Connect with us

Összefoglaló

A Lions legyőzte a címvédő Chiefst!

Nagyon sokan vártak/várnak jó szezont a Lionstől, az NFL pedig rögtön az első fordulóban próbára tette a csapatot a címvédő Chiefs ellen. A szórakoztató és látványos pontháború viszont elmaradt, a támadósorok mindkét oldalon csődöt mondtak, a védelmek csatáját pedig meglepetésre a Lions nyerte.

Jared Goffék kezdték a meccset, de nem sok köszönet volt belőle. Chris Jones hiányában nem tűnt rossz ötletnek erőltetni a futójátékot, az első játék az is volt, ráadásul rögtön 7-8 yardot sikerült haladni. Ezen fellelkesülve gyorsan jött is két passz nulla yardért, vagyis a liga egyik legjobbjának várt detroiti támadósor 3&outtal kezdte az idényt. Erre a Travis Kelce nélküli Chiefs is egy gyors punttal válaszolt, amire a Lions kontrázott egy 3&outtal. Vagy hát majdnem, Dan Campbell ugyanis mélyen a saját térfelén behívott egy fake puntot, ami sikerült is, a lendület pedig továbbvitte a csapatot és egy Amon-Ra St. Brown TD-vel a Lions végül megszerezte a vezetést.

Meglepő módon kvázi ennyi volt a Lions támadósor értékelhető része. Az első félidő hátralévő bő 15 percében többnyire 3&outok és egy fumble jött össze, illetve volt egy rendhagyó kvázi two minute támadás (30 másodperc, két időkérés), ahol Jared Goff szigorúan csak 5 yardosokat passzolt középre, hogy mindenképp lepörögjön az óra (ami nem tudott pörögni, mert a Lions mindig időt kért). Nem is lett az egészből semmi, de a legszebb a végén a nem Hail Mary volt, pedig három másodperccel a félidő vége előtt igazán nem került volna semmibe megpróbálni, ha már fennmaradt az offense.

A Detroit offense félidős teljesítménye tehát hét pont és egy turnover volt, ami az előzetes várakozásokhoz képest óriási csalódás volt. A támadófal nem igazán tudott mit kezdeni a szimulált nyomásokkal és blitzekkel, ráadásul futáshoz sem tudott blokkolni, mintha tavaly óta elfelejtettek volna játszani. Amon-Ra-t leszámítva az elkapók szinte használhatatlanok, azt meg ki kell vágni, aki komolyan gondolta, hogy a járókeretes Marvin Jones nemcsak hogy kezdhet, de kulcsszituációkban őt kell célba venni. Jared Goff is hozta a szokásos középszer teljesítményt, önállóan, a rendszeren kívül semmire nem képes, ma ráadásul pár tényleg szép középre menő passzon kívül még azt sem tudta kihozni, ami benne volt az offense-ben.

A Chiefs első félideje sem volt sokkal jobb a támadósort nézve. A 20 millióért igazolt Jawaan Taylor nagyon gyengén játszott a támadófal jobb szélén, de a többiek is a tudásuk alatt teljesítettek. A Lions védőfal képes volt dominálni, ami meglepő, de mivel Patrick Mahomes még mindig egy zseni, így két TD-drive-ot azért csak összehozott a Chiefs. A regnáló MVP-nek több gyönyörű menekülése volt, folyamatosan oldotta meg a harmadik kísérleteket, ég és föld volt Goffhoz képest. Ugyanakkor nagyon látszik, hogy Kelce-n kívül nincs minőségi skill játékos a csapatban. Az elkapók nem tudnak szeparálódni, ami soha nem szerencsés, viszont mint kiderült, az elkapásokkal is probléma van, nem egy drive halt el egy csúnya droppon.

A szünetben tehát 14-7-re vezetett a Chiefs, ráadásul Mahomesék kezdték a második félidőt. Az offense viszont továbbra sem tudott felpörögni, sőt még visszább is esett. Az irányítóval nem volt probléma, már-már Aaron Rodgers szinten javította fel az amúgy gyengén teljesítő támadófalat, a labdái is pontosak voltak (volt egy elejtett pickje 3&20-ra a negyedik negyed végén hátrányban, de ez benne van) és lábon is csinált meg játékokat. Az elkapói viszont mintha direkt ellene fogadtak volna – a második félidőben ha nem volt legalább hat elejtett labda Chiefs támadótól, akkor egy sem. Az első számú elkapónak szánt Kadarius Toney konkrétan mintha a Lions beépített embere lett volna: először egy tökéletesen megdobott könnyű passzt ejtett el, ami az újonc DB Brian Branch kezében landolt, aki így pick-sixet szerzett (ez volt Mahomes első INT-je karrierje során az első fordulóban), majd 21-20-as hátrányban támadva a negyedik negyedben ejtett el egy passzt, amivel mezőnygól-távolságba került volna a Chiefs.

A rengeteg dropnak is köszönhetően a Chiefs offense csak két mezőnygólt tudott feltenni a táblára, így a Lionsnek a szintén nulla támadójáték ellenére is volt esélye a győzelemre. Három punttal végződő (ebből kettő 3&out) támadás után sikerült összerakni egy jó drive-ot, amit az idén igazolt David Montgomery váltott egy szép brusztolós TD-re. 21-20-ra mentek a vendégek hét perccel a mérkőzés vége előtt. Mahomes életét viszont továbbra is megkeserítették az elkapói, a trükkös játékok sem jöttek a másodvonalas játékosokkal, így egy 3&out és egy turnover on downs után (4&25-re) a Lions egyetlen first downra volt a győzelemtől. Ez végül három futásból összejött, a maradék bő másfél percet pedig már lefuttatta a csapat és behúzta a mérkőzést.

A Chiefs szempontjából mindenképp pozitívum, hogy Chris Jones nélkül nem omlott össze a védelem. Persze ebben a Lions támadói is szerepet játszottak, de összességében teljesen korrekt volt az egység így is (ezzel együtt azért szerencsésebb lenne, ha Jones megkapná a pénzét és visszatérne a pályára). A támadósor viszont teljes kudarc volt. Nyilván nem lesz mindig 6-8 drop a meccsen, de egyértelmű, hogy Kelce nélkül ez nem lesz top offense, bármit is talál ki Reid és bármennyire jó is Mahomes. Ha van valahol eladó elkapó, akkor nagyon érdemes lenne beruházni rá.

A Lions részéről a támadósor érthetetlenül rossz volt. Gofftól nem lehet sokat várni, de a támadófal még a legrosszabb rémálmomban is jobb volt ennél. A 3,5 yardos futásonkénti átlag a tavalyi mércével felfoghatatlan, de az sem volt megszokott, hogy az irányító állandón nyomás alatt játsszon és folyton ott legyen egy védő az arcában (volt pár leütött labdája és nem egyszer kellett ki- vagy a földre dobnia a játékszert). Ha ez így marad, akkor az egy szem Amon-Ra és az amúgy elég jól bemutatkozó Jahmyr Gibbs nagyon kevés lesz a boldogsághoz. Emellett az edzői döntések sem voltak a legjobbak. Milyen logika mentén hív be valaki trükkös puntot a saját red zone-jában és nem megy neki az ellenfél 40 yardosáról a negyedik és rövidnek? Mióta jobb a 2&2 mint az 1&10 három yarddal hátrébb? Ellenben a védelem meglepően jó volt, főleg a fal, bár ha korrektek akarunk lenni, akkor ez a teljesítmény sokkal inkább múlt a Chiefs elkapóin, mint a védőkön. Viszont ha összekapja magát a támadósor, akkor erre a defense-re már lehet építeni.

Detroit Lions @ Kansas City Chiefs 21-20

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!