Connect with us

Összefoglaló

Simán nyert a Bills, a 49ers, a Jaguars és a Cowboys is

A nagyon izgalmas vasárnapi felhozatal közepette azért kaptunk elég sima kiütéseket is. Nagyon magabiztosan nyert a Bills, a 49ers, a Jaguars és a Cowboys is. 

New York Jets @ Buffalo Bills 6 – 32

A Jets idén egyszer már megverte a Buffalót hazai pályán Zach Wilsonnal, de egy évben kétszer ilyen bravúr azért sok lenne még ennek a sportnak is.

A találkozót az egyébként is csak a védelmére és speciális egységére támaszkodó Jets (az első fordulóban egy visszahordott punt révén nyerte az odavágót) rettenetesen kezdte. A kickoffnál Xavier Gipson kezéből kiütötték a labdát, így rögtön a red zone határáról jöhetett a Bills. Mivel azonban csupán kilenc yardot sikerült haladniuk, azt is hátrafelé, field goallal tudták csak nyitni a találkozót.

A tendencia megmaradt a félidő jó részére. A Bills el-eljutott az ellenfél térfelére, de a New Yorkiak védelme a red zone környékén semmit sem engedett. A védőfal odaért Allenre, a cornerek pedig 1-1 zászlót leszámítva végig tapadtak az elkapókra. További kétszer rúgott közelről Tyler Bass. Az áttörést egy Rasul Douglas pick utáni rövid pályán érte el a hazai csapat, James Cookot találta meg tök üresen Josh Allen, miután a keresztbe mozgó embertömegen nem tudta átverekedni magát CJ Mosley.

A Jets a második negyed végéhez közeledve 0 yardon állt és Robert Saleh elkeseredettségében már a punterét, Thomas Morsteadet bízta meg egy passzal egy fake rúgás után.

A fenti trükkös játék meghozta a lendületet, és a Jets 12 touchdown nélküli negyed végén végre megtörte a csendet. Zach Wilsonnak sikerült pár first down passz, hogy aztán a túloldalhoz hasonlóan itt is a running back Breece Hall elkapott touchdownjával zárkózzanak. A drive-hoz hozzátartozik, hogy egy-egy szerencsétlen ütközés után két Buffalo defensive back is kidőlt. Taron Johnsont csak az öltözőbe kellett bevinni, de Taylor Rappet azonnal a korházba szállították.

16-6-os félidővel mehettek a csapatok a szünetre, egy utolsó playes Hail Marry révén még Allen eladta a labdát, de nem teljesen jogos az ilyen picket a többi mellé számolni.

A Jets azonban hiába szerzett végre touchdownt, a védelem egy félidőig bírta összerakni magát a liga top3-as támadósora ellen. A Bills a harmadik negyedben eldöntötte a meccset, amikor az első két labdabirtoklásából is touchdownt értek el és olyan magaslatokba jutottak a pontszerzés terén amit a Jets ebben az állapotában képtelen meccselni. Khalil Shakir 81 yardos játékkal vette el minden megmaradt reményét a vendégeknek.

A meccs a második félidő jó részén már csak formalitás volt, a vendég védelem megtörése után már mindenki csak a találkozó végét várta. A harmadik negyed végén 29-6-nál köszönthettük a harmadik Jets passzoló játékost is Tim Boyle személyében. Wilson 7/15 81 yard, 1-1 touchdown-interception mutatóval szállt ki a meccsből, Boyle-nak csak pick jutott. A túl oldalon Josh Allen remekül játszott. 275 yard és három touchdown átadás az egy hail mary interception mellé. A futójáték is egész jól termelt az ellenfél erősségeihez képest és mind a találkozó érdemi részében, mind az órapörgetésnél sikerültek a first downok a földön is. Kiemelni nagyon nincs is kit, a legtöbb elkapással a tight end Kincaid zárt, de 50 yard alatt maradt ő is, Diggst egész meccsen jól vette el a Jets védelem és Shakir is csak a 81 yardos touchdownja miatt lépte át a 100-as határt. Akit meg kell említeni az a védelemből Leonard Floyd, aki két és fél sacket jegyzett a meccsen és folyton problémát jelentett a fal szélén.

A Bills kiesői mellett hozzátartozik a meccs krónikájához, hogy a Jets bal oldali tacke-je Mekhi Becton megsérült az első negyedben.

(alatriste)

Tampa Bay Buccaneers @ San Francisco 49ers 14-27

Sima hazainak tűnt, az is lett. A 49ers egy nagyon tiszta, a labda mindkét oldalán domináns játékkal hangolt a soron következő Seahawks-Eagles-Seahawks kihívásra, egyszerűen teljesen más ligában játszott, mint a Bucs.

Az első félidő még viszonylag szoros volt, a 49ers támadósorának nem nagyon ízlett a a Bucs még mindig elég jó, fizikális védelme. A futójáték nem volt olyan hatékony, mint ahogy hozzászoktunk, nem jöttek a nagy vagy trükkös játékok, Christian McCaffrey is csak 3,7 yardos átlaggal termelt, ráadásul Brock Purdy is nagy nyomás alatt játszott (a meccs végére négyszer is sackelték). Kellett Kyle Shanahannek egy kis idő, míg taktikát váltott és lapozott a playbookban, a passzjátékba behozott kreativitására és egyéni kvalitásokra pedig nem volt válasza a Tampa védelmének.

Egyrészt Purdy ma a jobbik énjét vette elő és nem csinált butaságot, másrészt óriási volt a tehetségbeli különbség a Brandon Aiyuk, George Kittle, Deebo Samuel, Christian McCaffrey négyes, illetve a komplett Bucs védelem között. Shanahan nem is bonyolította túl, csak a négy top skill playerének ment labda, akik összesen 21 elkapásból 333 yardot és három TD-t tettek be a közösbe egy félelmetes 15,9 yardos átlaggal. Valaki mindig üresen volt, Purdy kis túlzással el sem tudta hibázni őket, aminek egy tökéletes passer rating lett az eredménye (volt egy-két extra dobása is, amit szintén meg kell adni).

A védelem is nagyot ment. Baker Mayfield állandóan nyomás alatt játszott (négy sack és minimum négy QB hit), a Bucs mindössze 66 yardra volt képes a földön, a 11 leütött labdára pedig szavak sincsenek. A trade határidő előtt megszerzett Chase Young nagyon él Nick Bosa párjaként, most is volt mindkettőjüknek egy-egy sackje, a linebacker Fred Warner meg olyan jól játszik, mint Bobby Wagner vagy Luke Kuechly pályafutása csúcsán. Még a korábbi első körös bust Javon Kinlaw is elég jól játszott (egy korrekt csereszinten), tényleg minden összejött.

A Bucs részéről már nyilván nem ilyen rózsás a helyzet. A védőfal még mindig képes dominálni, kis túlzással folyamatosan a backfielden éltek Vita Veáék, erőből továbbra is nagyon nehéz őket elnyomni. A secondary ugyanakkor nagyon sebezhető egyénileg és rendszer szinten is. Todd Bowlesnak a második félidőben nem volt válasza Shanahan lépéseire, ráadásul a DB-k is csúnyán megzuhantak, Jamel Deannek különösen rossz napja volt.

A támadósornak konkrétan két értékelhető drive-ja volt, abból is az egyik a garbage time-ban. Mayfield továbbra se tudja kezelni, ha nyomás alatt kell játszania, a futójáték sem segítette ki, ráadásul a skill személyzet is gyengébb napot fogott ki. Egyedül annak lehet örülni, hogy Mike Evansnek összejött egy TD és szerzett 43 yardot, vagyis lassan, de biztosan tovább halad az újabb 1000 yardos szezon felé. Minden más körítés, ez a roster nem rájátszás kompatibilis.

(renningan)

Tennessee Titans @ Jacksonville Jaguars 14 – 34

Egy erős, playoff csapat játszott egy bottom 5 gárdával. Ezek a párharcok néha a várakozásokkal ellentétben szoros összecsapásokat okoznak, de azért nem mindig. Sajnos ezúttal sem. A Jaguars még a meccs eleji lassabb kezdése ellenére is nagyon könnyedén lépte túl a Titanst. A találkozó elejétől a vendég védelem nem tudott mit kezdeni Calvin Ridley-vel, aki a találkozó első hatpontosát kapta el, hogy végül 103 yarddal és két touchdownnal zárja a meccset. Idén mindössze harmadik alkalommal jutott túl a 100-as határon Ridley.

A Jaguars a nyitó drive-os punt után a fenti játékkal szerzett vezetést, majd először két field goallal a félidőig 13-ra növelte az előnyét, hogy aztán a 3. negyedben további két touchdownnal végleg lezárja a még nyitott kérdéseket. Először Trevor Lawrence maga futott be, majd kiosztotta a második passzolt pontszerzését Ridley-nek. A Jacksonville irányítója jól játszott. 75%-os pontosság mellett 262 yard, két futott- és két passzolt touchdown került a neve mellé. A Titans erős védőfal 1-1 playben tudta siettetni, de igazán nagy kihívás elé nem tudták állítani.

0-27-nél jöttek csak az első vendég pontok. Will Levis elsőre DeAndre Hopkinst találta meg a szépítéssel, majd a találkozó végéhez közeledve a blokkolni felálló Jeffery Simmonst is, akire érthető módon nem számított a Jaguars védelem, de becsületére legyen mondva a védőfalembernek, hogy megtartotta a labdát a kapott ütés ellenére is. A Titans támadósor azonban csak a garbage time-ban volt képes megéledni. A találkozót 4 punttal és egy fumble-lel nyitották. A támadófal ezúttal is óriási probléma volt. A center Aaron Brewer konkrétan az első drive-ban nyitott utat mutatott Foyesade Oluokunnak egy sackre, majd a következő drive-ban egy két méternél magasabbra dobott snap következtében jött össze a csapat fumble-je. Levis továbbra is folytonos nyomás alatt játszik, ha jönnek a blitzek (és sokszor remek időzítéssel jöttek) nem tudnak elég időt adni az irányítónak a falemberek. A futójáték pedig nem tudja megalapozni a támadójátékot. Egy Chris Moore jet sweep futáson kívül 3-as átlag alatt tartotta a Jaguars front seven a Tennessee futójátékát.

(alatriste)

Dallas Cowboys @ Carolina Panthers 33-10

Kiütéses Cowboys-győzelemre lehetett számítani és bár az olló csak a meccs végére nyílt ki a csapatok között, nem fért kétség a vendégek sikeréhez. A Cowboys passzsiettetése szétszedte a Bryce Young előtt felálló falat, az újonc irányítóra minden második dropbackjén erős nyomás érkezett, hétszer pedig sackelni is tudták őt, ez a dominancia a Cowboys-védelemtől pedig el is döntötte a meccset.

Frank Reich visszavette a játékhívást a hazaiaknál, de nem tűnt úgy, hogy ezzel potensebbé vált volna az offense. Az első negyedben volt két szép Thielen-elkapás a slotból indulva, illetve a futásból is sikerült yardokat megtenni, de a Panthers mindkét drive-ját egy-egy Micah Parsons sack zárta le. Harmadik kísérleteknél Dan Quinn védelme még erőteljesebb nyomást gyakorolt Youngra, Parsonst pedig élmény volt nézni, ahogy sebességből, játszi könnyedséggel ront át a támadófalon.

A Cowboys támadásait változatos játékhívás jellemezte, Kavontae Turpin kapott szerepet néhány trükkös játékban, Tony Pollardnak blokkolt jól a támadófal, Dak Prescott pedig a meccs elején szépen elosztotta a labdákat az elkapói között. Az első touchdownt Luke Schoonmaker szerezte, aki a pálya közepén megnyíló területre futott be, Prescott pedig gyors passzal találta meg őt.

A Panthers passzsiettetése, elsősorban Brian Burns és Derrick Brown olykor meg tudta nehezíteni a Prescotték dolgát, például a második negyed elején sem sikerült első kísérletet szerezniük egy Cooks-elkapás után. Jött azonban egy teljesen fölösleges szabálytalan szerelés Xavier Woodstól, a Cowboys pedig az ellenfél 12 yardosáról folytathatta. Végül ebből a red zone-látogatásból “csak” egy mezőnygól jött ki, de azt a három pontot Woods ajándékozta a vendégeknek.

Majdnem ugyanez ismétlődött meg a második negyed végén, amikor egy újabb buta hibát vétett a Panthers védelme egy késői szereléssel, és újabb első kísérlethez juttatták Prescottékat. Mezőnygól helyett goal-szituációt kapott a Cowboys, ezt ki is használták, CeeDee Lamb kapta el a labdát az end zone sarkában. A fölösleges sárga zászlókból tehát 7 elkerülhető pontot nyelt be a Panthers, ami főleg azért kár, mert a védelem rendszerszinten egészen meg tudta állítani a liga legforróbb támadósorát.

A Panthersnek is sikerült egy pontszerző drive-ot vezetnie az első félidőben, mert ráéreztek, hogy a futás működik, és ki is használták: Hubbard és Sanders is többször meg tudott iramodni hosszan. A red zone-on belül a futás helyett passzoltak, de Young nem jutott levegőhöz a passzsiettetés alól, úgyhogy Lawrence sackje után Pineiro mezőnygóljával kerültek fel a hazaiak az eredményjelzőre.

17-3-as vendég vezetéssel fordultak a csapatok a harmadik negyedre, ahol szinte végig a Panthers birtokolta a labdát, köszönhetően egy sárga zászlónak, ezúttal a Cowboysra. Johnny Hekkert elsodorták a punt közben, 4&2-re pedig visszajöttek a támadók, egy Thielen felé szálló play action passzból pedig meg is oldották. Ezután még kétszer is nekimentek negyedik és rövidnek, mindkétszer sikeresen, és az agresszív taktika be is vált, Tommy Tremble elkapott touchdown-jával egy labdabirtoklásra zárkóztak, a meccs pedig meglepően szorossá vált.

Ha bármilyen reménysugara volt ekkor a hazaiaknak, az a negyedik negyedben pillanatok alatt elszállt. Először a Cowboys támadói pakoltak fel pontokat, egészen pontosan Tony Pollard küzdötte be magát az end zone-ba egy hosszú futással, aki az első forduló után szerzett újra touchdownt.

Ezután, amint megkapta a labdát a Panthers, Bryce Young dobott egy pick-sixet DaRon Blandnek. Valószínűleg Young is dobhatta volna pontosabban Tremble külső vállára, de ez a labdaszerzés sokkal inkább Blandet dicséri. Bland a sztár corner Trevon Diggs kiesésével kapott kezdő szerepet és ezt úgy hálálja meg, hogy a liga kb. legjobbja a posztján minden mutató szerint, a szezonban szerzett negyedik pick-sixével pedig beállította az NFL-rekordot.

Megint hamar Youngék jöhettek, de ekkorra már szétestek fejben is: első és második kísérletre sack következett, harmadikra pedig egy elvesztett fumble. A rövid pályát egy mezőnygólra váltotta a Cowboys-támadósor, és 17-10-ről szempillantás alatt 33-10 lett az állás. A negyedik negyed második felében Cooper Rush jött be irányítani, de további érdemleges dolog egyik oldalon sem történt.

A meccs kulcspárharca Micah Parsons és az újonc bal oldali guard Chandler Zavala között alakult ki, bár ezt párharcnak nehéz volt nevezni, három sack lett az eredménye. Parsons, de amúgy éppen bárki más is, aki Zavalával szemben felállt, folyton meg tudta égetni az újoncot, aki a PFF értékelése szerint a liga leggyengébb guardja idén, és ez látszott is. Nehéz is lenne Bryce Youngot hibáztatni, ilyen támadófal mögött tapasztaltabb irányítóknak sem termett volna sok babér, ha Micah Parsons vagy Demarcus Lawrence jön szemben gyorsvonatként, például így:

Amennyire nem tudták megvédeni az irányítót, a futáshoz olyan jól blokkoltak a Panthersnél, Hubbard és Sanders is 5 yard feletti átlaggal futott, talán őket lehet kiemelni, mint üde színfolt. A másik oldalon a Cowboys támadóitól igazából nem volt szükség extrára a meccsen, a támadófalat lehet dicsérni, akik jól blokkoltak a futáshoz és nem engedtek sacket Prescotton. A Panthers védelme helyenként meg tudta nehezíteni a vendégek támadásait a passzsiettetéssel és a rövid játékok hatékony gyors szereléseivel, de megállítani nem voltak képesek őket. A Cowboys egy újabb domináns győzelem után már 7-3-mal áll, a Panthers 1-9-es mérlegét látva pedig Chicagóban már lassan hűthetik a pezsgőt a jövő évi draftra.

(nadubinszky)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!