Connect with us

Beharangozó

A forduló legfontosabb meccsét rendezik csütörtökön

A forduló talán legfontosabb meccsét rendezik meg csütörtök éjjel, ugyanis az egyaránt 7-7-es Saints és Rams számára is óriási jelentőséggel bír a találkozó a rájátszás szempontjából. Egy vereséggel mindketten rendkívül nehéz helyzetbe kerülnének, egy győzelemmel viszont vezető helyre hoznák magukat a playoffért folytatott harcban. 

A tét és az esélyek

Aaron Schatz a DVOA atyja, az ő kalkulációi szerint a Rams esélyei a rájátszásra egy győzelemmel 67%-ra nőnének, ellenben egy vereséggel 7,5%-ra csökkennének. A Saints egy győzelemmel 68%-, egy vereséggel 20% eséllyel juthatna rájátszásba a maradék két hétben.

A Saintsnek egyébként a saját kezében a sorsa, mivel ha mindhárom meccsét megnyeri, akkor biztosan nyeri a csoportját. Sőt, akár most bele is férhet egy vereség a Rams ellen, amennyiben hozzák a Buccaneers és a Falcons elleni csoportmeccseket – így a New York Times szerint 79% esélyük lenne a playoffra (és 68% a csoportelsőségre). A Ramsnek is a saját kezében a sorsa, három győzelemmel biztos lenne a wild card. Ha úgy nézzük nekik is belefér egy vereség most, hiszen ha hozzák a maradék két meccset, akkor 74% esélyük van a rájátszásra, ám az utolsó körben a 49ersszel játszanak, ami kemény dió lesz – habár elképzelhető, hogy ott pihentetni fog a 9ers a biztos első kiemelés tudatában, de talán nem érdemes erre bazíroznia most a Los Angeles-ieknek.

A csapatok és a meccs

A Rams offense-t élmény nézni. Matt Stafford simán top5-ös szinten játszik idén, élvezhetőség szempontból pedig minden meccsen van 1-2-3 olyan dobása, amikor átmegy Dude Perfect trickshot irányítóba és lehetetlen szögekből ereszt el hihetetlen passzokat. Már csak miatta is megéri leülni megnézni ezt a meccset. A passzait meg a Kupp-Nacua kettős szelídíti meg elsősorban, akik miatt szintén megéri fennmaradni.

De emeljük ki Sean McVayt is, aki hét éve alatt már vagy negyedjére alakította át teljesen a rendszerét, zseniális, ahogy folyamatosan tud reagálni a ligaszintű védelmi trendekre, és a defense-ek előtt tud járni. Most úgynevezett duo futásokra épít elsősorban, ahol a támadófala erőből dolgozhat és alakíthat ki duplázásokat (innen a név), ez pedig sok gondot okoz a védelmeknek, ezért is ez az idei év legjobb futókoncepciója. Kyren Williams pedig lubickol ebben a rendszerben. A passzjátékot meg rábízza Staffordra, őt nem kell kisegíteni, megbirkózik bármivel – sőt, sokszor ő hív át játékokat ott a pillanat hevében a védelmi formációra reagálva, amire McVay sem gondolt.

A Saints támadósora sajnos jóval unalmasabb ennél és nem is működik olyan jól. Gyakorlatilag minden mutatóban a 15-20. hely között tanyáznak (DVOA, EPA, sikerességi ráta, összesen, passzban, futásban). A Carr igazolás nem igazán jött be, és jó eséllyel kénytelenek lesznek még vele éveket eltölteni a fizetési sapka helyzetük miatt. Vagy ő ordibál a támadókoordinátorral, vagy a center ordibál vele, de mindig van valami probléma az irányító körül.

Carr amúgy sem volt sosem egy izgalmas irányító a pályán, és ez nem változott most sem. A legszórakoztatóbb része a Saintsnek egyértelműen Taysom Hill, akivel kreatív és hatékony játékokat tudnak és szoktak is futtatni. A támadófal egyébként kifejezetten gyengén teljesít idén, főleg a beleölt erőforrásokat is figyelembe véve, és ez sokszor nehéz helyzetbe hozza Carrt. Elkapói pedig lennének, Olave, Shaheed és Juwan Johnson is jó játékos, a red zone-ban pedig úgy tűnik még mindig elő lehet venni a nagy öreg Jimmy Grahamet.

A két támadósor közti különbséget viszont a védelmek tudják kompenzálni, hogy ebből egy izgalmas meccs legyen. Oké, a Saints sorsolása elég könnyű volt idén, így az EPA szerinti 3. helyük elég csalóka (DVOA szerint, ami a sorsolást is figyelembe veszi például csak 12.-ek), de azért az nyilvánvaló, hogy ezen a meccsen ez lesz a jobb egység. A második legnagyobb arányban erőszakolnak ki three-and-outokat, a 4. legalacsonyabb arányban engednek touchdownokat, és igen, ezt ki kell igazítani a sorsolással, de akkor is egy erős egységről van szó összességében.

A túloldalon a Ramsnél nem is vártak sokat a védelemtől a szezon elején, hiszen Donaldon kívül a szurkolók legalább 80%-a nem tudott volna kettőnél több nevet felsorolni az egységből, és lehet akkor még sokat is mondtam. Azonban Raheem Morris elég jó munkát végez ezzel a fiatal egységgel, legalábbis relatíve, hiszen a 20. hely környékén tanyáznak EPA és DVOA szerint is, ráadásul sikerességi rátában a 14. legjobbak. A kettő adat közti különbséget az jelenti, hogy nagyon nem tudnak labdákat lopni, ebben csak a Panthers rosszabb náluk idén.

Matchupokat tekintve tehát minőségibb párharc lesz, amikor a Ramsnél van a labda. Staffordék nagyon jó formában vannak, az utóbbi öt meccsen a negyedik legjobb arányban értek el TD-t és egész évet tekintve a legkevesebb negatív játékot (sack, turnover) hozzák össze, viszont a negyedik legtöbb 20+ yardos játékot. A Saints védelme kemény dió, mert jól össze vannak rakva hátul coverage ügyileg, alig engednek nagy játékot, van egy jó LB-duójuk és a fal is masszív, habár innen Cam Jordan öregedésével hiányzik az igazi átütőerő.

A túloldalon meg két közepes egység, ez kevésbé lesz minőségi, sőt szórakoztató sem lesz, mert nagy játékokra és turnoverekre sem igazán lehet számítani. Ellenben a Saints képes hatékonyan, sok játékból haladni Kamarára támaszkodva, így nem ördögtől való ötlet, hogy hosszú és eredményes támadásokat vezetnek majd.

A tippek

A Saints 2009 óta nem tudott nyerni a Rams vendégeként és 2019 óta nem nyertek idegenbeli csütörtök esti rangadót. A fogadóirodák szerint a találkozó favoritja a Rams, méghozzá 4 ponttal – és amikor idén favoritok voltak, akkor hétből hatszor nyertek is. A fentiek alapján lehet egy kiegyenlített mérkőzésre számítani, de én ilyen esetekben általában a támadókban tudok inkább bízni, főleg ha top5-ös szinten teljesítenek idén. Szóval én a Ramsre teszek, és ezt spreaddel együtt is megteszem, amit belerakok a heti magabiztosabb tippjeim közé is.

Tipp: Rams -4

2 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Miguel Borges100
Miguel Borges100
2023-12-21 11:32

Nagyon csalòdott leszek ha ez a RAMS nem jut be a PO ba, nagyon szórakoztató ez az O Staffordékkal.McVay zseni bár nem tudom a game management hibáit kinőtte-e?A D ben Donald nagyon egyedül van sajnos,duplázzák vagy triplázzák is néha de még mindig egy állat!
A Saints felőlem kieshet a fenébe,egyedülOlave(Adams )(Szerk.:epic fail)t sajnálom,neki váltani kellene valahogy!(Chiefs helyében valahogy elcserélném Rice on kívül az összes lyukas kezű,húgyagyú elkapòmat egy hasonló kaliberért mint Adams vagy Olave)

Kurunczi Gábor
Kurunczi Gábor
Reply to  Miguel Borges100
2023-12-21 12:36

Adams Vegasban szenved, nem New Orleansban. Nem Olave-ra gondoltál?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x