Connect with us

Összefoglaló

Az Eagles nyerte a Super Bowl visszavágóját!

Szuperrangadót rendeztek hétfő éjjel az NFL-ben, ugyanis a Philadelphia Eagles látogatott a Kansas City Chiefshez, tehát megismétlődött a Super Bowl párosítása. Februárban a Chiefs tudott 10+ pontos félidei hátrányból fordítani, most viszont ennek ellenkezője történt, az Eagles állt fel 10+ pontos hátrányból. Habár ez a győzelem azért a bizonyos téli estéért nem kárpótol, de ettől függetlenül nagyon fontos győzelmet aratott a Philly. 

Mi történt?

Az esős időjárásban két gyors punttal nyitottak a felek, azután viszont a Chiefs sok futással végig tudott menni a pályán, majd egy zseniális Mahomes felugrós touchdownnal meg is szerezte a vezetést. Erre viszont egyből válaszolt is az Eagles, szintén sok futással operálva, végül D’Andre Swift futásával kiegyenlítve.

Egy Chiefs punt után aztán ismét felhevültek az események. Előbb Jalen Hurts dobott interceptiont, ahol AJ Brown nagyon megverte L’Jarius Sneedet és az eredeti befelé vágó útvonala helyett inkább mélyre ment, Hurtsre viszont gyorsan érkezett nyomás, így az eredetileg megbeszélt útvonalat dobta meg, amit viszont így Sneed leszedett. Utána egyébként AJ Brown kierőszakolt egy fumble-t, de mint kiderült éppen összeért a lábuk a földremenetelnél, így megtarthatta a labdát a Chiefs. Mahomes azonban nem sokkal később visszaadta azt a Sasoknak, nem vezette eléggé elkapóját, így a pár hete trade formájában megszerzett Kevin Byard a saját célterületén belül vissza tudott kapaszkodni és lehalászta első interceptionjét az Eaglesben (ez volt idén az első labdaérintése egyébként, nem volt sem interceptionje, sem leütött labdája a szezonban).

Az Eagles nem tudott élni a lehetőséggel, Chris Jones gyors egymásutánban kétszer is sackelte Hurtsöt, így puntolni kellett. A Chiefs pedig kihasználta ezt és Travis Kelce révén ismét megszerezte a vezetést. Ezután tovább folytatódott a philadelphiai támadósor vesszőfutása, most egy jól időzített Trent McDuffie blitzcel sikerült kiütni Hurts kezéből a labdát, aki ugyan összeszedte, de jöhetett egy újabb punt. Ebből pedig a félidő vége előtt még egy mezőnygólt összehozott a Chiefs, így 17-7-es előnnyel mehettek a hazaiak szünetre.

A második félidő négy punttal indult, majd az Eaglesnek sikerült beindítania a motorokat. Egy nagy Swift jet sweep játék után Jalen Hurts futott be a célterületre, így felzárkóztak a vendégek. A Chiefs azonnal válaszolt volna, azonban a red zone-ban hibáztak, Kelce kezéből Bradley Roby ütötte ki a labdát!

Ezt még nem használta ki az Eagles, azonban a következő Chiefs hibát igen. Ez most nem játékostól érkezett, hanem edzőtől. Andy Reid ugyanis negyedik és négyre nem ment neki az ellenfél 39 yardosán, a punt becsorgott a célterületre, így csak 19 yardnyi mezőnypozíciót nyert a KC, amit két játékból vissza is hozott az Eagles. Pár játékkal később pedig jött a tényleges büntetés, Devonta Smith kapott el egy hosszú passzt, majd a “tesós nyiminyomi” szokásosan működött, így 6 perccel a vége előtt átvette a vezetést a Philly.

A Chiefsnek ezután csak egy three-and-outra futotta, a negyedikre a meccsen, miközben összesen 10 ilyenjük volt egész évben. Az Eagles is gyorsan visszarúgta a labdát, így 3 perce maradt Mahomeséknak fordítani. Meg is volt a lehetőségük, Mahomes tökéletes hosszú passzt osztott ki, azonban Marquez Valdes-Scantling elejtette a labdát. Ezzel nyert volna a Chiefs, utána viszont Josh Sweat lezárta a meccset egy siettetéssel, amiből sack helyett végül intentional grounding lett, a negyedik és 25-öt pedig már nem tudta megoldani Mahomes sem.

Így az Eagles 21-17-re nyert idegenben.

Miért és hogyan történt?

Két eléggé ellentétes félidőt láthattunk a játék képét tekintve. Az elsőben az Eagles futás elleni védelme csődöt mondott, hiszen idén egyetlen meccsen sem engedtek 107 yardnál többet, ehhez képest a Chiefs 30 perc alatt felpakolt 121 futott yardot a táblára. A passzvédekezés viszont már az elején is jól állta a sarat, legalábbis mindent megtettek, ami tőlük tellett. Ugyan Mahomes első 8 passzából 7 sikeres volt, de ennek nagy része szoros őrizetbe ment, így erőből oldotta meg a dolgokat a Chiefs a levegőben.

A labda másik oldalán is a Chiefs tudott felülkerekedni, és itt volt feltűnőbb a dolog. Ötször is sackelték Hurtsöt az első félidőben. Ez egyrészt köszönhető volt annak, hogy a falak csatájában Chris Jonesék tudtak felülkerekedni (az utóbbi két évben egy kezemre sincs szükségem megszámolni, hányszor bukta az Eagles a falak csatáját mindkét oldalon), másrészt Steve Spagnuolo rendkívül jól összezavarta egyrészt az irányítót, másrészt a támadófalat. Nagyon kreatív nyomásokat hívott, sokat blitzelt, így voltak mentális hibák az OL-ben, Hurts pedig teljesen meg volt zavarodva, nem tudott játékot hosszabbítani és kreálni, teljesen összezavarta őt Spagnuolo.

Láthatóan hiányzott egyébként Dallas Goedert, aki a futásblokkolásnál is nagy szerepet játszik és jó biztonsági célpontot jelent Hurts számára ilyen helyzetekben. Most a pálya közepét egyáltalán nem tudta használni és csak a menekülés, szélre dobás volt valamennyire opció, de az meg egyáltalán nem volt sikeres. Nem lehet eléggé dicsérni Spagnuolót és a Chiefs védelmet ezért a félidőért.

A második félidőre viszont sok minden megváltozott. A sima dropback passzjáték továbbra sem működött az Eaglesnél, így igyekeztek ezt minél jobban kikerülni futásokkal, screenekkel, könnyebb játékokkal, ez pedig jobban működött. Ugyan AJ Brownt jól kivette a Chiefs a játékból, ahogy az várható is volt (bár ennyire azért talán nem volt várható, csak 8 yardot szerzett a sztárelkapó), de ezért van egy kiváló második számú elkapója a csapatnak. Devonta Smith nagyot játszott, 99 yardig jutott, a hosszú elkapása gyönyörű volt – szép passz, még szebb labdakövetés és elkapás.

Mindezzel együtt nem lett igazán jó az Eagles offense a második félidőre sem, de egy kicsit többre voltak képesek, ami pont elég volt, ugyanis a Chiefs offense könyörgött nekik, hogy nyerjék meg a meccset. Íme a második félidős drive-jaik:

  • four-and-out
  • three-and-out
  • fumble a vörös zónában
  • punt az ellenfél 39 yardosáról
  • three-and-out
  • turnover on downs, meccs vége.

Így azért nehéz meccset nyerni, még 10 pontos előnyből is. A Chiefs egyébként is a harmadik legkevesebb pontot szerezte eddig a második félidőkben, és ezen nem javított ez a 0 pontos teljesítmény sem. Zsinórban három meccse nem tudnak pontot szerezni a második félidőben, ami elég nagy aggódásra adhat okot. A Super Bowlhoz képest különösen nagy a kontraszt, ott ugyanis minden egyes második félidős támadásból pontokat tudtak szerezni (három TD és a meccsnyerő FG). Ha fejlett statisztikát akarunk nézni, akkor a 104 meccsből, ahol Mahomes pályára lépett a Chiefs színeiben, ez volt a 6. legrosszabb teljesítmény EPA/drive mutató szerint.

Ezzel együtt dicsérjük meg az Eagles védelmét is, hiszen Sean Desai elég jó munkát végez az egységgel a nagy meccsekre, hiszen a Dolphinst és a Chiefst is nagyon jól sikerült limitálnia a védelemnek. Ez is érdekes kontraszt a tavalyi évhez képest, ahol Jonathan Gannon egysége minden gyenge és közepes támadósort dominált, de a nagy meccseken rendre csúnya csődöt mondott.

Kelce-t egyrészt Kevin Byard őrizte emberezés esetén, zónázásnál pedig szinte végig duplázták, így mindössze 44 yardig jutott a kiváló tight end. Az elkapóktól pedig nem nagyon kell félni, ezt már bizonyította a Chiefs több ízben is. Justin Watsonnak volt egész jó meccse 53 yarddal és egy TD-vel, de ez édeskevés – és hát ott van az MVS drop a végén, amivel nyerhetett volna a KC. Isiah Pachecót lehet kiemelni a 89 futott yardjával, de a második félidőben mindössze 47 yardot szerzett az egész Chiefs a földön, szóval ez is csak az első félidőre igaz.

A Chiefs ezzel a vereséggel jelenleg a második kiemelt helyre csúszott vissza (a Ravens vezeti az AFC-t), az Eagles viszont tovább szilárdítja az első helyét az NFC-ben, habár a Lions nagyon tapad, és a Phillynek most jön még a Bills, a 49ers és a Cowboys is a következő három körben.

8 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tizenkettes
Tizenkettes
2023-11-21 16:19

Kétszer is szerepel a cikkben, hogy azzal a MVS-elkapással a Chiefs megnyerte volna a meccset. Ha az TD, akkor a Chiefs szinte biztosan nem 2 pontosra ment volna (mert ha kimarad, akkor egy FG is elég lett volna a Phillynek a győzelemhez). Tehát XP, amivel 3 ponttal vezetett volna a Chiefs. Lett volna 1 perc 50 a meccsből, az Eaglesnek meg volt 3 db időkérése… Mi alapján állítható, hogy onnan képtelen lett volna 40-50 yardot haladni az Eagles egy egyenlítő és hosszabbítást érő FG-hoz, vagy akár csinálni egy TD-t?!

Zoard
Zoard
2023-11-21 13:25

sokan mondtuk innen a fotelból hogy idén elakpók nélkül a Rozmár-Mahomes-Kelce nem lesz elég jó az SB-hez.
Semmi olyan tendencia nem látszott/szik a fordulók során hogy ez jobban fog menni majd a rájátszás ideje alatt.
A trade határidőig sem sikerült nekik szerezni egy elkapót. Most meg már hogy? Kit?
Mitől lesz meg az a kis minőségi ugrás, különbség amivel megnyernek több rájátszás meccset?
MVS gyors van hogy elkap, van hogy nem kapja el, GB-ben ugyanez ment ha jól emlékszem.
Ha Kelce nem fog ki szuper napot, ha hibázik már baj van az eredményeséggel.
Ez a Pacheco érdkes látvány a nagy akarásával, tetszik.
Annak oka, hogy Mahomesnak ennyi eladott labdája van-lehet hogy túlerőlteti egyéb lehetőség híján?
Mondjuk ez a mostani az endzone-ba csúnya volt.

Tuskó Hopkins
Tuskó Hopkins
2023-11-21 11:32

Ez van mikor szembe jön a valóság, finggal nem lehet piros tojást festeni. És ha egy ufo szintű qb meg egy TE elég lenne egy offense boldogulásához akkor csak más is csinálná. De nem elég.

….de legalább a csodálatos Ravens vezeti az AFC-t!

Tibor Cseh
Tibor Cseh
2023-11-21 13:11

“egy zseniális Mahomes felugrós touchdownnal meg is szerezte a vezetést” Csak azt nem értem,miért kellett ugrania.Nem akart a vakondtúrásra lépni?

csak ezt ne
csak ezt ne
2023-11-21 09:42

Justin Watsonnak jó meccse volt? Ezt azért megkérdezném tőle is, hogy tényleg így volt-e. konkrétan a kezei között ment ki a meccset lezáró 4. és 25-re dobott tökéletes passz, de volt több ejtése is döntő pillanatokban. Kelce is ejtegetett szépen, meg fumblizott a red zone-ban, Valdes Scantling meg egy csodálatos TD-t annulált az ügyetlen megmozdulásával. Nyikván esett, meg fújt, de azért fizetik ezeket a fiúkat, hogy emberfelettit produjáljanak. Na ettől messze voltak. Mahomes dobott egy csúnya INT-t nem az elsőt az évben, de egyebekben eléggé Hurts főlé nőtt, hiába a szar statisztika, aki látta a meccset tudhatja, hogy nem igazán voltak egy súlycsoportban. Mahomes idén kezdi érezni, hogy milyen más ilyen személyzettel küszködni, és, hogy így nyerni komoly meccseket mennyivel nehezebb.

Az Eagles eddig se tetszett, most se, de amíg nyernek kit érdekel, hogy mi történt. 9-1, győzelem a Chiefs ellen vendégként, that’s it.

camillo 7777
2023-11-21 07:28

Az első TD-nél csúnyán holdingoltunk.
Ez azért nem volt jó látni, de összeségben kiegyenlítet volt a játék.

rowi
rowi
2023-11-21 08:48

ez a 3 meccse pontképtelen a chiefs a második félidőben elég meglepő stat, a “legszebb” női kéziválogatottas időket idézi a mocsais érából. a mester felrajzolja a gameplant, ami többnyire csodálatos, de ritka esetekben az ellenfél mégis képes reagálni a második félidőben, na ekkor viszont probléma van, mert megáll a tudomány és viszontválasz már nincs, avagy felkészülés 10/10, meccselés 1/10.

bjeela
bjeela
2023-11-21 07:05

Na, mit is mondtam? Naugyi.
Hijába jönnek egyesek, hogy Mahomes a különbség, ez csapatjáték. Márpedig ha nincs elkapód, akkor hijába hajigál egy zseni jobbnál jobb passzokat lúzereknek, akik még tisztára sem tuggyák magukat jáccani. Egy Kelce nem csinál nyarat és úgy tűnik a Rozmárból is kifogyott a szufla, mert már nem igazán jön össze az, hogy hülyékből csináljon zsenit.
Nem mellesleg ez lett a statja Mahomesnak a meccs végén:
24/43 177yard 4.1AVG 2TD 1INT 42.4QBR 71.6RTG
Konkrétan nem NFL szintű statisztika.
Az igazi vicc, hogy még így is majdnem megcsinálták. De csak majdnem…
A Chiefsnek égető nagy szüksége van legalább két jó elkapóra.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x