Connect with us

Beharangozó

4 kérdés a Cowboys-Seahawks csütörtök esti rangadó elé

Két jelenleg playoff-helyen lévő, de az utóbbi hetekben eléggé ellentétes pályát leíró csapat nyitja a 13. fordulót. A Seahawks három vereségből érkezik, amiből kettő kiütés lett, míg a Cowboys három nagy különbségű győzelem után fogadja a seattle-ieket (még ha ezek a Giants, Panthers, Commanders trió ellen érkeztek is). 

Folytatódik a Cowboys hazai dominanciája?

A Cowboys egészen hihetetlen hazai pályán, hiszen egyetlen egyszer sem kaptak ki idén az AT&T Stadium gyepén, ráadásul átlagban 29 ponttal diadalmaskodtak, és minden egyes győzelmük 20+ pontos különbségű volt – ez utóbbira még nem volt példa az NFL történetében. A sorozatuk egyébként már 13 meccses, hiszen legutóbb a Buccaneers elleni tavalyi idénynyitón szenvedtek vereséget hazai pályán. A spreadet (ami most 8,5 a javukra) mind az öt hazai meccsükön hozták idén, ezzel ők az egyetlen veretlenek ilyen tekintetben otthon.

Mindemellett egész szezont tekintve is domináns a Cowboys (ha nem a 49ers jön szembe), a meccseiken született pontok 65,2%-át ők szerzik, ami a legmagasabb arány, emellett a snapjeik 36,9 százalékában 10+ pontos előnnyel rendelkeztek, ami szintén a legmagasabb arány az NFL-ben. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a Cowboys nem nyert még idén pozitív mérleggel álló csapat ellen – habár sok lehetőségük nem is volt, csak az Eagles és a 49ers jött szembe.

És hogy a Seahawksról is legyen szó ilyen aspektusban, az 5. heti bye weekjük óta 3-4 a mérlegük és mind a három idegenbeli meccsüket elvesztették, ráadásul nem is kevéssel, összesen 71-32 arányban. Oké, azt tegyük hozzá, hogy ez szinte kizárólag a Ravens érdeme, hiszen a Bengals és a Rams ellen összesen négy ponttal kaptak ki, szóval lehet ez az egész csak játék a számokkal. Az mindenesetre tagadhatatlan, hogy nincsenek jó formában Pete Carroll fiai, és az igazán komoly ellenfelek, mint a 49ers és a Ravens ellen még csak a lépést sem tudták tartani.

Tovább robog a Prescott-Lamb henger?

Dak Prescott a 49ers elleni meccs óta (vagy ha úgy nézzük annak kivételével) MVP-formában focizik idén. Az egész szezont tekintve jelenleg a 2. legjobb EPA/play alapon, neki van a 3. legtöbb touchdownja és a 6. legtöbb yardja. Az utóbbi öt hétben 17 touchdownt passzolt mindössze két interception mellett. A szezon elején még lehetett kicsit kritizálni a támadósort, hogy túlságosan sok rövid passzal operálnak és nem nyitják meg a pályát, vagy hogy az első számú elkapó CeeDee Lambet nem használják elég jól, vagy úgy összességében eléggé.

Na a 49ers meccs óta mindezek eltűntek. Azóta konkrétan az övé a legnagyobb átlagos passzmélység, a támadósor kinyílt és jönnek a középtávoli és mély passzok dögivel. CeeDee Lamb bevonására sem lehet panasz, hiszen azóta neki van a legtöbb elkapott yardja és a második legtöbb elkapott touchdownja a ligában, jól mozgatják előnyös helyzetekbe, direkt rá rajzolnak playeket – amiket eddig hiányoltunk. A 24 éves játékos All-Pro formában van.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy mellé fellépett Brandin Cooks is, akinek szintén megtalálták a helyét az offense-ben, és a tight end Jake Ferguson is egy abszolút hasznos játékos lett, főleg hogy Prescott imádja támadni a seameket. Így pedig lehengerlő lett ez a támadósor (és itt jegyezzük meg Mike McCarthy szerepét is ebben, akit szintén csak dicsérni lehet), amit senkinek sem lesz egyszerű megállítania.

A Seahawksnak sem, amely átlagosnak nevezhető a legtöbb mutató szerint, így bármennyire is imádom például az újonc Devon Witherspoont, aki szintén All-Pro formában játszik, azt gondolom nem fogják tudni tartani a lépést Prescottékkal.

Geno nagy nyomás alatt lesz, tud vele valamit kezdeni?

A túloldalon már eléggé hullámzó a támadósor. Ennek pedig a legnagyobb oka a támadófal részben sérülések miatti gyengélkedése. Már tavaly is megfigyelhető volt, hogy akkor került problémába a Seahawks offense, amikor kiesett két kezdő a falból. Genónak ugyanis a legnagyobb gyengesége az, hogy nyomás alatt jelentősen visszaesik a játéka – mindenkinek visszaesik persze, de neki nagyobb mértékben.

Ha nincs rajta nyomás és nyugodtan passzolhat a zsebből, akkor nagyon jól olvas, jó döntéseket hoz, agresszívan igyekszik nagy játékokat csinálni, és mindezt pontosan teszi. Azonban nyomás alatt ezek nagy része eltűnik. A probléma pedig az, hogy idén 40,1 százalékban volt nyomás alatt, ami az 5. legrosszabb a ligában. Ekkor 5,1 yardot átlagolt passzonként, ami a 27. helyre elég. És nyilván ha egy meccsen sokat vagy nyomás alatt, akkor az azokra a játékokra is kihat, amikor épp nincs azonnali nyomás. Máshogy kezeled a zsebet, máshogy működik a belső órád, és nem mellesleg más játékokat is kell hívni, hogy ezeket elkerüld. Így pedig a kezdő tackle-ök kiesése óta nagyon gyengélkedik a támadósor (még ha Cross vissza is tért már vagy egy hónapja). Az utóbbi hét fordulóban a 3. legalacsonyabb arányban szereznek touchdownt, a 3. legnagyobb arányban végződtek three-and-outtal a támadásaik, és a 3. legkisebb arányban oldják meg a harmadik kísérleteiket.

Az pedig nem valószínű, hogy ezen a meccsen sikerül nagyot előrelépni. A Cowboys ugyanis vezeti a ligát nyomásgyakorlásban (47,4%) és második sack rátában (10,2%). Micah Parsonsék jó eséllyel fel fogják falni a Seahawks támadófalát, hátul pedig az NFL-rekorder DaRon Bland és társai várják a Smith-hibákat, hogy lesújtsanak.

Ki kanyarodik rá jobban a nagyon nehéz hajrára?

Mindkét csapatnak fontos a találkozó, hiszen a Cowboysnak van még esélye utolérni az Eaglest. A Sasok most a 49ers ellen meccselnek, utána pedig jön az egymás elleni derbi, így adott esetben két hét múlva azonos mérleggel is állhatnának. A tiebreaker ugyan akkor még mindig az Eaglesnek kedvezne, de onnantól egy botlás és fordulhat a mérleg nyelve, így pedig akár az első kiemelés sem lehetetlen a dallasiaknak. A sorsolásuk mondjuk elég durva, hiszen a Seahawks és az Eagles után játszanak még a Bills, a Dolphins és a Lions ellen is, de ettől függetlenül még ott lebeghet előttük az első kiemelés és a hazai pálya a playoffra.

A Seahawks múlt héten kezdett bele a sorsolása nagyon durva részébe, hiszen 49ers-Cowboys-49ers-Eagles az ellenfelek sora ebben a négy hétben. Ha ezt 0-4-gyel hozzák le, akkor nagy bajba kerülnének a playoffot tekintve is, hiszen 6-8-as mérleggel kanyarodnának rá a könnyebbnek ígérkező utolsó pár meccsre (ahol azért a Steelers ellen még szintén megszenvedhetnek), innen meg már nehéz lenne megszerezni az egyik wild card helyet. Szóval legalább egy győzelem kellene ebből a négyesből, ahonnan egyet ugyebár már elbuktak.

Szerintem a Cowboys jelenleg egy polccal jobb csapat a Seahawksnál, hazai pályán meg aztán főleg jobb esélyeik vannak. Habár azt azért tegyük hozzá, hogy az utóbbi három dallasi találkozásukból kétszer nem tudtak 12 szerzett pont fölé sem menni. Ezt szerintem most megteszik, sőt lehet ilyen aránnyal nyerik a meccset.

Tipp: Cowboys -8,5

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!