Connect with us

NCAA

Melyik csapatok juthatnak be az egyetemi futball rájátszásába? – 1. rész

Két héttel az alapszakasz vége előtt nyolcra fogyatkozott azoknak a csapatoknak a listája, akik reális eséllyel pályáznak a College Football Playoffra. Minden egyes Power 5 konferencia képviselteti magát az esélyesek között, óriási véghajrá várható az utolsó két fordulóban és a konferenciadöntőkben. Ebben a cikkben visszatekintünk az első négy kiemelt csapat szezonjára, és kiválasztjuk, hogy melyik volt az eddigi legértékesebb győzelmük. Ezen kívül megvizsgáljuk a gárdák erősségeit és gyengeségeit, valamint megpróbáljuk megjósolni, hogy melyik hátralévő mérkőzés bír a legnagyobb téttel az adott csapat számára.

Georgia Bulldogs (1., 10-0)

Legértékesebb győzelem: 30-21 a Missouri ellen

A kezdeti nehézségek ellenére a bajnoki címvédő az elmúlt hónapban elkapta a fonalat. Ékes példája a Bulldogs kitűnő formájának egy héttel ezelőtti győzelmük, amikor több mint 600 yardot pakoltak fel a szintén top 10-be rangsorolt Ole Miss Rebels gárdájának. Ugyanakkor a legfontosabb győzelmük mégsem a legutóbbi, hanem a két héttel ezelőtti skalp, amikor a jelenleg 9. kiemelt és kiváló szezont futó Missouri Tigerst sikerült két vállra fektetniük.

A Missouri ellen a csapat megmutatta a legnagyobb erejét, a bajnoki DNS-t. A gárda mindig tudja, hogy mikor kell bekapcsolni a turbó fokozatot. Akármikor hátrányba kerültek a mérkőzésen, azonnal TD-t szereztek és nem hagyták, hogy a Tigers föléjük kerekedjen. Az egész szezonban nagyon élesen jött ki a félidő után a pályára a Bulldogs, és a Tigers elleni győzelem során ugyanígy történt, 110-16 jelenleg a pontkülönbsége a csapatnak a harmadik negyedben. Ráadásul úgy tűnik, hogy tökéletesre sikerült a formaidőzítés a bajnoknál, az elmúlt három hétben volt a legmeggyőzőbb a szezonban a Georgia, így nem meglepő, hogy a bizottság a rangsor első helyére helyezte őket a héten.

A korábbi évekkel ellentétben a támadósorban inkább a passzjáték viszi a prímet, a legtöbb mutatóban top 10-ben állnak az országban, míg csak 38. helyen állnak a mérkőzésenként megtett futott yardokban. Az okokat elsősorban a támadófalban kell keresni, amely passzblokkolásban elit szinten teljesít, a PFF értékelése szerint a 2. legjobb passzblokkoló támadófallal rendelkezik az egész egyetemi ligában a Bulldogs.

Korábban már megénekeltem az elit belső duót, Tate Ratledge és Sedrick Van Pran elenyésző mértékben engednek nyomást középről. A sérülésből felépülő Amarius Mims tackle pedig még dobhat is az egység teljesítményén, a Rebels ellen 0 alkalommal helyeztek nyomást az Ole Miss védői Carson Beck irányítóra, aki a stabil pass protectionnek is köszönhetően folyamatos fejlődést mutat az idény során.

Elit támadófalak az idei NCAA szezonban + Lincoln Riley és a USC vesszőfutása

Brock Bowers felépülésével a támadósor legjobb játékosa is visszatér a kezdőbe, ezáltal még veszélyesebb lehet a Georgia. Futásblokkolásban ugyan elmarad a csapat a közvetlen élmezőnytől, de az Ole Miss ellen már a régen megszokott domináns teljesítménnyel rukkoltak elő, labdacipelésenként 9,4 yardot átlagolt az előző fordulóban a címvédő.

Gyengeségek

A védelem idén talán kevésbé kiemelkedő, mint a korábbi években. Továbbra is a pass rush visszafogott teljesítménye a legaggasztóbb, egy védőnek sincs még 4 sacknél több a neve mellett. Emellett a futás elleni védelem sem teljesít annyira magas szinten, mint korábban, valamint a vörös zónás védekezés sem annyira hatékony, 23 alkalomból 16 TD-t engedett a védelem, ami csak a 118. helyre elegendő országos szinten.

Legfontosabb hátralévő mérkőzés: Alabama (SEC döntő)

A Bulldogs az utolsó két alapszakasz mérkőzés eredményétől függetlenül már kvalifikálta magát a konferenciadöntőbe, ettől még azokat is kötelező behúzni. Az SEC döntőben a régi rivális Alabama Crimson Tide lesz a csapat ellenfele. Feltételezhetően az 1. kiemelt pozíciójából várhatja majd a mérkőzést a Georgia, és még az is elképzelhető, hogy egy esetleges vereség is beleférne a rájátszáshoz. Habár elnézve, hogy mennyi veretlen csapat lehet még konferenciagyőztes, mérget azért ne vegyünk erre.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
1990 HUF19 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
2990 HUF29 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
havonta
évente
4490 HUF44 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!