Connect with us

Beharangozó

A forduló legfontosabb meccsét rendezik csütörtökön

A forduló talán legfontosabb meccsét rendezik meg csütörtök éjjel, ugyanis az egyaránt 7-7-es Saints és Rams számára is óriási jelentőséggel bír a találkozó a rájátszás szempontjából. Egy vereséggel mindketten rendkívül nehéz helyzetbe kerülnének, egy győzelemmel viszont vezető helyre hoznák magukat a playoffért folytatott harcban. 

A tét és az esélyek

Aaron Schatz a DVOA atyja, az ő kalkulációi szerint a Rams esélyei a rájátszásra egy győzelemmel 67%-ra nőnének, ellenben egy vereséggel 7,5%-ra csökkennének. A Saints egy győzelemmel 68%-, egy vereséggel 20% eséllyel juthatna rájátszásba a maradék két hétben.

A Saintsnek egyébként a saját kezében a sorsa, mivel ha mindhárom meccsét megnyeri, akkor biztosan nyeri a csoportját. Sőt, akár most bele is férhet egy vereség a Rams ellen, amennyiben hozzák a Buccaneers és a Falcons elleni csoportmeccseket – így a New York Times szerint 79% esélyük lenne a playoffra (és 68% a csoportelsőségre). A Ramsnek is a saját kezében a sorsa, három győzelemmel biztos lenne a wild card. Ha úgy nézzük nekik is belefér egy vereség most, hiszen ha hozzák a maradék két meccset, akkor 74% esélyük van a rájátszásra, ám az utolsó körben a 49ersszel játszanak, ami kemény dió lesz – habár elképzelhető, hogy ott pihentetni fog a 9ers a biztos első kiemelés tudatában, de talán nem érdemes erre bazíroznia most a Los Angeles-ieknek.

A csapatok és a meccs

A Rams offense-t élmény nézni. Matt Stafford simán top5-ös szinten játszik idén, élvezhetőség szempontból pedig minden meccsen van 1-2-3 olyan dobása, amikor átmegy Dude Perfect trickshot irányítóba és lehetetlen szögekből ereszt el hihetetlen passzokat. Már csak miatta is megéri leülni megnézni ezt a meccset. A passzait meg a Kupp-Nacua kettős szelídíti meg elsősorban, akik miatt szintén megéri fennmaradni.

De emeljük ki Sean McVayt is, aki hét éve alatt már vagy negyedjére alakította át teljesen a rendszerét, zseniális, ahogy folyamatosan tud reagálni a ligaszintű védelmi trendekre, és a defense-ek előtt tud járni. Most úgynevezett duo futásokra épít elsősorban, ahol a támadófala erőből dolgozhat és alakíthat ki duplázásokat (innen a név), ez pedig sok gondot okoz a védelmeknek, ezért is ez az idei év legjobb futókoncepciója. Kyren Williams pedig lubickol ebben a rendszerben. A passzjátékot meg rábízza Staffordra, őt nem kell kisegíteni, megbirkózik bármivel – sőt, sokszor ő hív át játékokat ott a pillanat hevében a védelmi formációra reagálva, amire McVay sem gondolt.

A Saints támadósora sajnos jóval unalmasabb ennél és nem is működik olyan jól. Gyakorlatilag minden mutatóban a 15-20. hely között tanyáznak (DVOA, EPA, sikerességi ráta, összesen, passzban, futásban). A Carr igazolás nem igazán jött be, és jó eséllyel kénytelenek lesznek még vele éveket eltölteni a fizetési sapka helyzetük miatt. Vagy ő ordibál a támadókoordinátorral, vagy a center ordibál vele, de mindig van valami probléma az irányító körül.

Carr amúgy sem volt sosem egy izgalmas irányító a pályán, és ez nem változott most sem. A legszórakoztatóbb része a Saintsnek egyértelműen Taysom Hill, akivel kreatív és hatékony játékokat tudnak és szoktak is futtatni. A támadófal egyébként kifejezetten gyengén teljesít idén, főleg a beleölt erőforrásokat is figyelembe véve, és ez sokszor nehéz helyzetbe hozza Carrt. Elkapói pedig lennének, Olave, Shaheed és Juwan Johnson is jó játékos, a red zone-ban pedig úgy tűnik még mindig elő lehet venni a nagy öreg Jimmy Grahamet.

A két támadósor közti különbséget viszont a védelmek tudják kompenzálni, hogy ebből egy izgalmas meccs legyen. Oké, a Saints sorsolása elég könnyű volt idén, így az EPA szerinti 3. helyük elég csalóka (DVOA szerint, ami a sorsolást is figyelembe veszi például csak 12.-ek), de azért az nyilvánvaló, hogy ezen a meccsen ez lesz a jobb egység. A második legnagyobb arányban erőszakolnak ki three-and-outokat, a 4. legalacsonyabb arányban engednek touchdownokat, és igen, ezt ki kell igazítani a sorsolással, de akkor is egy erős egységről van szó összességében.

A túloldalon a Ramsnél nem is vártak sokat a védelemtől a szezon elején, hiszen Donaldon kívül a szurkolók legalább 80%-a nem tudott volna kettőnél több nevet felsorolni az egységből, és lehet akkor még sokat is mondtam. Azonban Raheem Morris elég jó munkát végez ezzel a fiatal egységgel, legalábbis relatíve, hiszen a 20. hely környékén tanyáznak EPA és DVOA szerint is, ráadásul sikerességi rátában a 14. legjobbak. A kettő adat közti különbséget az jelenti, hogy nagyon nem tudnak labdákat lopni, ebben csak a Panthers rosszabb náluk idén.

Matchupokat tekintve tehát minőségibb párharc lesz, amikor a Ramsnél van a labda. Staffordék nagyon jó formában vannak, az utóbbi öt meccsen a negyedik legjobb arányban értek el TD-t és egész évet tekintve a legkevesebb negatív játékot (sack, turnover) hozzák össze, viszont a negyedik legtöbb 20+ yardos játékot. A Saints védelme kemény dió, mert jól össze vannak rakva hátul coverage ügyileg, alig engednek nagy játékot, van egy jó LB-duójuk és a fal is masszív, habár innen Cam Jordan öregedésével hiányzik az igazi átütőerő.

A túloldalon meg két közepes egység, ez kevésbé lesz minőségi, sőt szórakoztató sem lesz, mert nagy játékokra és turnoverekre sem igazán lehet számítani. Ellenben a Saints képes hatékonyan, sok játékból haladni Kamarára támaszkodva, így nem ördögtől való ötlet, hogy hosszú és eredményes támadásokat vezetnek majd.

A tippek

A Saints 2009 óta nem tudott nyerni a Rams vendégeként és 2019 óta nem nyertek idegenbeli csütörtök esti rangadót. A fogadóirodák szerint a találkozó favoritja a Rams, méghozzá 4 ponttal – és amikor idén favoritok voltak, akkor hétből hatszor nyertek is. A fentiek alapján lehet egy kiegyenlített mérkőzésre számítani, de én ilyen esetekben általában a támadókban tudok inkább bízni, főleg ha top5-ös szinten teljesítenek idén. Szóval én a Ramsre teszek, és ezt spreaddel együtt is megteszem, amit belerakok a heti magabiztosabb tippjeim közé is.

Tipp: Rams -4

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!