Connect with us

Minden ami NFL

Challenge: Mennyből a pokolba – a Frank Reich kinevezés

A szezon előtt a Panthers tűnt a tavasz legnagyobb nyertesének: nemcsak, hogy kihúztak a legjobbnak gondolt irányítót, de sikerült egy elit edzői stábot összehozni QB-mágusokkal és minden téren kiváló szakemberekkel. Ehhez képest Frank Reich már nincs a csapat élén és számos asszisztens edző is lapátra került Carolinában. Mi ment ennyire félre?

Meg lehet köszönni a Coltsnak! – a Frank Reich kinevezés

A Panthers három éve egy brutális ajánlattal elhappolta Matt Rhule-t a Giants elől, amit akkor szinte mindenki zseniális lépésnek gondolt. Az egyetemről érkező szakember kiváló offense gurunak számított, ráadásul összerakott egy jól kinéző, modern felfogású edzői stábot – minden tökéletesnek tűnt. Azonban idővel kiderült, hogy egyrészt a profik között mégsem akkora mágus, másrészt a világon mindent is kontrollálni akart, így hamar a kivágás sorsárja jutott. Ilyen körülmények között érkezett Frank Reich idén tavasszal: egy a ligában már ezerszer bizonyított, modern- és támadó felfogású edző, aki ért az irányítókhoz és rá lehet bízni egy fiatal QB kinevelését. Ráadásul még egy All Star edzői gárdát is sikerült összeraknia Carolinában, egyszerűen tökéletesnek tűnt minden.

A Frank Reich kinevezés – eredeti értékelés: A

Reichtől nem volt nehéz elájulni. Játékosként is megjárta a ligát (irányítóként 1985-ben harmadik körös volt és egészen 1998-ig volt csereirányító az NFL-ben), de edzőként is nagyon komoly tapasztalattal rendelkezett. Igazi győztes kultúrából érkezett, Doug Pederson jobbkezeként óriási szerepe volt Carson Wentz és Nick Foles jó szereplésében és a Super Bowl megnyerésében. Az Eagles bajnoki címe után a Colts el is vitte főedzőnek (bár ehhez Josh McDaniels visszalépése is kellett), ahol Andrew Luckkal azonnal bejutott a rájátszásba, ráadásul még ott is sikerült nyernie egy meccset.

Egy higgadt, megfontolt, játékosbarát, modern felfogású, a támadósorokhoz nagyon értő főedzőnek tartotta a közvélemény, aki mindezek mellett nagyon tehetségesen rak össze irányítóbarát rendszereket. Rendkívül potensnek tűnt tehát a Colts az első éve után, azonban 2019-ben Andrew Luck bejelentette a visszavonulását, ami mindent megváltoztatott. Mert bár Reich továbbra is egy nagyon jó rendszert futtatott (különösen a futójáték volt parádés), de Jacoby Brissettel és Brian Hoyerrel nem jöttek az eredmények. Philip Riversszel aztán volt egy apró fellángolás, ám egy évvel később Carson Wentz már teljes csőd lett, majd Matt Ryan sem vált be, így Reich bűnbaknak kikiáltva 4,5 év és egy 40-33-1-es alapszakaszmérleggel a neve mellett lapátra került.

A főedző tehát leginkább a körülmények és mások ostobaságának áldozata lett. Persze ő is követett el hibákat, de összességében ő volt a legkisebb probléma Indianapolisban. Ezzel együtt szakmailag és emberileg is átlagon felüli edzőnek tartottuk, akit szeretnek a játékosai, aki tud jó stábokat összerakni (a Panthershez is érkezett a korábbi Colts és Lions főedző Jim Caldwell tanácsadónak, Josh McCown QB-edzőnek, illetve az Eagles, majd a Lions futóinak és a futójáték minőségének feljavításában óriási szerepet vállaló Duce Staley, valamint a Broncos védelméből elit egységet csináló Ejiro Evero) és bizonyítottan ért ahhoz, hogyan kell összhangba hozni a főedzői és például a támadóoldali szerepvállalását.

Mi ment félre?

Nagyjából minden, konkrét esszéket lehetne írni, miért nem működött semmi. Az egész éves szenvedést legalább öt fő ok köré lehetne csoportosítani.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
1990 HUF19 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
2990 HUF29 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
havonta
évente
4490 HUF44 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!