Ha már a támadósorból kellene mondanom valakit, akkor inkább a nemrég óriási pénzt kapó Cole Kmetben látom a potenciált, aki ugyan három év alatt csak 1399 yardot és kilenc TD-t jegyzett 138 elkapásból, de minden egyes idényében fejlődött és el tudom képzelni, hogy megüt majd egy top 10-12-es szintet idén.

A védelemből a 2020-ban és a 2022-ben második körös Jaylon Johnson-Kyler Gordonban lehet bízni. Egyrészt nagyon kellene, hogy végre szintet lépjenek, mert az eddigi gyenge középszer/pocsék szint nagyon kevés két top 50-es játékostól. Talán Gordonban van nagyobb potenciál, ő második évére azért sokat javulhat, Johnson viszont most lépett újonc szerződése utolsó évébe és ilyenkor gyakran történnek csodák (az ő padlója azért elég magasan van, tőle jóval kisebb ugrás kell a jóhoz).

Detroit Lions

Ki lehet breakout játékos?

Hú, de nehéz. Ha nem tiltatja el magát Jameson Williams a szezon első hat meccséről, akkor egyértelmű favorit lett volna. Most már azért rezeg a léc, nem gyakran szoktak egy harmadnyi szezonos eltiltás után top formában visszatérni az elkapók, pláne nem úgy, hogy már újoncként is csak limitált szerepet kaptak és azon sem teljesítettek különösebben jól. Nem mondom, hogy nagyon meglepne, ha 11 mérkőzésen összeszedne 700+ yardot, az egy nagyon jó indikátor lenne a jövőre nézve, de ez még nem breakout szint (ennél relevánsan többet pedig csak All-Pro teljesítménnyel lehetne összehozni, ami nem tűnik reálisnak).

Az offense-ben így nem maradt olyan jelölt, aki nem újonc (bár Gibbs és LaPorta csinálhat nagyon szép dolgokat majd), így a védelemből hozok egy jelöltet. Sokan Aidan Hutchinsont várják breakoutnak, de a tavalyi 53 nyomásgyakorlása és 11 sackje után ez a kérdés már eldőlt, így az esetében csak az a kérdés, hogy másodévesként sikerül-e kiharcolni a szupersztár státuszt vagy marad a Pro Bowl közeli szinten. A túloldalán viszont óriási a kérdőjel: a fizetése alapján Charles Harris vagy Romeo Okwara lesz a kezdő, plusz ott van Julian Okwara és a tavaly második körös Josh Paschal is. Ember tehát van bőven, de szerintem James Houston a csapat a második legjobb pass rushere, akit legfeljebb az egyértelmű futójátékoknál hoznék le a pályáról. Tavaly mindössze 92 pass rush snapen 17 nyomásgyakorlást és nyolc sacket jegyzett, ráadásul ezekért meg is küzdött, nem csak ajándékba kapta őket. Ha valakiben, akkor benne tényleg látok egy kezdő kaliberű, átlagon felüli pass rushert.

Ki lehetne még?

Az offense már tavaly is nagyon rendben volt, a védelemben kell az extra teljesítmény és ott is van nagyobb esély egy-egy breakout játékosra. Ha Houston esetleg nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket, akkor a tavalyi harmadik körös Kerby Josephre tenném a pénzem. Már újoncként is korrekt teljesítményt nyújtott, a négy INT-jéből ráadásul három Aaron Rodgers ellen jött össze. Van még hová fejlődnie, a box közelében nem biztos, hogy sok haszon lenne belőle, de free safetyként minden esélye megvan, hogy a védelem vezére legyen.

Green Bay Packers

Ki lehet breakout játékos?

Új éra kezdődött Green Bayben, így aligha mondok újdonságot azzal, hogy az egész a korábbi első körös Jordan Love-on múlik. Ideális esetben ő lesz az új Aaron Rodgers, aki egy jövőbeli Hall of Famer mögött évekig padozva megoldja a Packers QB-gondjait a következő 10-15 évre. A párhuzam már csak azért is megállja a helyét, mert Rodgershez hasonlóan ő is három évig volt csere, és a veterán klasszishoz hasonlóan (329 yard, egy TD, egy INT) ő sem igazán kapott lehetőséget (606 yard, három TD, három INT).

A Jordan Love helyzet – hogyan tovább, mik a Packers opciói?

Nagyon kicsi mintával kell tehát dolgoznunk és lehetetlen biztosat mondani Love idei teljesítményével kapcsolatban. Én a pesszimistábbak közé tartozom (aki optimizmusra vágyik, annak a fentebb linkelt cikket tudom ajánlani), ugyanis az elmúlt négy évben nagyon kevés pozitív riport érkezett Love-val kapcsolatban a csapathoz közeli forrásoktól (legutóbb épp a csapat éves Family Night edzésén volt teljesen középszerű). A jelenlegi tudásunk szerint nem a páratlan tehetségével érdemelte ki a kezdő pozíciót, hanem leginkább annak köszönheti, hogy Rodgers és a Packers között végérvényesen megromlott a kapcsolat és a felek csak abban értettek egyet, hogy külön úton kell folytatniuk. Emellett az egyetemen sem volt lenyűgöző, szóval még abban is nehezen lehet bízni, hogy majd visszatér valamilyen korábbi csúcsformához.

Mindezek ellenére a lehetőség számára abszolút adott a kiteljesedésre. A támadófal előtte nagyon jó lesz, a futójáték is működni fog, Christian Watson személyében pedig van egy átlagon felüli elkapója, de a többi másodéves és az idei újoncok is sokat tehetnek hozzá a teljesítményéhez. A rendszer is rendben van, sok hiányossága el lesz fedve, valószínűleg nem fog katasztrófának tűnni. Hogy ez elég lesz-e egy breakout évhez? – Rodgers 63,6 százalékos pontossággal, 4038 yarddal, 28 TD-vel és 13 INT-vel kezdett élete első kezdő szezonjában.

Ki lehetne még?

Love egyértelműen a legfontosabb breakout jelölt a Packersben, de ha biztosra akarunk menni, akkor inkább a már említett Watsonban érdemes bizakodni. A tavalyi második körös játékos elég gyengén kezdett, a 10. héttől kezdve viszont háromszor is átlépte a 100 yardos határt (a szezon utolsó nyolc fordulójában 523 yardot gyűjtött, ami egy teljes szezonra levetítve 1111 yardot jelentene) és hét TD került a neve mellé. Persze ehhez kellett Aaron Rodgers is, de hacsak nem lesz teljesen vállalhatatlan Love, akkor jó esély van arra, hogy Watson berobbanjon a köztudatba.

Minnesota Vikings

Ki lehet breakout játékos?

A Vikings belekezdett egy kisebb újjáépítésbe, aminek főleg a védelem látta kárát. Emiatt több eddig csak epizódszerepet kapó játékos is több lehetőséget fog kapni a bizonyításra, de én egyik fiatalban sem látok óriási potenciált. Ellenben van egy veterán, aki a pályán a szörnyeteg, de az én mércém alapján még mindig bust kategória – hátha most végre sikerül neki az áttörés.

Marcus Davenport 2018-ban a Saints 1/14-ese volt, ráadásul a csapat még egy extra első kört is feláldozott érte. A pályán nyújtott teljesítményére nem is lehet panasz, futás ellen és pass rush-ban is kiváló, viszont öt év alatt csak 2250 snap került a lábába és soha nem volt 533 snapnél többet a pályán. Mindez a számain is meglátszik: a legjobb idényében 51 nyomásgyakorlás került a neve mellé és még soha nem volt két számjegyű sackje (öt év alatt csak 21,5-öt gyűjtött), tavaly ráadásul csak egy zsákolás került a neve mellé. Ennél ő egyértelműen jobb játékos, de a teste eddig megakadályozta, hogy ez a pályán is látható legyen – ha végre egyszer egészséges tud maradni és végigjátssza a szezont, akkor azt Pro Bowl szinten fogja 10+ sackkel.

Ki lehetne még?

Dalvin Cook helyét Alexander Mattison veszi át a Vikings kezdőjében, a 25 éves futó karrierje során most először kap vezérszerepet a támadósorban. A korábbi harmadik körös támadó eddigi karrierje során 410 kísérletből 1693 yardot és 11 TD-t szerzett a földön (4,1 yardos átlag), illetve 72 elkapásból 538 yard és három TD került a neve mellé. Csereként és beugróként már bizonyított, és ha nem is feltétlenül van annyi benne, mint egy prime Cookban, de egy 1000+ yardos szezon bőven reális.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!