Connect with us

Prémium cikkek

Nick Bosa jobb szerződést kapott, mint Josh Allen vagy Patrick Mahomes

Nick Bosa a liga egyik legjobb védője, aminek idén meg is lett az eredménye: egy 5 éves, 170 millió dolláros szerződést kapott (évi 34 millió dollár), ami a QB-k között is tisztességes lenne. Mit tisztességes: a szerződés legrelevánsabb éveiben több pénzt fog keresni, mint Josh Allen vagy Patrick Mahomes az ő helyzetében!

A 25 éves Bosa 2019-ben 1/2-esként került a 49ershöz. A második idényét sérülés miatt kihagyta, a maradék három évben pedig 288-szor generált nyomást és 54 sacket szerzett a rájátszással együtt, ami konkrétan nevetségesen sok – még egy könnyűre állított Maddenben sem egyszerű ilyen számokat hozni. Már tavaly meg lehetett volna kínálni egy top szerződéssel, de a 49ers nem akarta elkapkodni a dolgot, amire a pass rusher egy elit szezonnal és Év Védője címmel reagált, így már csak az volt a kérdés, hogy mennyit fog ráverni nemhogy a poszton legjobban kereső TJ Wattra, de a védők között abszolút csúcstartó Aaron Donaldra. Mint kiderült, sokkal.

Nagyítás a képre kattintva

Bosa kapásból kapott egy 50 millió dolláros aláírási bónuszt, ami a negyedik legtöbb valaha, csak három irányító, Lamar Jackson, Dak Prescott és Matthew Stafford kapott ennél többet. A 49ers emellett garantálta a 2023-as, a 2024-es és a 2025-ös alapfizetését, illetve adott neki egy teljesen garantált opciós bónuszt 2024-re és 2025-re. Ilyen alacsony alapfizetést és ennyi opciós bónuszt csak irányítóknál szoktunk látni és a 100 százalékos elköteleződést szimbolizálja.

Az opciós bónusz a lehívásakor aláírási bónusszá alakul át, vagyis a következő öt évre le lehet osztani. Ezzel jócskán le lehet csökkenteni a játékos cap hitjét, cserébe viszont később sokkal nehezebb lesz megszabadulni tőle. Persze a garantált alapfizetést is át lehet alakítani aláírási bónusszá, szóval technikailag nem nyert ezzel semmit sem a csapat, sem Bosa, viszont ezt az opciós bónusszal ellentétben nem kötelező meglépni.

Ha a csapat kibírja az alapfizetés módosítása nélkül, akkor a magas garantált alapfizetéssel rendelkező játékostól hamarabb meg tud szabadulni szükség esetén, mint a magas opciós bónusszal rendelkezőtől. A 49ersnél viszont ez szóba sem jöhet (Bosa akkor is minden opciós pénzt megkap, ha nem hívják le az opciót, amire nulla az esély), a pass rusher tehát minimum három, de inkább négy évre be van biztosítva, a szerződése pedig így fog kinézni:

Nagyítás a képre kattintva

Emellett fontos kiemelni, hogy a 2026-os alapfizetése már 2025-ben garantálttá válik, vagyis ez egy 4+1+1 éves szerződés, Bosa pedig szinte biztosan meg fog keresni 120 millió dollárt a következő négy évben. Persze a 49ers meg tudja spórolni a 2026-is alapfizetés kifizetését akkor, ha már 2025-ben kivágja Bosát, de annak egy 72 millió dolláros cap hit lenne az eredménye, a védő pedig két év alatt 98 millióval lenne gazdagabb – szóval ennek az esélye pontosan nulla. (Bosa 2025-ös opciós bónuszából egyébként csak 20 millió dollár a garantált, de a maradék 9+ millió már 2024-ben garantálttá válik. Ha ezt is meg akarná spórolni a 49ers, akkor egy év után kellene kivágnia, ami azt jelentené, hogy egyetlen szezonért fizetett ki 88 milliót.)

Bosa tehát a 2027-es idényig elküldhetetlen. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy brutálisan rávert a többi védőre, teljesen másik ligába került:

Nagyítás a képre kattintva

A szerződése első három évében még Aaron Donaldnál is többet fog keresni, TJ Wattra 18-, a testvérére 20 milliót, Myles Garrettre pedig 36 milliót fog ráverni (persze Garrett Bosához képest egy évvel hamarabb kapott szerződést, de mint látjuk, nem mindig éri meg anyagilag hamarabb hosszabbítani, Nick minden dollárt kamatostól vissza fog keresni). Az éves átlagot nézve is a többi pass rusher fölé nő Bosa (nem is kicsit), de még Donald új szerződésénél is jobbat kapott a 49erstől. (Mondjuk azt érdemes megjegyezni, hogy Donald a hosszabbítása előtt kapott egy 5 millió dolláros bónuszt az eredeti szerződése miatt – ha azt is számítjuk, akkor minimálisan, de még mindig ő a csúcstartó.)

Az abszurd az egészben azonban nem ez, hanem hogy Bosa a szerződése első három évében nem egy franchise irányítónál is jobban fog keresni. Ez 3,5 millióval több, mint amit Josh Allen keresett a hosszabbítása utáni első három idényben, de Patrick Mahomes például ez idő alatt csak 65 millió dollárt keresett (mostantól lesz csak fixen 40 millió fölötti a fizetése). Utóbbihoz képest tehát Bosa 34 millióval lesz gazdagabb, sőt ha a karrierjük első hét évét nézzük, akkor Nick 132 milliót fog keresni, míg Mahomes csak 120 milliót. Később persze lekörözi majd a védőt az NFL legjobb irányítója (aki brutálisan csapatbarát szerződést írt alá), de ez így is nagyon szép teljesítmény.

Nick Bosa beárazta a piacot, egy top edge mostantól nem fog 30 millió alatt aláírni.

 

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x