Connect with us

NCAA

Melyik csapatok juthatnak be az egyetemi futball rájátszásába? – 1. rész

Két héttel az alapszakasz vége előtt nyolcra fogyatkozott azoknak a csapatoknak a listája, akik reális eséllyel pályáznak a College Football Playoffra. Minden egyes Power 5 konferencia képviselteti magát az esélyesek között, óriási véghajrá várható az utolsó két fordulóban és a konferenciadöntőkben. Ebben a cikkben visszatekintünk az első négy kiemelt csapat szezonjára, és kiválasztjuk, hogy melyik volt az eddigi legértékesebb győzelmük. Ezen kívül megvizsgáljuk a gárdák erősségeit és gyengeségeit, valamint megpróbáljuk megjósolni, hogy melyik hátralévő mérkőzés bír a legnagyobb téttel az adott csapat számára.

Georgia Bulldogs (1., 10-0)

Legértékesebb győzelem: 30-21 a Missouri ellen

A kezdeti nehézségek ellenére a bajnoki címvédő az elmúlt hónapban elkapta a fonalat. Ékes példája a Bulldogs kitűnő formájának egy héttel ezelőtti győzelmük, amikor több mint 600 yardot pakoltak fel a szintén top 10-be rangsorolt Ole Miss Rebels gárdájának. Ugyanakkor a legfontosabb győzelmük mégsem a legutóbbi, hanem a két héttel ezelőtti skalp, amikor a jelenleg 9. kiemelt és kiváló szezont futó Missouri Tigerst sikerült két vállra fektetniük.

A Missouri ellen a csapat megmutatta a legnagyobb erejét, a bajnoki DNS-t. A gárda mindig tudja, hogy mikor kell bekapcsolni a turbó fokozatot. Akármikor hátrányba kerültek a mérkőzésen, azonnal TD-t szereztek és nem hagyták, hogy a Tigers föléjük kerekedjen. Az egész szezonban nagyon élesen jött ki a félidő után a pályára a Bulldogs, és a Tigers elleni győzelem során ugyanígy történt, 110-16 jelenleg a pontkülönbsége a csapatnak a harmadik negyedben. Ráadásul úgy tűnik, hogy tökéletesre sikerült a formaidőzítés a bajnoknál, az elmúlt három hétben volt a legmeggyőzőbb a szezonban a Georgia, így nem meglepő, hogy a bizottság a rangsor első helyére helyezte őket a héten.

A korábbi évekkel ellentétben a támadósorban inkább a passzjáték viszi a prímet, a legtöbb mutatóban top 10-ben állnak az országban, míg csak 38. helyen állnak a mérkőzésenként megtett futott yardokban. Az okokat elsősorban a támadófalban kell keresni, amely passzblokkolásban elit szinten teljesít, a PFF értékelése szerint a 2. legjobb passzblokkoló támadófallal rendelkezik az egész egyetemi ligában a Bulldogs.

Korábban már megénekeltem az elit belső duót, Tate Ratledge és Sedrick Van Pran elenyésző mértékben engednek nyomást középről. A sérülésből felépülő Amarius Mims tackle pedig még dobhat is az egység teljesítményén, a Rebels ellen 0 alkalommal helyeztek nyomást az Ole Miss védői Carson Beck irányítóra, aki a stabil pass protectionnek is köszönhetően folyamatos fejlődést mutat az idény során.

Elit támadófalak az idei NCAA szezonban + Lincoln Riley és a USC vesszőfutása

Brock Bowers felépülésével a támadósor legjobb játékosa is visszatér a kezdőbe, ezáltal még veszélyesebb lehet a Georgia. Futásblokkolásban ugyan elmarad a csapat a közvetlen élmezőnytől, de az Ole Miss ellen már a régen megszokott domináns teljesítménnyel rukkoltak elő, labdacipelésenként 9,4 yardot átlagolt az előző fordulóban a címvédő.

Gyengeségek

A védelem idén talán kevésbé kiemelkedő, mint a korábbi években. Továbbra is a pass rush visszafogott teljesítménye a legaggasztóbb, egy védőnek sincs még 4 sacknél több a neve mellett. Emellett a futás elleni védelem sem teljesít annyira magas szinten, mint korábban, valamint a vörös zónás védekezés sem annyira hatékony, 23 alkalomból 16 TD-t engedett a védelem, ami csak a 118. helyre elegendő országos szinten.

Legfontosabb hátralévő mérkőzés: Alabama (SEC döntő)

A Bulldogs az utolsó két alapszakasz mérkőzés eredményétől függetlenül már kvalifikálta magát a konferenciadöntőbe, ettől még azokat is kötelező behúzni. Az SEC döntőben a régi rivális Alabama Crimson Tide lesz a csapat ellenfele. Feltételezhetően az 1. kiemelt pozíciójából várhatja majd a mérkőzést a Georgia, és még az is elképzelhető, hogy egy esetleges vereség is beleférne a rájátszáshoz. Habár elnézve, hogy mennyi veretlen csapat lehet még konferenciagyőztes, mérget azért ne vegyünk erre.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
monthly
yearly
4,99 € (215 ₴)49,99 € (2150 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
monthly
yearly
7,99 € (350 ₴)79,99 € (3500 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
monthly
yearly
11,99 € (520 ₴)119,99 EUR (5200 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x