Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #2

A második forduló mindig az egyik legnehezebben megjósolható számomra. Mennyire ragaszkodunk a szezon előtti gondolatainkhoz? Mennyire hihetünk az első heti teljesítményeknek? Maguktól voltak jók/rosszak az adott csapatrészek vagy inkább az ellenfél miatt? Nem egyszerű igazságot tenni, épp ezért a tippelés is sokkal nehezebb.

Idén is tippelek minden (nem-TNF) mérkőzésre a fogadóirodák által meghatározott csapatok közti pontkülönbségre is, nem csak a sima győztesre. Emellé a magabiztosabb tippeket a végén külön kiemelem majd. A képeken a tippek továbbra is csak a győztesre vonatkoznak.

Jelmagyarázat: A hazai csapathoz illesztem a spreadet. Amennyiben ez negatív, akkor ekkora favorit a csapat és ha rájuk fogadok, az azt jelenti, hogy ennél több ponttal fognak nyerni. Ha a pluszos oldalt választom, az azt jelenti, hogy maximum annyival fog kikapni az adott csapat. 

19 órás sáv

Baltimore Ravens @ Cincinnati Bengals (-3,5)

Nagyon sajnálom, hogy már a második fordulóban ennyi sérülttel kell küzdenie a Ravensnek, mert így nem lesz ugyanaz ez a találkozó. Szerettem volna teljes erejében megnézni a Hollókat, de Marcus Williams, Marlon Humphrey, Ronnie Stanley és Tyler Linderbaum nélkül azért nem fog úgy kinézni a gárda, mint szeretnénk.

Pedig a Ravens védelem óriási problémákat tud okozni a Bengalsnak, hiszen Burrow-ék a 2,43 pontos szezonátlaguk helyett csak 1,8 pontot átlagoltak drive-onként a Baltimore elleni két meccsen. Múlt héten a Browns is rengeteg problémát okozott Burrow-éknak, ennél a teljesítménynél sikerességi ráta alapon tavaly csak a Jets volt rosszabb az egyik Pats elleni meccsükön. A Ravens mondjuk teljesen máshogy okoz gondokat, mint a Browns, rengeteg szimulált nyomással, sok rotálással hátul, nagyon jól össze tudják zavarni a Bengals irányítóját, aki ráadásul láthatóan még bajlódik a vádlisérülésével. Kíváncsi vagyok ki tudnak-e eszelni valami választ Cincyben.

Mert ha nem, akkor Lamar Jackson 6-1-es mérlege még tovább javul a Bengals ellen. Azt mondjuk tegyük hozzá, hogy hazaiak is tudnak nehézségeket okozni Lamarnak, tavaly szétblitzelték és nem voltak meg a válaszai a Ravens offense-nek. Most új a rendszer, ami még eléggé döcögött az első körben, itt is nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit sikerül kitalálniuk Lou Anarumóék ellen.

Ha egészséges lenne a Ravens, akkor rájuk tennék sima győztesként is, de nem azok, így átbillen a mérleg nyelve a Bengals oldalára. A field goalnál nagyobb spreadet viszont nem érzem, annál jobbnak tartom a Baltimore esélyeit.

Tipp: Ravens +3,5

Kansas City Chiefs @ Jacksonville Jaguars (+3,5)

A Chiefs nem kezdhet 0-2-val, igaz? Azért az meredek lenne. Részben ez áll a tippem mögött, részben pedig az, hogy vélhetően Kelce és Chris Jones is visszatér, ami elég sokat jelent a vendégeknek. Elvonatkoztatva attól, hogy egyébként a liga legjobb játékosai, még a matchup is nagyon kedvező a számukra. A Jaguars tight end védekezése kriminális volt tavaly, a belső támadófalában pedig a center és a jobb guard is sérüléssel küzd, tehát elég sebezhető lett ezen a részen az egység.

A Jaguars támadósorával egyébként kifejezetten elégedett voltam az első körben, nagyon jól fognak mutatni idén. Sőt, a védelemben is javulást láttam, a védőfal bárkinek okozhat problémákat, így a Chiefsnek is. Ha a KC nyert volna az első körben, akkor valószínűleg ellentétes lenne a spread tippem és a Jags szerintem szorosan tartaná, de így azt gondolom, simább győzelem lesz.

Tipp: Chiefs -3,5

Green Bay Packers @ Atlanta Falcons (-1,5)

A Falcons offense-ben csalódtunk az első fordulóban, a Packers támadósorán viszont kellemesen meglepődhetett az, aki azt hitte, hogy Matt LaFleur csak Aaron Rodgers miatt sikeres. A főedző viszont megmutatta, hogy ez egyáltalán nincs így, elővette minden trükkjét és megmutatta kreativitását, zsenialitását. Élmény volt nézni az offense-t, és Jordan Love is nagyon jól illett bele. Szerintem tovább folytatódik a jó offense teljesítményük, mert a Falcons sokat emberezős, könnyű boxos rendszere nem a legjobb formula ellenük – azon viszont aggódhatnak a Sajtfejek, hogy Christian Watson mellett Aaron Jones játéka is erősen kérdőjeles, és ezen el is bukhatják a találkozót.

A Falcons futójátéka nagy teszt elé állíthatja majd a Packers védelmét, de ha nem tudnak a line of scrimmage-en túlra passzolni, akkor megette a fene az egész támadósort. Számomra a Green Bay volt a meggyőzőbb az első héten, így rájuk teszek underdogként is, amiben leginkább a sérülések bizonytalanítanak el.

Tipp: Packers +1,5

Seattle Seahawks @ Detroit Lions (-4,5)

Ez a meccs is sokkal jobb lenne, ha mindenki egészséges lenne, tavaly is egy egészen parádés meccset vívtak egymás ellen a felek. A Seahawks tackle-krízise viszont rányomhatja a bélyegét a találkozóra. Cross és Lucas kiesése a Rams ellen is megtorpedózta a támadósort, és arra számítok, hogy ez most is így lesz – főleg hogy a Lions pass rush elég jól néz ki. Pedig az alapgondolatom az lenne, hogy a Lions nem annyira jó, hogy 2-0 legyen két ilyen ellenfél után, a Seahawks pedig nem olyan rossz, hogy 0-2 legyen, de egyszerűen nem tudok elmenni a Hawks tackle-helyzete mellett.

Tipp: Lions -4,5

Las Vegas Raiders @ Buffalo Bills (-8)

Ez a hétfői produktum elég csúnya volt Josh Allentől. A Raiders védelem viszont sokkal kisebb ellenállást fog tudni kifejteni, így talán Allen hősködését is visszább lehet venni majd egy fokozattal. A Bills pedig elég jó szokott lenni vereségek után: 2020 óta 9-3 a mérlegük ilyen helyzetben, ami a második legjobb arány az NFL-ben. Ráadásul átlag 10,9 ponttal nyerték meg ezeket a meccseket.

Ha a védelem nem is, a Raiders offense azért okozhat problémákat, mert ugyan a múlt heti 17 felrakott pont nem mutat túl fényesen, EPA-t tekintve a 4. legjobb volt a csapat, rendkívül hatékonyan haladtak, csak nagyon kevés drive volt a meccsen.

Aztán ha Allen megint hülye döntéseket hoz és ismét kikap a Bills, na akkor már hivatalosan is megkezdheti a pápa az aggódást, hogy egy klasszikust idézzek. Szerintem viszont magabiztosan behúzzák ezt.

Tipp: Bills -8

Los Angeles Chargers @ Tennessee Titans (+3)

A Dolphins offense (és a borzasztó Chargers defense) árnyékában kicsit elfelejtődött, hogy mennyire jó volt a Chargers offense az első héten: sikerességi rátában konkrétan vezették a ligát. Kellen Moore hatása egyből érződött, hiszen beindult a futójáték, ami tavaly a liga legrosszabbja volt, most meg azonnal 200+ yarddal nyitott. Erre azonban nem érdemes várni a 2. fordulóban, mivel a Titans rendkívül erős a futás ellen, így egy teljesen más Chargers offense-t láthatunk majd most. Végre eljöhet sokak kívánsága, hogy engedjék Herbertet mélyre passzolni, szerintem most erről lesz szó a gyengébb secondary ellen – már amennyiben a támadófal kibírja a nagy nyomást.

A túloldalon Ryan Tannehill múlt héten úgy tűnt, mint aki elfogyott karügyileg, keménységileg – borzalmasan játszott. Persze ez még csak egy meccs, de ha ez így folytatódik, akkor nem lenne meglepő, ha októberben leültetnék és jönne Malik Willis vagy Will Levis. Vrabel és a hazai underdog szerep mindig csábító választás, de nem tudok velük menni Herbertékkel szemben, főleg egy field goalnál kisebb spread esetén.

Tipp: Chargers -2,5

Indianapolis Colts @ Houston Texans (-1)

A liga tavalyi két legrosszabb támadósora, akik az első fordulóban kevesebb pontot átlagoltak támadássorozatonként, mint 2022-ben. Sőt, ennek a két csapatnak van a leghosszabb labdaeladós sorozata is 13 (Texans), illetve 12 (Colts) mérkőzéssel zsinórban. Ezzel gondolom nem hoztam meg senki kedvét a meccshez, de egyébként meg az újonc irányítókat mindig érdekes nézni.

Tippelni mondjuk gyakorlatilag lehetetlen, a két újonc irányító mellett két újonc főedző is van, még csak a második fordulóban vagyunk, fogalmunk sincs mit várjunk tőlük. Ez az a meccs, amire ha nem lenne muszáj, akkor biztos nem tippelnék semmit. Richardson szerint biztatóbb volt Stroudnál, de a Texans védelme meg jobban tetszett a Coltsénál, szóval legyen Houston! Viszont ha Tunsil nem játszik, akkor már a Coltsra átbillen a mérleg nyelve.

Tipp: Texans -1 Colts +1

Chicago Bears @ Tampa Bay Buccaneers (-2,5)

A Bears zsinórban 11 meccset vesztett el, ami a leghosszabb aktív sorozat a ligában. Ráadásul mindegyik meccsen kapott legalább 25 pontot a védelem, ami 2016 óta a leghosszabb, valaha pedig a második leghosszabb sorozat. Szóval a defense gyenge. Ami még hagyján, de a támadósor is katasztrófa. Fields lábai néha megmentik őket, de ha van egy szabad órátok, akkor nézzétek meg a korábbi NFL-irányító JT O’Sullivan alábbi videóját, aki majdhogynem hányni tudna ettől az offense-től felépítés, játékok felrajzolása stb. tekintetben.

Fields sem segít a történeten, a zsebben nem tud megfelelően mozogni, sokáig tartja a labdát, és emellé nagyon rövideket passzolt az első héten, ami a legrosszabb kombó, ami létezik. A pass protection nagyon nincs a helyén, ezt pedig Todd Bowles szét fogja szedni, a kreatív blitzeivel full összezavarja majd a Bears támadófalát. A Buccaneers offense sem egy világverő egység, de jelenleg a Bearst tenném 31. helyre egy Power Rankingben.

Tipp: Buccaneers -2,5

22 órás sáv

San Francisco 49ers @ Los Angeles Rams (+7,5)

Ez lesz a valaha volt első meccs egy 1/1-es és egy Mr. Irrelevant irányító között, ami jó kis trivia kérdés lehet majd a jövőben. Ugyan Matt Staffordnál nem nagyon volt jobb irányító az első körben és Sean McVay is lenyűgözött, hogy ennyire kevés tehetséggel ilyen jó támadósort össze tudott rakni, azért a 49ers védelme más kávéház lesz. Aminél még mindig nagyobb probléma, hogy a védelmet szét fogja szedni a 49ers támadósora, itt nem hiszem, hogy lesz megállás. A 49ers egyébként is oda-vissza verte a Ramst az utóbbi négy évben, Shanahannek 9-4 a mérlege McVay ellen (10-3 ha a spreadet vizsgáljuk), Purdyvel még nem kapott ki a csapat és vele 32,3 pontot átlagol az offense. Jobban tetszene a TD-n belüli spread, de szerintem Shanahanék simán behúzzák.

Tipp: 49ers -7,5

New York Jets @ Dallas Cowboys (-9)

Aaron Rodgers sérülése eléggé kiszívta az életet nem csak a Jetsből, de ebből a 22 órás sávból is. Ez egy rohadt jó meccs lehetett volna, erre most hatalmas favorit a Cowboys. Mondjuk meglep a touchdownnál nagyobb spread, mert a Jets védelem igazán elit és ez elég lehet, hogy bármilyen meccset szorosan tartsanak. Lehet megbánom ezt a kijelentésem és a tippem, amikor a Cowboys szintúgy elit védelme (nálam ez a két defense volt az 1-2. a szezon előtt, és ez nem változott azóta) ismét annyi touchdownt szerez, mint a Jets támadósora, ahogy az első fordulóban is történt, de szerintem lehet ez egy “csúnya” mérkőzés védelmi dominanciával. A Cowboys veresége persze meglepne, de szerintem nem húznak el úgy, mint a másik New York-i gárdától.

Tipp: Jets +9

Washington Commanders @ Denver Broncos (-3,5)

Ismét elsüthetem a statisztikát, hogy a Broncos 2000 óta hazai pályán az első két fordulóban 23-4-es mérleget tud felmutatni. Oké, múlt héten épp kikaptak a Raiderstől, de csak egy ponttal, és a támadósor egyébként jól működött, konkrétan a negyedik legjobb EPA-t hozták össze drive-onként és a 6. legjobb sikerességi rátát, csak hát alig voltak drive-jaik. A védelem mondjuk ugyanilyen rosszul teljesített a kevés engedett pont ellenére, hiszen a legmagasabb arányban csináltak ellenük first downokat. Ami még aggasztóbb, hogy a pass rush nem akart működni, a legalacsonyabb nyomásgyakorlási arányt tudták felmutatni.

Mindezzel együtt a Commanders nem épp egy bizalomgerjesztő győzelmen van túl a Cardinals ellen, ahol nagyon látványos volt, hogy Sam Howell rengeteg sacket fog magára húzni idén. Vajon a gyengének tűnő Broncos pass rush-t sikerül feljavítania ezzel? Valószínűleg igen, de a field goalnál nagyobb különbséget nem érzem a felek közt.

Tipp: Commanders +3,5

New York Giants @ Arizona Cardinals (+4)

A Giants hatalmas pofonba szaladt bele a Cowboys ellen, a Cardinals pedig kevéssel kapott csak ki a Commanderstől. Talán ezért csak 4 pont a spread, de én nagy visszarendeződést várok. Az arizonai támadósor nagyon gyenge volt múlt héten is és meglepne ennek ellenkezője most. A védelmük már jobb volt, de mivel a Giants nem kerül majd rögtön hatalmas hátrányba, így játszhatják a saját játékukat és fel fogják őrölni a hazaiakat. Én egy sima vendég győzelemre számítok.

Tipp: Giants -4

Sunday Night Football

Miami Dolphins @ New England Patriots (+2,5)

A Dolphins támadósor hozta az első forduló őrületét, azt csináltak a Chargersszel, amit akartak. Mike McDaniel egy zseni, nem véletlen tőle loptak a holtszezon során a legtöbben ötleteket. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a másik nagy koponya Bill Belichick mit fundál ki ellene vasárnap estére. Alapvetően ő is elsősorban emberezni akar, mint a Chargers, de ez nem biztos, hogy Hillék ellen jó ötlet lesz. McDaniel a modern védelmek ellen találta ki az újításait, ahol ha nem is embereznek, akkor is zone matchet alkalmaznak, ami egy idő után emberezéssé alakul át. Érdekes lesz nézni, hogy Belichick esetleg visszanyúl-e egy old school, a mai fociban alapvetően nem igazán működő spot drop rendszerhez, ahol úgy zónáznak a játékosok, hogy egy adott területre lépnek vissza és azt fedezik, onnan nem is mozdulnak el, még ha be is jön egy támadó a területükre.

A 7 játékai – Mike McDaniel zsenijével csattanós választ adott a Dolphins

A túloldalon Vic Fangio védelmét a földön szétszedte a Chargers, és itt lehet keresnivalója a Patriotsnak is. Erőltetni kell a futásokat Rhamondre Stevensonnal, mert ez lehet a hazaiak legnagyobb előnye a mérkőzésen. A másik a védőfalban keresendő, de ennek kiaknázásához az is kelleni fog, hogy a coverage elég időt biztosítson a pass rushereknek odaérni Tuához, ami nem lesz egyszerű feladat.

Szezon előtt is izgatottan vártam a Dolphinst, és ez csak tovább fokozódott az első hét után, szóval én rájuk teszek.

Tipp: Dolphins -2,5

Monday Night Football

New Orleans Saints @ Carolina Panthers (+3)

A Panthers nem volt valami meggyőző az első körben, támadóoldalon semmiképp. Bryce Young 2/12, 23 yard, 2 INT mutatót tudott felmutatni 10 yardnál hosszabb passzoknál, a sikeres passzkísérletei pedig átlag 2,7 yardot haladtak a levegőben (5. legrosszabb). Most stílusra egy ugyanolyan védelemmel találja szemben magát, ami nem valami jó előjel, főleg hogy a Saints back7 jobb is a Falconsénál.

Mindeközben a Saints offense teljesen rendben volt, Carr 8,8 yardot átlagolt a levegőben sikeres passzoknál (3. legmagasabb). Ezt vélhetően nem tartja majd fenn a szezonban, de azt biztos remélik, hogy a futójáték jobban be tud indulni, mint a Titans ellen – annál mondjuk csak jobb matchupok jönnek majd szembe. Amúgy is a Saints tűnt jobb csapatnak az első kör alapján, ráadásul a Panthersnél nem lesz Jaycee Horn, a két kezdő guard meg IR-en van, ami szintén nem segíti az esélyeiket.

Tipp: Saints -3

Cleveland Browns @ Pittsburgh Steelers (+2,5)

A Browns 20 éve nem verte meg idegenben a Steelerst és 30 éve nem kezdett 2-0-val. Nagyon durva sorozat ez, ami ellen mindig nehéz tippelnem. A két csapat első heti teljesítménye alapján egyértelműen a Browns tűnik jobbnak, de Tomlinnal sosem szabad leírni ezt a Steelerst.

Azt viszont egyelőre nem látom, hogy a hazai offense hogyan tud haladni, hiszen az egy dolog, hogy nem szereztek Matt Canada alatt sohasem 400 yardot (ez 49 meccs zsinórban, a második leghosszabb sorozat a Cardinalsé 16-tal, ebben az időszakban pedig 269 esetben fordult elő 400+ yardos mérkőzés egy csapattól), de ez a Browns defense félelmetes volt a Bengals ellen, nagyon jó volt őket nézni.

A túloldalon már érdekesebb a történet, hiszen a Steelers defense elég jó, TJ Watt pedig a harmadik napos újonc Dawand Jones ellen fog rohamozni, ami nem sok jót rejteget Deshaun Watsonnak. Ellenben a futásra ráfeküdhetnek, hiszen az első körben a futásaik negyede 10+ yardos volt, Cam Heyward nélkül pedig itt nagyot gyengült a pittsburgh-i védelem.

Csábító a Tomlin féle hazai underdogra tenni, de jobbnak gondolom ezt a Brownst és túl kicsi a spread, hogy ellenkezőt tippeljek.

Tipp: Browns -2,5

Magabiztosabb spread tippek

  • Giants -4
  • 49ers -7,5
  • Packers +1,5

Spread tippek múlt héten: 8-7
Spread tippek a szezonban: 8-7

Magabiztos tippek múlt héten: 4-1
Magabiztos tippek a szezonban: 4-1

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Patrik 11-5
  2. renningan 11-5
  3. balentin 9-7
  4. chester 9-7
  5. katonadani 9-7
  6. Támogatók 9-7
  7. alatriste 8-8
  8. Atreus 8-8
  9. Höri 8-8
  10. jarred 8-8
  11. kronikk 5-11

Oddsokkal kiigazított:

  1. renningan 19,9
  2. Patrik 19,79
  3. jarred 14,9
  4. chester 14,86
  5. Támogatók 14,39
  6. balentin 14,24
  7. katonadani 14,24
  8. alatriste 13,78
  9. atreus 12,95
  10. Höri 12,95
  11. kronikk 7,54

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!