Connect with us

Minden ami NFL

Breakout játékosok 2023 – NFC West

Az NFC West elég felemás állapotban van, ahol elég nehéz igazán jó breakout jelölt játékosokat találni. A 49ers és részben a Seahawks egy veteránokkal teletűzdelt, Super Bowl- és rájátszás-esélyes csapat, míg a Rams és a Cardinals kezdőjét felsorolni is nehéz, így önmagához képest szinte mindenki breakout jelölt.

Arizona Cardinals

Ki lehet breakout játékos?

A Cardinals az 1/1-es pick egyik fő várományosa. Ennek egyik fő oka a védelem, ahol Budda Bakert leszámítva nem igazán van jó játékos, rajta kívül minden kezdő leginkább csereszintet képvisel. Van pár tavalyi második napos játékos, akiben lehet némi potenciál (a védőfalember Cameron Thomas vagy Myjai Sanders), de pénzt egyikükre sem tennék. A corner Marco Wilsonban sem látom, hogy harmadik évére beérne, újoncot pedig nem akarok mondani, így leginkább Isaiah Simmonsban lehet bízni. A házat az ő berobbanására sem tenném fel, de az első körös mivolta és az alapvető tehetsége alapján benne legalább elméletben megvan a lehetőség ahhoz, hogy jó legyen.

A 2021-ben 1/8-as Simmons egy főleg linebacker poszton bevethető svájci bicskaként érkezett. Ebből végül semmi nem lett, sőt jobb híján már posztot is kénytelen volt vállalni: tavaly a 897 snapjéből 409-en volt slot corner, illetve még volt 81 snapje a szélen és safetyként. Ez a szerep egyébként jobban is állt neki és a megfelelő közegben lehet belőle egy slot corner, akit akár a futókra és a tight endekre is rá lehet állítani, de emellett mély safetyben is próbálkoznak vele. Ráadásul az ötödik éves opcióját nem hívták le, így extrém motiváltan fog pályára lépni egy jövő évi új szerződés reményében.

Ki lehetne még?

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

A jobb opciók közül még talán a 2021-ben 1/16-os Zaven Collinsban lehet némi ráció. Egyelőre Simmonshoz hasonlóan ő is bust, ráadásul nincsenek olyan jó coverage skilljei, miközben futás ellen gyenge, rosszul szerel és pass rush-ban is közepes. Mellette szól ugyanakkor, hogy a linebackereknek bőven kell idő az akklimatizációhoz, Simmons is harmadik évére kezdett életjeleket mutatni és talán Collinsból is előjöhet végre valami (főleg úgy, hogy idén jó eséllyel OLB/Edge lesz, ami talán a leginkább testhezálló szerepkör a számára). Ha pedig egyik linebackernek sem sikerül a szintlépés, akkor a 2021-ben 2.körös Rondale Moore-nak lehet még szurkolni. Két év alatt csak 849 yard és két TD került a neve mellé, de a WR-sor nagyon vékony DeAndre Hopkins távozása óta, így sok lehetőséget kaphat, ami mindig jó indikátora egy breakout szezonnak.

Los Angeles Rams

Ki lehet breakout játékos?

Félelmetes változáson ment át a Rams rostere, csak nyomokban tartalmazza a 2021-ben bajnokságot nyerő állományt. A védelem Aaron Donaldot leszámítva effektíve tele van no-name játékosokkal, a legelvakultabb szurkolóknak is nehéz lenne mondjuk a kezdő secondaryt felsorolni, de a front7 sem néz ki jobban. Ebből a felhozatalból talán a 2021-ben harmadik körös Ernest Jonesban lehet a leginkább bízni. Tavaly 723 snapet volt a pályán, amihez hasonló mennyiséggel a többi kezdő közül senki sem rendelkezik, ráadásul Aaron Donald mellett konkrétan rangidősnek számít.

Újoncként nem volt olyan sok szerepe, de már akkor is mutatott biztató jeleket, mára pedig egy kiváló két downos linebackerré vált. Ez ugyanakkor nem egy olyan óriási eredmény, pláne hogy Bobby Wagner mellett elég egyszerű volt a dolga. Most vezérként (jó eséllyel az ő fülére mondják majd be a védelem játékait) és a front7 második legjobb játékosaként kell majd helytállnia. Mindezt úgy, hogy coverage-ben elég inkonzisztens, ami soha nem előny, de sokat lesz a pályán, újoncként nem volt teljesen reménytelen ezen a téren sem és amúgy is harmadik-negyedik évére ér be a legtöbb LB.

Ki lehetne még?

Nem igazán van olyan játékos, akit jó szívvel mondanék, mint potenciális breakout jelölt – legalábbis olyan nincs, akiben komolyan hiszek is. Az offense-ben Van Jeffersonnak egyszer már majdnem volt egy breakout éve, 2021-ben 802 yardot szerzett az alapszakaszban hat TD-vel. Tavaly sérülés miatt nem volt sokat a pályán, de idén egyértelműen második számú lesz Cooper Kupp mögött, korábbi második körösként pedig bőven van benne annyi tehetség, hogy egy 1000+ yardos idénnyel berobbanjon a köztudatba (és az ő szerződése is lejár, ami külön motiváció). Rajta kívül a 2021-ben második körös Tutu Atwell lehet még érdekes, aki egyelőre óriási bust, de nemrég jó riportok érkeztek róla. Ha bírja a teste és bejön az optimizmus, akkor egy izgalmas 2-3. számú opció lehet Los Angelesben.

San Francisco 49ers

Ki lehet breakout játékos?

A liga egyik legerősebb kezdőjében nehéz olyan játékosokat találni, akiknek egyáltalán van még bizonyítanivalójuk. Konkrétan gyengepontot is nehéz találni itt, nemhogy olyat, akinek még esetleg bizonyítania kellene, így jobb híján Brock Purdy mellé teszem le a voksom. Tartom magam ahhoz, hogy egy jó év még semmire sem garancia egy irányító esetében, és bár elismerem Mr. Irrelevant tavalyi teljesítményét, egyelőre még nem győzött meg maradéktalanul, hogy franchise irányító (legalább top 16-os).

Mennyivel van előrébb a 49ers Brock Purdyvel?

Purdynek alapvetően elég sok limitációja van és tavaly is sokkal inkább a rendszer volt körülötte nagyon jó, mintsem ő jelentett volna komoly előrelépést Jimmy Garoppolóhoz képest (lásd a fentebb linkelt cikk). Alapvetően nem is várom azt tőle, hogy idén majd úgy robban be, hogy top 10-es teljesítményt hoz és a hátán viszi majd a csapatot, ellenben az reális elvárás lehet, hogy ismét hozzon egy magabiztos áltagon felüli teljesítményt, amire a csapat hosszabb távon (legalább az újonc idényének végéig) nyugodtan építhet.

Ki lehetne még?

Nincs igazán jó második opció. A skill személyzet tele van Pro Bowler és All-Pro kaliberű játékosokkal, a védelemben pedig mindössze az ötödik körös corner Deommodore Lenoirnak és a tavalyi második körös pass rusher Drake Jacksonnak nem volt még breakout éve. A támadósorban is mindössze a 2021-ben második körös guard Aaron Banks és a tavalyi negyedik körös Spencer Burfordnak van reális esélye szintet lépni, de az eddig látottak alapján nehéz tőlük izgalomba jönni. Meglepne, ha bármelyiküknek sikerülne egy breakout szintű szintlépés, vagyis hogy saját erőből beverekedjék magukat a Pro Bowl közeli szinthez, bár Jacksonnak azért lehetnek jó számai úgy, hogy az ellenfelek támadófala kénytelen lesz a Bosa-Armstead-Hargrave hármasra koncentrálni minden erejét.

Seattle Seahawks

Ki lehet breakout játékos?

A Seahawks sok szempontból hasonlít a 49ersre, annyi különbséggel, hogy míg a csoportrivális kezdői a breakout évük után a posztjuk krémjébe kerültek, addig seattle-i veteránok nagy része leginkább azt bizonyította, hogy nincs bennük sok. Az egyértelmű sztárjátékosokon és töltelék veteránokon kívül így alig találni olyan játékost a kezdőben, akiben van potenciál a szintlépésre. Talán a legjobb opció a tavalyi 1/9-es Charles Cross, aki már újoncként is abszolút korrekt szintet hozott, az OT-k pedig a második-harmadik évükre szokták felvenni a nagyok ritmusát, így várható tőle egy komolyabb előrelépés idén.

Ki lehetne még?

A pass rusher Uchenna Nwosu (61 nyomásgyakorlás és 10 sack) és a tavaly ötödik körös Tariq Woolen már újoncként breakoutolt (70-es engedett passer rating, hat INT), így az esetükben inkább az a kérdés, hogy a simán jó szintről sikerül-e a sztárságba való átmenet. Rajtuk kívül talán az idén negyedéves Jordyn Brookstól lehet várni egy ugrást, a linebackerek gyakran tartanak karrierévet az újonc szerződésük utolsó évében. Nagy tételben azért ne fogadjunk erre, mert bár a 2020-ban első körös LB nem lett óriási bust, mert futás ellen vállalható, de nem véletlenül nem hívták le az ötödik éves opcióját – Seattle-ben sem számítanak csodára.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!